RLDN HtM I Combine Surf On Line är en gyllene retriever som till vardags kallas Allvin. Allvin är valt som en namnblandning av pappa Allan och farmors far tillika morfars morfar Kevin (en av våra absoluta favoritgoldenhanar) o sen får vi se hur mycket mer än namnet som följt med generna ner till vår Allvin från dessa härliga hanar, det får framtiden utvisa.

Kevin är dessutom Eddies morfar så de är lite lite släkt killarna våra

Allvin föddes 23 januari 2012 och är ett av 9 syskon (5 hanar o 4 tikar) efter mamma (Combine Online) och pappa (Gildas Acteur). Allvin flyttade hem till oss den 18 mars 2012, 8 veckor gammal och var då en mycket efterlängtad valp av både 2- och 4-benta i familjen.

Vi ser fram emot att få lära känna den här lilla killen och se vem han utvecklas till och vad han kommer tycka om att göra i framtiden. Till en början blir det mest för oss att tillsammans upptäcka världen, träna på att vara passiv o lugn i olika miljöer, förstås en del grundträning o vardagslydnad men allra mest valpmys såklart.

3 månader gammal så tycker vi oss se en Allvin som har en härlig inställning till livet. Han är intresserad av det mesta, nyfiken o modig utan att vara galen. Det jobbigaste med honom är att han AVSKYR att bli instängd bakom galler, han fullkomligt vägrar o hittar alltid ett sätt att ta sig igenom. Påhittig liten kille på gott o ont  .

4 månader gammal har han utvecklats till en snygging som dessutom rör sig fint, vinner utställningen på kennelträffen och blir helgen efter BIS valp på en inofficiell utställning. Har så smått börjat leka in lite grunder i apporteringen, börjat valpkurs o lärt sig simma  . Han är inte riktigt rumsren ännu men har gjort stora framsteg på senaste tiden och klarar även riktigt bra av att vara ensam hemma. Leker ordentligt hårdhänt med katten men de verkar gilla det båda två.

5 månader o Allvin lär sig frysa handtarget, han kommer på inkallning (om inget alltför kul stör) och klarar finfint av grundövningar i både sök och markering med dummy och har fin intensitet och koncentration i arbete. Passivitet är fortfarande lite jobbigt men vi tränar mycket på det och nu klarar han att ligga kvar på dynan o se på när brorsan tränar inomhus kortare stunder. Vi tränar mycket på koppelgående o följsamhet o det går så sakteliga bättre o bättre. 5½ mån gammal blir han BIR och BIS-2 valp på SSRK utställning i Rottneros.

7 månader o Allvin börjar komma i unghundsåldern, försöker klura ut hur man lyfter på benet när man kissar, tycker det verkar roligare om matte jagar efter när man har en dummy i munnen än att komma tillbaka med den o är allmänt busig, precis som goldenhanar brukar vara i denna ålder  . Vi går nu en valpkurs i jaktapportering där får vi användbara råd o tips för hur vi kommer vidare i träningen under denna period..

Däremot när Allvin väl samlar ihop sig och orkar fokusera så kan han mer än man tycker han lärt sig o borde kunna, då är han strålande o briljant och det visar han på GRK Västmanlands DM 1-2 sept då han vinner valplydnaden, blir bästa hanvalp på utställningen och vinner valpklassen på sin WT debut. De finfina delresultaten gör att han står som Valpmästare 2012 på DM

8 månader o har precis lärt sig lyfta på benet när han kissar. Har så smått provat på viltspår, avslutar valpkursen både på Hundskolan och jaktvalpkursen samt precis gått en nybörjarhelg i rallylydnad. Det har varit en jobbig månad mellan 7-8 mån när det gäller att slappna av, speciellt när andra hundar får jobba men helt plötsligt börjar det lugna sig och går allt lättare. Blir enklare (inte enkelt men enklare) att koncentrera sig o fokusera på rätt saker. Börjar också gå allt bättre i koppel på vardagspromenaderna.

9 månader och han växlar mellan att vara världens duktigaste som kan massor till att vara stundtals rätt påfrestande då han inte får som han vill o skäller uppfodrande eller drar iväg med FULL kraft i koppel för han hittat en intressant luktfläck. Vi har tränat en del viltspår och han är riktigt duktig, har verkligen talang för spårarbete. Han är både uthållig, snabb o urstark, vad månde det bliva av den gossen? Vi är på GRK utställning, får HP och kommer 4:a bland alla hanvalpar. Vi är med på den första officiella utställningen och han får bedömningen VG och placerar sig 4:a i juniorklassen på SSRK utställningen i Mjölby. Allvin blir allt keligare och tycker om att ligga i sängen eller sitta o mysa med oss. Han har två favoritplatser här hemma, den ena är i trappan till övervåningen där han sitter som en gammal gubbe på rumpan o kikar ut genom fönstret eller så är det på soffan i köket, dels nära Tusses hemvist fönsterbrädan men också med perfekt utsikt mot gatan o livet utanför. 4 nov när Allvin är lite drygt 9 mån klarar han anlagsprovet i viltspår

10 månader och 1 vecka gammal debuterar Allvin på rallylydnadstävling och kommer 4:a av över 30 hundar med 93p och klart godkänt resultat. En helt makalös prestation med hans förutsättningar

I vardagen är det annars mycket bus och upptåg och vi har fullt sjå att klara av vardagspromenader i koppel samt att få hejd på allt han vill nuuuuuu och jättemyyyycket. Gäller att matten är stark både fysiskt och mentalt så hon orkar hålla emot i andra änden av kopplet och också orkar behålla lugnet och vara pedagogisk...svårt för en stackars liten matte ibland  . Har under en period varit svårt att ha honom lös eftersom det finns otroligt mycket som lockar (vilt, fåglar, hundar o annat skoj) så det har blivit aningen begränsat vart och när Allvin kan få vara lös men förhoppningsvis så mognar han o delar av detta växer bort utan att alltför många katastrofer inträffat.

12 månader och den nervösa väntan är över, höfter, armbågar och ögon är utmärkta!! Vi ställer ut igen och Allvin får på kort tid dubbla Excellent resultat och ett av dem med CK. Fantastiskt skoj.

Det går aningens bättre med koppelgåendet i vardagen och så sakta börjar miljöträningen ge resultat men vi har lång väg att vandra där och vi går så sakta steg för steg.

16 månader o Allvin klarar sin 3:e uppflyttningspoäng i Rallylydnadens nybörjarklass och tar sin första titel RLDN. Duktig liten bäbis

Mitt i sommaren får Allvin problem med magen och blir riktigt sjuk, bajsar och kräks rent blod och det är på vippen att vi hinner in på Strömsholm så de kan rädda honom. En elak magbakterie slog ut honom fullständigt men han återhämtar sig efter ett par dagar på intensiven och vi kan andas ut, vår underbara busiga härliga starka kille är tillbaka i samma form som tidigare. Känner sån tacksamhet över den hjälp man kan få en sån gång.

19 månader gammal är det dags för årets DM i Goldenklubben där Allvin startar på utställningen och kommer 2:a bland de vuxna hanarna samt på lydnaden där han vinner Novisklassen på finfina poäng. Jaktdelen får vänta tills vi hunnit störningsträna lite mer.

Under hösten/vintern blir han bättre o bättre på att klara passivitet o det fungerar nu allt som oftast att sitta TYST och utan att skälla som en galning i bur eller hage på träningar och tävlingar, ett STORT och viktigt framsteg

Apportering tränar vi på endera ute under mycket kontrollerade former, själva i skogen utan störning och med långlina samt en del även inomhus. Fokuserar på att bygga stabilitet i grunderna under lugna förutsättningar så att det ska finnas i ryggmärgen den dagen han sedan även klarar av störningar. Gäller att skynda mycket långsamt med gossar som Allvin o tur att husse har en ängels tålamod och inte alls bråttom.

Allvin får under december också börja följa med till Hundarenan för att framför allt träna passivitet men även korta pass ute med fokus och koncentration som huvudpunkter. 

Nyss fyllda 2 år, den 16 mars 2014 debuterar Allvin i Heelwork to Music och vilken debut  han gör två starter på samma dag och klarar två uppflyttningspoäng!!! Vilken dag, vilken hund, vilken Allvin

I augusti klarar han sin 3:e uppflyttningspoäng i HtM I och därmed sin andra officiella titel och diplom. Härlig känsla

I augusti 2015 gör Allvin åter igen en start i rallylydnadens nybörjarklass för att få tävlingsträna lite o det gör han med den äran, 100 poäng och klassvinst   Tyvärr råkar han även på den tävlingen (efter målgång) rycka av mattens långfinger när han ville hälsa på en annan hund, lång rehab på den frakturen 😰 så tur att det i alla fall blev en 100-poängsrunda att glädjas åt.

Den 6 mars 2016 får Allvin tyvärr lämna oss endast 4 år gammal. Allvin var en utmanande hund med extra mycket av allt, både väldigt fantastiska och goda egenskaper men också några delar som var riktigt kluriga och utmanande. Han var en oerhört kärleksfull och mysig pussgurka, lättlärd och supersmart, älskade människor och speciellt barn. Men han hade också enorm jaktinstinkt och en viss osäkerhet bland andra hanhundar, dessa båda kluriga egenskaper tränade vi mycket och länge på men till slut blev den kombinationen alltför svår för oss att hantera.

Vi kommer minnas Allvin med kärlek, för hans goda härliga mysiga sidor, en vacker hund med mycket hjärna och en aldrig sinande energi. Vi har lärt oss otroligt mycket av och tack vare honom. Nu springer han lös och fri bland änglarna, helt utan krav och regler, förhoppningsvis otroligt nöjd och lycklig. Älskade hund, vila i frid

 

FAKTARUTA

Länk till Rasdata

Link to K9

HD: A/A (2013-01-28)
ED: 0/0 (2013-01-28)
Ögon: UA (2013-02-04)
PRA1: Hereditärt fri
PRA2: Carrier
 
Utställning:  CK Jun.kl
Viltspår: G anlagsprov
Rallylydnad: RLDN
HtM: HtMI diplom
 
Viktutv:
4 år: 35,6 kg
3,5 år: 36,6 kg
3 år: 35,7 kg
2 år: 35 kg
21 mån: 36,4 kg
18 mån: 34,5 kg
15 mån: 33,2 kg
12 mån: 36,2/34,3 kg
11 mån: 34,7 kg
10 mån: 35 kg
9 mån: 34,2 kg
8 mån: 31,5 kg
7 mån: 29,3 kg
6 mån: 25,4 kg
5 mån: 21,4 kg
21 v: 20,7 kg
20 v: 19,6 kg
19 v: 19,1 kg
18 v: 18 kg
17v/4mån: 17,5 kg
16 v: 17,1 kg
15 v: 16,1 kg
14 v: 13,9 kg
13 v: 13 kg
12 v: 10,9 kg
11 v: 10 kg
10 v: 8,4 kg
9 v: 7,4 kg
8 v: 5,6 kg
 
Uppätna exempel:
En liten sten som vi inte sett röken av, en taggig träbit som kom ut den naturliga vägen, kläder från tvätten som inte svalts men styckats, snaskat en del av hundbäddarna o strumpor strumpor strumpor som ibland kommer ut bakvägen o ibland därfram, skosnören, en hel mus (död innan tack o lov), delar av en död fågelunge, en disktrasa, ett par påsar Sambal Oelek, en plastlåda som det tidigare varit ris i 

 

Fotoalbum

2016 när Allvin endast är 4 år gammal måste vi säga adjö
Allvin 100p o klassvinst i rally N 2015-08-16
Eddie o Allvin 2014-09-28
Allvin HtM I diplom aug 2014
Sommaren 2014
Sommaren 2014
Allvin as Timon
Fina brorsorna njuter av hösten 2013
Allvin 18 mån
RLDN Combine Surf On Line 2013-05-31
Kennelträffen 2013 Utställningsvinnare
Allvin - 15 mån
Allvin - 15 mån
Allvin 3jkk med CK Mjölby 2013-02-10
Allvin 2 jkk Exc SSRK Kumla 2013-01-27
Allvin 1 år ute i solen
93p o Godkänt resultat i rallydebuten 1 dec 2012
9 mån o godkänt anlagsprov i viltspår
Allvin 9 mån
8 mån och på rallylydnadskurs
Valpmästare DM 2012
Allvin snart 7 månader
Allvin 5 ½ mån BIR och BIS-2 valp på SSRK i Rottneros
Allvin 5 mån
Änghäng med brorsan 4,5 mån gammal
Vilstautställningen 2012-06-02 Dagny BIR/BIS & Allvin BIM
BIS Valp Köpings KK inoff utst 2012-05-27
Vinnartrion
Allvin 16 veckor
Allvin 11 veckor
Allvin 11 veckor
Allvin 11 veckor
Världens sötaste valp 9 veckor
Allvin 7,5 v
Allvin 6 v
Allvin 2 v