Blogg

Tävlingsclinic

Vips vups på torsdag eftermiddag hade jag helt plötsligt fått en återbudsplats via klubben på helgens Tävlingsclinic som Maria Brandel arrangerade. LYX!!! o TACK världens bästa Brukshundsklubb dvs Kungsörs BHK 

Extra skoj var det just för att min goa härliga vän Jessica skulle komma o bo hos oss i helgen just för att hon skulle på clinicen så det blev verkligen en helhelg tillsammans

Vad var det för innehåll då?

Jo 4 fantastiska föreläsningar med superduktiga hundförare som hade gjort imponerande insatser på olika tävlingsbanor genom åren. En superjättefullmatad helg med såååå massa inspiration, mängder av nya tankar i huvudet, lite påminnelser om sånt man glömt och lite klapp på axeln för sånt man faktiskt redan gör, dessutom trillade det några tårar under en talande teaterföreställning men mest var det förstås härliga skratt.

De 5 viktigaste klokskaperna som just jag tar med mig för egen del är:

 1. Sätt signal både på att varva upp och framför allt för att varva ner i aktivitetsnivå
 2. Tänk igenom o dokumentera: Vision, Strategi, Mål, Målbild och Aktivitetsplan, planera 5-10 träningspass framåt och de 2 kommande i detalj o gör det utifrån utfallet från tidigare pass
 3. Koncentrations- o fokusövningar som "håll blicken", kamp- o indianövningar som hunden kan o känner igen o som därför kan användas i svåra miljöer/situationer för att ge trygghet o få fokus
 4. Ta hand om min hund hela tiden och se till att vara en trygg och tydlig ledare
 5. Belöna med mig själv i första hand o använd godis o leksaker som förstärkning

o för att säkerställa att jag minns ytterligare fler detaljer om vad vi fyllde hjärnorna med under helgen kommer lite mer skrivet om varje föresläsning här:

Lördag startade med en förmiddag med härliga spralliga Siv Svendsen och hennes föreläsning "Veien till eliten - letter enn du tror" Jag har tidigare gått lekclinic för Siv så en del kände jag igen från den men annat var helt nytt för mig. Hon har sån härlig energi o man blir liksom glad bara av att se henne. Fick också lite nya idéer till roligheter som hundarna kommer gilla. Superkort kan man summera det jag tog med mig från hennes föreläsning med hennes 5 grundövningar (o förresten sa hon att kan hunden dem så är det ingen konst att lära in elitlydnadsmomenten, det känns ju skönt att veta ):

 • Klara-Färdiga-Gå övningen för fokusträning framåt
 • Springa runt stolen
 • Bytteleken (även på avstånd)
 • Indianleken
 • Ta en leksak bakom

Sen berättade hon också om de användbara verktygen:

 • Omvänt lockande (både på ett lugnande o ett mer intensivt sätt)
 • Lekkarusellen (kommer mina pojkar att älska) som var en galen blandning av olika moment som en "välj rätt" övning, "allt i ett" liksom
 • Tyngdpunktsträning inför t ex fjärren
 • o förstås lite om hur "gladvold" kan härda hunden mot oplanerade händelser

Såg ju riktigt kul ut när hon visade indianleken med full fjäderskrud, vilken hund gillar inte en sån lek???

1662252_10201464149987079_357828817_n

 

På eftermiddagen var det superduperseriösa Carin Bengtsson som i sin föreläsning "Visioner och målbilder - En KUL resa" berättade om hur hon själv tänker runt träningsplanering och uppföljning, ååååå vad jag gillade DET!!!

Carin B

Visst kommer jag aldrig någonsin att vara så konsekvent o detaljerad som hon var men joooo en hel del av hennes sätt att planera o följa upp kommer jag nog stjäla. Det passar ju liksom mig o periodvis har jag ju gjort på liknande sätt även om jag sällan kommit så långt som till staplar o diagram men letar jag i mina mappar så finns det åtskilliga Excelfiler från gamla träningsplaner det får jag nog erkänna.

Det hade i ärlighetens namn varit himla skoj att ha staplar o diagram på alla Madonnas träningsplaner o uppföljningar från jaktapporteringen, där var jag himla noggrann o detaljerad o DET GAV ju resultat faktiskt, på slutet hämtade hon ju t om rätt äckliga pippifåglar ... tro det eller ej. Fortfarande lite sorgligt att vi aldrig hann starta på jaktprov innan hon lämnade mig alldeles alldeles för ung 

Carin hade fler saker som var intressanta från sitt tänk runt träning av lydnad som är det hon håller på med. Hon pratade om rollfördelning mellan sig och hunden, frihet under ansvar där hunden bestämmer och hon som förare vägleder. De flesta moment har hon fångat så som hunden själv väljer att utföra dem o då känner sig hunden trygg i utförandet o gör det på fysiskt bäst sätt för sig själv vilket borgar för kvalitet. T ex hur hunden lägger sig i hög fart på olika underlag. Tycker jag låter himla klokt!

Den röda tråden annars i hennes föreläsning var hennes arbetssätt där hon börjar i en ände och jobbar sig uppför den röda tråden.

 1. Visionen (drömscenariot, framtidsbilden med känsla, prestation och plats)
 2. Strategin (hur ska vi nå visionen, gå från där vi är till dit vi vill, metoder o tekniker, KUL modellen - Kriterier/Utveckling/Lära)
 3. Målen (SMARTA mål o SWOT analys)
 4. Målbilderna (min egen version, motiverande o realistiska, lätta att visualisera)
 5. Aktivitetsplanerna (15% planering, 60% genomförande o 25% analys)

I sina aktivitetsplaner såg hon till att ha de närmaste 8-10 träningspassen grovplanerade o så i detalj de kommande 2 och så låg hon hela tiden 2 pass före i planering för att kunna använda erfarenheten från analysen för att komma framåt och för att var effektiv när hon väl la tid på att träna. Hon hade sedan gjort ett Excelsystem där hon hade allt bokfört och noterade RAG status på alla sina träningspass o tog sedan ut statistik på utfall jfr med planerad måluppfyllelse på RAG nivå. Intresssssssant o jag önskar jag hade tid o ork att göra detsamma men men man kan alltid göra en bit av det, välja sin egen väg helt enkelt. 

Imponerande var ordet

Carin Bs Excel

 

Två hjärntrötta tanter dvs Jessica o jag landade hemma hos oss efter en fullmatad dag, där stod maten på bordet o vinet var upphällt, det är lyxigt att ha full support hemma när man själv är på kurs o tröttar ut sig. TACK ÄLSKADE MATS

Innan jag somnade hann jag också med att skriva ner lite tankar runt egna visioner, strategier, mål, målbilder o övergripande aktiviteter, lika bra att passa på direkt när man har inspirationen glödande  Efter en god natts sömn var vi fulladdade med ny energi o redo för dag 2.

 

Den startade med to norske piger, Kjellaug Selsaas och Synnöve Matre med sin gemensamma föreläsning "Den går jo så bra på trening" och vilken föreläsning det blev, ja inte bara det utan även ren o skär teaterföreställning, dessutom lite sorglig teater så det var himla dumt att ha mascara på sig, för tårarna rann innan de var klara

De pratade om hur viktigt det är att man som förare är en god och trygg ledare för sin hund oavsett vart man är och vad man ska göra. Hur man kan göra hunden trygg i svåra miljöer genom enkla kända övningar som den får lägga sitt fokus på. Bygga upp hundens självförtroende men också sitt eget så man slipper vara nervös. Hur viktigt det är att hela tiden tänka positivt och inte fastna i tvekan över sig själv eller sin hund.

De poängterade hur viktigt det är att jag TAR HAND OM MIN HUND HELA TIDEN, o just det känner jag att jag verkligen försökte göra när Eddie o jag var på Hundmässan i december. Jag visste så väl att det var en enorm utmaning för honom att vara i den miljön och jag försökte hela tiden vi var där verkligen tänka på honom i både första, andra o tredje hand  o jag tror faktiskt att han ändå trots utmaningen fick en rätt okej känsla med sig från den förmiddagen vilket känns skönt inför framtiden.

De spelade två helt fantastiska teaterföreställningar för oss, där den ena visade på en förare som ställer för höga krav på sin hund i debuttävlingen, inte ställer upp för den och där hunden inte kom i fokus och hunden fick en riktigt otäck känsla både under och med sig från den tävlingen. Jag grät för det kändes i hela kroppen o hjärtat värkte för den stackars hunden (även om den inte var hund på riktigt), kanske lite överdrivet allting just här men oj oj så många gånger man sett liknande saker o delar av det har man såklart även gjort själv vilket gör det hela ännu värre.

1560690_10201470241819371_1112165529_n

Den andra föreställningen visade en superdupernervös förare med en mer erfaren hund där hunden i och för sig klarade sig bättre men det blev även här långt ifrån en bra minnesbild för hunden från tävlingen, så otroligt onödigt och synd när något sådant händer o som sagt, lätt att säga att man sett det hos andra men rannsakar vi oss alla så har vi till och från gjort flera av dessa saker, i alla fall jag o såklart inte alls medvetet för att göra hunden illa men det är precis vad det blivit i slutänden.

Förutom teater o goda tankar runt förarens uppförande så visade de även en del övningar o fart/pepp idéer. En BC o två otroligt härliga charmiga tossiga jaktgoldisar, det var svårt att inte bli kär i dem även om jag egentligen tycker bättre om DP golden, nästan så jag blev sugen på en jaktis.

1010941_10201470241619366_1987600725_n

 

Vi torkade tårarna efter teatern, åt lite lunch o var sedan redo för helgen sista föreläsning. Det var Towa Lindh som med maken Fredrik som "demoex" berättade om "Att lyckas på tävling". Hon imponerade med hela sin personlighet, karisma o inte minst häftiga hundar o resultaten gjorde inte det hela mindre imponerande, hon har vunnit Skydds SM 3 år i rad, jamen kan man säga annat än mäktigt?

1798579_10201471872940148_671655140_n

Jag som tycker Allvin är stark o har kraftfullt motstånd i kamplek men nja...helt plötsligt kändes ju han nästan lite mesig o som en småhund

Jag tycker jag fick många idéer till verktyg för mina hundar med mig från Towa o hennes hundträning, tanken om hur man behöver sätta signal på både "dra upp i aktivitetsnivå" där det behövs men kanske ännu viktigare att ha signal på "lugna ner för att kunna koncentrera sig"... ojojoj så användbart om jag kan lyckas med det fullt ut. I WISH!

För att tävlingsträna och för att bygga intresse för henne själv belönade hon alltid hundarna med sig själv i första hand och godis eller leksaker som förstärkning till det, en riktigt klok tanke känner jag och på sätt o vis är det så jag jobbat mycket med Eddie det senaste året men utan att direkt ha satt ord o förklaring på det.

Hon tränade mycket koncentration med sina hundar, att hålla blicken o DET är också en övning jag verkligen ska ta vara på.

Att våga belöna och även om det inte är perfekt bra, att belöna ett halvbra försök på rätt sätt ger oftast ett ännu bättre försök nästa gång och dessutom en bra känsla hos både hund och förare.

Hon hann även prata lite om ljudande (eller tänkte jag i mitt huvud ....även andra förväntans-olater som säkert har samma anledningar och kan funka med samma lösningar).

1554540_10201471872660141_648468981_n

Här är hennes klokord som avslutning o

jag tycker alla kan fundera en stund på dem:

Vi har höga krav på våra hundar -

men lever vi själva upp till de kraven?

 

Helgen var slut och så var vi, ojojoj så mycket information vi matat in på två dagar, jag sa "Hej då o Tack för den här gången" till bästa Jessica som hade en lång bilresa hem Så himlans skoj att du kom o att vi fick vara tillsammans hela helgen!! Själv tog jag en klunk vatten o laddade om för ett kortare HtM träningspass med Eddie som snälla Mats kom o "levererade" till hallen.

Eddie gjorde fint ifrån sig o det känns helt okej inför kommande tävlingshelg. Sen passade den rackaren på att som avslutning belöna matte med lite "gladvold" som Siv S skulle sagt...(undrar o hon egentligen menade att även hundarna skulle vara lite hårdhänta med förarna för att härda dem????) Han råkade göra ett omtag i sin belöningsleksak o jag råkade ha min knoge emellan men som tur är fanns det gott om plåster i hallen så det löste sig


2 kommentarer

Namn: BMW o Arlo
Tidpunkt: 2014-02-03 23:59
Tack för den sammanfattningen! Kanske kommer du att få förklara något lite mer vid tillfälle...

Namn: Jenny och Curry
Tidpunkt: 2014-02-04 08:27
Vilken härlig helg. Det där med att vara nervös och bygga upp sitt eget självförtroende kan ju jag skriva under på. Svårt, men det blir bättre på varje tävling.
Låter som om föreläsarna var bra. Du gör så mycket bra med dina hundar redan, jag tycker du är en inspiration. Kram.

 
 

 
«december 2021»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009