Mayas träningsplaner

Fokusområden vi har att träna på, högst prio just nu inom varje del är markerade med rosa 

Under 2019 kommer vårt fokus i träningen framför allt vara på besökshundsutbildningen som vi kommer gå mars-september 2019 men kommer självklart fortsätta träna både FS/HtM och apportering.

Besökshund

Miljöträning i alla dess former

Passivitet på filten i olika miljöer

Apporteringsfokus

Passivitet: OK

Jaktfot: Behöver underhållas, ligger ngt långt bak

Stadga: OK

Gå på linje: Långsam fotgång tillsammans med andra hundar som arbetar

Markera: Notera, bedöma avstånd, minnas

Utgång: Störningsträna med godsaker...läs bajs.. och prylar på vägen

Hitta: Använd vinden

Gripa: Greppa mitt på även på stora och otympliga föremål

Hemväg: OK (Förstärk tempo vid tunga föremål)

Avlämning: OK

Utgångsposition: OK

Inkallning: OK

MARKERING: träna avstånd o svåra nedslagsplatser

SÖK: uthållighet, djup och avstånd, nya platser, vattenkant

DIRIGERING: påbörjat linjetag o ytterst lite höger/vänster

Vatten: Trygg avlämning innan skakning

Vilt: direkta upptag oavsett vilt, har hittills provat: kråka, kaja, småfågel, rapphöna, and. Vi behöver träna stora och tunga dummies för att få snabba upptag och balanserat grepp på vilt framöver.

FS/HtM fokus

Ingång: Fokus

Pos 1: väljer hon gärna

Pos 2: påbörjat

Pos 3: väljer hon gärna

Pos 4:

Pos 5: Luftigt/svajigt men OK att välja

Pos 6: påbörjat

Pos 7: påbörjat

Pos 8:

Pos 9: påbörjat

Pos 10: påbörjat

Spinn: OK

Snurr: OK

Inåt: Behöver handtecken

Gå runt: kommando med handhjälp, ta bort hjälper

Omkring: med hjälp

Rumpa: påbörjat

Pumpa:

Backa: OK vid sidan H+V, ifrån stegvis OK, längd behöver stöd

Avslut:

Runda pinne: OK

Runda föremål: OK

Runda föremål o komma tillbaka: OK

Hämta föremål: OK

Hoppa över ben: hyfsat

Hoppa över arm: påbörjat

Vänd: Behöver handtecken

Gå ifrån: behöver stödkommando

Stopp vänd ifrån: OK fokus fram, behöver ibland dk

Tassarbete: Behöver stärka synk o tempo utan belöning

 

Träningar

Lite dagboksanteckningar mest för vår egen del från träningspass där vi har en plan innan o gör lite utvärdering efteråt, oftast i all enkelhet.

18 oktober 2016

Dåligt med uppdateringar här, efter rallydebuten blev det intensivt med rallyträning, mest här hemma på tomten, vi tog diplomet veckan efter debuten med två riktigt bra starter den dagen. Efter det började vi träna på momenten i fortsättningsklassen o de kändes lite svåra men inte omöjliga och med egentligen alldeles för lite träning på momenten och framför allt ingen träning alls med störning (vilket såklart var jättedumt) så debuterade vi i fortsättningsklass 9 okt i Sandviken. Två starter den dagen på en liten tävling med få startande, vi fick visserligen ett kvalresultat med oss hem och första starten var vi en ynka poäng ifrån kvalresultat men BRA var det då rakt inte någon av starterna.

Det svåra var för henne att fokusera på det vi skulle göra, första starten låste hon sig på löptiken med matte som stod på baksidan av planerna mot skogen där ingen annan var, det var nästan stört omöjligt att få henne att släppa dem med blicken o då blir det lite klurigt att ta momenten   men vi gav inte upp och tog oss igenom banan till slut, trots att det nu var debut utan koppel så försvann hon i alla fall inte ifrån mig trots att jag nog var rätt orolig för det.

Till eftermiddagens start hade vi tränat lite på störning av en "skum person på avstånd" = husse och jag använde helt annan taktik för att få henne med mig, dvs lite böjd o pratade med henne mest hela tiden. Det gick bättre även om det blev lite snett o vint på flera ställen MEN så mitt i banan fick hon syn på domaren o skrivaren (som visserligen suttit där hela tiden) o drog rakt iväg mot dem. Jag ropade till och Maya vände i luften efter någon meter o flög tillbaka till mig och vi kunde fortsätta (om än med mitt hjärta i halsgropen).

Jag visste ju att vi inte hade tränat varken med andra hundar, människor eller ngt som händer runt omkring så egentligen var det jättedumt att starta men men ... nu gjorde vi ju ändå rätt bra ifrån oss med de förutsättningar vi hade gett oss själva och jag tar med mig känslan av att ÄVEN om hon tappar fokus helt och även om hon t o m får för sig att sticka iväg så KAN jag hejda henne. Härlig o underbar känsla!!!

Vi ska störningsträna mer framöver och dessutom stärka momenten mycket mer vilket också behövs.

Vad som mer hänt sedan sist (ja eller egentligen är det nog inte så nytt men har har inte visat sig lika tydligt tidigare) så vill hon absolut inte kissa någon annanstans än hemma på tomten (o helst på samma ställe där). Det blir lite bökigt att åka iväg någonstans o framför allt stressigt om man ska tävla eller träna inomhus alt hälsa på någon.....

Detta eftersom det visat sig att eftersom hon håller sig så länge o ev. är det även lite tonårsfasoner så kan hon i de här lägena möjligen tänka sig att kissa... men i så fall inomhus o på mattor eller i möbler   ... ingen höjdare!!! Senast när Eddie tävlade FS i Linköping behagade damen inte kissa alls i Linköping...utomhus men i bilburen gick det för sig.... trodde jag skulle bli knäpp på henne just då, rastade henne i 4 omgångar o totalt ca 1,5 timme... o hon kissar i buren... inte OK!!!

Det som nu också hände i förra veckan var att hon helt plötsligt en kväll fick världens reaktion på något i ansiktet, runt nosen både på över- och underläpp. Blommade upp på nolltid och såg riktigt läskigt ut, nästan som brännsår, stora märken som var både röda och jättesvullna. Har ingen aning om vad det kom av men det blev bättre till dagen efter och är fortfarande kvar men är nu mycket mindre svullet o mest lite rosa så förhoppningsvis går det över och jag hoppas hon får tillbaka pigmentet runt nosen. Obehagligt dock att inte veta vad det kom av, känns mest troligt att det var någon giftig växt alt någonting i jorden.

Dessutom har hon den senaste tiden fått tillbaka en än värre spökålder än tidigare, det var bättre ett tag emellan förra omgången o denna men nu ser o hör hon spöken lite varstans både i mörker o i dagsljus. Blir rädd för allt möjligt och reser ragg så hon ser ut som en igelkott. Allmänt stissig känns det som.

Allt som allt den sista tiden så har vi nu tagit lite träningsvila, promenerar och chillar med livet, myser och kelar och bara försöker ha det trevligt ihop. Några små övningar inomhus eller på tomten men annars bara lugn o ro ett tag så får vi se om det kanske är ett löp på gång eller om det mest rättar upp sig ändå.

 

10 september 2016

Rallydebut - Att ta med hem av både styrkor o utmaningar

BRA att vi kom tidigt till tävlingsplatsen så att hon hann landa i situationen, både med ny plats o en massa hundar.

Vi behöver träna ingångar för att säkra fokus från start, nu var det lite nosigt i början på första starten medan den andra gick bättre.

Fortsätta träna stadga i momenten, dvs att bli kvar i position tills nytt kommando kommer (gäller alla moment) men framför allt STÅ (som nu ändå gick superbra i båda starterna) och LIGG (där vi hade problem i den andra starten). Vi behöver också fortsätta stärka signalkontrollen o snabbheten i både ligg, sitt och stå samt front. 

Träna långa banor utan eller med få belöningar behöver vi också göra även om hon var fantastiskt uthållig i båda starterna, inte många gånger hon gjort så här många moment i rad utan belöning emellan. Var faktiskt imponerad av hur hon hanterade det.

1-2-3 steg bakåt grejade hon jättefint (förutom ett snett sittande som jag inte räknar), där har hon tidigare haft tendens att vilja hoppa emot mig men det fanns inget av det kvar just nu.

Mer från tävlingen inklusive film finns i bloggen.

 

4 september 2016

DM apporteringen - Att ta med hem av både styrkor o utmaningar

Alla valpar gick i grupp så även att stå o vänta på sin tur i grupp med de andra blev väldigt bra o nyttig träning. Maya var lite påslagen i början men lugnade sig efter en stund o tycker hon klarade det riktigt bra.

Dagens prov bestod av först en kontaktövning i form av ett fotgående lös ca 10 m där man fick prata o locka på hunden. Använde en minidummy som jag klappade lite på o Maya gick som ett ljus bredvid mig. Jättenöjd med hennes fokus trots ny plats o lite ovanlig situation 

Nästa moment var markering, hon satt lös o stadig vid kastet ca 10-15 m bort, markerade fint o hade full fart ut. Hon blev stående (eller liggande???? vet inte vilket) över dummyn som jag uppfattade det. Hann tänka att hon måste ha skadat sig... men då tog hon upp den o kom i full fart in till mig o lämnade i handen. Vet fortfarande inte vad som hände därute men supernöjd med hennes stadga   (som var ett litet orosmoment för mig)

Efter det kopplade vi upp och gick över stigen där 3 dummy blev kastade i ett sökområde, ca 10 m brett o lika djupt. Vid kasten var hon kopplad men visade ingen tendens till tjuvstart. Jag kopplade loss och skickade på sökkommando. Hon for som en virvelvind i full fart runt, hittade den första o lämnade i hand, ut igen o hittade den andra som kom lika snabbt tillbaka i handen. När hon letade efter den tredje så ringade hon så långt att hon kom ut mot stigen igen o där fastnade hon på någon "kissdoft" som jag uppfattade det, blev ståendes o nosade där en bra stund. Fick locka iväg henne o skicka vidare ut för fortsatt sök och då fick hon vittring på den o följde snyggt upp den o plockade in dummyn. Även denna gång kom hon i full fart in mot mig men på ngt sätt flög dummyn ur munnen på henne någon meter ifrån mig o landade vid mina fötter. Har aldrig hänt förut o vet inte varför det blev så, uppfattade henne inte som en dropp utan snarare att hon såg lika förvånad ut som jag över tappet. Tror nästan bara den flög ur helt enkelt. Superglad över söklusten o intensiteten, härligt när hon får vittring o följer upp den så fint.   Tar med mig att vi behöver träna med "kisslukter" som störning o misstänker hon stannade till o luktade lite extra kanske pga att hon var lite trött o ville vila hjärnan men det vet jag ju inte. Tänker att vi hur som helst kan lägga lite träning vid vägkanter där det finns mycket dofter så vänjer vi oss vid att inte bry oss om det. Vi har gjort ett sånt pass o då brydde hon sig inte alls om det men då var hon troligen piggare.

Efter detta var landarbetet klart o när alla valpar gjort detta gick vi i samlad trupp till vattnet. Där fick hon torr o utan att ha badat alls, sitta med "snara" o vänta på markering, även denna gång ingen tendens att tjuva även om jag såg att hon var väldigt "påslagen". Kastet kom kanske dryga 5 m ut o  landade lite under en stor trädgren som hängde över vattnet. Släppte snaran o skickade på kommando. Hon fullkomligt kastade sig i vattnet, simmade fint ut o plockade upp den o vände direkt tillbaka. Det var relativt brant o stenigt där de skulle upp o precis uppe släppte hon dummyn o skakade sig varpå dummyn rullade ner i vattnet. Jag bad henne ta upp den igen men då for hon ut o ville simma mera ... phu.... till slut kom hon upp...lilla badankan.

Hur som var ju det som skulle bedömas framför allt att de ville gå i vattnet o att de simmade o DET gjorde hon då sannerligen. Jätteglad över viljan att gå i torr o hennes fina simkapacitet men inser att hon skulle bli mer kontrollerad om hon fått bada av sig lite innan. Kan vara viktigt att komma ihåg men också att träna på just den här situationen, dvs torr hund o endast en markering. Klurigt för en badanka   Det här med avlämningar blir ju mer än en slump också när det händer två gånger på samma dag, det brukar vara ett riktigt säkert moment för henne men jag inser att vi behöver fortsätta stärka avlämningarna o får inte ta dem för givna.

Allt som allt - en helt suverän insats av lilla Maya i debuten, så stolt över henne. Även glad över min egen insats då jag klarade att behålla lugnet o lita på min hund. Snyggt teamwork av oss

  

29 aug 2016

Rally - Fokus: Frontposition från fotgående

Vi har kört på enligt min teori om att det är kliva medurs som är nyckeln för oss i detta. Vi har tränat lite med pallen och vi har tränat lite fotgående på höger sida i svänga runt åt höger på stället o lite andra varianter.

Idag testade jag att shejpa henne att snurra åt höger på egen hand framför mig vilket hon faktiskt snappade på ett par korta pass, försökte stå i lite olika förhållande till henne för att inte få alltför mkt av mitt eget kroppsspråk inbyggt. Vi får se om hon minns det i morgon. Söt var hon i alla fall o kanske vi kan filma någon dag.

 

27 aug 2016

Apportering - Fokus: Stadga & träning i grupp

Apporteringskurs på Stavtorp med Lena Karlsson, denna gång blev det en "blandad" grupp med både våra "valpar dvs nästan 1 åringar o de lite äldre hundarna, 8 totalt. Startade med lite prat så hundarna som alla var rätt uppspelta lugnade sig något. Först körde vi lite lydnad på gräsplanen i form av: fotgående, hälsaträning dvs förarna hälsar o hundarna sitter fint, tandvisning o stadga. Lena kom fram o hälsade på mig, gav mig en dummy som jag kastade iväg. Sedan var det jag som fick gå o hämta medan Maya satt kvar o när jag kom tillbaka till Maya kom Lena fram och hämtade dummyn från min hand. Jättebra o rolig övning.

Efter det kastade Lena en markering ca 15 m till en hund i taget, efter kastet vände vi om och gick i koppel runt några av kurskompisarna innan vi kom tillbaka och skickade sedan hunden att hämta.

Maya grejade den övningen klockrent, kunde vända ifrån men behöll en härlig attityd o gott markeringsminne samt kom raka vägen tillbaka o lämnade i hand.

Efter rasten gick vi upp i skogen o var o en valde en egen övning. Jag lät Lena kasta markering till oss, vi vände om och tog en liten sväng innan jag skickade henne från utgångspunkten. Såg bra ut!

Nästa kast valde jag att vänta någon sekund innan skick o tajmade dåligt för hon stack på min inandning o jag hann säga skickordet. Gjorde ingen grej av missen utan körde ytterligare en där vi vände ifrån. Nytt försök att vänta ut o nu tjurade hon på riktigt 😬 men jag sprang ikapp o hejdade henne o vi gick tillbaka.

Ny vänd om övning och efter det gjorde hon en riktigt fin "vänta någon sekund" innan skick markering. Där avslutade vi glada o nöjda ⭐️

Det var rätt lång väntan sedan så Naya o jag tog efter en stund en liten tur längre upp i skogen på tu man hand o tränade avspänd jaktfot utan koppel. Gick väldigt bra tills vi närmade oss kursgänget, då blev det svårare för henne, ville ju gärna lite snabbare framåt än min takt. Kopplade då för att säkra att vi fick ett bra avslut o inte störde någon.

Maya visade också de andra lite hur vi tränat handtarget för avlämning så en superspeedad steg för steg visning.

En härlig kursdag o jag är så nöjd med både mitt eget o framför allt Mayas jobb i övningarna.

Dessutom alltid lika roligt med de här kurserna både för innehåll o kompisarna 🐾👍👏

  

26 aug 2016

Miljöträning 

Eddie o hans gäng hade uppvisning på torget idag o Maya fick följa med som publik. Hon fick träna på att gå i trängseln på stan, att sitta o vänta inne i hamla biografen, ligga i buren o inte få göra något kul alls mitt på torget medan Eddie o hans kompisar fick både göra roliga saker, få applåder o snaska godis. Orättvist men uthärdligt 👍

När uppvisningen var klar tog jag ut Maya och hon fick först i koppel testa på banan där det fortfarande stod en hel del folk vid staketet o tittade. Vi gjorde lite enkla följsamhetsövningar o hon höll en härlig o cool attityd. Fullt fokus på mig o träningen, brydde sig knappt alls om platsen, situationen o människorna. Hon var så duktig att jag var tvungen att testa koppla liss henne också o det blev ingen skillnad. Så härlig liten tös det här, vi kommer kunna ha mycket skoj ihop. 💞

image

  

24 aug 2016

Apportering - Fokus: Stadga & notera/minnas

En liten men mycket lyckad övning ikväll. Kastade ut 2 mini dummies som Maya en i taget lugnt fick markera o vända ifrån. Grejade hon fint 👍

Sedan gick vi nästan hela vanliga kvällspromenaden och på väg hem svängde vi upp tillbaka mot utkastsplatsen. Jag funderade på väg upp mot höjden på om Maya möjligen skulle känna/plocka upp vittring från den dummy som låg åt det hållet vi kom ifrån.

Visst gjorde hon det, vi gick i godan ro o jag tror inte hon visste exakt vart vi var (dvs att det var där vi hade kastat ut eftersom vi kom från helt fel/ovanligt håll, men hon plockade snabbt upp vittringen när vi precis passerat granen mini dummien låg inunder. Hon letade upp den, hämtade o lämnade 👍

Vi ställde sen upp precis där vi hade kastat den första dummien, skickade ut henne o hon plockade den direkt o kom rakt tillbaka. Kort avstånd visserligen (10-15m) men sååå snyggt. Duktiga lilla tösen 🌹

Vi avslutade med en markering åt varje riktning som hon en i taget fick vända ifrån innan vi kopplade upp o belönade i massor. Eddie var mycket nöjd över att få hämta de två sista 😇

 

21 aug 2016

Apportering - Fokus: Stadga o ge henne alternativ till att direkt få hämta

Idag tog vi med oss övningen vi gjort när vi varit själva, ut i skogen tillsammans med Mats o Eddie som ny störning. Mats kastade en markering, Maya och jag tittade på nedslaget men vände sedan om och gick jaktfot åt motsatt håll. Det var som väntat mycket svårare när husse kastade än när jag själv lagt ut el kastat men med tydligt kroppsspråk o kommando "lockande" så klarade vi det. Gjorde samma övning ett par gånger. Efter en liten vända åt "fel" håll så fick hon sedan hämta upp markeringen från utgångsplatsen. Nästa gång försöker jag ha ännu mer avspänt kroppsspråk o kommando.

Rally - Fokus: Frontposition från fotgående

Har en tid klurat på varför hon har mkt svårare att komma in i rak frontposition från fot på vänster sida jfr med från höger sida. Efter lite klurande med Mats idag kom jag nog på vad det beror på. När hon går in från höger så trampar hon ju åt sitt "enklare" håll dvs motsols (heel) jfr med det svårare/mindre naturliga för henne medsols (sol). Detta betyder att jag tror vi kan lösa Front problemet i rally genom att klickerträna lite extra på "trampa medsols" på pallen o "sol" från position 5 i HtM. Full fart framåt, känns alltid bra när man har en ide till lösning, vi får se om jag har rätt.