Blogg

Goldendagen

jaha o så ytterligare en dag i ösregn o med åska... men SKA de VA så här hela sommaren???

men tänk... efter morgonens ösregn o åskväder så sprack himlen upp o vi fick uppehåll hela dagen i Kvarnhagen när årets upplaga av Goldendagen hölls på söndagen.

Zandra o jag hade en station där man kunde prova på en rallylydnadsbana med inslag av både lydnad, rally och lite freestyle-moment så mixade skyltar från alla klasser. Dessutom hade vi ställt upp förslaget till Tävlingslydnadsbanan till GRK Västmanlands DM i höst så man kunde prova på och komma med synpunkter. Skoj att många som först var tveksamma till rallybanan sen tyckte det var jätteskoj när de hade gått den, känns som rally kan passa så många o nästan alla hundar oavsett ålder skiner upp o gillar det.

Eddie o jag fick chansen till supervärdefull tävlingsträning när vi fick visa upp vårt HtM program i pausen innan utställningsfinalerna. Musiken strulade lite när vi skulle få igång den o tänk att även det är så himla nyttigt att få träna eftersom det händer nu o då på tävling också o dessutom gav det oss chansen att få göra 3 tävlingsingångar på en uppvisning, inte illa alls o såå nyttigt!

7138_5000947462878_237792109_n

Foto: Nils-Gunnar Karlsson

Gillade vår start denna gång men sen fanns det en hel del framför allt hos mig men också hos honom som inte var jättebra just idag, har hela programmet filmat men i Mats mobil som just nu inte är hemma eftersom han är borta o jobbar men det klipptes ihop en film från hela Goldendagen FILMLÄNK där de på lilla snutten med oss, tyvärr lyckades fånga i stort sett alla de misstag vi gjorde (är inte det lite typiskt??). Å andra sidan är det perfekt att hålla på med en sport som nästan ingen kan, för de som tittade på vet ju inte vad som är fel eller rätt ur domarhänseende o verkade överlag tycka vi gjorde ett bra framträdande. Roligast var att flera stycken frågat mig om Freestyle och HtM efteråt så visst finns det ett intresse bland goldenägare om vi bara får marknadsföra oss lite mer.

Allvin ställdes ut (finns också med lite på filmen), mest för att få ett jättebra träningstillfälle i verklig miljö och att han sen lillgrabben, fick HP och gick o vann hela hanhundsklassen samt blev BIM, ja det gjorde förstås inte träningen sämre på något sätt. Faktum är att han uppför sig bättre o bättre i ringen för varje gång o domaren gillade hans fina rörelser MYCKET

bis_2013

Foto: Kristina Karlsson

PS! Notera att han dessutom kan vifta på svansen nu, tjohooo

..undrar hur många som förstår hur mycket vi tränat på det

Han var själv mycket nöjd med sin insats, ja precis som vanligt alltså   men tyckte kanske tuggbenen var lite roligare än rosetterna, matte var dock såklart mer glad åt dem än benen, så lite åt oss båda 

944122_5000130162446_291430030_n 

Trött tröttare tröttast var i alla fall matten när hon kom hem och fick söndagkväll efter en högintensiv vecka. Somnade dundertidigt o vaknade pigg nästa morgon, lycka


Allvins rallysuccé

men lilla Allvin... hur är det möjligt???

484696_4961262430777_1085645713_n

En hund som man knappt kan gå med från bilen till tävlingsplatsen, näst intill omöjlig att rasta av innan tävlingen o sen lika knepig att få med sig på ett snyggt sätt tillbaka till bilen....

... men inne på tävlingsbanan, JODÅ då levererar han minsann grabben, o för att vara honom  är han ju t o m riktigt koncentrerad o fokuserad.

Rätt fantastiskt ändå

Ikväll klarade Allvin av sitt 3e godkända resultat i Rallylydnadens nybörjarklass och därmed grejade han sin första titel (med den stiliga serien 93, 92 och 99p, så officiellt kommer han nu (när vi skickat in alla papper o Linda som jobbar på SKK hunnit registrera det )

RLDN Combine Surf On Line

970976_4960632695034_1400586819_n

Inte nog med att lillkillen klarade godkänt, han VANN sin klass (delad första plats) på hela 99 poäng (av 100 möjliga). Han hade 1p avdrag på "3 steg framåt sitt" momentet där han vid det ena "sättandet" var lite seg o jag fick göra ett dubbelkommando.

Inte ett stäckt koppel, inte ett nosande o trots att det för honom var en riktigt svår bana eftersom det var väldigt mycket riktningsändringar o ganska få "andra moment" så grejade han det. Duktig liten Allvin Gurka  o inte utan att man blir lite stolt över honom.

Här finns film på hans prestation

Tack till Lena o Linda som kom o hejade på oss med Davy o Twiggy samt förstås Mats o Eddie som hjälpte mig ta rallykungen från o till bilen samt rasta honom

Dessutom skoj att vi hade flera klubbkompisar som också var jätteduktiga på samma tävling, skoj när vi blir fler o fler som är ute o tävlar, heja oss!!


Kennelträff 2013

Foton i inlägget tagna av: Jenny och Lena Widebeck samt Maria Lundin

Så var det dags för årets kennelträff och inte bara det utan även funktionsbeskrivning av S-kullen dvs Allvins kull. 8 av 9 kullsyskon kom, endast Dagny som inte kunde komma pga ett elakt våteksem.

Tyvärr missade vi att ta en bild av alla syskon pga lite dålig planering men men vi hade säkert haft svårt att ha alla stilla bredvid varandra hur som, inte bara Allvin som är stark, pigg o otålig i den kullen

Funktionsbeskrivningen då?

För att vinna tid startade Lena Davy på landdelen tidigt på morgonen innan samlingen o det gick såklart jättebra för dem, han är såå himla duktig brorsan

Även Allvin startade alltså innan själva kennelträffen började men för honom blev det ändå en värdelös start. Allvin som behöver tid på sig att landa på en ny plats fick ju inte alls det, vi åkte ner till samlingsplatsen, jag plockade ut honom ur bilen o då stod de o väntade på oss så det var bara att gå o starta. Borde jag inte gjort!!!

Han var precis galen o jag kunde knappt gå med honom i koppel fram till beskrivningen, funktionärshundar som voffade lite o främmande gubbar o så husse mitt i allt o ja jisses...

Kom i alla fall fram till startplatsen (men misstänker att min hemska träningsvärk i heeela kroppen dagen efter började bygga på sig redan på vägen fram här när jag försökte hålla emot kraftpaketet...) o Allvin sitter fint men MYCKET SPÄNT vid min sida o väntar medan husse (som är funktionär) kastar dummyn.

Kennelträff 2013 - FB - Full fart ut

Första markeringen o han kastar sig ut i full fart, plockar upp o sen SPRINGER han o SPRINGER och SPRINGER, fram o tillbaka, runt runt, upp o ner o ut en bit i vattnet där han kollar in kanadagåsen som simmar o ja inte kommer han tillbaka till mig i alla fall. Efter en stund tycker de att jag kan kalla in honom...jo tjena!!!  jag går/joggar bort från honom o efter en evighet kommer han som om inget hänt o lämnar av dummyn snyggt i handen på mig... pust... synd vi måste göra om allt igen eftersom momentet ska göras 2 ggr...DUM idé kände jag just då.

Självklart samma sak på andra försöket  Allvin har sååå mycket spring o bus i benen o dessutom står det ju folk o tittar på honom så han funderar nog lite vad som ska hända ser det ut som. Samma sak igen i alla fall .. efter hundra om o men o lite till får jag dummyn i handen.

Nästa moment är Sökmomentet. Han sitter stilla (men som en spännfjäder) när husse kastar, vi går med koppel på (tack o lov) till den nya platsen....det går på något sätt men inte är det då ett "leende" rallykoppel inte...

Jag släpper honom o han är snabb som en vessla ut, letar ihärdigt, hittar, tar en liten sväng ner mot Lennart som är beskrivare men kommer sen faktiskt direkt tillbaka o lämnar i hand. SKÖÖÖNT!!!

Sen var det då viltmomentet. Husse kastar kråkan, Allvin springer ut, nosar tittar på mig, nosar o springer sen därifrån. Jag går fram till kråkan, lockar på Allvin som kommer o så ger jag honom den i munnen, kopplar upp o vi går tillbaka men då blir det FULL FART mot husse som står där - för att lämna till honom...jaja... en helt knäpp bild lyckades Jenny knäppa på oss då i alla fall, söt familjebild

401917_10201435700800419_981123347_n

Landdelen är klar ...puuust...o jag lyckas ta mig tillbaka till bilen o sätta in honom där o byta till en uppspelt men ändå något lugnare Eddie som får följa med ut o fika ihop med funktionärerna

Efter en stund kommer övriga brorsor ner för att beskrivas en i taget o vad ska man säga, ja lite olika resultat men det är mycket kraft, vilja, spring o galenskap i dem allihop. Några tog upp direkt, andra inte lika sugna, några kom tillbaka andra inte, någon ville hellre ha fågel än dummy osv. Otåliga som sjutton allihop i alla fall o mycket fart o fläkt på dem.

Det var ändå riktigt kul att stå o se dem allihop med sina skillnader o likheter, intressant faktiskt o skönt att se att det inte bara är Allvin som är "vild o galen"

När det var syrrornas tur drog vi oss upp mot utställningen o där blev det fullt upp för mig också eftersom både Allvin o Eddie skulle in i ringen. Eddie stod blick stilla i ringen, kändes nästan som han trodde han var på hälsokontroll eller nåt annat läskigt men han sprang fint o snyggt o glatt ändå.

Allvin var inte stillsam nånstans, han står ju visserligen rätt stilla o fint när han ska MEN att springa runt i ringen är sannerligen inte lätt för det är jättemycket spännande vid sidan av o DIT vill han eller HIT eller DIT eller i alla fall inte bara lite larvigt runt runt som jag tyckte .. fick använda alla mina muskelceller även där...(kände jag dagen efter).

Båda gossarna fick i alla fall jättefina kritiker och domaren gillade dem vilket såklart alltid är roligt.

Efter det var det dags att förbereda för Eddies HtM uppvisning, fixa med musikanläggningen, byta om osv. När alla samlades o individuella utställningsbedömningarna var klara samt landdelen på funktionsbeskrivningen för alla var klar så var det dags för oss att ha uppvisning av vårt Euphoria program.

Hade värmt upp Eddie lite grann o han kändes okej, vi gick in o startade o JISSES så seg, han var inte alls med o det kändes urk... jag bestämde mig iskallt för att bryta efter typ 10 sek. Det är den STORA lyxen med uppvisningar, det går ju faktiskt att göra så, vilket såklart inte går på tävling då man måste försöka rädda upp situationen istället.

Tog ut honom o drog upp honom lite i varv o gjorde en ny entré o NU gick det mycket bättre!!!

Är så himla glad att jag valde att göra så när jag hade chansen o då fick ju alla också se att det går inte alltid bra, även om man ofta hör o ser bara det när man är lite vid sidan av.

safe_image[7]

Det fanns några delar som inte var helt bra i programmet o jag kände att det är stor nytta med banvandring innan (vilket jag inte gjorde denna gång) Vissa av missarna vet jag varför vi fick o andra är helt enkelt sånt vi behöver träna lite extra på men i det stora hela var det jättefin känsla mellan oss och vi var i samspel o han var inte alls hoppskuttig vilket är viktigt för mig eftersom vi tränat mycket på det. Både Ingrid o Maria hade filmat o det blev jag jätteglad över eftersom jag då kan se hur det ser ut från sidan o dessutom från 2 olika håll o det hjälper mig i träningen framöver. TACK SNÄLLA GULLIGA NI!   Däremot lyckas jag inte "kopiera" filmerna pga att det är en sluten FB-grupp de ligger i så kan inte dela dem här.

575630_10201429480684920_59034300_n

Avslutningen som vi tränat massor på gick sååå bra  Riktigt roligt hade vi dessutom både Eddie o jag där inne i ringen, inte minst viktigt  och det verkade även som många i publiken uppskattade det vi gjorde och förhoppningsvis lockar vi några fler till att våga prova för det är sååå himla roligt att hålla på med denna sport

Efter uppvisningen så var det skynda, skynda för då var det utställningsfinaler o återigen inte perfekt att ha Allvin sitta själv i bilen o voffa medan Eddie är ute o har skoj o sen rakt ut o in i finalringen för hanarna....puuuuuh.... "mera vild än tam" är väl en underdrift men också så himla synd att jag inte kan ge honom bättre förutsättningar när det gäller tävlingsträning som det här faktiskt är.

Mats ställde Eddie o de placerade sig 3:a, duktiga snygga killar   o Allvin skötte sig tydligen ändå tillräckligt bra för att vinna hanhundsklassen före sin brorsa Zorro. Det var mycket spring runt runt o fram o tillbaka för Allvin o inte lätt att springa bredvid brorsan inte...hmmm..men med starka mattar och mycket korta koppel så gick det på något sätt  Domaren var gullig o tipsade mig om att det vore bra om vi tränade lite på det här med att springa i ringen 

Medan tikarna hade final så tränade jag med Allvin, vi sprang o sprang o sprang runt på gräsmattan bredvid o sen sprang vi rakt mot de andra hundarna som satt eller stod som publik o belönade att han höll sig kvar med mig.

Tekla (Allvins bästa o nästan enda lekkamrat) vann tikklassen så jag var nog liiite tveksam hur det skulle gå att springa runt med dem tillsammans men faktiskt så gick det riktigt bra på slutet av dagen, då hade vi ju värmt upp med lite träning o så var det ju också mera plats i ringen o lite lättare att parera o sista varvet sprang han sååå fint så min lilla Allvin o stod som dagens utställningsvinnare för andra året i rad 

Kennelträff 2013 Utställningsvinnare

När utställningen var avklarad var det dags för alla gruppfotograferingarna o familjebilder. Vi valde att inte fota S-kullen då utan tänkte göra det nere vid vattnet sedan, men alla var aldrig samlade samtidigt så vi fick tyvärr ingen bild på dem

Eddie däremot fick fotas tillsammans med sin mamma Magda, reservmatten Anna o några av sina halvsyskon.

Kennelträff 2013 Eddie med mamma o halvsyskon 

Tindra, Billy, Toddy, Tessa, Tino, mamma Magda liggandes framför, Eddie o Echo

o så var det fortsättning på funktionsbeskrivningen med vattendelen. Allvin var fortfarande galen o inte alls trött som man kunde ha hoppats, likväl som de flesta av syskonen som inte var så mycket bättre heller (ja fortfarande förutom Davy då som gick som skolboksexempel...så himla skoj att se honom jobba ihop med Lena, vilket underbart team de är o man kan bara inspireras o vi kommer hålla alla våra tummar o tassar när de snart startar på unghundsderbyt  )

Allvin satt kvar medan kastet gick i vatten men ville då rakt inte vända ifrån vattnet o här är ju mitt problem att man ska inte prata o greja med hunden utan se om den "frivilligt" följer med i kopplet när man går... o det tror jag INTE man kan säga att han gjorde, jag mer eller mindre släpade honom med mig runt den himla busken o vände tillbaka ner mot vattnet vilket blev ännu svårare för då var han fööööööre mig med all sin kraft 

Släppte honom vid vattnet o han kastade sig i, simmade jättefint o med fin fart o teknik ut o plockade upp dummyn... funderade på att fortsätta vidare ut o hämta kanadagåsen som simmade en bit utanför men valda av någon anledning att strunta i den o vänta tillbaka, dock tyvärr inte tillbaka till matte utan hade allt möjligt annat för sig i vattenkanten.... jag fick dra mig uppåt hygget o vänta en BRAAAA stund innan herrn behagade komma men till slut så kom han i full fart upp (fortfarande med dummyn i ett mjukt fint fast grepp) o lämnade i hand ca 75 m upp på hygget... just den delen såg ju rätt bra ut  OM man inte visste att han lattjat för sig själv minst 5 min innan

Återigen ingen vidare känsla att man ska göra om samma sak en gång till, just rätt dumt faktiskt o det gick precis på samma sätt (vad annars) men men..

Efter det var det brorsan Zorros tur o Allvin skulle sitta passiv. Kast ut i vattnet till Zorro, som var rätt uppvarvad han också, Allvin skäller som en galning o Zorro springer ut en bit i vattnet o sen vet jag inte riktigt vad han gör för jag koncentrerar mig på Allvin o att han ska vara kvar hos mig, men Zorro hämtar i alla fall inte dummyn, troligen störd av Allvins skällande o inte jätteintresserad av tygpåsar heller för all del (såg vi på fm då han hellre hämtade kråkan) o sen drar Zorro en tur runt runt o fram till Allvin o bröderna "brothers" ryker ihop.... hmmm men så var det väl ändå inte tänkt med funktionsbeskrivning eller???

Nu låter det ju alltid mer i hundgruff än det är, men inte såg det helt bra ut o inte var det heller särskilt lätt att få isär dem, Allvin i koppel o Zorro lös o både Leo o jag försöker lite olika varianter att få dem att dela upp sig men inte förrän jag får tag i en stock från marken o ska försöka distrahera dem lite så lyckas de dela isär sig så pass att jag kan dra undan Allvin o Leo kan koppla upp Zorro. Phuuu!! Bra i alla fall att ingen av oss fick panik (även om man hade lust) o ingen skrek om man inte räknar hundarnas murrande förstås.

Naja nu gick det rent fysiskt bra, verkade inte hur vi än letade som någon av dem hade en skråma (konstigt nog) men frågan är hur mycket som finns kvar i huvudet på dem i en liknande situation i framtiden. Skit att det hände  men men bra att det slutade fysiskt lyckligt i alla fall.

Vi bestämde oss i alla fall enkelt för att inte prova en gång till på den övningen!!! BRA tänkt!!

Jag tog Allvin o gick bort mot vägen o tänkte han skulle få varva ner sig lite men det gick ju sådär för då hade precis tävlingen om "Årets snabbaste apportör" dragit igång o det kastades o sprang som bara den o det gjorde inte att han varvade ner särskilt mycket utan snarare tvärtom så jag satte in honom i bilen istället.

Rätt mentalt trött matte efter en lång o påfrestande dag o då började det även regna så det var nästan skönt att det var slut.

Summering av dagen då om man försöker göra det lite grann i efterhand:

- Allvin behöver tid att komma till ro på ny plats (visste jag redan)

- Jag styr honom proaktivt med ord, kommandon, tecken osv mycket mer än jag nog tänkt på och förstått eftersom det i många situationer nu den senaste tiden faktiskt gått riktigt bra ändå att ha honom i olika miljöer och situationer men då är ju jag med INNAN han stegrar sig o lugnar ner. Vi behöver såklart (vilket vi visste) massor med mer passivitetsträning och miljöträning så det hamnar nog överst nu på träningsplanen faktiskt.

- De flesta av syskonen var väldigt lika honom i sättet, otåliga, lite ljudiga, massa kraft o styrka, orädda, självgoda o glada som sjutton men också en hel del hormoner som gör det lite utmanande.

- Egentligen fantastiska avlämningar rakt igenom hela dagen (om man bortser från allt strul mellan upptag o att han bestämmer sig för att komma) men att springa från vattnet typ 75 m upp på land med dummyn utan att skaka sig o där lämna i hand, rätt bra ändå kan jag tycka.

- Han går snabbt o målmedvetet ut o hittar samt tar upp dummy finfint (innan han börjar stöka runt), tvekar på viltet men tror om jag hade kunnat peppa honom att han hade tagit upp den, så just det är jag inte så orolig för, det kommer vi kunna lösa med träning när väl resten fungerar som det ska.

- Sökjobbet gjorde han jättefint o den lilla svängen ner till Lennart lägger jag ingen vikt vid.

- Riktigt tråkigt och onödigt att vi fick hundgruffet för jag misstänker det kommer mentalt finns kvar i en liknande situation, gäller att vi får till många bra träningar med andra hundar i framtiden så vi tonar ut den här händelsen lite.

- Han stod fint i ringen o var rätt okej med att bli hanterad o älskade inte heller ihjäl domaren även om han var aningens glad.

- Han har riktigt svårt att springa både före, efter o bredvid andra hundar och även att springa mot intressanta saker utanför ringen men jag tror en del av det nu även berodde på att han inte fått den ro o uppvärmning han behövde för det gick i alla fall mycket bättre på slutet av dagen än i början.

- Det var fantastiskt skoj att se syskonen både hanar o tikar och att träffa alla härliga trevlig mattar o hussar. Hoppas verkligen vi kan få till fler träffar framöver för de som kan.

 

Eddie o hans HtM då...

- ja jag behöver klura lite på vad/hur vi ska värma upp för att få den optimala stressnivån, inte hoppskutt men alert... klurigt men vi provar oss fram lite under veckan som kommer.

- Jag behöver ha koreografin o planutnyttjandet helt klart för mig innan så jag slipper tänka på det under tiden eftersom jag ser att när jag gör det, blir jag otydlig mot honom o då släpper han lite. (Tur det finns film som kan visa så tydligt)

- Viktigt att jag håller rätt tempo o framför allt ser till att han håller rätt tempo i förhållande till musiken o accenterna, var några missar där pga att jag inte var säkert på koreografin o vi kommer ett halvt varv fel typ

- Behöver mer träning på vänstersnurrar i pos 1 o det hade jag på känn, när vi tränat mycket på högersnurrar i pos 5 så har vi tappat i den andra... balans balans balans

- Behöver mer träning och stabilitet i startsträckan o första bytena, mycket o heta belöningar där så vi skapar förväntan tror jag kan funka.

 

ja o sist men inte minst så vaknade jag dagen efter Kennelträffen med den värsta träningsvärk jag haft i hela mitt liv, varenda muskel i hela kroppen värkte o inte blev det bättre under dagen eller säkert ens i morgon. Helt enkelt så har jag tränat för lite fysträning för att orka hålla emot o parera detta muskelpaket till hund på ren styrka. Endera får jag fysträna hårdare själv eller så får jag styra honom på annat än fysisk kraft, lätt val

Tusen TACK Lena, Nisse, Jenny o Linda

för att ni orkar arrangera denna fantastiska träff varje år,

det är så himla roligt att ses o träffa alla i Combine-familjen!!

Enda felet är att tiden går så snabbt o man inte hinner prata med alla så mycket som man vill


Allvins andra uppflyttningspoäng

Fredag kväll klarade Allvin sin andra uppflyttningspoäng i rallylydnad för nybörjare. 92p och det trots att han hade aaaaningens svårt att fokusera "bara" på det vi gjorde på banan, det var sååå himla mycket som var spännande runt omkring också.

Det är inte helt lätt att vara 16 månaders hanhund o bara fokusera på en sak i taget  så med det i bakhuvudet är jag sååå himla nöjd med vår insats. Jag kan själv göra mycket bättre genom att inte stressa upp mig när han är ofokuserad men det är ju bara att träna vidare.

Glad att han inte hade några som helst fel på själva rallymomenten, betyder att vi grundtränat BRA, utan det var bara ofokus som skapade de få o små avdragen vi fick o dessutom skulle ju jag kunnat ha liiiite längre koppel ute på sista rakan

Jättenyttig tävlingsrutin ger det oss båda i alla fall o riktigt kul hade vi

FILM FRÅN TÄVLINGEN 

Sviten ser finfin ut så långt, två starter o 93 resp 92p. Poängen den här gången gav oss en 9e plats av 27 hundar, inte illa alls för en liten orutinerad unghund på sitt livs första utomhustävling. Heja Gurkan

Grattis också till Maria o Nemo som äntligen klarade sin sista uppflyttningspoäng i fortsättningsklass o nu fick sin efterlängtade RLDF titel  och då också får börja i den skojiga avancerade klassen med högerhandling och allt, heja Er!!


Teknikträning

Det är inte bara fysträning utan mest är det förstås teknikträning vi kör.

För Eddie är det i första hand Heelwork (förstås) men också lite lite rally o då med fokus på högerhandling o snurrar o svängar (och undvikit moment som innehåller sättande eller läggande) och en del trickträning. Känns ju lite frestande att se om vi kan göra ett Freestyle program lite på kul i framtiden även om det inte är något jag prioriterar.

När det gäller HtM är det framför allt övergångarna vi tränat, att få flyt o lugn o precision i dem och att unvika hoppskutt i tempoväxlingar o övergångar där jag vet att vi lätt får dessa. Några gånger har vi kört delar eller hela programmet till musik men mest hemma utan så mycket störning. På söndag får vi dock jättebra tävlingsträning då vi lovat göra en liten uppvisning på kennelträffen som pausunderhållning, det blir kanonskoj det

Dessutom har jag tränat en hel del själv på placering på planen o att se till att kunna o komma ihåg koreografin oavsett hur planen ser ut så lite varianter på vart man startar och åt vilket håll man gör vad.

Har också anmält mig till 2 kurser framöver kopplat till Heelworken och det ena är steg 2 på instruktörsutbildningen i Freestyle/HtM och då är det mer fokus på att hålla fortsättnings/tävlingskurser, den blir i mitten av augusti.

Det andra utbildningen är den 8 juni då jag ska gå en koreografiutbildning med en konståkningskille som de fixat nere i Linköping anpassat för freestyle/HtM, det ska bli superspännande. Han ska prata om musikval, anpassning till musik o hur man visar upp sin partner på bästa sätt (o i vårt fall är ju det hunden medan det i hans fall såklart är "damen")

 

För Allvin eller "herr gurka" som han oftast kallas numera så är det Rallyträning som haft mest fokus de senaste veckorna eftersom vi nu är anmälda till 2 tävlingar framöver, hualigen men man måste ju utmana sig själv lite ibland också

Jag tycker själv att han är rätt duktig på momenten o han har bra koncentration och fokus om det inte är för mycket störningar men allvarligt så är han "rätt intresserad" av det mesta runt omkring så det är mycket som kan räknas som störning för honom så vi får se hur väl jag lyckas hålla hans fokus på det som jag hade tänkt

Sen har vi några moment som återkommande kan bli lite knasiga om jag inte är tydlig nog och det är ställande (där jag envisas med att inte vilja använda handtecken utan bara ordet) och så är det 3 steg bakåt där han ibland helt enkelt blir kvar i sittande eller reser sig med oerhörd fördröjning, vet inte riktigt varför. Sen har han en tendens att sätta ner rumpan i vissa snurrar eftersom att sätta sig vid sidan varit väldigt belönat förstås så det är inte alltför konstigt att man får den effekten.

Vi har också den senaste månaden (minst) tränat en hel del grunder i apporteringen och då oftast i lugn o ro utan störning och med långlina för att vara säker men jag har så smått börjat skippa linan under vissa förutsättningar (t ex inhägnat område hos Ingrid osv)

Många saker går riktigt bra för honom och det är inte ofta han tar dummyn o smiter iväg istället för att komma tillbaka, MEN det HÄNDER o speciellt om han är trött i huvudet, råkar ta en liten omväg för att komma tillbaka (kan räcka att runda en buske) o hinner få en annan tanke i huvudet eller om avståndet blir för långt. Rejäl skillnad på olika avstånd just nu känns det som, kortare blir mycket lättare att komma tillbaka från.

Vi har även testat lite sökfält med honom för att se hur väl han går ut på djupet, bredden klarar han bra men lite klurigt att gå ut djupt när han hittat nära men det är ju såklart en vanesak, har inte gjort särskilt många försök ännu. Han har också fortfarande retning kvar från att ha sett något från utlägget så har inte provat skickat honom helt utan retning. Tänker att avståndet bör komma innan.

Han går ut på linjetag (också hittills endast provat med retning eller känd plats) o lyssnar bra på pipan om jag blåser tidigare än han trodde han skulle stanna, duktig liten pojke

I veckan tog jag även upp en and o tinade för att se hur han skulle hantera den, o han bar den om jag gav den i munnen o bar den snyggt o fint o lagom hårt men den var iiiinte så intressant att plocka upp om jag la eller kastade ut den men efter lite "freeshaping" med baconost som lockbete så hämtade han den o kändes som han klurade en bra stund på om det inte fanns något annat sätt att få smaka från tuben på än att hämta den rackarns fågeln men sen gjorde han det o blev såklart rikligt belönad.

Kan säkert för andra tyckas som det här inte var så bra men jag var jätteglad att det var så här han reagerade på fågeln, då känner jag att jag har metoder så jag kan lära in det o för mig hade det varit mycket värre om han tagit fågeln direkt o velat springa iväg o äta upp den (som en annan hund jag känner o som står mig nära)

 

Igår när vi åkte till Ingrid o tränade med henne o Gunilla o Ann så körde vi först rallyträning där de agerade retning för oss o det gick över förväntan tyckte jag. Allvin höll fokus riktigt skapligt (för att vara vi) o jag var nöjd.

När rallyträningen var klar så stod vi o pratade lite o jag passade då på att ställa upp honom o träna lite sånt också. Vi har verkligen försökt få upp svansen när han står fritt men det är sååå svårt för vi har troligen tränat för mycket frys position och omvänt lockande så han kan liksom inte få upp svansen när han står stilla o väntar.... men så uppspelt han nu var för att han ville hälsa på Gunilla o Ingrid så vips, stod han med svansen rakt ut o t om VIFTADE på den, herre gud vilken dag!!! o "Oj va han fick belöning för det" kommenterade Ingrid  men om hon visste hur mycket vi har försökt o så plötsligt händer det 

o som vi tränat på att få upp svansen OCH stå stilla på samma gång - svååårt

Tjohoo det går t o m att vifta på svansen OCH stå stilla o det som varit tekniskt omöjligt förut

Så efter den "pausträningen" var det dags för lite apportering o gurkan fick börja o jisses - där fick jag typ flera av de utmaningar man brukar få med hundar på kurs i en o samma hund på ett träningstillfälle o jag är sååå glad att jag behöll lugnet, var cool o väntade ut honom. Kände mig ohyggligt nöjd med kvällen när jag åkte hem, både med honom men också med mig själv som tränare o förare 

Så här gick det till, ungefär:

Jag testar utan sele o lina, Gunilla kastar en markering ca 25 meter bort på gräsmattan vid huset medan vi står på grusplanen, Allvin sitter kvar o väntar på kommando, springer bort, plockar upp dummyn, tar en liten sväng runt på väg tillbaka mot Gunilla (inte så konstigt för det har hänt förut att han varit intresserad av den som kastar) o på den lilla svängen hann det komma nån annan tanke in i gurkhjärnan o vips var det dags för rundspringning, jag testade att vissla men det lyssnade han såklart inte på så det gav jag upp direkt! Han sprang o han sprang o han sprang, runt runt runt på planen, stannade o tittade på mig vad jag tänkte göra o så sprang han igen.

Jag gick helt sonika sakta bort o bakom huset, Allvin lägger ner dummyn, sätter sig o bajsar o springer sen efter mig bakom huset. När han kommer fram sitter jag ner med baconosten i handen o han får ett uns av en smakbit innan jag ställer mig upp, tittar på honom o väntar. Säger ett tyst "apport" o han tittar storögt på mig, på osttuben, funderar, tittar, funderar o sen himlars anåda vilken fart direkt bort till dummyn på andra sidan huset, hämtar den o kommer som ett skott o trycker den i min hand

Massor med baconost fick man för det , då tänker jag så här o om det är rätt eller fel vet jag inte men i det läget tror jag han glömt rundspringningen, han kommer komma ihåg att han funderade hur man ska få osten o då kom han på, "ja just det, man ska ju hämta den dumma sandpåsen för att få den såklart" o så gjorde han det o fick osten. Positiv inlärning där hunden får tänka själv tror o hoppas jag att det är  Omständigt måhända men jag var så himla glad att jag vågade o orkade vara så iskall. Det gör man bara när man är på tryggt område o med vänner man är trygg med. Så lycklig över de vännerna!!!!

Lämna direkt till matte - ja just ja så var det

Sen gick vi tillbaka där vi varit från början, men något kortare avstånd o Gunilla fick slänga fler dummies, han hämtade några helt klockrent o så plötsligt på en så nosar han på den o lämnar den där för att kolla om det fanns några pannkakor i busken bredvid (det gjorde det ju förra gången vi var där ) o då återigen fann jag mig, sprang fram o tog dummyn o gjorde ett eget ärevarv med den o pratade med den finaste dummyn i universum en liten stund o då var det det någon som var väldigt intresserad av både mig o dummyn kan jag säga men jag brydde mig noll om honom. Gick fram o gav dummyn till Gunilla o ställde upp med Allvin bredvid där vi stått förut o hon kastade igen o han hämtade perfekt

Då var det dags för honom att vila i bilen, duktig liten buspojke som ändå gör sååå himla fina framsteg o jag ser mycket fram emot all skojig träning vi har framför oss.

Fågelapportören

Andapportören

Efter att Milton, Pontus o även Chanja (inte hundra på stavningen) apporterat lite så fick Allvin komma ut o testa med anden här i ny miljö. Gunilla kastade o Allvin hämtade den klockrent två gånger. Både matte o hund var sååå nöjda o glada (och trötta i huvudet) när vi åkte hem.

Behöver jag nämna att Milton, Pontus o även vår nya träningskompis Chanja var jätteduktiga också, för henne var det ju helt ny plats o nya träningsvänner, svååårt men hon grejade det fint.

Grabbarna fick också nyttig störning med en ny hund plus Gurkan på deras revir men det hade de inga problem med. Härliga gänget

TACK VÄRLDENS BÄSTA TRÄNINGSPOLARE

FÖR ATT NI FINNS O FÖR ATT NI STÅR UT MED OSS

Bilderna från träningen har Ingrid tagit


Fysträning

Efter Stefan Roséns föreläsning (ja faktiskt t o m lite innan) har vi testat lite varianter på fysträning; styrka, kondition och koordination.

Båda hundarna har får bära klövjeväska o det har blivit ca 1 ggn per vecka o hund. Det går finfint trots att de är lite purkna för att man måste gå o gå o inte får stanna o nosa o kissa överallt hela tiden  men det är bara en vanesak o går bättre o bättre för varje gång. Just nu har vi kört med ca 1 kg packning, samma vikt på båda.

968933_4902089631494_690877112_n

Vi har testat benmanschetter på bakbenen på en av vardagspromenaderna, inte varje dag men nästan o är nu uppe i en vikt av 35 gram per bakben, även där samma vikt för båda.

Har också lagt ut en stege på vägen ut mot skogen så att vi går sakta sakta genom den när vi kommer hem från promenaden o ibland några gånger fram o tillbaka, lite Cavaletti typ o Allvin har nästan tagit det för givet känns det som att det är den vägen man går när man kommer hem, Eddie rundar nog om man inte ber honom gå men han kan däremot t om gå lite baklänges o det funkar.

Har också testat kedjedrag, men bara testat grejorna lite här på tomten för att se om de ville dra o hur det skulle funka. Fick inte riktigt till det med fästpunkten vs. svansen så måste kolla lite på det hur andra gjortr. Det var dock lite skoj när jag kopplade på hela rasket, drygt 3 kg kedja släpandes efter o Allvin klev på som om inget hänt medan Eddie förtvivlat tittade på kedjan o på mig, undrades om jag var SANN, skulle han verkligen gå med den släpandes efter o den lät dessutom....hmmm sakta sakta provade han o checkade med mig om det verkligen var rätt men han gjorde det, krävdes dock lite pepp o förstås en hel del belöning. Allvin däremot han hade mycket väl kunnat tänka sig att galoppera ikapp Tusse som rusade framför o brydde sig näppeligen om extravikten o böket bakom....skillnad som natt o dag på juvelerna.

Mats har dessutom joggat lite med Allvin i Torshällaspåret o det är inte Allvin som är tröttast när de kommer hem, det är husse  så det var nog mest nyttigt för honom. Allvin har dock varit jätteduktig o hållit jämn o bra fart med lite drag hela tiden.

Försöker köra lite massage och stretching också men det skulle kunna vara mycket oftare än det blir, så får se om vi kan få till nåt bra mönster för det.

o så försöker vi glömma maxpulspasset Allvin hade för några veckor sedan då han jagade rådjursbocken i 15-20 min i full fart över stock o sten


Allroundgolden i Valskog

Zetterljungsgrabbarna väntar på sin tur i bilen

Ikväll har jag varit hos Ingrid och Gunilla i Valskog och tränat o tänk vilka allroundgolden vi har. Först fick Eddie köra igenom sitt HtM program till musik så jag fick se lite vart vi står efter momentträningen o hur det kändes att köra allt i ett svep o till musiken. Det gick rätt okej o var nyttigt att se vad vi behöver fila mer på inför fredagen.

Sen var det dags för Pontus, Milton o Allvin att träna lite Rallylydnad o vi hade 2 banor uppställda så det var riktigt ambitiöst

Rallybrorsorna

Min tanke med Allvins pass var att träna FOKUS o KONCENTRATION så började med ett antal starter där vi bara gjorde starten eller något/några få moment innan jag belönade rejält. Sen körde jag hela banan men stannade med ojämna mellanrum för att belöna o försökte då självklart passa in det där han gjorde riktigt bra ifrån sig.

Efter att han vilat lite o jag tränat mig med kameran så fick han komma ut igen o köra hela nybörjarbanan i sträck o utan belöning (lite tävlingsmässigt) och gjorde det riktigt riktigt bra tycker jag. Duktig liten hund IDAG   o duktiga det var Donna-brorsorna också   

Rally-Pontus

När vi var nöjda med rallyn så var det dags för lite Apportering, upplägget var att som Steg 1 ha en enkelmarkering (med en dummy med långa band) och medan hunden springer tillbaka med den läggs ett linjetag ut på samma plats. Steg 2 på övningen var samma sak men att man efter första markeringen vänder helt om och föraren slänger en ny markering bakom sig, vänder om igen och skickar på linjetaget.

Milton

Allvin fick börja o det var första gången utan lina och med lite avstånd men eftersom området är inhägnat kändes det ändå okej att prova. Gunilla kastade markeringen o Allvin satt snällt men spänt o väntade på signal, sprang rakt ut, plockade upp o VÄNDE tillbaka för att lämna av hos mig. Tjohoooooo PARTY!!!!!!!

När han fått rejäl belöning med bollen o godis satte jag upp honom igen och han är INTE van att gå ut på linjetag utan att ha sett något läggas ut o det kändes som han ev var aaaningens tveksam vad som gällde när jag skickade honom men han sprang ut o på min signal letade han o hittade o VÄNDE TILLBAKA, kom o lämnade av snyggt.

Jaaaa tänk att all min hundträningsenergi som var totalt borta igår kväll helt plötsligt var tillbaka, LYCKLIGA JAG  o efter att Allvin fått rejäl belöning så var vi nöjda där o gjorde inte steg 2. Ville gärna sluta när det hade gått så himla bra.

...Spriiiiing

Sen var det Pontus o Miltons tur o de var sååå himla duktiga Donna-brorsorna, o trots att de haft vinteruppehåll på apportering så satt det som en smäck. Så skoj att se hur de utvecklats från de små busungarna de var när de var små.

Sååå fina avlämningar

Träningsdelen avslutades med pannkakssök för alla men en i taget o Eddie fick börja o han söta hunden sprang ut till busken på mitt linjetagskommando o på godisletssignalen letade han men när han hittade pannkaksbitar hängandes i busken!!!!! var det precis som han tänkte...näee den går jag inte på, nu försöker nån lura mig, de där lär jag ju inte få ta, jag ska säkert hitta en sandpåse här nånstans , fick peppa honom lite med godisordet så han förstod att han verkligen fick, en RIKTIGT BRA övning verkade han tycka när han väl vågade fullt ut 

Allvin var inte sen att hitta pannkakan o jisses som näsan jobbade o brorsorna var inte dåliga de heller, men de var ju lite vana vid den här övningen som belöningsövning

Freestyle-Pontus på pannkakssök

Pontus stod till o med på bakbenen för att nå sina bitar, kanske blir freestyle-hund av honom snart

TUSEN MILJONER TACK till bästa tränings- och fikavännerna för att ni räddade mig tillbaka till en bra hundträningsenerginivå igen, tjohoooo för Er

o OJ va klockan var mycket när vi hade fikat klart o jag hade berättat om föreläsningen med Stefan men det måste betyda att vi hade trevligt eller hur


Ingen bra hunddag - men Rasmus var duktig

Söndag var sannerligen ingen bra dag för oss vad gäller hundarna

Mats o Eddie var i Stockholm på B-prov med dummy, vi tänkte det kunde passa Eddie bra men inte just då i alla fall visade det sig. Han kändes rätt okej på uppvärmningen men gick sedan upp i varv när det var hans tur o den första vattenstationen hade gått skapligt, där gick det ju inte att ställa till det så mycket.

I transporten till nästa station kände Mats att Eddie var på väg att explodera och det var på håret han gick kvar vid sidan o när han sedan skickade honom på markeringarna så for han iväg, hittade visserligen markeringen direkt men krånglade sen med dummyn, kollade skytten o larvade runt. Kom i alla fall in med båda enkelmarkeringarna efter en massa blåsande o krånglande från Mats. På söket sen så sprang han ut och hittade första dummyn, tog sen den med sig o sprang till en annan o minns inte riktigt om han bytte eller la sig där o tuggade på den eller vad han nu gjorde. Mats valde i alla fall att bryta tävlingen där och det gjorde han såklart helt rätt i.

Vet inte om det är effekt av att han blev så rädd vid nyår för grannarnas fyrverkeri o smällare men han verkade i alla fall inte få panik över skotten här men däremot drog det upp honom i stressnivå så till den grad att alla hans gamla unghundsbeteenden var vips tillbaka. Grabben var som i 1,5 års åldern o just den var inte superperfekt om man tänker jaktapporteringsmässigt

 

o ändå var detta som hände det minsta problemet i vår familj under söndagen. Jag hade lagt ett viltspår till Allvin på lördagskvällen som vi skulle gå på söndag fm o det gjorde vi. I den första återgången tyckte jag mig känna att jag var med o styrde lite väl mycket o ville verkligen undvika det i den andra så jag släppte linan ett ögonblick när han ringade i återgången o VIPS var han försvunnen (som en oljad blixt) och själv var jag så inne i själva spårarbetet o ringningen så jag hade första sekunderna inte en tanke på att han verkligen skulle vara BORTA men vaknade rätt snabbt när jag hörde någon skälla en bit bort. Det var ingen hund som jag först trodde, det var en stor rådjursbock för sen kom bocken springade i full fart med Allvin efter sig (i sele o lina o hela alltet) o sen var de båda borta igen, jag hörde skällande o sprang åt det hållet o sen såg jag dem komma igen, bocken först o Allvin efter. Det var som en film, fast en rätt obehaglig en, hade säkert kunnat vara en komedi om det inte var min EGEN hund som var med.... Lite "Marley o Me" känsla typ

 

Sprang o gick om varannat runt runt i området o funderade på om de rackarna skulle ge sig ut bland husen o skämma ut sig och funderade också på om Allvin kan komma ikapp bocken o vad han i så fall skulle göra??? Då kommer en farbror med en goldentik gåendes på stigen men de har inte sett Allvin men lovar hålla utkik o det går inte lång stund från att jag lämnat dem tills han visslar på mig, självklart har tjejtjusaren Allvin avbrutit sin bockjakt för att gulla lite med den tjusiga tjejen. Ja rätt skönt när jag väl höll i linan igen kan jag lova o vi bytten den snabbt till koppel o gick hem. Klöven hämtar vi en annan dag.

Försökte tänka positivt på hemvägen även om det var svåååårt, tänkte på vad Stefan sagt dagen innan, det är inte helt lätt att fixa ett maxpulspass till hunden.... MEN... HUR SVÅRT var det tänkte jag??? BRA att han var uppvärmd innan, synd han inte hade pulsmätare på sig, BRA att vi tog nedvarvning på hemvägen... jodå tänker man så - då var det inget dåligt pass alls, antar att med adrenalinpåslaget o full fart över stock o sten (INGEN lätt terräng alls i den skogen, riktigt bökig faktiskt) i 15-20 min... rätt okej som maxpulspass antar jag

Vad gäller viltspårandet känner jag starkt för en liten paus just nu, först de 2 senaste passen där jag krånglat med spårläggningen o så nu detta, rast/vila på det en stund tror jag!! 

Dessutom var det extra tråkigt att jag just idag fick veta att vår Eddies o min HtM tävlingskurs blivit inställd pga för få deltagare  Jag ville verkligen gå den kursen men men inte mycket att göra åt. Vi var sen inte särskilt sugna varken Mats eller jag på att rasta juvelerna på kvällen men fick ju lov i alla fall o höll hårt i kopplena

Det som ändå var väldigt positivt den här dagen var att jag åkte till Kumla/Hallsberg o tittade på Rasmus första dansuppvisning, det var riktigt skoj att få vara med på. Duktiga Rasse masse

o Allvin han låg hemma själv o vilade sig tills Mats o Eddie kom hem, antar han återhämtade sina muskler o sorterade intrycken

Film från dansuppvisningen 


Instruktörsutbildning i FS/HtM

600839_4805609419549_133850142_n (2) 

Den gångna helgen var jag och Eddie o Karlstad på SKK's instruktörsutbildning, steg 1 i Freestyle/HtM. Jag gick ju en liknande utbildning för några år sedan på Hundsteg men då fanns inte SKK diplomeringen och då hade jag heller inte börjat träna och tävla i detta själv så tänkte det kunde vara nyttigt o skoj att gå den här utbildningen "igen".

o det VAR det såklart.

Två fullproppade dagar med teori och övningar tillsammans med engagerade kurskompisar en duktig instruktör. När man hållt på en del själv både med just de här sporterna och hundsträning i största allmänhet så lyssnar man ju lite annorlunda och kan ta till sig detaljer som man troligen inte kunnat göra annars. Fick flera bra tips o idéer med mig hem även om mycket av det vi gick igenom blev repetition (vilket i och för sig aldrig skadar heller).

Klassfoto

Eddie var med o hade största träningssvårigheterna i att ta sig in och ut i lokalen. Han skulle ha sin bur i ett litet rum bakom klassrummet som i sin tur låg bakom en liten hundshop/hundtrim. Allt detta såg i hans värld UT SOM HOS VETERINÄREN = Livsfarligt

Dessutom låg hela lokalen och träningsplanen vägg i vägg med Djursjukhuset ... så han var inte helt fel ute.

Men men träning ger färdighet och vi fick ju gå ut o in många gånger första dagen så när det var dags att åka hem till mormor o morfar för att sova så gick han lugnt o fint bakom mig genom hela klassrummet och hundshopen. Jag var JÄTTEGLAD över det. Vi köpte ett fint älghudsben till honom som han fick tuggen en liten stund på när vi kom fram till stugan.

Eddie med fina benet 

Förhastade jag trodde nu dag 2 att det skulle gå jättefint att gå in med honom MEN INTE DÅ... vi var typ tillbaka på ruta 1 och Eddie gjorde vad han kunde för att slita sig iväg från ytterdörren när vi närmade oss... fick gå o sätta på sele för att inte riskera att han kryper ur halsbandet o sen gick det bättre. Vi stegade på RAKT in o jag gav honom ingen chans att försöka med något annat. Inne i hundbutiken stod vi stilla och väntade att han lugnade sig så pass att han kunde äta godis (vilket inte gick från början) o även dag 3 så gick det bättre o bättre för varje gång vi passerade.

Däremot när han väl kom in till sin bur så gick han gärna in i den o låg där snällt o tyst o stilla hela tiden medan vi hade teori o det var ibland riktigt långa burpass för hundarna. (Tur det inte var Allvin som var med )

Vi tränade på en del moment som Eddie kan skapligt men passade förstås på att även träna på några som han aldrig testat förut som t ex huvudvridningar, klossträning medsols (fråga mig inte varför, men Eddie har bara kört motsols insåg jag...Madonna kunde åt båda hållen hon, men Eddie är ju aldrig tränad med så mkt struktur i klickerträningen), backa mot mig när han är vänd ifrån, framåtslalom medan jag backar mm mm. Riktigt kul hade vi o Eddie gillade träningen MYCKET!! Klossträningen medsols var kanoooon för att förbättra/stabilisera vår position 5 i HtM'en så den ska vi träna mycket på.

Vem vet, det kanske blir även ett freestyle program för Eddie nån gång i framtiden.

Kunde såklart inte låta bli utan tränade lite freestylemoment med Allvin när jag kom hem, till hans stoooora förtjusning. Jag lovar att han var INTE glad i fredags när vi packade, bl a en stor kasse med torrgodis, en hel kylväska med gottens från kylen, en hel väska med skojsiga leksaker, det var en mycket besviken liten Allvin som Eddie o jag vinkade av.

Men desto gladare blev han när vi kom hem igen på söndag kvällen, han lärde sig snabbt både slalom och att gå runt pinnen. Dessutom av en slump dagen efter så råkade han självlära sig att gå på bakbenen...ja jag säger då det, den grabben är inte som alla andra hundar  

o hur gick det med älghudsbenet då? jo det var med hem o när Allvin var ensam hemma med mig på måndagen så fick han tugga på det o efter en timme så var det bara en liten liten bit kvar... ett sånt ben räckte tydligen fleeeera månader till en border collie...hur klena tänder har de?

Extra skoj med helgen var att vi hann med att umgås lite med mamma o pappa samt även syrran o Rasmus som kom o sov över där. Myspys o så kunde vi alla passa på att Gratta mamma/mormor lite i förväg på födelsedagen. GRATTIS bästa mamsegull på födelsedagen 

 Utsikten från mormor o morfars stuga

Nu får vi se om det passar så jag kan gå steg 2 utbildningen i höst kanske, hoppas på det.


Långt mellan inläggen

Nu är det långt mellan inläggen och det beror delvis på att jobbet tar extremt mycket tid och energi men också på att den tid och ork som finns kvar används till hundträning och inte till datorknappningar vilket känns som helt rätt prioritering

Eddie o jag tränar framför allt HtM och det går sannerligen som en berg-o-dal bana, ena dagen tycker jag vi känner oss i världsklass och nästa gång så känns det som vi aldrig försökt förut. Det är ruggigt hur stor roll det spelar vilket humör jag är på och hur strukturerad jag känner mig inför och under träningen.

Vi var i alla fall hos Karin, Lotus, Tikka och Ludde för en vecka sedan o tränade i deras jobblokal o det var såååå skoj o det gick jättebra verkligen, trots ny lokal o andra hundar nära oss. Eddie var superladdad, jättefokuserad o det kändes för första gången på länge riktigt riktigt bra på träningen. Det gav verkligen mer lust o energi att jobba vidare.

Eddie hälsade så fint o varsamt på Ludde, lilla gosiga chihuahuan med gipsat ben. Tänk att den stora hunden kan vara sååå försiktig när han är på det humöret

Karin fotade sen Eddie innan vi skulle åka hem o det gav verkligen mersmak, vi fick massa lust att komma tillbaka med båda hundarna för en riktig studiofotografering...vi kanske tar med Tusse också Karin så du får lite skoj

Här är min favoritbild från fotograferingen, på min underbara gosse

Eddie no4

TUSEN TACK KARIN för en underbart nyttig o rolig träningskväll

och inte minst för fantastiska bilder. 

 

Allvin o jag har dessutom lyckats hitta tid att åka till Valskog o träna Rally med bästa Madonna-brorsorna Pontus o Milton med mattar TVÅ!!!! gånger på en o samma vecka, inte illa alls o såååå kul.

Allvin var dessutom superjätteduktig där, han gillar förstås inte att sitta i komposthagen men vi tränade på det och det gick ändå rätt okej men ute på rallybanorna som Ingrid gjort, skötte han sig FANTASTISKT BRA, så himla duktig trots att vi tränat så sparsamt på rally den senaste tiden.

Andra gången vi var där gick han t om hela banan UTAN koppel den sista vändan o var MED mig heeeela banan, LYCKA

Efter träningspassen testa vi också några markeringar med dummy på den inhägnade grusplanen, första tillfället med Ingrid, Gunilla, Gunela o Moa som störning och andra gången vi var där så stod både Ingrid o Pontus samt Gunilla o Milton bredvid o Allvin sprang ut o hämtade o kom DIREKT tillbaka till mig o lämnade snyggt o fint. Tjoooohooooo!!!!!!! va glad jag blev.

Vi har de senaste veckorna tränat hemma i skogen själva med långlina förstås o det har gått riktigt bra, men att det skulle funka på ny plats o med ny störning kändes då rakt inte säkert så ojoj så glad jag blev när det funkade.

TACK världens bästa träningskompisar för att ni orkar bjuda in oss hundra gånger och vi bara kan nån enstaka men de gångerna vi väl kan komma är GULD värda!!!!

 

Allvins utställningskurs är framflyttad pga för få deltagare nu i maj, jättetrist för vi var sååå sugna på den men förhoppningsvis blir den av i juli/aug istället, vi håller tummarna.

Men vi har i alla fall en kurs att se fram emot, vi har anmält oss till kurs hos världen bästa hundinstruktörs-Anna i juli, "Kurs för den blivande tävlingshunden", det blir ju SUPERROLIGT för oss tror jag. Rätt säker på att Allvin kommer gilla den skarpt

Dessutom har vi nu äntligen gjort slag i saken o anmält oss till ytterligare ett par rallytävlingar i slutet av maj, hoppas på att vi kommer med där.

 

Jag har köpt en ny leksak och tänk va skoj det var att prova den lite - här är några av resultaten

Tusse - kliar bort vinterdammetEddie - njuter av våren

Allvin - 15 mån

Eddie - april 2013

 Tusse - på span

Allvin - Allra finaste gurkan 15 mån

Hej våren, du är jättevälkommen...

förutom fästingarna som vi hade klarat oss fint utan.. men de verkar ha överlevt vinternRSS
«februari 2021»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009