Blogg

Allroundgolden i Valskog

Zetterljungsgrabbarna väntar på sin tur i bilen

Ikväll har jag varit hos Ingrid och Gunilla i Valskog och tränat o tänk vilka allroundgolden vi har. Först fick Eddie köra igenom sitt HtM program till musik så jag fick se lite vart vi står efter momentträningen o hur det kändes att köra allt i ett svep o till musiken. Det gick rätt okej o var nyttigt att se vad vi behöver fila mer på inför fredagen.

Sen var det dags för Pontus, Milton o Allvin att träna lite Rallylydnad o vi hade 2 banor uppställda så det var riktigt ambitiöst

Rallybrorsorna

Min tanke med Allvins pass var att träna FOKUS o KONCENTRATION så började med ett antal starter där vi bara gjorde starten eller något/några få moment innan jag belönade rejält. Sen körde jag hela banan men stannade med ojämna mellanrum för att belöna o försökte då självklart passa in det där han gjorde riktigt bra ifrån sig.

Efter att han vilat lite o jag tränat mig med kameran så fick han komma ut igen o köra hela nybörjarbanan i sträck o utan belöning (lite tävlingsmässigt) och gjorde det riktigt riktigt bra tycker jag. Duktig liten hund IDAG   o duktiga det var Donna-brorsorna också   

Rally-Pontus

När vi var nöjda med rallyn så var det dags för lite Apportering, upplägget var att som Steg 1 ha en enkelmarkering (med en dummy med långa band) och medan hunden springer tillbaka med den läggs ett linjetag ut på samma plats. Steg 2 på övningen var samma sak men att man efter första markeringen vänder helt om och föraren slänger en ny markering bakom sig, vänder om igen och skickar på linjetaget.

Milton

Allvin fick börja o det var första gången utan lina och med lite avstånd men eftersom området är inhägnat kändes det ändå okej att prova. Gunilla kastade markeringen o Allvin satt snällt men spänt o väntade på signal, sprang rakt ut, plockade upp o VÄNDE tillbaka för att lämna av hos mig. Tjohoooooo PARTY!!!!!!!

När han fått rejäl belöning med bollen o godis satte jag upp honom igen och han är INTE van att gå ut på linjetag utan att ha sett något läggas ut o det kändes som han ev var aaaningens tveksam vad som gällde när jag skickade honom men han sprang ut o på min signal letade han o hittade o VÄNDE TILLBAKA, kom o lämnade av snyggt.

Jaaaa tänk att all min hundträningsenergi som var totalt borta igår kväll helt plötsligt var tillbaka, LYCKLIGA JAG  o efter att Allvin fått rejäl belöning så var vi nöjda där o gjorde inte steg 2. Ville gärna sluta när det hade gått så himla bra.

...Spriiiiing

Sen var det Pontus o Miltons tur o de var sååå himla duktiga Donna-brorsorna, o trots att de haft vinteruppehåll på apportering så satt det som en smäck. Så skoj att se hur de utvecklats från de små busungarna de var när de var små.

Sååå fina avlämningar

Träningsdelen avslutades med pannkakssök för alla men en i taget o Eddie fick börja o han söta hunden sprang ut till busken på mitt linjetagskommando o på godisletssignalen letade han men när han hittade pannkaksbitar hängandes i busken!!!!! var det precis som han tänkte...näee den går jag inte på, nu försöker nån lura mig, de där lär jag ju inte få ta, jag ska säkert hitta en sandpåse här nånstans , fick peppa honom lite med godisordet så han förstod att han verkligen fick, en RIKTIGT BRA övning verkade han tycka när han väl vågade fullt ut 

Allvin var inte sen att hitta pannkakan o jisses som näsan jobbade o brorsorna var inte dåliga de heller, men de var ju lite vana vid den här övningen som belöningsövning

Freestyle-Pontus på pannkakssök

Pontus stod till o med på bakbenen för att nå sina bitar, kanske blir freestyle-hund av honom snart

TUSEN MILJONER TACK till bästa tränings- och fikavännerna för att ni räddade mig tillbaka till en bra hundträningsenerginivå igen, tjohoooo för Er

o OJ va klockan var mycket när vi hade fikat klart o jag hade berättat om föreläsningen med Stefan men det måste betyda att vi hade trevligt eller hur


Långt mellan inläggen

Nu är det långt mellan inläggen och det beror delvis på att jobbet tar extremt mycket tid och energi men också på att den tid och ork som finns kvar används till hundträning och inte till datorknappningar vilket känns som helt rätt prioritering

Eddie o jag tränar framför allt HtM och det går sannerligen som en berg-o-dal bana, ena dagen tycker jag vi känner oss i världsklass och nästa gång så känns det som vi aldrig försökt förut. Det är ruggigt hur stor roll det spelar vilket humör jag är på och hur strukturerad jag känner mig inför och under träningen.

Vi var i alla fall hos Karin, Lotus, Tikka och Ludde för en vecka sedan o tränade i deras jobblokal o det var såååå skoj o det gick jättebra verkligen, trots ny lokal o andra hundar nära oss. Eddie var superladdad, jättefokuserad o det kändes för första gången på länge riktigt riktigt bra på träningen. Det gav verkligen mer lust o energi att jobba vidare.

Eddie hälsade så fint o varsamt på Ludde, lilla gosiga chihuahuan med gipsat ben. Tänk att den stora hunden kan vara sååå försiktig när han är på det humöret

Karin fotade sen Eddie innan vi skulle åka hem o det gav verkligen mersmak, vi fick massa lust att komma tillbaka med båda hundarna för en riktig studiofotografering...vi kanske tar med Tusse också Karin så du får lite skoj

Här är min favoritbild från fotograferingen, på min underbara gosse

Eddie no4

TUSEN TACK KARIN för en underbart nyttig o rolig träningskväll

och inte minst för fantastiska bilder. 

 

Allvin o jag har dessutom lyckats hitta tid att åka till Valskog o träna Rally med bästa Madonna-brorsorna Pontus o Milton med mattar TVÅ!!!! gånger på en o samma vecka, inte illa alls o såååå kul.

Allvin var dessutom superjätteduktig där, han gillar förstås inte att sitta i komposthagen men vi tränade på det och det gick ändå rätt okej men ute på rallybanorna som Ingrid gjort, skötte han sig FANTASTISKT BRA, så himla duktig trots att vi tränat så sparsamt på rally den senaste tiden.

Andra gången vi var där gick han t om hela banan UTAN koppel den sista vändan o var MED mig heeeela banan, LYCKA

Efter träningspassen testa vi också några markeringar med dummy på den inhägnade grusplanen, första tillfället med Ingrid, Gunilla, Gunela o Moa som störning och andra gången vi var där så stod både Ingrid o Pontus samt Gunilla o Milton bredvid o Allvin sprang ut o hämtade o kom DIREKT tillbaka till mig o lämnade snyggt o fint. Tjoooohooooo!!!!!!! va glad jag blev.

Vi har de senaste veckorna tränat hemma i skogen själva med långlina förstås o det har gått riktigt bra, men att det skulle funka på ny plats o med ny störning kändes då rakt inte säkert så ojoj så glad jag blev när det funkade.

TACK världens bästa träningskompisar för att ni orkar bjuda in oss hundra gånger och vi bara kan nån enstaka men de gångerna vi väl kan komma är GULD värda!!!!

 

Allvins utställningskurs är framflyttad pga för få deltagare nu i maj, jättetrist för vi var sååå sugna på den men förhoppningsvis blir den av i juli/aug istället, vi håller tummarna.

Men vi har i alla fall en kurs att se fram emot, vi har anmält oss till kurs hos världen bästa hundinstruktörs-Anna i juli, "Kurs för den blivande tävlingshunden", det blir ju SUPERROLIGT för oss tror jag. Rätt säker på att Allvin kommer gilla den skarpt

Dessutom har vi nu äntligen gjort slag i saken o anmält oss till ytterligare ett par rallytävlingar i slutet av maj, hoppas på att vi kommer med där.

 

Jag har köpt en ny leksak och tänk va skoj det var att prova den lite - här är några av resultaten

Tusse - kliar bort vinterdammetEddie - njuter av våren

Allvin - 15 mån

Eddie - april 2013

 Tusse - på span

Allvin - Allra finaste gurkan 15 mån

Hej våren, du är jättevälkommen...

förutom fästingarna som vi hade klarat oss fint utan.. men de verkar ha överlevt vintern


Tävlingshandlingskurs i rally

Vilken helg vi hade, så trötta vi blev båda två men så himla roligt och givande det var.

TACK bästa Zandra o Linn för en superduperbra o skoj o lärorik kurs!!!

Vi har tränat moment, vi har tränat förberedelse och ingång på planen, vi har gått bana o filmat för att sedan analysera och vi har tränat störningsträning m m m m o förstås fikat o ätit o pratat hund o hundträning o haft sådär kul som man bara har på kurs med likasinnade

Ett härligt och blandat gäng var vi, alla med höga ambitioner och massa olika erfarenheter, personligheter, hundraser o kunskap som vi kunde dela med oss till varandra av. Dessutom lär man sig otroligt mycket på att titta på andra som tränar och se hur de gör eller inte gör, såååå lärorikt.

Här är några bilder från kursen och länk till filmen när vi gick vår första avanderade bana o gjorde det riktigt riktigt bra (tycker jag i alla fall).

Förbereder lite av kursgodiset

Söta duktiga vovven

Full fart

Nöjda kursdeltagare

Filmlänken

Vad vi framför allt tar med oss hem från kursen är:

 • Jag ska ta bort handen som är helt onödig o bara stör
 • Träna in ett bryt kommando, som jag tror, blir "Eddie här"
 • Jag måste anpassa farten lite o snabba på om han sackar o sakta in i svängarna
 • Funder mer på vart han behöver extra stöttning och inte
 • Matte måste behålla fokus heeeela banan, även i slutet
 • Matte ska lita på sin hund o att han följer, aldrig tveka
 • Inte alltid träna fullt så tävlingslikt på bana utan belöna mer spontant mitt i oxå
 • Träna mer på bakdelskontroll på höger sida o framför allt högersnurrar
 • Fundera på alla kommandon, särskilt belöningsorden o VAD varje betyder egentligen
 • Komma ihåg att underhållsträna startrutinen

Det var många bra saker att tänka på för matten och att lägga in i träningen, nu ska det bara göras också

All in all en superduperbra o rolig o lärorik kurs, kan vi verkligen rekommendera andra att gå om ni har chansen.

TACK Zandra, Linn o alla underbara kurskompisar, vi ses ute på tävlingsbanorna i framtiden!


Rallykillarna

Vilka grabbar jag har, mina finaste rallykillar

Rallykillarna

Dags för debuttävling för Allvin, endast 10 mån och 1 vecka gammal. Han kan alla moment och vi har tränat ganska mycket här hemma MEN han har aldrig gått en hel bana utan belöning, dit har vi inte riktigt kommit för oftast är det något som stör o STÖRNINGAR är svåååååååååååårt för en liten bäbis

Tävlingen skulle gå i ett ridhus utanför Södertälje där Eddie o jag varit o tränat en gång för länge sen så jag visste hur det såg ut. Det skulle vara 2 banor därinne samtidigt men inga andra hundar än de 2 som tävlade där och publiken fick endast vara uppe på läktaren högt ovanför så relativt störningsfri miljö ändå.

Mats var tvungen att jobba så jag fick åka själv med båda hundarna vilket jag aldrig brukar göra men tänkte att tar jag ut en i taget o den andra får vänta i bilen så går det säkert, men lite pirrigt såklart. Jag har ju inte världens enklaste hundar att hantera utanför tävlingsplanen...heller

Steg upp klockan 5, morgonstund har guld i mun Trots lite oväder på vägen kom vi fram i tid o jag gick o anmälde oss samt gick banvandring för Allvins nybörjaklass.

Egentligen en rätt lätt bana, inte supermånga moment utan mycket riktningsändringar, nu betyder ju det egentligen just för oss att det är svårare, eftersom vi tränat mycket mer på momenten än på fotgående...naja på tävling så "gillar man läget" o tar den bana man får. Kul att sitt/stå var med i alla fall, för det är Allvins paradmoment

Rastade dem en i taget o det var en lite hal väg att rasta på o många hundar så inte helt lätt men men sen tog jag ut Allvin o värmde upp honom lite o i hans fall betyder det sitt stilla o titta på de andra hundarna o människorna utan att bete sig som en galning....svååååårt sa Allvin som försökte komma åt nåt håll...vilket som helst... men matte är stark så jag fick honom i ryggsäck mesta delen av tiden o han höll sig skapligt i skinnet.

Vi startade som nr 20 på bana B vilket betydde sist i den första startgruppen o hade sån tur att de var färre på bana A, så när det var vår tur var de klara där o vi var enda ekipaget nere på planen i ridhuset.

Vi klev in i ridhuset när det var vår tur o det är tredje gången i livet Allvin är i ridhus (har varit på 2 utställningar tidigare) o jag visste ju inte riktigt hur nosig han skulle vara. Han var rätt intresserad av underlaget men ändå var han intresserad av mig också så ...dags att gå in på banan. Vi startar o han är MED mig, tjohoooo o jag jobbar som en galning med honom, det är ingen snygghandling direkt för jag pratar o lockar o går halvt dubbelvikt (men det får man ju i rally även om det inte är så jag vill ha det själv) o han sätter ner nosen i backen rätt många gånger MEN vi gör alla moment o han släpper inte kontakten o fokus på mig ändå så jag är såååå himla lycklig när vi går i mål. Tänk att min lilla bäbis har gått runt hela banan o det första gången utan belöning där inne. Glädjetårar på mig o Allvin är som vanligt mycket nöjd med sig själv o inte minst nöjd med allt godis o korv han fick när vi gått av planen

Hade ju ingen med som filmade oss och inga bilder heller men vi filmade sen våra kompisar som visade sig vinna klassen, SUPERGRATTIS till er bästa tjejerna!!! o på den filmen kan ni i alla fall få se hur vår bana såg ut

Rastade Eddie, kollade in kompisarna o sen frös Helena o jag som sjutton medan vi väntade på prisutdelning o som vi fick vänta...de läste upp ekipage efter ekipage bakifrån o när de kom till uppflyttningspoängen kunde jag knappt hålla tårarna borta, tänk att bäbisen klarat uppflyttningspoäng på debuttävlingen men det blev ALDRIG vår tur o nu var det nästan inga protokoll kvar o vi höll på att storkna båda två där vi stod o huttrade

Till slut var det vår tur o tänk vi kom 4:a av över 30 hundar med 93p!!!!!!!!!!!!! o endast en hårsmån från prispallen där för övrigt Jessica som vi tränat ihop med en gång kom 3a på deras debuttävling. Allvin fick 6 * 1p avdrag för nosande varav 3 ggr var på ett moment och så hade han 1p avdrag på helheten. Domarens kommetarer var: "Matte jobbar jättebra med sin hund. Trevlig runda!"

När de sen läste upp 2:an så kastade Helena o jag oss på varann i en stoooooooooooooor segerkram för henne, Vilja o hon VANN på 100p såååå roligt o välförtjänt!!!!!!! GRATTIS GRATTIS GRATTIS duktiga Ni!

(o bra att domaren inte var lika hård som jag när jag bedömde er från läktaren )

Efter det var jag nu så kall så bestämde mig för att åka in till Södertälje, få upp värmen i bilen för både mig o hundarna samt köpa nåt varmt att äta. Där inne rastade jag även dem i ett industriområde för nu hade ju löptikarna börjat komma ut till tävlingen så ville inte riskera att behöva rasta Eddie där tillsammans med dem.

Planen var att bara ta ut honom från bilen o gå direkt till uppvärmningen o in på planen o så gjorde vi, funkade jättebra. Efter banvandringen för hans fortsättningsklass, fick han kissa direkt han kom ur bilen men inte lukta nånstans, fegt men klokt tror jag o vi värmde upp med massa rallyövningar o stegförflyttningar o ja så som vi brukar köra. Nötte också  lite på vår akilleshäl som är sitt/stå o som såklart var med , endera missförstår han eller så ställer han sig snett, alltid är det nåt som krånglar känns det som. (Zandra...jodå jag försökte verkligen luta mig ifrån nu!!!!!) In på planen o så fullt fokus o det var ett helt magiskt lopp av oss, tyst i ridhuset så man kunde höra en knappnål falla o det var BARA Eddie o jag i hela världen, jag hade verkligen ingen aning om att det fanns nån mer därinne, vi var liksom ETT han & jag , så fokuserade båda två o så koncentrerade o jag vet att jag hann tänka att det känns helt maaagiskt att gå här med honom, nästan som att gå på moln eller nåt..skum men härlig känsla. Jag tyckte vi gjorde ett fantastiskt lopp, framför allt för fokus o känslan verkligen fanns där, jag använde lite handhjälp i stå o han ställde sig snett men gick inte att bedöma hur mycket o så hoppade han en aning i front/tillbaka men inte alls lika mycket som han brukar så jag var supernöjd o kände en sån innerlig glädje när vi klev över mållinjen o det är jag rätt säker på att han också gjorde. Han ser så lycklig ut när vi håller på den hunden

Lite mer rastande av hundar o lite mer vänta i kallt ridhus o sen ute för prisutdelningen o vi slutade på en delad 6:e plats med 96poäng o vårt 3:e godkända resultat vilket betyder att vi klarat titeln RLDF. Vi fick 1p avdrag på sitt/stå för att han rört sig och 3p avdrag på front/tillbaka för fys (o det tar jag gärna för jag tyckte det var mycket mindre hopp än det varit tidigare så vi gör framsteg). Domarens kommentar var "Mycket trevlig runda! =) "

Så himla härlig dag, inte gjorde det så mycket då att jag gått upp tidigt och frusit hela dagen, vilket fantastiskt resultat av båda mina underbara rallykillar

Ett underbart slut på ett fantastiskt tävlingsår som så småningom kommer summeras lite mer noga!


Världens bästa Eddie

Världens bästa Eddie gjorde en fantastisk insats idag på rallylydnadstävlingen.

Du o jag hjärtat

110% fokus hela banan o nästan helt felfritt (ett snett sättande = -1p) trots en mycket klurig o svår bana.

Jag kände mig superladdad hela dagen o var jättesugen att åka o tävla, Eddie verkade också på bra humör när vi var i skogen i morse. Det som spökat den här veckan har varit hans läggande. Kanske för att vi förra veckan tränade så mycket "stå" eller så vet jag inte varför men oftast har han sett ut som ett UFO när jag bett honom lägga sig på träning, inte många bra läggande vi fått till speciellt inte från sittande.

Tränade som en tok på det igår o idag på förmiddagen o fick till det skapligt men det var nog det jag var mest nervös inför när vi åkte iväg. När vi kom dit o jag fick banskissen o såg banan så blev jag faktiskt riktigt nervös, inte ofta jag blir det men attans vilken klurig bana.

Började med 8:ans frestelse o där ligger det en FOTBOLL.... inte lätt att låta bli... sen var det 2 st "snurr under gång" o det är ett klurigt moment för oss även om det gått riktigt bra den senaste tiden. Det kluriga med det momentet är att man har liksom 1 chans på sig, han MÅSTE snurra direkt på kommandot (o jag har inget handtecken eftersom han då hellre hoppar efter handen) för annars riskerar man komma för långt från skylten. Det som gjorde första snurren ännu svårare idag var att det var NÄRA kanten av banan o hunden får ABSOLUT inte komma utanför banan såklart!!! Eddie hoppar/snurrar dessutom i en stooooor sväng o inte alls på en 5-öring så han behöver plats o det var det inte här.

Redo för start

Jag bestämde mig för att se banan som en jättebra utmaning!!! Vi SKA klara den o klarar vi av den här så klarar vi av vilken bana som helst!! FOKUS FOKUS FOKUS!

Eddie var med från första sekunden till sista, jag noterade ett snett sättande men brydde mig inte, sen visste jag inga fler fel men det kan man aldrig veta i rally för man ser inte allt själv o man kan helt ha missat något.

Men det jag VISSTE o KÄNDE var att när vi passerade mållinjen så hade vi båda två varit HELT TOTALT FOKUSERADE HELA BANAN IGENOM o det är ju preciiiiis det man så gärna vill ska hända, det är vad all vår träning går ut på.

Jag var överlycklig, som i sjunde himlen eller nåt. Tårarna rann när jag passerade över plastbandet o VI hade återigen gjort det TILLSAMMANS. Känslan är helt obeskrivlig o måste upplevas, den är helt eurforisk o då spelar poängen man fått ingen som helst roll. Känslan av samarbete o fokus - That's it!!!!

På prispallen

Att vi sen fick 99 poäng o det räckte till klassvinst, ja det gör ju rakt ingenting o är förstås superjätteroligt. Vi fick kliva högst upp på prispallen o att får göra det en gång när man haft den PERFEKTA KÄNSLAN, ja det här härligt. Vi fick fina priser dessutom o ytterligare en jättefin rosett att hänga upp på träningsloftet.

Klassvinst

Film o bilder från idag

Världens bästa Eddie

En helt underbar dag o upplevelse som jag sparar nära hjärtat

Dessutom stort GRATTIS till Vinna-syrran som vann HtM tävling idag, tjohooo va du ä duktig!!!


Debut i Fortsättningklassen

Idag debuterade Eddie o jag i rallylydnad, fortsättningsklass i Norrköping. Det var egentligen Finspång som arrangerade men tävligen genomfördes i Norrköping vilket blev lite närmare för oss så kalasbra.

Det är inte jättemånga nya moment i fortsättningsklassen jfr med nybörjarklass o flera av de nya är egentligen lydnadsmoment som vi redan kan, t ex höger om halt/vänster om halt osv. De nya moment som visat sig vara klurigare för oss än jag hade räknat med har varit snurr under gång, ett moment jag tyckte vi kunde MEN vi har ju bara tränat det när jag står stilla/stannar till o det blev himla stor skillnad för Eddie så fick helt enkelt ta bort handtecknet o bara använda kommandot för att göra honom lite mindre frustrerad men det gjorde samtidigt att vi hade behövt lite mer träning för att det skulle sitta 100%.

Det andra som blev klurigare än jag hade tänkt mig var 8:ans frestelse där han de senaste gångerna smitit ifrån mig nånstans på banan o rusat iväg o hämtat leksaken i frestelsen ... iiiiiinte bra...

Det som vi sedan nybörjarklassen har lite svårt med o ibland inte funkar riktigt perfekt är stå från sitt, ibland bara "förstår" han inte vad jag säger.... utan tror det är sitt om igen...typ. Det andra är i höger spiral då han om han är lite ofokuserad kan helt fastna i stirr ut från mig i svängarna o titta efter domare/publik eller ja vad som helst... så det är moment som höjer min puls o FOKUS lite extra.

När vi kom fram o anmälde oss fick vi banskissen o först tyckte jag inte det var varken frestelse eller snurr med men lite dålig syn o lite stressad så jodå visst fanns det en snurr med naja då tänker vi MÖJLIGHET istället för svårighet.. eller hur var det Moa? Jag tänkte... guuud va bra att vi nu får träna på snurren!!!!

Eddie var laddad på uppvärmningen o när vi ställde upp för start så visade jag honom den torkade oxlungan jag hittat i gömmorna hemma och som vi inte använt på eeevigheter o HIMLAR VA SUGEN han blev på den, supertaggad , fick smaka lite o sen resten ner i fickan o stäng igen.

Vi kopplar loss (vilket jag tror ger honom en NU är det ALLVAR signal o man nästan känner hur han taggar till), han hade FULLT FOKUS på mig hela banan, jag verkligen kände "yes mam" som respons på varenda kommando, jag ÄLSKAR när han har den här attityden o det känner han ju såklart dessutom så win-win.

Läggande o stå från sitt, det bara smackade till, snurren gick som smort (precis som om han aldrig gjort annat) o direkt efter den in i höger spiralen där han hade SUPERFOKUS på mig HELA vägen, inte en blick bort från mig.

Efter den hade jag liksom redan VUNNIT vår egen tävling o var så nöjd att jag slappnade av för ett ögonblick o vips så hoppade han på mig i nästa "front" o såklart för att jag inte lyckades behålla fokuset o vara tydlig nog så helt o hållet mitt fel. I nästa moment sitt kvar o kalla in så följde han med o "tjuvade" alltså o även det såklart pga otydlighet av mig eftersom jag fortfarande var i lyckoruset av våra SVÅRA moment som vi klarat av. Men efter det momentet lyckades jag samla ihop mig själv igen o resten av banan var klockren den också.

Känslan när vi sprang över mållinjen var UNDERBAR FANTASTISK ja det finns inte ord att beskriva, VI hade GJORT det IGEN, vi 2 tillsammans, klarade av svårigheterna o grejade det tillsammans när det väl gällde. Det är precis den känslan man hela tiden kämpar för o så FICK vi den, tjohooooooooooooo!!!

Jag trodde vi fått 10p avdrag för fel övning på inkallningen o säkert massa fel även på front momentet men inte gjorde det mig nåt. De momenten VET jag att vi kan o bara jag gör mitt jobb så är de felfria. Allt det som var svårt för oss grejade vi klockrent.

När vi fick protokollet så hade vi bara fått totalt 10p avdrag, -3 för fys, -3 för vält och -1 för snett sättande på "frontmomentet" samt -3 för bris (tjuvstartar) på inkallningen så totalt fixade vi 90 p och klart godkänd uppflyttningspoäng. TJOHOOOO! va vi ä bra!   Tror det blev en 10e plats i själva tävlingen men var lite strul med vårt protokoll så är inte helt säker o inte var det viktigt heller. Domarens kommentar var: Fin kontakt. Jättetrevligt ekipage. Bra jobbat!

 Bästa Underbara Eddie 

Film från tävlingen

När Eddie hade tävlat klart fick bäbisen gå lite på träningsbanan som fanns en bit bort i lugn o ro o han var jätteduktig. Efter tävlingen var klar så fick han sen också gå den "riktiga" banan som lite tävlingsträning, förstås med belöningar under vägen o han klarade det riktigt bra (vi gjorde såklart om forts.momenten till nyb.moment). Jättebra fokusträning för honom!


Rallykurs

I helgen har Allvin o jag varit på rallylydnadskurs för nybörjare. Vi har verkligen haft jätteroligt på kursen, ett underbart gäng som verkligen hade kul tillsammans. Mest var det förstås förarna som skulle lära sig. Zandra (världens bästa instruktör) hade dessutom lagt upp träningen så att de praktiska passen så körde vi en i taget i korta pass o resten tittade på eller så var man uppdelade i grupper där vi själva organiserade turordningen. Allvin o jag var mest i par med Mona o Molly o vi hade sååå skoj tillsammans o de var såå himla duktiga o lärde sig massor under helgen. Stora Kramar till er tjejer

Det här upplägget passade oss perfekt eftersom Allvin fortfarande är så ung så han behöver mycket vila o lite träning och precis så var det. Dessutom var det ju flera teoripass o grupparbeten då endast förarna jobbade. Vi fick massor av chanser att träna på att göra ingenting eller titta på, precis sånt som Allvin behöver.

Passivitetsträning - mys o vila

Foto: Zandra Beijer

Allvin fick ligga i bilen o vila sig under all teori, fika, matraster samt när han jobbat klart o andra skulle jobba och det är en av de 2 saker jag är allra mest nöjd med under helgen. Han var nöjd med att vila i bilen, passade på att sova o skällde nästan inte alls, HURRA!

Den andra av de 2 allra bästa sakerna med helgen var att den galna unghunden som var jätteuppvarvad när vi kom i fredags klarade av att vända sin energi till koncentration och fokus, på ett för mig oerhört positivt överraskande sätt. Var lite rädd att han inte skulle kunna jobba alls i det skick han var o i den miljön o med den koncentration som krävs i rally men tji fick jag o TJOHOO för det. Jag är ÖVERLYCKLIG över just detta, mest värt av allt för mig!!

Koooontakt

Foto: Zandra Beijer

Att han klarade detta gjorde såklart också att hans korta små träningspass blev effektiva och superbra, duktig liten bäbis

Själv fick jag också lite bevis för att den grundträning vi gjort sedan han flyttade hem till oss, dvs kontakt, följsamhet, handtarget, bakdelskontroll o såna småsaker i vardagen gör att vi nu kan sätta ihop detta till nästan färdiga moment utan alltför mycket ansträngning. Sen behövs det såklart mycket träning på detaljer för att finslipa men så skoj att se att grundträningen blir så användbar oavsett vad man ska träna eller göra.

På söndagen avslutade vi kursen med en liten träningstävling då vi gick en hel nybörjarbana precis som på tävling fast man fick belöna under vägen. Allvin o jag klarade banan jättebra tycker jag, så stolt över min lilla bäbis

Film från träningstävlingen

En underbar helg, ett helt fantastiskt gäng o världens bästa instruktör, tror inte det kan bli bättre . Ser verkligen fram emot när det är Eddies o min tur att gå kurs i tävlingshandling för Zandra o Linn i januari. Åhhh så roligt det kommer bli!

I söndags blev lilla bäbisen dessutom 8 månader o det firade vi med att bjuda kurspolarna på "tårta" o den verkade de uppskatta. Vägde lilla guldklimpen o nu väger han 31.5 kg (o det utan att ha fått smaka på tårtan).

Funderar lite på om man kan fortsätta kallas för bäbisen när man är 8 mån o väger över 30 kg .... o kom fram till att det fungerar utmärkt så vi fortsätter med det ett slag till.

Tack för en underbar helg alla kurskompisar!


100p o total känsla!!

Att lyckas få den där totala optimala samhörighetskänslan under arbete är på något sätt vad ALL träning går ut på och när man väl lyckas pricka in den så är den verkligen betalningen för ALL träningstid man lägger ner, en riktig jackpot belöning för både förare (o hund tror jag).

Eddie o jag LYCKADES på vår andra runda idag!!!

RLDN 4 aug 2012 Fagersta

Banan var inte jätteknepig men hade en del utmaningar för oss med tempoväxlingar som kunde orsaka svårigheter. En hund som nyss gjort utfall bakom oss passerade sakta sakta alldeles intill ringen mot oss när vi precis skulle starta så jag dröjde oss kvar en bra stund vid starten för att underlätta så mycket jag kunde för Eddie.

Vår 100 p bana

Vi startade o från första steget så var det BARA VI TVÅ, o vi lyckades hålla i det hela vägen. Tempoväxlingarna gick som smort o han gjorde ett litet hoppskutt in i front som var första momentet efter att vi gått tillbaka till normal tempo från långsam gång o jag visste att just det skulle vara riktigt svårt för oss. Men kopplet var där det skulle o han hoppade bara i luften o inte mot mig!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag var 110% fokuserad o hade verkligen bestämt mig för att hålla i hela banan även om slutet var "enkelt" för det var väldigt lydnadslikt vilket gör det på ett sätt enklare för Eddie för det blir inte så "överskoj" o han lockas inte att spralla upp sig alltför mycket. Fortsatt fokus tills jag sätter fötterna över plastbandet o då rinner mina tårar av lycka för jag jag VET att vi just gjort vårt allra första optimalt 100% lopp i Rally. Vi har gjort vårt ALLRA BÄSTA! Det brukar alltid vara något som fångar hans uppmärksamhet vid sidan av, eller något ställe där jag klantar till det eller inte tänker rätt eller på allt jag borde eller förutser osv osv. men inte denna gång.

Det här är det BÄSTA vi kan just nu o känslan är OBESKRIVLIG men jag ÄÄÄLSKAR den!!!!

Jag bryr mig inte om vad vi får för poäng för det är just den där känslan man vill åt, den totalt optimala samhörighetskänslan med absolut fokus o koncentration från oss båda. ojojoj va den är underbar......

Vet såklart att när det känns sådär då blir det troligen även bra poäng för självklart hänger det ihop men man vet aldrig i rally vad domaren kan ha sett, kan ha varit ett sträckt koppel nånstans, en huvudbridning från Eddie åt sidan som bedöms som bristande samarbete, nånstans han ser ut att ha nosat på mig eller ja vad som helst som kan bedömas som ett litet misstag, men för mig spelar DET ingen roll.

Spännande väntan på prisutdelningen för att få veta hur långt vår superrunda skulle räcka....

Eddie Boy

Det var en heldag i Fagersta eftersom det var 2 tävlingsstarter på samma dag, på fm gick vi bana A som även den hade de största utmaningarna i att det var många tempoväxlingar, både spring och långsam gång blandat med normalt tempo. Det är svårt för oss, eftersom Eddie då blir så glad o exhalterad o lätt börjar hoppa vilket både kan resultera i strul med kopplet eller att han hoppar på mig.

Bana A där vi fick felövning på pga dubbelsitt i moment 7

Vi fick en stökig start eftersom när hunden före oss tävlade o vi gjorde oss i ordning så var det en lapphund som morrade o hade sig med sin matte precis där vi skulle stå för att gå in vid starten. Jobbigt jobbigt tyckte Eddie o till slut bad jag föraren om hon kunde flytta sig lite eftersom vi behövde stå där för att kunna starta... nej men det är min tur nu sa hon...hmm... efter lite support från funktionären samt domaren enades alla om att det var Eddie o jag som skulle starta nu för damen med lapphunden skulle visst starta på em o hade rört ihop det lite.

Eddie var klart påverkad av den i hans ögon riktigt läskiga hanen o försökte hålla koll på vart den tog vägen så jag hade jobbigt att få honom med mig i starten, fick jobba rejält med att peppa honom o få honom att släppa sidan av ringen o fokusera på mig.

Vid moment 7 "sitt, gå runt hunden" så sätter han sig snett o jag ber honom rätta till sig, DUMTDUMTDUMT visar det sig sen för pga att han sätter sig 2 ggr så bedöms det som "fel övning" vilket ger 10p avdrag. Ett vanligt sitt snett resulterar endast i 1p avdrag så där fixade jag -9p helt i onödan. Det är dock bra lärdom för framtiden o jag hoppas jag kommer ihåg att aldrig mer flytta en hund som sitter snett på tävling

Tempoväxlingarna går bra och jag är jättenöjd med Eddies o mitt jobb när vi går av banan, inget koppelstrul, inga hopp mot mig, tjohooo  Jag tror dock vi kan ha några poängs avdrag här o där pga att han tittar bort/utåt osv. (men det visade det sig sen att vi INTE hade utan endast felet på 7:an!!!!)

Liten middagstupplur mellan loppen är bra för hejarklacksledaren

Allvin är duktig i komposthagen hela dagen, skäller lite nån gång då o då men överlag tyst o lugn i hagen o verkar tycka det är rätt okej att vara på hundtävling. Kunde t o m flera gånger somna in o nassa så lugnt o skönt mitt på tävlingsplatsen!!!

Mats o Allvin

Förutom några korta turer för Allvin att träna sig att gå i koppel bland alla hundar o folk så gick vi också i uppehållet mitt på dagen en lite längre sväng o rastade hundarna nere efter vattnet o det är gudomligt vackert där. Lite lunch till 2 beningarna o så är det dags för eftermiddagsloppet.

Tävlingen var uppdelad på 2 planer med varsin domare där hälften av hundarna gick Bana A på fm och hälften bana B. På eftermiddagen bytte vi bana så då gick vi som hade A på fm bana B o tvärsom. Det betydde att i slutet av dagen hade alla (som nu var anmälda till båda klasserna, vilket var de flesta av de ca 60 anmälda) gått både Bana A och B och resultaten lades ihop på varje bana.

Sist på dagen kom löptikarna till platsen o tjena va bra för oss att de inte kom förrän då för den snygga väldoftande schnauzertiken bredvid oss tände alla hormoner på en gång i Eddie o han hade då sannerligen haft svårt att prestera om hon kommit på morgonen .

Jag hade rejäla problem bara att ha honom med på prisutdelningen för han vädrade o pep o gnällde o letade snygga tjejer så han visste inte om han skulle stå eller sitta eller ligga eller vad. Tror hjärnan helt flippade ur.

 

Äntligen då dags för prisutdelning o först var det Bana A som vi gick på fm för Katarina Strömberg. Många ropades upp o när de kom till alla med kvalpoäng var vi inte ens i början av dem utan vi kom 10:a av alla de hundarna o det trots då min jättemiss som kostade oss 9 extra minus. Vi fick 89p av max 100p, där vi hade -10 pga fel övning (dubbelsitt) och så ett poängs avdrag på helheten. Kommentarerna från domaren var: Fin bakdelskontroll. Snyggt jobbat. Träna stadga.

Maria o Ochra som varit med oss o tränat hos Zandra (o Linn) debuterade i rally (men har förstås tränat o tävlat massor med andra saker förut) o de klarade en maxpoängsrunda o vann klass A. Tjohoo o GRATTIS till dem, superduperduktiga!!

Sen var det då dags för bana B som vi gick på em för Liss-Britt Elegård. De ropade upp ekipage efter ekipage o jag hade mest fokus på att få stackars flåsande Eddie att inte gå upp i hormonatomer. När det nästan inte var några protokoll kvar alls i handen på henne som ropade så var det Maria o Ochras tur, de hade fått 98p (fick ett avdrag för de var för långt ifrån en skylt i början o så ett avdrag för att Ochra nosat på Maria på ett ställe på slutet) o sen var det bara vi kvar så vi vann klassen o det var det enda ekipaget med 100p!!!

Otroligt, Eddie o jag vi fick en maxpoängrunda o det på ett lopp med optima känsla!!!!

Ett fantastiskt härligt slut på vårt tävlande i nybörjarklass.

Ann-Sofie o Eddie

 You & Me

Väldigt trötta men sååå glada o nöjda for vi sen hemåt o nu blir det till att träna på fortsättningsklassen framöver.  Allvin får förstås fortsätta träna på nybörjarskyltarna 

Känslan från vårt lopp kommer jag bära nära resten av livet!


Rallylydnad

På väg hem från utställningsturnén i Värmland stannade vi återigen hos mamma o pappa i Degerfors där vi torkade tält och grejor samt laddade om för ytterligare en hundtävlingsdag.

På förmiddagen fick Allvin träna lite simning och som han simmar den killen. Snabbt o effektivt o rakt ut helt utan retning o så runt runt o kollar in både det ena o det andra o bara verkar njuuuuuta av att ligga i vattnet o ta sig fram för egen maskin. Härligt Allvin!

På eftermiddagen åkte vi till Garphyttan o hälsade på våra kompisar där o njöt av fika o trevligt sällskap i deras supermysiga nygjorda uterum (ett sånt vill jag också ha!!!!!)

När det närmade sig tävlingstid så åkte vi upp till Ånnaboda, tog ut Eddie för att rasta honom o herre gud va han var påslagen Misstänker det fanns någon/några som luktade mumselimums där för han var väldans fokkuserad på allt annat än just träning o mig ... typ...

VIKTIGT VIKTIGT att få till mycket bra störningsträning, tänk va svårt det är att prestera när man har nåt annat i tankarna än det man ska göra o det gäller såklart både förare o hund.

Satte in honom i bilen en stund så han skulle få sansa sig o så hoppades jag på superfokus när han fick komma ut.

Kompisarna kom upp för att titta o heja på oss, inte alla som har egen supporterklubb med sig.  TACK Familjen Melin för sällskap o stöd (o hoppas inte knotten helt åt upp er).

Superfokus var nog för mycket begärt att få på mig just idag, han verkade ha väldigt mycket fokus men mot mot ena kortsidan (satt kanske nån stilig pudeldam där måhända ) o jag tyckte han var svajig mest hela tiden. Däremot när jag ser filmen så ser fokuset mycket bättre ut från sidan än det kändes så det var ju ändå bra!

På ett av de enklare momenten egentligen, "sitt stanna kvar o jag går runt honom" så reser han sig mitt i (tror det var för att kolla brudarna bakom...fast jag har ju inga bevis) så där fick vi "Fel övning" o tappade 10p o dessutom hade vi ett par gånger då han stress-hoppade mot mig vilket ger -3p per gång samt också några 1p avdrag. Det som också hände var att han hoppade över kopplet och fick det under benet o då blev det lite klurigt för mig att se till att inte kopplet sträcktes  fick liksom böja mig mer o mer o funderade mycket på hur jag skulle få honom att hoppa tillbaka (så mitt fokus på själva övningarna var nog också väldigt delat..) när han till slut äntligen hoppade över det igen så vad händer??? jo han får det under andra benet o det blir ÄNNU KORTARE  men som tur är lyckas han hoppa igen och får det då äntligen på rätt plats.

Jag måste lära mig vart det finns risk för hopp så jag kortar kopplet lite där o släpper på under resten... mycket man ska lära sig som förare (o när vi kommer upp i fortsättningsklassen slipper vi kopplet ).

Men med de sakerna som drog bort fokus lite både på mig och honom så tycker jag på det stora hela att vårt lopp ser helt OK ut när jag ser filmen o viktigast av allt, vi klarade även denna gång kvalificeringspoäng (fick 77p av 100 möjliga och man behöver 70). Domaren skrev i helhetsintryck och kommentar: Glad hund, trevligt ekipage. Bra gjort med kopplet.

Nu har vi två tävlingar med kvalpoäng o man behöver 3 st för att få diplom i rallylydnad och RLDN titel.

Ser fram emot nya tävlingar i augusti o tills dess ska vi träna mer på att sitta rakt och att försöka undvika hoppen mot mig så mycket som möjligt o där risken finns så måste jag korta in kopplet lite FÖRE det händer

Film från dagens tävling

 


Film från rallylydnaden

Tack vare Helena o Karin så har jag nu fått en liten film på det mesta av vårt rally-lopp i söndags, på filmen tycker jag Eddie ser jättefokuserad ut, mycket mer än det kändes då. Ser riktigt bra ut här tycker jag o vi ska träna ännu mer på hur jag kan dämpa hans ev hopp när de är på G o så ska jag se till att ha rejält tilltaget koppel ute.

LÄNK TILL FILMEN

 

 RSS
«mars 2021»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009