Så var det dags för clinic dag 2 och idag var det Maria Brandel som pratade om Effektiv inlärning, ytterligare en kanondag och massor med bra tankar och jag fick många idéer o tips med mig om hur jag kan testa att tänka o träna på både Allvin o Eddie.
Här är lite av det Maria pratade om och som jag fastnade för att ta med mig hem i verktygslådan.
Betrakta o förändra
Moment o detaljer är det enkla att träna in, kanske egentligen bara borde ta ca 1/3 av tiden och resten handlar om attityd, engagemang och stressnivå och det är där det kluriga sitter.
Jag som tränare behöver alltid tänka ett steg längre, "Vad leder det vi gör just nu till i längden?"
Tänk på både medvetna och framför allt omedvetna signaler och tänk alltid "Finns det en bättre väg?"
Viktigt att vi har slutmålet i sikte, att vi inte gör något under vägen som stör slutmålet.
Träningspasset
- Tydlig start
- Tydligt avslut
- Vad händer däremellan?
- Vad gör jag nästa gång?
Personlighet
Jag måste lära känna min hunds personlighet (är den typen som bryr sig, aktar sig eller inte alls bryr sig?) Viktigt att veta vad man har för att kunna agera så det passar den personligheten.
Vad tränar jag på egentligen?
- Vad har jag tänkt träna?
- Vad händer?
- Se upp för glappet!
Viktigt att vara observant på allt annat som också händer och som byggs in/belönas utan att det var planerat.
Engagemang och aktivitetsnivå
Jag behöver alltid fråga mig själv:
- Är hunden engagerad?
- Har den rätt/bra aktivitetsnivå just nu?
- Gillar jag attityden?
Sänk kriterierna i ny miljö/tävlingsmässig träning, då behöver vi tänka nyinlärning (pga miljön) och backa på kriterierna även om vi sen kanske snabbt kan stegra dem igen.
Har man en hund med rädslor för miljö eller annat är det viktigt att tänka i stegen: 1) Kunna vara där o kanske t om bara på avstånd till en början 2) Kunna leka där 3) Sätta mycket enkla kriterier 4) Försvåra kriterierna.
Helping eller Shaping
Maria ser det för egen del som att fånga beteenden eller shapa är en bra grund men hon jobbar också mycket med hjälper och använder även felsignal för att: Komma snabbt fram i träningen, få perfekt resultat och minimera risken för att få med felbeteenden som dyker upp igen senare.
Viktigt i shaping att tänka på att få lika värde i stadga som i aktivitet och se till att ha ordentlig belöningskvalité på stadga.
Shaping ger bra engagemang och hunden får oftast väldigt bra kroppskontroll samt att jag som tränare blir en duktig observatör som tänker i små steg. Men det gäller att få rena beteenden så fort som möjligt för att inte öva för många gånger på skräpbeteenden som sedan dyker upp långt senare igen.
Kör man helping får man snabbare "rena" beteenden men det är oerhört viktigt att man redan från början har en plan för hur man ska banta bort hjälpen. Gäller att inte förståelsen eller motivationen ligger i hjälpen och använd aldrig en hjälp om hunden inte är engagerad.
Maria håller noga isär "rätt-signal" från "keep going signal" och det blir särskilt viktigt för henne eftersom hon tänker noga på hur hon använder tiden mellan "rätt-signalen" och belöningen t ex till stadga/omvänt lockande. Hon har även flera olika "rätt-signaler" för olika aktivitetsnivå.
Felsignal
Det ska vara en bra känsla i "fel-signalen", jag vill inte att hunden ska sluta jobba, tappa engagemang eller bryta positionen.
Varför ska man använda felsignal?
- Tydligare för hunden
- Större skillnad mellan rätt/fel
- För att öka/sänka aktivitetsnivån
- Mer dynamisk träning (mindre stum)
Effektiv felsignal:
- Lärs in i både fart- och stadgemoment
- Timingen är jätteviktig!!
- Positiv anda (bara viktigt att se till att "rätt-signalen" har ännu högre värde)
- Vad betyder felsignalen?
- Försök igen!!! (Viktigt att belöna nästa försök även om det inte är bra för att hålla engagemanget uppe)
- Tillbaka på rätt spår (extra viktigt för hetsiga hundar för att hålla tillbaka frustrationen)
- Felar man ett fartmoment måste man alltid gå ifrån hunden (aldrig emot för att inte skapa tveksamhet)
Är hunden säker på kommandon?
Här pratade hon lite om hur viktigt, eller inte, det är att hunden är säker på olika kommandon o vad man kan tänka på. T ex är ju sitt från stå och sitt från ligg inte alls samma moment för hunden men vi kanske försöker använda samma kommando, vilket lockar/kräver av hunden att titta efter andra signaler än att bara lyssna på ordet.
Sinnesstämning
Det är viktigt att ha hunden (och en själv) i rätt sinnesstämning, rätt här betyder ju både fart och lugn beroende på situation och moment.
Så som jag vill att hunden ska vara i det färdiga momentet (sinnesstämning/aktivitetsnivå) så vill jag ha hunden under inlärningen av momentet och sedan kan jag reglera mycket med belöningen.
Aktiva och passiva belöningar
- Vilket är vad? Aktiva = hunden rör sig och passiva = hunden är stilla under belöningen
- Hur använder jag dem? Det är nyckeln för att få rätt aktivitetsnivå i varje del
Lägg gärna hunden lite högre i aktivitetsnivå än vad jag egentligen vill ha för att den bättre ska klara störningar.
Träning mot ett mål - Förberedelser
- Aktivitets- och engagemangskriterier
- Lägg ihop övningar tidigt
- Variera belöningspunkter (ha gärna en belöning på fel plats belöningsplaceringsmässigt i varje pass för att inte bli för stram/hunden VET vad/vart)
- Växla mellan aktivitetslägen
- Håll hundens hjärna öppen (den ska inte koppla in autopiloten)
- Kör fler uppgifter efter varandra
- Överträna
Om jag har begränsat med tid...
- Vad är viktigt?
- Rangordna
- Punktträna delar (2-3 saker i 2-3 veckor)
- Utvärdera och skriv 2 rader efter varje pass och inför nästa
- Varning för autopiloten
---------------------------------
Heta/hetsiga hundar och särskilt med tendens till ljud är det svåraste man kan ha som tränarutmaning sa Maria, skönt då vet jag att jag kommer bli en duktigare hundtränare tack vare Allvin 
Samlade tips under dagen för högtempererade hundar
Låt hunden frivilligt erbjuda STADGA, belöna med omvänt lockande efter belöningssignal och var konsekvent med att vid minsta hets så kommer ingen belöning fram.
I baklängesmarsch, belöna 4 tassar i backen.
Belöningar med leksak, kan man också köra med stadga/omvänt lockande eller lägga in leksaken i munnen på hunden istället för att den får kasta sig på den.
Behåll position efter klick/"rätt-signal" innan belöningen kommer. (Behåll position/fortsätt även vid felsignal för effektiv tävlingsträning eftersom du då inte kan bryta beteendet och göra om)
En riktigt het hund bör man bryta vid "fel-signal" för att sätta sig och lugna ner!!!
En het hund behöver mer regler runt lek och belöningar än en lugn hund.
Blanda "Varsågod" övningar med långa stillavarande moment.
En het hund som tränar stegförflyttningar, starta med stadga för att få ner varvtalet och belöna lugnt och med omvänt lockande.
Använd lugna förberedelser och sen kan man ha hetare belöningar.
För att bättre klara störningar kan en något högre aktivitetsnivå behövas än man egentligen vill ha. Balansen blir enormt viktig även om den är svår.
---------------------------------
Maria avslutade dagen med en bra bild som nog många kände igen sig lite i 

Lyx att ha såna här arrangemang så nära där man bor insåg jag när jag åt lunch med en tjej från Umeå!!! som det visade sig förutom lydnad även höll på lite med Freestyle o HtM (o såna tävlingar har de inte många i hennes trakter...heller), världen är hur som helst liten men trevlig 
Ytterligare alltså en jättebra clinic dag där jag fick med mig massor med inspiration hem och långpromenaden Allvin o jag hade när jag kom hem var nog den allra bästa vi haft någonsin, riktigt bra känsla hela vägen och en riktigt duktig hund, måhända hade det lite med mattens sinnestämning att göra 
En toppenhelg även om den gick lite väl snabbt
Det blev några nya "Siv-leksaker" inhandlade idag fast vi redan har många innan men det verkar som de gick hem hos gossarna o nåt kul måste man ju få när matte är borta hela helgen 
o jag fick idag förutom lilla Ester träffa goaste Majken i verkligheten 
2013-02-03 21:57 | 3 kommentarer | Kurs