Maya arbetar på ett äldreboende Maya är läshund Maya blir klappad av flera

RLDN  RLDF  FDI  HtMI  RLDA  SE RALLY CH Glenriska Pick A Diamond, vårt lilla lyckopiller, vår diamant som vi försöker slipa på bästa sätt. En härligt glad tjej som nog mest av allt gillar sitt arbete med barn och äldre 

I februari 2019 klarade Maya lämplighetstestet för besökshundsutbildning på Svenska Terapihundskolan och vi påbörjade utbildningen i mars, gjorde praktik på ett demensboende hela sommaren och klarade examen i september 2019. Vi gjorde en del uppdrag i motiverande syfte under hösten. I november 2020 klarade sedan Maya lämplighetstestet för barnbehörighet och vi började den utbildningen då gjorde vi praktiken på en lågstadieskola under vintern och klarade examen i mars 2021. Maya tar nu sociala tjäntstehundsuppdrag på besöksnivå (motiverande besök) för alla åldrar och kan även arbeta med faddermärke/vänskapsord dvs värdegrundsarbete i barngrupper såväl som med läshundsuppdrag.

 

Maya är en golden retriever som föddes på kennel Glenriska hos Ingrid den 6 november 2015. Mayas föräldrar kommer båda från kennel Combine, pappa är Tino (Combine Nintendo) och mamma är Pica (Combine Pick A Lily). Efter nyår flyttade Maya från Ingrid och hem till pappa Tino på kennel Combine och där var det tänkt att hon skulle bo. Nu blev det inte så, vi började vara hundvakt till Maya när hon var dryga 5 månader o fäste oss så otroligt vid henne och när hon var 8,5 månad kom vi överens med Lena om att Maya skulle få stanna hos oss och bli vår egen. 

Maya är en härlig tjej, alltid glad och kelig, tycker allt vi hittar på är roligt men hon är också duktig på att slappna av och "chilla med livet", en riktigt rolig träningskompis och framför allt en underbar familjemedlem. Eddie tyckte medan han levde det var mysigt med en ny tjej i huset även om Maya aldrig någonsin kunde ta Madonnas plats i hans hjärta.

Maya

  Vårt härliga goa glada lyckopiller Maya

I början av september 2016 är Maya med på GRKs DM och presterar finfina resultat i valpklassen. Hon vinner både apportering och lydnad och kommer 2:a sammanlagt.

Helgen efter det debuterar hon i rallylydnad och är sååå duktig, trots att många moment inte alls är genomtränade ännu. 95 resp 85p och riktigt fint samarbete mellan oss och fantastisk uthållighet i banan för henne som knappt gått en hel bana utan belöning tidigare. Lilla goa diamanten.

17 september, dryga 10 mån gammal tar hon sitt diplom i rallylydnadens nybörjarklass, det gör hon med två riktigt bra resultat på samma dag.

9 oktober debuterade Maya i fortsättningsklassen och på två starter den dagen så blev det ett kvalificerat resultat trots att hon hade lite svårt att fokusera "bara" på själva rallyn. Vi behöver störningsträna i massor framöver

9 november röntgar vi höfter och armbågar och hon har bästa möjliga resultat, A på höfterna och 0 på armbågarna, skööönt!

I slutet av november åker vi på ett par inofficiella utställningar för att träna inför framtiden, det är en idrottshall och ett ridhus så bra träningsutställningar och Maya får fina bedömningar.

11 december tar hon sitt andra kvalificerade resultat i fortsättningsklass hemma i HundArenan.

2 januari 2017 ögonlyser vi henne UA så det betyder att rent fysiskt hälsomässigt har hon nu bästa möjliga förutsättningar med sig genetiskt.

22 januari ställer vi ut officiellt för första gången och det är på SSRK i Kumla. Maya visar sig riktigt bra med väldigt lite träning och vi har roligt i ringen båda två. Denna gång räcker det till ett VG men vi tror o hoppas på att kunna få ännu bättre resultat en annan gång, så bara att försöka igen

jan-feb kommer första löpet och Maya blir riktigt tonårstrött o sover massor. För övrigt är hon rätt obrydd över det som händer även om vi av praktiska skäl vilar mycket de här veckorna. Eddie bor hos Jonna så han slipper den värsta tiden o det var en bra lösning för oss alla.

11 februari efter lång vila grejar en superpigg o jättesprallig Maya sitt 3:e kvalificerade resultat i rally fortsättning och därmed sin andra titel, RLDF. Well done!   Nu blir det lite rallyvila ett tag men vi kommer igen i avancerad klass så småningom.

12 mars ställer vi ut i juniorklass på SKKs utställning i Strängnäs och Maya sköter sig jättefint och får med sig ett Excellent betyg hem.

I april testar vi vart vi ligger i träningen med start på 2 WT o det var såååå roligt. Första starten fick vi poäng på alla stationer o höll ihop riktigt bra, 69 poäng totalt. Tycker vi presterade långt över vår förmåga, härlig känsla. På andra starten hade vi en knallning och ytterligare en station där vi inte hittade apporten MEN på den klarade vi ett svåååårt fotgående efter skott o kast, tror vi la allt fokus på det o båda glömde vi lite bort nedslagsplatsen. Bra lärdom för mig. 45 poäng men oj vad det gav mersmak, vill ut igen.

Ytterligare en utställning i juniorklass, denna gång SSRK för en rasspecialist och belönas med Excellent. Nu blir det unghundsklass nästa gång.

6 maj startar vi på WT i Värmland och får 78 poäng och är därmed kvalificerade för öppen klass på WT (om vi skulle vilja).

24 maj debuterar Maya på Fristadstorget med vårt lilla Pippi Långstrump program, hon såg ut som det var det naturligaste i världen att ha uppvisning på torget för fullt med publik

7 juni har Maya sin andra FS uppvisning och även om matte glömmer bort programmet lite så är Maya på ett strålande uppvisningshumör o spexar och showar så det står härliga till.

10 juni startar vi på Unghundsderbyt i Valdemarsvik, vi gör med våra mått en riktigt bra insats även om vi tyvärr nollar två rutor, där Maya trots idoga försök inte hittar dummisarna. De återstående 3 rutorna fixar hon galant med 17, 17 och 15 poäng, totalt 49 poäng på 3 rutor. Fin stadga och snygga inleveranser o avlämningar på alla 3 hittade apporter. Bra känsla hela dagen igenom, vi är ett av få goldenekipage som startar och vi är sååå nöjda o stolta över vår insats. 

1 juli är vi i Skåne på kennelträff, Maya visar sitt Pippi-program och vi träffar många syskon och andra Glenriska hundar. Dagen efter startar vi på BPH men väljer att bryta efter första skrämselmomentet då Maya blir ordentligt skrämd och det känns som ett klokt val att avbryta. Vi går efteråt tillsammans fram och kollar in den läskiga saken som skrämts och det känns som hon avslutar det hela med gott humör.

29 juli provar vi Pippi-uppvisningsprogrammet på Freestyletävling i Sala, det är inte tänkt som ett tävlingsprogram med all den rekvisitan men trots en hel del strul med alla saker lyckas vi få en uppflytt på debuten.

11 augusti startar vi på Goldenspecialens WT, Maya fixar poäng på alla stationer (15, 15, 14, 6, 20 poäng) och vi summerar dagen till 70 poäng och en 9:e plats bland 41 startande i nybörjarklass, vilket vi är jättenöjda med.

2-3 september är det dags för Goldenklubbens DM i Västmanland och Maya kom 2:a på utställningen bland jättmånga fina tikar och 3:a i tävlingsklass 1 på lydnaden samt 6:a bland 24 hundar i NKL på WT (trots en nollad ruta som var alldeles för svår för oss). Totalt gav det oss en delad 6:e plats av nästan 30 hundar i DM klassen. Superimponerande av lilla Maya!

I slutet av feb 2018 startar Maya för andra gången i FS uppe i Sala och tar uppflyttningspoäng och hon debuterar samtidigt i HtM där hon också får uppflyttningspoäng och en 2:a plats i klassen.

17 mars 2018 grejar hon med en jättefin insats sin 3:e uppflytt i FS klass 1 och får därmed sin tredje titel FD1, dessutom tog hon dagen efter sin andra uppflyttningspoäng i HtM och en 2:a plats i klassen.

8 april är det dags för årets första WT, GRK arrangerar i Slycke, Linköping. Maya gör en fin serie (20,17,16,14,8=75p). Fotgåendet fungerar bra och hon är stadig, båda de delar som jag hade på känn kunde strula funkade jättebra. Däremot kom det tillbaka lite av fjolårets felbedömningar i avstånd till nedslagsplatserna. Träningen hittills i år har visat klara förbättringar i det jfr med fjolåret men troligen blir det lite svårare att hålla fokus på det när allt annat runt om kommer till som t ex koncentration på fotgående och stadga. Tar med mig infon in i träningen och fortsätter uthållighetsträningen vad gäller koncentration och avslappning. Supernöjd med dagen o dessutom var det årets första riktiga vårdag med strålande sol.

14 april gör vi i Haninge, och med Jonna som coach, vår 3:e start i HtM klass 1. Maya fixar återigen en uppflyttningspoäng vilket betyder att hon därmed tar sin 4:e titel, HtM1. Lilla söta Maya som kan så många saker. En riktigt härlig tjejdag hade vi! 

6 maj 2018 startar vi på inofficiellt B-prov arrangerat av GRK Stockholm i Waxholm, vi gör så gott vi kan och i debuten räcker det inte till pris men en otroligt lärorik och rolig dag hade vi. Domaren sammanfattade det med: "En tik som visar samarbetsvilja och fin markeringsförmåga. Lite bättre ihärdighet i sökarbete och spontanare upptag krävs för pris."

10 maj startar vi återigen på inofficiellt B-prov, denna gång arrangerat av GRK Västmanland i Ötjärn. Vi hann med en knapp veckas träning mellan tillfällena men hann ändå förbättra oss avsevärt. Mycket låg nog i min inställning, kunskap och agerande tänker jag, även föraren behöver tävlingsvana och erfarenhet  . Vi fick också tag i ett gäng kråkor o kunde träna på dem.

Efter ca 7 h väntan i rejäl värme är det vår tur. Denna gång är det återigen söket som blir lite klurigt för oss, Maya söker bra men kommer inte in på djupet som behövs för de sista vilten. Hon tar idag upp även kråkorna  om än med lite stöd av mig. Jag är jätteglad över att hon tog upp även kaninen med lite stöd, den hade nog varit med en stund i värmen  . Vi får stjärna i protokollet för våra grepp och avlämningar. Vi fick också beröm för fotgåendet och Mayas lugn vid min sida, något som många hade lite svårt med idag förstod vi. Totalt för dagens jobb (med lite snällare bedömning än om det varit officiellt) tilldelas vi ett 3:e pris och domaren sammanfattade det med: "En jättetrevlig dam med en superpositiv förare. Du har något att jobba med och ni kommer säkert hitta formerna! Lycka till!

En tisdag kväll i maj debuterade vi i avancerad rally där vi på 2 starter fick med oss 1 kvalresultat men hade riktigt roligt i båda starterna. Helgen efter det 26 maj klarade vi diplomet i avancerad klass med 2 nya kvalresultat, en vinst och en andraplats i Arboga.

En månad senare debuterade vi i mästarklass, utan att egentligen vara tränade för det men vi valde att denna sommar tävla oss i form i mästarklassen, detta för att ge oss båda ordentligt med tävlingserfarenhet tillsammans. 8/7 fick vi vårt första CERT på Falu BKs tävling i Insjön efter en härlig utflykt till May och hennes hundar i Boda kyrkby norr om Rättvik. Vårt andra CERT tog vi på en kvällstävling i Ödeshög 24/7 och efter 4,5 månad och 14 starter i mästarklass klarade vi vårt 3:e CERT och vår championatstitel den 18 november 2018 på Fagerstas tävling i Nordansjö.

24 februari 2019 debuterar vi på hemmaplan i Freestyle klass 2, vi gör två starter och är jättenära en uppflytt i den första och sedan i den andra starten får vi uppflyttspoäng av domarna. Framför allt har vi en riktigt bra känsla på planen och det som knappt fungerat på träning, fungerade riktigt fint på tävling. Nu kan vi jobba vidare med vårt program och höja kvaliteten till nästa start.

I februari 2019 klarar Maya lämplighetstestet för besökshundsutbildning på Svenska Terapihundskolan och vi påbörjar utbildningen i mars, gör praktik på ett demensboende hela sommaren och klarar examen i september 2019. Vi gör en del uppdrag i motiverande syfte under hösten. I november 2020 klarar Maya lämplighetstestet för barnbehörighet och vi börjar den utbildningen då vi också gör praktik på en lågstadieskola under vintern och klarar examen i mars 2021. Nu kan Maya ta socialt tjäntstehundsuppdrag på besöksnivå (motiverande besök) för alla åldrar och kan även arbeta med faddermärke/vänskapsord i barngrupper såväl som med läshundsuppdrag.

2021 går vi även en introduktion i Hoopers som känns som en rolig aktivering och en utmaning vad gäller kontakten mellan förare och hund.

 

Fokus för Maya just nu är såklart eventuella besökshundsuppdrag.

Vi fortsätter trick- och positionsträning för att i framtiden ytterligare förbättra kvaliteten i vårt klass 2 program i Freestyle och någon gång framöver räknar vi såklart också med att starta klass 2 i HtM. Vi fortsätter så smått träningen med sikte på en ev. start på B-prov någon gång i framtiden men det krävs både rejält med sök- och viltträning innan det kan bli dags. Vi har också så smått påbörjat dirigeringsträning inför framtida WT-utmaningar. Vi har även testat på Hoopers.

Faktaruta

Länk till Rasdata

HD: A
ED: 0
Ögon: UA (2017-01-02)
GR_PRA I & II Hereditärt fri 
 
Utställning: SKK & SSRK Juniorklass excellent
Rallylydnad: Championat
Freestyle: FDI, 1 uppflytt klass 2
HtM: HtMI
WT: 69p, 45p, 78p, 49p, 75p, 34p
inoff B-prov: 0 pris, 3 pris
 
Vikt vid olika åldrar:
3 år 10 mån: 27,8 kg
3 år 7 mån: 27,4 kg
3 år 3 mån: 25,9 kg
3 år: 26 kg
2 år: 26,5 kg
19 mån: 25,6 kg
12 mån: 27,7 kg
9,5 mån: 27,2 kg
8 mån: 25 kg
 
Uppätna exempel:
Bitar av gosedjur, trådar ur mattan vid mattes säng, kokt potatis ur kastrullen på köksbordet, bitar av leksaker och massor av hundbajs (o förstås lite hästbajs också).

Fotoalbum

FS klass 2 debut 24 feb 2019
Maya utses till Årets hund i KBHK 2019
5 feb 2019 Godkänd för utbildning till besökshund
Rally Championat 2018-11-18
Rally CERT Ödeshögt 2018-07-24
Rally CERT Insjön 2018-07-08
2 inoff B-provsstarter i maj 2018
HtM 1 titeln 14 april 2018
Mars 2018 - HtM uppflytt och FS titel
Sep 2017 Golden DM
Aug 2017 Goldenspecialen WT
Unghundsderbyt 10 juni 2017
Debut på Fristadstorget 24 maj 2017
Maya och jag på WT i Värmland 6 maj 2017
Mayas WT debut 2 april 2017
SKK Strängnäs 12 mars
Maya 14 mån
Julkort 2016
Maya har 1-årskalas för kompisarna
Första kval resultat i Rally forts 2016-10-09
RLDN 17 sep 2016
Första rallytävlingen 10 sep 2016
Maya på GRKs DM 2016
9,5 mån o Maya är nu vår egen
Maya 8 mån
Våren 2016 lånar vi Maya allt oftare o hon hänger med oss på äventyr
Maya 4 mån
Maya 4 mån
Maya 8v med pappa Tino
Maya 8 veckor
Maya 7 veckor