Blogg

Jaktträning

Just nu har Maya och jag siktet inställt på att prova på WT i vår och det betyder att nästan all vår träning går ut på att förbereda oss för det.

Vi går just nu en 3 månaders onlinekurs på nätet i "jaktfot och stoppsignal" och där vi hela tiden får läxor att öva på, superbra med online kurser för att få struktur och bra idéer för att variera träningen. Vi är också anmälda till en apporteringskurs för Anita Norrblom under 4 vardagar i vår, den ser vi jättemycket fram emot, speciellt roligt att vi ska gå den tillsammans med kompisarna Urban o Judith. Vi kommer fortsätta våra apporteringskursträffar med Lena Karlsson på kennel Combine under våren och vi hänger på träningskompisarna Mille, Jessica, Agnetha och några andra när vi kan. Idag var vi också iväg till Vad och tränade med goldenklubben.

Det gäller att försöka hitta bra tillfällen att träna ihop med andra så det blir störnings- och miljöträning eftersom den mesta träningen gör vi på egen hand hemomkring.

Maya går fot

Vi har lagt mycket fokus på att träna jaktfotgående de senaste månaderna och då framför allt att hitta rätt känsla i gåendet, ett naturligt avspänt och kompisaktigt gående tillsammans.

Fick verkligen respons på träningen vi lagt ner när vi var i HundArenan i fredags kväll på rallyträningen, tog med Maya och hon fick gå med mig medan vi plockade ihop banan med hinder, koner och skyltar och hon gick avspänt med mig vart jag än gick och hur jag än plockade med saker. En helt fantastisk känsla

Idag uppe i Vad så var mitt mål att ha henne så mycket lös som möjligt och framför allt träna fotgående/följsamhet och det gick såååå BRA, hon var uppspelt först när vi kom dit och det var andra människor och hundar där så hon fick gå i koppel på vägen ner till platsen där vi skulle vara. Hon hade svårt att koncentrera sig på att gå ordentligt för hon var så himla nyfiken på de andra hundarna men med de omständigheter som var så tycker jag ändå det var OK. Väl nere på samlingsplatsen så boade vi in oss lite och pratade ihop oss om hur träningen skulle läggas upp. När det sedan blev vår tur att köra ett par markeringar så kopplade jag lös henne och sedan var hon i princip lös hela träningspasset både under träning och passivitet. Vi gjorde några övningar tillsammans med de andra och dessutom en hel del övningar på egen hand men alldeles intill övriga hundar, väskor, påsar, fika, människor osv. Hon var riktigt riktigt duktig och jag är nästan lite förvånad över hur långt vi kommit med den ändå relativt korta träningstiden då vi fokuserat fullt ut på just detta.

Maya tränar passivitet

Vi har även när det gäller linjetag verkligen bara småbörjat på att förstå tecknet osv ändå kunde jag få Maya att gå ut på linje efter att hon hämtat en markering och sedan fått en utlagd dummy. Vi kortade avståndet rejält jfr med markeringen och sedan bad jag kastaren klappa lite i händerna så hon fick lite dragning åt det hållet och sedan gick hon ut rakt och fint och hittade på signal. Duktig liten tjej även om vi har långt kvar tills hon är säker på att gå ut rakt oavsett förutsättningar. Jag har dock en bra plan för fortsatt träning så hyser gott hopp om att vi ska klara det. (Körde ju en nära på överstrukturerad träning för Madonna på just det så tror jag har lite planer att plocka av  vi körde ju en sommar med 100 linjetag på minst 50m enligt en gedigen planering)

Vi fortsätter träna på vårt fotgående i mängder av olika situationer och miljöer och det känns riktigt roligt, häftig känsla.

Vi fortsätter också träna grunder för att styra och skicka på olika sätt, där har vi än längre väg att gå men det känns också som en rolig resa och jag ser fram emot den.

Dessutom har vi haft jättevackert väder den här helgen och haft tid att njuta av solen och ljuset.

Maya apporterar

Vilken härlig senvinter, på väg mot vår. Kramar och kärlek till er alla!


GRKs DM

Duktiga lilla underbara Maya Gräddnos

I helgen var det DM och Maya var fantastisk, hon vann både lydnaden o apporteringen o jag är sååå glad o stolt över henne. Vi hade ett härligt samarbete o det var ren fröjd att starta henne. Lite nosig i början på linförigheten i lydnaden men efter ett par svängar blev det riktigt riktigt fint. Alla andra moment var felfria .

DM Lydnad

Apporteringen har jag beskrivit mer noggrannt i träningsdagboken som finns under sidan Mayas träning. LÄNK

DM Jakt

På utställningen fick hon HP o placerade sig trea (= sist) av de tre tikarna o fick såklart lite lägre poäng än de andra även om jag tycker hon hade fina poäng. Hon är en dröm i stillastående sa domaren  men tyckte hon rörde sig lite rullande o det förstår jag. Vi visade oss inte från vår allra bästa sida i springningen, det finns mycket mer att göra för att ändå visa sitt allra bästa o vi har absolut tränat för lite på det.

Maya DM utställning 2016Totalt kom Maya 2:a i valptävlingen då man räknar ihop alla grenar o jag är så glad över att vi gjorde så fantastiskt fint ifrån oss i de två grenar vi verkligen kan påverka mest själva

DM Maya med priserna

Det har varit nyttig träning för henne att vara i miljön, hälsa o busa lite med andra hundar o mest bara ta det lugnt o "bara vara" under så lång tid. Supernyttigt!!!

o "syrran" Judith var suuuperduktig o kom 5:a i guldhundstävlingen

Judith o Maya

o tjejerna hade så skoj tillsammans i alla långa pauser, de verkligen älskar varandra

Judith o Maya busar


Kennelträff

Årets höjdpunkt

Kennel Combine's årliga kennelträff, så roligt att träffa alla i "familjen" och få chans att följa hundar och ägare år efter år. Eddie var i storform och hade en riktig kanondag, tror han njöt i fulla drag för trots att det var massor av hundar o enorma mängder av goda intressanta dofter så var han på "hugget" både i utställningsringen, på apporteringstävlingen och inte minst på sin lilla uppvisning. I år hade vi valt att visa upp vårt alldeles nygjorda Freestyle program som vi kanske kanske provar att tävla med lite senare i år. Eddie har ju endast tävlat i HtM så för honom är Freestyle egentligen helt nytt även om vi självklart tränat många trick på kul och för att ha som övergångar i HtM.

Jätteskoj att vi fick programmet filmat och kan finjustera till kommande uppvisningar och ev. tävlande. Tack till Lisa som hjälpte oss filma!!!

Eddie vann mycket överraskande utställningen bland hanarna, dagens snyggaste gosse och en "mycket välbevarad veteran" sa domaren, det tackar vi för!

Apporteringstävlingen, där var jag riktigt orolig att han inte ens skulle bry sig om att komma tillbaka med dummyn, men ack så fel jag hade. Han sprang ut med blixtens hastighet (ja det var inte särskilt förvånande) men han plockade upp den och kom direkt tillbaka in, HURRA va han är BRA den där farbror Eddie när han har lust

Maya var med oss nästan hela dagen och skötte sig superfint både att vila i buren och att komma ut och titta på eller prova på rallybanan, en riktig liten supertjej det där

Tusen tack Lena, Nisse och tjejerna för en kalasdag!

FILM

och bilder

BIR o BIM

Utställning

Eddie o Ebba

Eddie o syrran Ebba


Uppvisning på Fristadstorget

Dags för en av årets roligaste uppdrag, hunduppvisning på stan. Vi hade den förmånen förra sommaren också men då renoverades stora torget och vi var på lilla bibliotekstorget. I år är torget nytt och jättefint och vi skulle få äran att visa upp oss mitt på stora Fristadstorget, häftigt!

Eddie mådde inget vidare eftersom vi hade massor av åska hela gårdagen, sov i alla fall bra i natt och verkade skapligt OK på morgonen så vi bestämde oss för att försöka. Väl framme tänkte jag att det var bra för honom att gå in på planen och värma upp lite men det visade sig bli väldigt tokigt eftersom en ballong small alldeles vid staketet precis när vi hade klivit in på planen.

Eddie blev LIVRÄDD och försökte fly för livet ut från planen och över staketet, det var med nöd och näppe jag lyckades hålla honom kvar. Hålla honom hårt och tryggt, mata in godis (han åt tack o lov fortfarande) och så vänta vänta tills han lugnat sig något. Sedan gick vi runt där inne i koppel och bara kastade godis på marken länge länge, säkert minst 10 minuter.

Vi kunde efter en stund faktiskt t o m göra några enkla övningar och belöna för det. Gick av planen och funderade på om vi över huvud taget kunde gå in och visa något. Dessutom kom en lastbil och backade in precis bakom planen, och lät som bara den medan han lastade av och han hade hur mycket som helst som skulle lastas av, det tog aldrig slut. Tror han höll på nästan hela vår föreställning.

Eddie var hela tiden på vippen att bryta ihop men klarade när vi kom i träningsmode att fokusera och faktiskt göra riktigt bra ifrån sig utifrån de förutsättningar vi hade.

Jag är så glad över att vi lyckades, att jag har en del verktyg som gör att jag kan hjälpa honom lugna sig, hitta ett mode som kan fungera och han kan få bygga sitt självförtroende och se att han kan fast han helst bara vill springa hem och gömma sig.

Älskade hund så jobbigt ditt liv kan vara ibland men så bra att vi lyckas hitta sätt att hantera rädslan någorlunda.

Alla våra hundar i gänget var jätteduktiga och presterade på toppen av sin förmåga, alla förare hade också riktigt roligt o jag tror att även killarna i vårt Crew var nöjda, i alla fall med tårtkalaset efteråt

Film från Eddies delar av uppvisningen

Film från lite närmare håll på "We are all the Winners"

Arlos kompis Yvonne Larsson tog en del jättefina bilder på oss, så här såg alla fina hundar ut:

safe_image (3)

Arlo i sin favvo-pose

Foto: Yvonne Larsson

safe_image (5)

Nässla, en av Eddies Big Loves in Life

Foto: Yvonne Larsson

safe_image (4)

o sötaste lilla Popcorn, så himla kul att vi har en hund med som kan visa att även småhundar är himla duktiga i hundsport

o så några jättefina bilder på Eddie som Yvonne Larsson tagit

safe_image

safe_image (2)

 

Här är också en bild som någon av arrangörerna tog, tror jag, när vi hade intervjustund efteråt:

11753677_713915312070718_7037281984936417349_n

Allt som allt och trots den svåra och utmanande starten så hade vi en superdag, extra skoj att vi redan blev inbokade till nästa sommar. Vi var några av de som dragit störst publik av aktiviteterna i sommar, väldigt roligt att hundsporten får ta plats i finrummen på det här sättet!

11755720_10204716134564661_7175741079527398552_n

Tänk vad han kan min Eddie    


Jaktträning för Allvin

Dagen efter kennelträffen o dags för jaktträning med Combine gänget på Träskaten. Mats jobbade o Eddie fick följa med honom till kontoret (eftersom det skulle skjutas på kursen). Allvin anmälde jag i nybörjargruppen mest för att bara vara med lite i bakgrunden och få träna sig i att "bara vara" när det finns andra hundar i närheten. Jag hade då rakt inte någon förhoppning att vi skulle kunna delta på så mycket av själva träningen. Lena o Ebba var anmälda i den lite mer avancerade gruppen o Ronja skulle mest sova i bilen var tanken.

På morgonen när vi skulle åka ut till Ärla blev det lite stök här för då ville Lenas bil absolut inte följa med så vi bestämde raskt att stoppa in alla 3 hundarna i min bil o lösa hennes bilproblem efter kursen. Allvin accepterade utan problem att tjejerna åkte med honom i buren o så gjorde även tjejerna. När vi kom fram fick Ronja stanna i bilen, Lena o Ebba gick med sin grupp o Allvin o jag gick med nybörjargänget som leddes av världens absolut bästa instruktör visade det sig. Lena Karlsson, TACK TACK TACK för att det var just du som höll i vår grupp.

Med god ledning, otroligt tålamod och fantastisk anpassning till varje ekipage så kunde tro det eller ej Allvin o jag delta på precis allting!!!!! Dock kopplade jag såklart inte loss honom men de övningar där andra gjorde det gjorde vi i koppel o lite anpassade o det funkade jättebra.

Även om både Allvin o jag var SUPERTRÖTTA vid lunchtid när kursen var slut så var jag så innerligt glad att jag hade anmält oss och följt med. Allvin visade mig nu verkligen att han tagit ett STORT kliv framåt när det gäller att klara av att vara tillsammans med andra hundar. GLAD o STOLT matte

Som vanligt jättegod mat på Träskaten, TACK Jill o Peter och trevlig samvaro återigen med Combine kompisarna. Synd att det bara är kennelträff en gång om året!

När vi kom hem ville Lenas bil fortfarande inte starta, jättesynd om henne men BRA för Allvin som fick ännu mera social träning med hundtjejsvännerna. De fick lov att stanna till sena kvällen då en nästan för snäll granne åkte upp o hämtade dem. En lång och intensiv dag för både hundar o förare men ojojoj såååå BRA träning det blev och så glad och stolt jag var när det var dags att sova över allt som Allvin hade klarat av i dagarna två.

 

PS! Bilen fick stanna till några dagar senare då världens snällaste bilmekaniker åkte upp med en släpkärra o hämtade den, fast bara för att retas så startade den förstås när han kom... MEN då sa Lena att bilen fick allt åka kärra hem ändå när den nu hade varit så busig ;-)


GRK Västmanlands DM 2013

På årets DM valde vi att endast anmäla Allvin och dessutom bara till lördagen. Största anledningen till det var att han inte känns redo att apportera med störning av andra hundar och den miljö som en tävlingsplats innebär. Sedan var det också så att Eddie har en HtM tävling på söndagen men hade jag trott att Allvin hade klarat jakten så hade vi såklart prioriterat DM.

Jag tycker att Allvin börjar bli allt duktigare när vi tränar hemma, ja eller i ärlighetens namn är det mest husse som tränar apportering med honom just nu men det fungerar riktigt bra för dem o husse är ju outstanding när det gäller tålamodsprövande aktiviteter  o han har filmat massor som jag fått se när jag inte varit med. En vacker dag kan vi klippa ihop alla filmer till en långfilm om hur det var från start (om han inte råkat radera dem).

De har nu t o m börjat ta av långlinan och jag har varit med som störning, både jobbat med Eddie emellan samt agerat kastare. Men känns som vi måste skynda mycket långsamt en lång tid framöver och försvåra sakta men säkert och dessutom vara beredda att backa igen vid behov. Hellre att det blir bra långt senare än att vi sabbar något genom att skynda för snabbt nu.

Det är otroligt kul att se honom jobba, han har en enorm explosivitet, fart, energi, målmedvetenhet, arbetsvilja och envishet men också en finfin stadga, mycket fokus, koncentration o en markeringsförmåga på både syn, hörsel och lukt som överstiger mycket annat jag sett. Han har fint grepp o utmärkta avlämningar och även fotgåendet tar sig så sakteliga. Jag tror det kan bli VÄLDIGT BRA i framtiden om vi vågar och orkar ta det så sakta framåt som krävs.

Tillbaka till DM, lite pirrigt var det måste jag erkänna, både lydnad och utställning för Allvins del. Vi har inte fått till alls så mycket utställningsträning med andra hundar som jag hade önskat mig och det gäller att jag lyckas få hans fokus på mig och inte på omgivningen. Vi fick vänta i kön ett bra tag vilket inte var optimalt för oss och där i kön fick han även syn på något utanför ringen som stal hans uppmärksamhet, inte hundra säker på om det var valparna som lekte o busade eller en av hundarna som såg lite annorlunda o spännande ut. Det gjorde i alla fall att när vi väl skulle springa vårt första varv runt i ringen så var han precis på väg att dra mig ut ur ringen  till det där spännande på andra sidan. Lyckades parera honom o vi fick andas ut lite o ta ytterligare ett varv o nu fick jag hans fokus o det gick mycket bättre. Han stod helt OK o han var med på mina tecken o signaler. Han fick HP och vi var välkomna tillbaka i finalen.

DM 2013 Utställningen 

Så var det dags för lydnad och där tävlade Allvin i Novisklassen o även här var jag lite nervös men hade bestämt mig när vi anmälde oss för att det SKULLE funka, framför allt eftersom endast ett av momenten är utan koppel o det är det sista och man gör det endast 1 ggn. Oftast brukar det funka bra att göra en sak utan koppel innan han kommer på att han är lös o drar sin kos

Vi har tränat på momenten, inte massor och absolut inte med störning men jag vet ju att han kan dem och han var helt med på noterna från början till slut. Mest nöjd är jag med hans fokus o koncentration, den har vi jobbat hårt på och nu börjar vi kunna skörda det vi sått under lång tid.

Så här gick det moment för moment:

Tandvisning: 10 Varken hoppade upp eller kysste sönder domaren, BRA Allvin!!

Sättande: 10

Läggande: 9 Lägger sig nästan alltid lite långsamt o det har jag inte brytt mig om ännu.

Gå fint i koppel: 9 Han går lite halvt bakom mig när vi går "fotgående", o det har jag låtit vara så tills vidare eftersom vi haft så mkt motsatt problem med att han drar mig framåt när han är kopplad så det här känns helt okej tills vidare, attityd o position kommer vi lätt kunna jobba upp när vi koncentrerar oss på det. Däremot tror jag bestämt vi hade ett slakt fint leende koppel hela vägen

Sitt - Stanna kvar: 10

Passivitet: 10 Tyst o stilla hela minuten, duktig liten Allvin!!!!

Inkallning: 10 Tjohooo! Stadga, explosiv start, spikrakt o snygg ingång, kan inte bli bättre

Vi sprang av planen o lekbelönade rejält o han har sååån fin lek, på o av o guuud va jag är glad o stolt över den. Han klarade nu t o m att leka 100% koncentrerat med mig trots att det kom andra hundar o passerade precis förbi oss. Otroligt men underbart!!!

Totalt gav den lydnadsinsatsen i snitt med koefficienter o summering 9.70p av 10 möjliga och en vinst i Novislydnadsklassen som är den största klassen på DM. Härlig känsla var det verkligen!!!

Sen var det dags för utställningsfinaler o DET var ju nervigt om något med tanke på att jag vet att vi borde tränat mer med andra hundar omkring oss. Valde att ta honom direkt från komposthagen o rakt in i ringen på "godismagnet" och sen försöka behålla hans koncentration o fokus HELA tiden, inte låta honom slappna av alls där inne o DET FUNKADE jättebra. Jag tycker t o m att vår insats i finalen var bättre än den individuella och det är STORT för oss!!

Allvin på DM utställningen

Vi var kvar när domaren hade plockat ut 5 hanar och hon placerade 3 av dem och vi fick springa ytterligare ett varv tillsammans med vetaranvinnarhanen o det varvet sprang vi inte bra, jag var inte riktigt med från början o det blev lite hackigt. Det får jag ta på mig eftersom jag inte var tillräckligt fokuserad själv.

Allvin placerade sig som 2:a bakom den jättefina vetaranhanen o jag är sååå GLAD o NÖJD med vår insats i ringen. Det gick långt över förväntan med tanke på att vi inte fixat tillräckligt med träningstillfällen innan. GLAD o STOLT MATTE o som vanligt SNYGG HUND

Vilken dag och vilka fina resultat och tänk, ändå är det inte de som är den största vinsten idag, det är nämligen att vår "Skäll-Gurka" satt o låg nästan helt tyst nästan hela dagen i komposthagen i tältet. DET är STORT för oss, ojojoj!!!!! LYCKLIG MATTE o om möjligt nästan ännu LYCKLIGARE HUSSE

DM 2013

Extra skoj var det också att vi fick chans att träffa brorsan Ozzy både fredag kväll när vi förberedde för tävlingen och på lördagen. Ozzy var där hela helgen o sov i husvagn med matte Lena o husse Robert o syrran Dolly. Han verkar ganska lik Allvin i sättet men i utseende är de rätt olika varandra o det är så otroligt skoj att träffas o jämföra både likheter o skillnader med kullsyskonen.

Ozzy huvudbild

Ozzy var också duktig på lydnaden o bara lite busig när kopplet åkte av, alltså precis det jag var lite orolig för med Allvin. På utställningen skötte han sig också fint o fick dessutom publiken att tjoa av förtjusning när han på "spring fram o tillbaka" gjorde några riktiga höjdhopp (som jag tipsade Lena om att hon absolut måste sätta kommando på för det är jordens coolaste Freestyletrick)

Härliga goa fina brorsan som verkar trivas utmärkt i sin nya familj också.

Ozzy

Ett mycket lyckat DM för oss även om det blev en kortversion i år,

kanske kan vi köra alla delar nästa år, den som tränar får se


Long time...

Ja det har inte varit mycket till uppdatering här på ett tag, så vad har vi hållt på med då?

Ja förutom MASSOR av jobb eftersom andra har semester så har vi tränat lite smått, gått kurs, varit sjuka och firat födelsedagsbarn m m.

Eddie o jag tappade bort oss lite i HtM'en o vet inte riktigt vart vår koncentration o fokus for iväg, helt plötsligt fungerade ingenting o kan hända det mest berodde på mig som inte riktigt hann med varken strukturerad träning eller var så helt peppad när vi väl tränade. Kastade i alla fall in handduken o strök oss till dubbeltävlingen sista helgen i juli o var hemma o bara tog det lugnt istället o DET behövde vi båda två. Tack vare det så har vi nu hittat tillbaka till glädjen igen känns det som, vi har tagit oss tid att gå tillbaka till våra gamla övningar som vi båda gillar så mycket o har bara njutit av träningen utan att ta det på nåt direkt allvar. Vi kommer igen väldigt snart!

Eddie o Tusse tillsammans igen

För en och en halv vecka sedan var vi iväg till Karlstad på instruktörsutbildningen i FS/HtM, steg 2 dvs den med tävlingsinriktning. Då bodde Eddie o jag hos mamma o pappa i stugan och fick träffa Tusse igen.

Tusse stannade där när vi fick åka hem i juli då Allvin blev sjuk o har sedan varit kvar på "sommarkollo" hos mamma, vi får se hur länge sommaren varar i år, kan hända det blir ända fram till påska ifall de inte tröttnar på varandra

Tusse trivs som fiskaren vid vattnet; fångar råttor, kräftor o allehanda djur, spanar på sjöfågel o har det allmänt underbart vad det verkar. Stackars pappa får akta sin frukost från mattjuven o vi här hemma har ingen som knycker allt i matväg o biter sönder kläder, väskor och påsar. Dock saknar man såklart hans spinnande o kel men då är det ju bra att vi hälsar på ibland.

På kursen var vi ett litet nätt gäng och himla kul hade vi, jättegivande verkligen o mycket prat om det svåra ämnet, musik. Både vad gäller musikval, takt o tempo osv. Nyttigt nyttigt o flera riktigt knäppa o JÄTTESKOJ övningar gjorde vi. Så nu har jag "bara" projektarbetet kvar, dvs göra ett helt nytt program, dokumentera, träna in o filma.... Har efter lite funderande bestämt mig för att det blir ett HtM I program till Allvin o nu är koreografin i stort sett klar, dokumentationen också så då återstår "bara" att träna in det o filma, hoppas vi hinner klart innan deadline i slutet av september

FS o HtM instruktörskurs steg 2

Det som inte var lika kul under kurshelgen var att Eddie blev dålig i magen på natten mellan lördag och söndag. Riktigt dålig o jag trodde det berodde på stress pga det otäcka åskvädret som var på lördag eftermiddag. Men med tanke på att han fortsatte vara dålig trots fasta o ris o det över en vecka så tror jag då rakt inte på den idén längre, måste varit nån dum bakterie. Händelseförloppet var läskigt likt när Allvin blev sjuk för en månad sedan o jag fick nästan panik när det började komma blod nu i lördags kväll. Sköterskan på Strömsholm försökte lugna mig när jag ringde henne o faktum är att hon verkade ha rätt, det är inte alltid livsfarligt för hundar att bli magsjuka, inte ens när det kommer blod. Natten var lugn o söndagen matade jag honom med en knapp dl kokt ris uppblött i näringslösning varannan timme o sprutade försiktigt i honom näringslösning o vatten under dagen o han blev piggare o piggare

Stackars Eddie

En otrolig lättnad när vi såg att det inte kom något mer blod o han blev piggare o piggare. Nu känns han helt på G igen och vi håller SAKTA SAKTA på att varva i i/d foder i hans ris. Vi måste snart på storköpsrabatt på ris tror jag  Håller tummarna för att det fortsätter åt rätt håll, han är i alla fall pigg o hurtig igen o man ser inte på honom att han varit så dålig.

 

Allvin då, vad har han gjort? Jo han har gått på Utställningskurs med klickertänk. 4 kvällars kurs i Kungsängen så en bit att åka men det var det värt. Jättebra kurs och mycket träning på spring i ring, ställ upp, träna in kedjor av beteende både hur jag ska göra o hur han ska göra så det sätter sig i ryggmärgen på oss båda. Inte jättemycket som var helt nytt men sååå himla nyttigt att höra det igen, en liten annan vinkling och så MASSOR med bra träning. De tre första gångerna var vi hemma hos Mary som höll kursen o svåraste störningen var att ta sig till o från träningsplanen eftersom hon hade ett gäng tama ankor som struttade runt på tomten... hej o hå vad Allvin inte alls ignorerade dem men men vi tränade på o tog oss förbi dem med lite lock o pock blandat med skvallerträning. Träning ger färdighet även på sådana saker.

Den sista gången av de 4 var vi uppe vid badet i närheten, helt ny plats o lite folk som rörde sig fram o tillbaka. Det ösregnade men vi kunde lyxigt nog delvis vara under tak där det också satt ett gäng ungdomar som vi utnyttjade som "domare" PERFEKT sätt att utnyttja dagens ungdom på vetja.

Allvins avslutning på utställningskursen

Allvin var superduktig, både på att springa i ringen men också på att hanteras av domarna. Han har ju där haft det motsatta problemet om man jämför med Madonna som var livrädd, han fullkomligt ÄLSKAR ihjäl domarna o Mary sa att det är få domare som gillar att få fläskläpp

Nu behöver vi BARA träna MASSOR på att ha hundar springandes framför och bakom oss, där har vi en rätt lång bit kvar innan det sitter perfekt men ett steg i taget mot stjärnorna

I det lilla och tysta kämpar vi också på med apporteringsträningen för Allvin, i ärlighetens namn är det mest Mats som stretar på med det men nu senast var jag med för att testa hur han klarade sig med lite störning (dvs ytterligare en person o inte bara han, Eddie o Mats) o DÅ blev det som väntat JÄTTESVÅRT, känner igen det från Eddies träning

Nu var vi dock himla förberedda på det så förenklade övningarna lite och förbättrade belöningarna o då funkade det riktigt bra TROTS den svåra störningen, så det får vi fortsätta med framöver.

Det kommer ta tid för honom att mogna och utvecklas inom detta, MEN han har en attans kapacitet den dagen vi får det att fungera; en helt otrolig näsa; en syn o markeringsförmåga utöver det vanliga, hörsel som ja jag vet inte vad; en intensitet, envishet o vilja som han kommer ha mycket nytta av. Det han dessutom förutom allt annat har, är en vilja att samarbeta med oss, på ett helt annat sätt än Eddie någonsin haft. När det kommer till jaktträningen har Eddie alltid mest sett oss som en belastning o inte alls tyckt att vi kan bidra så himla mycket. Där är Allvin helt annorlunda, han har både självständigheten och viljan till samarbete på ett sätt som jag riktigt längtar efter att se vad vi kan göra av i framtiden.

Husse o Allvin tränar jaktfot

Det får gärna ta tid, bara det blir bra i slutänden. Under tiden som vi jobbar med detta finns så mycket annat vi kan hålla på med och som faktiskt i slutänden också hjälper samt underlättar många saker i jaktdelen. Många små pusselbitar som en vacker dag förhoppningsvis kan sättas ihop ett ett helt fantastiskt pussel

Den här helgen firade vi kusinkillarna som fyller år, Linus fyllde 11 år i onsdags o nu den här onsdagen fyller Rasmus 8 år. Vi hade förmånen att få rå om dem här hos oss i helgen tillsammans med mamman, jättemysigt var det. GRATTIS MOSTERS BÄSTA GRABBAR!!

Linus o Rasmus kalas 2013

Helgen avslutades med syrran o grabbarna kollade in Jonna på jobbet = Parken Zoo o Mats åkte till Ärla för att vara funktionär på SSRK Ungdoms SM i Workingtest. Han fick tydligen skjuta och kasta dummies från båt och då behöver man dessutom ro..... o det har han typ aldrig gjort förut men tydligen gick det bra ändå o det verkade som både domare och tävlande var nöjda med hans insats. Det han fick med sig hem var dock en attans träningsvärk i låren, så undrar just hur han rodde  naja behövs i alla fall inget gymkort när man kan vara funkis istället

Ikväll har jag dessutom lovat att Eddie o jag ska ha lite HtM-uppvisning i Kungsör centrum fredagen den 30 aug, blir ju spännande o se vad Eddie tycker om det, måhända tycker han det är lite rörig miljö men det visar sig.  

Ja det var lite om vad vi hållt på med den senaste tiden, rätt mycket även om man tycker man inte hinner med alls allt man vill. Ibland är det bra att stanna upp o tänka efter lite.


Apporterings clinic med Eva Bodfäldt

Just nu har det råkat bli lite mer än fullbokat i min kalender o nästan så jag tvekade att åka iväg på detta men var så sugen så jag åkte ändå o TUR var ju det för himlars vilken trevlig o bra kväll det blev ute på Lilla Träskaten i Ärla.

Eva Bodfäldt är duktig, erfaren o kunnig som bara den o det var riktigt skoj att lyssna på henne igen. Hade faktiskt henne som instruktör en av helgerna på den första instruktörsutbildningen jag gick 1991 för Anders Hallgren ... herre guuud va länge sen

Vi var en lagom stor grupp så det blev mycket frågor, diskussioner och problemlösning där jag tycker att jag fick en hel del idéer med mig som är mycket användbara både för egna o andras hundar.

Hon tänker delmoment och kedjar ungefär på samma sätt som jag gör, kör med fryst handtarget precis som mig också. Men genomgående i sin jaktapporteringsträning kör Eva också med störningsträning tidigt och jobbar länge med korta avstånd o stegrar snabbt svårigheten på störningen. Visst har jag också lagt på störningar men inte riktigt på det strukturerade sättet som hon visade. Tror den typen av träning kan funka superduperbra för Allvin faktiskt. Man behöver inte ta några risker utan kan styra o ställa med träningen och stegra svårighetsgraden utan att behöva riskera att han "råkar göra fel" som får konsekvenser för den fortsatta träningen och sån träning gillar jag.

421579_10200100129287414_1548605627_n

Här har Jens fått uppdraget att försöka locka bort Zakk från den frysta handtargeten... o han lyckades faktiskt flera gånger... genom att kasta småkakor... näst intill lite osjysst men det blev superbra visningsexempel för troligen inte många hundar varken av våra vi som var där eller kurshundar vi har som är sååååå BRA på fryst nostarget som "mopsen" Zakk

När clinic'en var klar så bjöds det på sedvanligt gudomligt god mat av Jill o Peter, o med trevligt sällskap av en massa duktiga hundmänniskor så blev det en superlyckad kväll som man knappt ville bryta upp ifrån trots att det var ny jobbdag snart.


Kennelträff 2013

Foton i inlägget tagna av: Jenny och Lena Widebeck samt Maria Lundin

Så var det dags för årets kennelträff och inte bara det utan även funktionsbeskrivning av S-kullen dvs Allvins kull. 8 av 9 kullsyskon kom, endast Dagny som inte kunde komma pga ett elakt våteksem.

Tyvärr missade vi att ta en bild av alla syskon pga lite dålig planering men men vi hade säkert haft svårt att ha alla stilla bredvid varandra hur som, inte bara Allvin som är stark, pigg o otålig i den kullen

Funktionsbeskrivningen då?

För att vinna tid startade Lena Davy på landdelen tidigt på morgonen innan samlingen o det gick såklart jättebra för dem, han är såå himla duktig brorsan

Även Allvin startade alltså innan själva kennelträffen började men för honom blev det ändå en värdelös start. Allvin som behöver tid på sig att landa på en ny plats fick ju inte alls det, vi åkte ner till samlingsplatsen, jag plockade ut honom ur bilen o då stod de o väntade på oss så det var bara att gå o starta. Borde jag inte gjort!!!

Han var precis galen o jag kunde knappt gå med honom i koppel fram till beskrivningen, funktionärshundar som voffade lite o främmande gubbar o så husse mitt i allt o ja jisses...

Kom i alla fall fram till startplatsen (men misstänker att min hemska träningsvärk i heeela kroppen dagen efter började bygga på sig redan på vägen fram här när jag försökte hålla emot kraftpaketet...) o Allvin sitter fint men MYCKET SPÄNT vid min sida o väntar medan husse (som är funktionär) kastar dummyn.

Kennelträff 2013 - FB - Full fart ut

Första markeringen o han kastar sig ut i full fart, plockar upp o sen SPRINGER han o SPRINGER och SPRINGER, fram o tillbaka, runt runt, upp o ner o ut en bit i vattnet där han kollar in kanadagåsen som simmar o ja inte kommer han tillbaka till mig i alla fall. Efter en stund tycker de att jag kan kalla in honom...jo tjena!!!  jag går/joggar bort från honom o efter en evighet kommer han som om inget hänt o lämnar av dummyn snyggt i handen på mig... pust... synd vi måste göra om allt igen eftersom momentet ska göras 2 ggr...DUM idé kände jag just då.

Självklart samma sak på andra försöket  Allvin har sååå mycket spring o bus i benen o dessutom står det ju folk o tittar på honom så han funderar nog lite vad som ska hända ser det ut som. Samma sak igen i alla fall .. efter hundra om o men o lite till får jag dummyn i handen.

Nästa moment är Sökmomentet. Han sitter stilla (men som en spännfjäder) när husse kastar, vi går med koppel på (tack o lov) till den nya platsen....det går på något sätt men inte är det då ett "leende" rallykoppel inte...

Jag släpper honom o han är snabb som en vessla ut, letar ihärdigt, hittar, tar en liten sväng ner mot Lennart som är beskrivare men kommer sen faktiskt direkt tillbaka o lämnar i hand. SKÖÖÖNT!!!

Sen var det då viltmomentet. Husse kastar kråkan, Allvin springer ut, nosar tittar på mig, nosar o springer sen därifrån. Jag går fram till kråkan, lockar på Allvin som kommer o så ger jag honom den i munnen, kopplar upp o vi går tillbaka men då blir det FULL FART mot husse som står där - för att lämna till honom...jaja... en helt knäpp bild lyckades Jenny knäppa på oss då i alla fall, söt familjebild

401917_10201435700800419_981123347_n

Landdelen är klar ...puuust...o jag lyckas ta mig tillbaka till bilen o sätta in honom där o byta till en uppspelt men ändå något lugnare Eddie som får följa med ut o fika ihop med funktionärerna

Efter en stund kommer övriga brorsor ner för att beskrivas en i taget o vad ska man säga, ja lite olika resultat men det är mycket kraft, vilja, spring o galenskap i dem allihop. Några tog upp direkt, andra inte lika sugna, några kom tillbaka andra inte, någon ville hellre ha fågel än dummy osv. Otåliga som sjutton allihop i alla fall o mycket fart o fläkt på dem.

Det var ändå riktigt kul att stå o se dem allihop med sina skillnader o likheter, intressant faktiskt o skönt att se att det inte bara är Allvin som är "vild o galen"

När det var syrrornas tur drog vi oss upp mot utställningen o där blev det fullt upp för mig också eftersom både Allvin o Eddie skulle in i ringen. Eddie stod blick stilla i ringen, kändes nästan som han trodde han var på hälsokontroll eller nåt annat läskigt men han sprang fint o snyggt o glatt ändå.

Allvin var inte stillsam nånstans, han står ju visserligen rätt stilla o fint när han ska MEN att springa runt i ringen är sannerligen inte lätt för det är jättemycket spännande vid sidan av o DIT vill han eller HIT eller DIT eller i alla fall inte bara lite larvigt runt runt som jag tyckte .. fick använda alla mina muskelceller även där...(kände jag dagen efter).

Båda gossarna fick i alla fall jättefina kritiker och domaren gillade dem vilket såklart alltid är roligt.

Efter det var det dags att förbereda för Eddies HtM uppvisning, fixa med musikanläggningen, byta om osv. När alla samlades o individuella utställningsbedömningarna var klara samt landdelen på funktionsbeskrivningen för alla var klar så var det dags för oss att ha uppvisning av vårt Euphoria program.

Hade värmt upp Eddie lite grann o han kändes okej, vi gick in o startade o JISSES så seg, han var inte alls med o det kändes urk... jag bestämde mig iskallt för att bryta efter typ 10 sek. Det är den STORA lyxen med uppvisningar, det går ju faktiskt att göra så, vilket såklart inte går på tävling då man måste försöka rädda upp situationen istället.

Tog ut honom o drog upp honom lite i varv o gjorde en ny entré o NU gick det mycket bättre!!!

Är så himla glad att jag valde att göra så när jag hade chansen o då fick ju alla också se att det går inte alltid bra, även om man ofta hör o ser bara det när man är lite vid sidan av.

safe_image[7]

Det fanns några delar som inte var helt bra i programmet o jag kände att det är stor nytta med banvandring innan (vilket jag inte gjorde denna gång) Vissa av missarna vet jag varför vi fick o andra är helt enkelt sånt vi behöver träna lite extra på men i det stora hela var det jättefin känsla mellan oss och vi var i samspel o han var inte alls hoppskuttig vilket är viktigt för mig eftersom vi tränat mycket på det. Både Ingrid o Maria hade filmat o det blev jag jätteglad över eftersom jag då kan se hur det ser ut från sidan o dessutom från 2 olika håll o det hjälper mig i träningen framöver. TACK SNÄLLA GULLIGA NI!   Däremot lyckas jag inte "kopiera" filmerna pga att det är en sluten FB-grupp de ligger i så kan inte dela dem här.

575630_10201429480684920_59034300_n

Avslutningen som vi tränat massor på gick sååå bra  Riktigt roligt hade vi dessutom både Eddie o jag där inne i ringen, inte minst viktigt  och det verkade även som många i publiken uppskattade det vi gjorde och förhoppningsvis lockar vi några fler till att våga prova för det är sååå himla roligt att hålla på med denna sport

Efter uppvisningen så var det skynda, skynda för då var det utställningsfinaler o återigen inte perfekt att ha Allvin sitta själv i bilen o voffa medan Eddie är ute o har skoj o sen rakt ut o in i finalringen för hanarna....puuuuuh.... "mera vild än tam" är väl en underdrift men också så himla synd att jag inte kan ge honom bättre förutsättningar när det gäller tävlingsträning som det här faktiskt är.

Mats ställde Eddie o de placerade sig 3:a, duktiga snygga killar   o Allvin skötte sig tydligen ändå tillräckligt bra för att vinna hanhundsklassen före sin brorsa Zorro. Det var mycket spring runt runt o fram o tillbaka för Allvin o inte lätt att springa bredvid brorsan inte...hmmm..men med starka mattar och mycket korta koppel så gick det på något sätt  Domaren var gullig o tipsade mig om att det vore bra om vi tränade lite på det här med att springa i ringen 

Medan tikarna hade final så tränade jag med Allvin, vi sprang o sprang o sprang runt på gräsmattan bredvid o sen sprang vi rakt mot de andra hundarna som satt eller stod som publik o belönade att han höll sig kvar med mig.

Tekla (Allvins bästa o nästan enda lekkamrat) vann tikklassen så jag var nog liiite tveksam hur det skulle gå att springa runt med dem tillsammans men faktiskt så gick det riktigt bra på slutet av dagen, då hade vi ju värmt upp med lite träning o så var det ju också mera plats i ringen o lite lättare att parera o sista varvet sprang han sååå fint så min lilla Allvin o stod som dagens utställningsvinnare för andra året i rad 

Kennelträff 2013 Utställningsvinnare

När utställningen var avklarad var det dags för alla gruppfotograferingarna o familjebilder. Vi valde att inte fota S-kullen då utan tänkte göra det nere vid vattnet sedan, men alla var aldrig samlade samtidigt så vi fick tyvärr ingen bild på dem

Eddie däremot fick fotas tillsammans med sin mamma Magda, reservmatten Anna o några av sina halvsyskon.

Kennelträff 2013 Eddie med mamma o halvsyskon 

Tindra, Billy, Toddy, Tessa, Tino, mamma Magda liggandes framför, Eddie o Echo

o så var det fortsättning på funktionsbeskrivningen med vattendelen. Allvin var fortfarande galen o inte alls trött som man kunde ha hoppats, likväl som de flesta av syskonen som inte var så mycket bättre heller (ja fortfarande förutom Davy då som gick som skolboksexempel...så himla skoj att se honom jobba ihop med Lena, vilket underbart team de är o man kan bara inspireras o vi kommer hålla alla våra tummar o tassar när de snart startar på unghundsderbyt  )

Allvin satt kvar medan kastet gick i vatten men ville då rakt inte vända ifrån vattnet o här är ju mitt problem att man ska inte prata o greja med hunden utan se om den "frivilligt" följer med i kopplet när man går... o det tror jag INTE man kan säga att han gjorde, jag mer eller mindre släpade honom med mig runt den himla busken o vände tillbaka ner mot vattnet vilket blev ännu svårare för då var han fööööööre mig med all sin kraft 

Släppte honom vid vattnet o han kastade sig i, simmade jättefint o med fin fart o teknik ut o plockade upp dummyn... funderade på att fortsätta vidare ut o hämta kanadagåsen som simmade en bit utanför men valda av någon anledning att strunta i den o vänta tillbaka, dock tyvärr inte tillbaka till matte utan hade allt möjligt annat för sig i vattenkanten.... jag fick dra mig uppåt hygget o vänta en BRAAAA stund innan herrn behagade komma men till slut så kom han i full fart upp (fortfarande med dummyn i ett mjukt fint fast grepp) o lämnade i hand ca 75 m upp på hygget... just den delen såg ju rätt bra ut  OM man inte visste att han lattjat för sig själv minst 5 min innan

Återigen ingen vidare känsla att man ska göra om samma sak en gång till, just rätt dumt faktiskt o det gick precis på samma sätt (vad annars) men men..

Efter det var det brorsan Zorros tur o Allvin skulle sitta passiv. Kast ut i vattnet till Zorro, som var rätt uppvarvad han också, Allvin skäller som en galning o Zorro springer ut en bit i vattnet o sen vet jag inte riktigt vad han gör för jag koncentrerar mig på Allvin o att han ska vara kvar hos mig, men Zorro hämtar i alla fall inte dummyn, troligen störd av Allvins skällande o inte jätteintresserad av tygpåsar heller för all del (såg vi på fm då han hellre hämtade kråkan) o sen drar Zorro en tur runt runt o fram till Allvin o bröderna "brothers" ryker ihop.... hmmm men så var det väl ändå inte tänkt med funktionsbeskrivning eller???

Nu låter det ju alltid mer i hundgruff än det är, men inte såg det helt bra ut o inte var det heller särskilt lätt att få isär dem, Allvin i koppel o Zorro lös o både Leo o jag försöker lite olika varianter att få dem att dela upp sig men inte förrän jag får tag i en stock från marken o ska försöka distrahera dem lite så lyckas de dela isär sig så pass att jag kan dra undan Allvin o Leo kan koppla upp Zorro. Phuuu!! Bra i alla fall att ingen av oss fick panik (även om man hade lust) o ingen skrek om man inte räknar hundarnas murrande förstås.

Naja nu gick det rent fysiskt bra, verkade inte hur vi än letade som någon av dem hade en skråma (konstigt nog) men frågan är hur mycket som finns kvar i huvudet på dem i en liknande situation i framtiden. Skit att det hände  men men bra att det slutade fysiskt lyckligt i alla fall.

Vi bestämde oss i alla fall enkelt för att inte prova en gång till på den övningen!!! BRA tänkt!!

Jag tog Allvin o gick bort mot vägen o tänkte han skulle få varva ner sig lite men det gick ju sådär för då hade precis tävlingen om "Årets snabbaste apportör" dragit igång o det kastades o sprang som bara den o det gjorde inte att han varvade ner särskilt mycket utan snarare tvärtom så jag satte in honom i bilen istället.

Rätt mentalt trött matte efter en lång o påfrestande dag o då började det även regna så det var nästan skönt att det var slut.

Summering av dagen då om man försöker göra det lite grann i efterhand:

- Allvin behöver tid att komma till ro på ny plats (visste jag redan)

- Jag styr honom proaktivt med ord, kommandon, tecken osv mycket mer än jag nog tänkt på och förstått eftersom det i många situationer nu den senaste tiden faktiskt gått riktigt bra ändå att ha honom i olika miljöer och situationer men då är ju jag med INNAN han stegrar sig o lugnar ner. Vi behöver såklart (vilket vi visste) massor med mer passivitetsträning och miljöträning så det hamnar nog överst nu på träningsplanen faktiskt.

- De flesta av syskonen var väldigt lika honom i sättet, otåliga, lite ljudiga, massa kraft o styrka, orädda, självgoda o glada som sjutton men också en hel del hormoner som gör det lite utmanande.

- Egentligen fantastiska avlämningar rakt igenom hela dagen (om man bortser från allt strul mellan upptag o att han bestämmer sig för att komma) men att springa från vattnet typ 75 m upp på land med dummyn utan att skaka sig o där lämna i hand, rätt bra ändå kan jag tycka.

- Han går snabbt o målmedvetet ut o hittar samt tar upp dummy finfint (innan han börjar stöka runt), tvekar på viltet men tror om jag hade kunnat peppa honom att han hade tagit upp den, så just det är jag inte så orolig för, det kommer vi kunna lösa med träning när väl resten fungerar som det ska.

- Sökjobbet gjorde han jättefint o den lilla svängen ner till Lennart lägger jag ingen vikt vid.

- Riktigt tråkigt och onödigt att vi fick hundgruffet för jag misstänker det kommer mentalt finns kvar i en liknande situation, gäller att vi får till många bra träningar med andra hundar i framtiden så vi tonar ut den här händelsen lite.

- Han stod fint i ringen o var rätt okej med att bli hanterad o älskade inte heller ihjäl domaren även om han var aningens glad.

- Han har riktigt svårt att springa både före, efter o bredvid andra hundar och även att springa mot intressanta saker utanför ringen men jag tror en del av det nu även berodde på att han inte fått den ro o uppvärmning han behövde för det gick i alla fall mycket bättre på slutet av dagen än i början.

- Det var fantastiskt skoj att se syskonen både hanar o tikar och att träffa alla härliga trevlig mattar o hussar. Hoppas verkligen vi kan få till fler träffar framöver för de som kan.

 

Eddie o hans HtM då...

- ja jag behöver klura lite på vad/hur vi ska värma upp för att få den optimala stressnivån, inte hoppskutt men alert... klurigt men vi provar oss fram lite under veckan som kommer.

- Jag behöver ha koreografin o planutnyttjandet helt klart för mig innan så jag slipper tänka på det under tiden eftersom jag ser att när jag gör det, blir jag otydlig mot honom o då släpper han lite. (Tur det finns film som kan visa så tydligt)

- Viktigt att jag håller rätt tempo o framför allt ser till att han håller rätt tempo i förhållande till musiken o accenterna, var några missar där pga att jag inte var säkert på koreografin o vi kommer ett halvt varv fel typ

- Behöver mer träning på vänstersnurrar i pos 1 o det hade jag på känn, när vi tränat mycket på högersnurrar i pos 5 så har vi tappat i den andra... balans balans balans

- Behöver mer träning och stabilitet i startsträckan o första bytena, mycket o heta belöningar där så vi skapar förväntan tror jag kan funka.

 

ja o sist men inte minst så vaknade jag dagen efter Kennelträffen med den värsta träningsvärk jag haft i hela mitt liv, varenda muskel i hela kroppen värkte o inte blev det bättre under dagen eller säkert ens i morgon. Helt enkelt så har jag tränat för lite fysträning för att orka hålla emot o parera detta muskelpaket till hund på ren styrka. Endera får jag fysträna hårdare själv eller så får jag styra honom på annat än fysisk kraft, lätt val

Tusen TACK Lena, Nisse, Jenny o Linda

för att ni orkar arrangera denna fantastiska träff varje år,

det är så himla roligt att ses o träffa alla i Combine-familjen!!

Enda felet är att tiden går så snabbt o man inte hinner prata med alla så mycket som man vill


Teknikträning

Det är inte bara fysträning utan mest är det förstås teknikträning vi kör.

För Eddie är det i första hand Heelwork (förstås) men också lite lite rally o då med fokus på högerhandling o snurrar o svängar (och undvikit moment som innehåller sättande eller läggande) och en del trickträning. Känns ju lite frestande att se om vi kan göra ett Freestyle program lite på kul i framtiden även om det inte är något jag prioriterar.

När det gäller HtM är det framför allt övergångarna vi tränat, att få flyt o lugn o precision i dem och att unvika hoppskutt i tempoväxlingar o övergångar där jag vet att vi lätt får dessa. Några gånger har vi kört delar eller hela programmet till musik men mest hemma utan så mycket störning. På söndag får vi dock jättebra tävlingsträning då vi lovat göra en liten uppvisning på kennelträffen som pausunderhållning, det blir kanonskoj det

Dessutom har jag tränat en hel del själv på placering på planen o att se till att kunna o komma ihåg koreografin oavsett hur planen ser ut så lite varianter på vart man startar och åt vilket håll man gör vad.

Har också anmält mig till 2 kurser framöver kopplat till Heelworken och det ena är steg 2 på instruktörsutbildningen i Freestyle/HtM och då är det mer fokus på att hålla fortsättnings/tävlingskurser, den blir i mitten av augusti.

Det andra utbildningen är den 8 juni då jag ska gå en koreografiutbildning med en konståkningskille som de fixat nere i Linköping anpassat för freestyle/HtM, det ska bli superspännande. Han ska prata om musikval, anpassning till musik o hur man visar upp sin partner på bästa sätt (o i vårt fall är ju det hunden medan det i hans fall såklart är "damen")

 

För Allvin eller "herr gurka" som han oftast kallas numera så är det Rallyträning som haft mest fokus de senaste veckorna eftersom vi nu är anmälda till 2 tävlingar framöver, hualigen men man måste ju utmana sig själv lite ibland också

Jag tycker själv att han är rätt duktig på momenten o han har bra koncentration och fokus om det inte är för mycket störningar men allvarligt så är han "rätt intresserad" av det mesta runt omkring så det är mycket som kan räknas som störning för honom så vi får se hur väl jag lyckas hålla hans fokus på det som jag hade tänkt

Sen har vi några moment som återkommande kan bli lite knasiga om jag inte är tydlig nog och det är ställande (där jag envisas med att inte vilja använda handtecken utan bara ordet) och så är det 3 steg bakåt där han ibland helt enkelt blir kvar i sittande eller reser sig med oerhörd fördröjning, vet inte riktigt varför. Sen har han en tendens att sätta ner rumpan i vissa snurrar eftersom att sätta sig vid sidan varit väldigt belönat förstås så det är inte alltför konstigt att man får den effekten.

Vi har också den senaste månaden (minst) tränat en hel del grunder i apporteringen och då oftast i lugn o ro utan störning och med långlina för att vara säker men jag har så smått börjat skippa linan under vissa förutsättningar (t ex inhägnat område hos Ingrid osv)

Många saker går riktigt bra för honom och det är inte ofta han tar dummyn o smiter iväg istället för att komma tillbaka, MEN det HÄNDER o speciellt om han är trött i huvudet, råkar ta en liten omväg för att komma tillbaka (kan räcka att runda en buske) o hinner få en annan tanke i huvudet eller om avståndet blir för långt. Rejäl skillnad på olika avstånd just nu känns det som, kortare blir mycket lättare att komma tillbaka från.

Vi har även testat lite sökfält med honom för att se hur väl han går ut på djupet, bredden klarar han bra men lite klurigt att gå ut djupt när han hittat nära men det är ju såklart en vanesak, har inte gjort särskilt många försök ännu. Han har också fortfarande retning kvar från att ha sett något från utlägget så har inte provat skickat honom helt utan retning. Tänker att avståndet bör komma innan.

Han går ut på linjetag (också hittills endast provat med retning eller känd plats) o lyssnar bra på pipan om jag blåser tidigare än han trodde han skulle stanna, duktig liten pojke

I veckan tog jag även upp en and o tinade för att se hur han skulle hantera den, o han bar den om jag gav den i munnen o bar den snyggt o fint o lagom hårt men den var iiiinte så intressant att plocka upp om jag la eller kastade ut den men efter lite "freeshaping" med baconost som lockbete så hämtade han den o kändes som han klurade en bra stund på om det inte fanns något annat sätt att få smaka från tuben på än att hämta den rackarns fågeln men sen gjorde han det o blev såklart rikligt belönad.

Kan säkert för andra tyckas som det här inte var så bra men jag var jätteglad att det var så här han reagerade på fågeln, då känner jag att jag har metoder så jag kan lära in det o för mig hade det varit mycket värre om han tagit fågeln direkt o velat springa iväg o äta upp den (som en annan hund jag känner o som står mig nära)

 

Igår när vi åkte till Ingrid o tränade med henne o Gunilla o Ann så körde vi först rallyträning där de agerade retning för oss o det gick över förväntan tyckte jag. Allvin höll fokus riktigt skapligt (för att vara vi) o jag var nöjd.

När rallyträningen var klar så stod vi o pratade lite o jag passade då på att ställa upp honom o träna lite sånt också. Vi har verkligen försökt få upp svansen när han står fritt men det är sååå svårt för vi har troligen tränat för mycket frys position och omvänt lockande så han kan liksom inte få upp svansen när han står stilla o väntar.... men så uppspelt han nu var för att han ville hälsa på Gunilla o Ingrid så vips, stod han med svansen rakt ut o t om VIFTADE på den, herre gud vilken dag!!! o "Oj va han fick belöning för det" kommenterade Ingrid  men om hon visste hur mycket vi har försökt o så plötsligt händer det 

o som vi tränat på att få upp svansen OCH stå stilla på samma gång - svååårt

Tjohoo det går t o m att vifta på svansen OCH stå stilla o det som varit tekniskt omöjligt förut

Så efter den "pausträningen" var det dags för lite apportering o gurkan fick börja o jisses - där fick jag typ flera av de utmaningar man brukar få med hundar på kurs i en o samma hund på ett träningstillfälle o jag är sååå glad att jag behöll lugnet, var cool o väntade ut honom. Kände mig ohyggligt nöjd med kvällen när jag åkte hem, både med honom men också med mig själv som tränare o förare 

Så här gick det till, ungefär:

Jag testar utan sele o lina, Gunilla kastar en markering ca 25 meter bort på gräsmattan vid huset medan vi står på grusplanen, Allvin sitter kvar o väntar på kommando, springer bort, plockar upp dummyn, tar en liten sväng runt på väg tillbaka mot Gunilla (inte så konstigt för det har hänt förut att han varit intresserad av den som kastar) o på den lilla svängen hann det komma nån annan tanke in i gurkhjärnan o vips var det dags för rundspringning, jag testade att vissla men det lyssnade han såklart inte på så det gav jag upp direkt! Han sprang o han sprang o han sprang, runt runt runt på planen, stannade o tittade på mig vad jag tänkte göra o så sprang han igen.

Jag gick helt sonika sakta bort o bakom huset, Allvin lägger ner dummyn, sätter sig o bajsar o springer sen efter mig bakom huset. När han kommer fram sitter jag ner med baconosten i handen o han får ett uns av en smakbit innan jag ställer mig upp, tittar på honom o väntar. Säger ett tyst "apport" o han tittar storögt på mig, på osttuben, funderar, tittar, funderar o sen himlars anåda vilken fart direkt bort till dummyn på andra sidan huset, hämtar den o kommer som ett skott o trycker den i min hand

Massor med baconost fick man för det , då tänker jag så här o om det är rätt eller fel vet jag inte men i det läget tror jag han glömt rundspringningen, han kommer komma ihåg att han funderade hur man ska få osten o då kom han på, "ja just det, man ska ju hämta den dumma sandpåsen för att få den såklart" o så gjorde han det o fick osten. Positiv inlärning där hunden får tänka själv tror o hoppas jag att det är  Omständigt måhända men jag var så himla glad att jag vågade o orkade vara så iskall. Det gör man bara när man är på tryggt område o med vänner man är trygg med. Så lycklig över de vännerna!!!!

Lämna direkt till matte - ja just ja så var det

Sen gick vi tillbaka där vi varit från början, men något kortare avstånd o Gunilla fick slänga fler dummies, han hämtade några helt klockrent o så plötsligt på en så nosar han på den o lämnar den där för att kolla om det fanns några pannkakor i busken bredvid (det gjorde det ju förra gången vi var där ) o då återigen fann jag mig, sprang fram o tog dummyn o gjorde ett eget ärevarv med den o pratade med den finaste dummyn i universum en liten stund o då var det det någon som var väldigt intresserad av både mig o dummyn kan jag säga men jag brydde mig noll om honom. Gick fram o gav dummyn till Gunilla o ställde upp med Allvin bredvid där vi stått förut o hon kastade igen o han hämtade perfekt

Då var det dags för honom att vila i bilen, duktig liten buspojke som ändå gör sååå himla fina framsteg o jag ser mycket fram emot all skojig träning vi har framför oss.

Fågelapportören

Andapportören

Efter att Milton, Pontus o även Chanja (inte hundra på stavningen) apporterat lite så fick Allvin komma ut o testa med anden här i ny miljö. Gunilla kastade o Allvin hämtade den klockrent två gånger. Både matte o hund var sååå nöjda o glada (och trötta i huvudet) när vi åkte hem.

Behöver jag nämna att Milton, Pontus o även vår nya träningskompis Chanja var jätteduktiga också, för henne var det ju helt ny plats o nya träningsvänner, svååårt men hon grejade det fint.

Grabbarna fick också nyttig störning med en ny hund plus Gurkan på deras revir men det hade de inga problem med. Härliga gänget

TACK VÄRLDENS BÄSTA TRÄNINGSPOLARE

FÖR ATT NI FINNS O FÖR ATT NI STÅR UT MED OSS

Bilderna från träningen har Ingrid tagitRSS
«februari 2021»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009