Blogg

HtM tävling i Stockholm

Så var det tävlingsdags igen för Eddie efter ett litet uppehåll. Det duggar inte så tätt med HtM tävlingar i Sverige men faktum är att här i september är det en hel drös efter varandra så ...vips...plötsligt händer det

Nu var det på Sthlm Södra BK igen o där har det typ aldrig gått bra för oss, men nån gång ska väl bli den första tänkte jag glatt o positivt  o jaaa....det beror på hur man ser det... det gick inte riktigt så bra som jag hade hoppats o drömt om men gör man lite analys efteråt så fanns det många riktigt BRA saker i röran.

Skönt med sovmorgon för det första, BRA att köra HtM klass III som ofta ligger sist på dagen  o vi var dessutom idag tävlingens sist startande ekipage.

Uppvärmingen en bra stund innan det var vår klass gick SUPERBRA, han var superfokuserad o vi körde igenom hela programmet med varje position utdragen o förlängd. Fullt fokus, full kontroll, snygga positioner o inga hopp. Kändes finfint! Tillbaka in i hagen i tältet o vänta på vår tur.

Tog ut honom när det var 2 hundar kvar före oss och vi värmde upp lite utanför tältet, korta snabba raka positioner o många bakdelskontrollsövningar. Där gjorde jag troligen det stora misstaget för dagen, jag belönade med torrfoder o nån Frolic-smula (som var enda godiset för dagen för att inte göra tävlandet alltför skoj ) MEN det tog slut så jag hämtade mer i påsen vid tältet, FLERA gånger dessutom. Urbota korkat av mig!!! Dvs Eddie visste nu att det fanns mer godis där om det nu än bara var torrfoder vilket nog gjorde även denna tävling lite extra kryddad i hans lilla värld.

Vi är båda 100% fokuserade när det är vår tur att gå in på planen o vi kliver över plastbandet o han gör en mer eller mindre klockren ingång, hälsar på domarna, (när vi vänder tillbaka gör han ett litet litet skutt ser jag på film efteråt men såg jag inte då), vi ställer upp, vinkar igång musiken o startar med position 1 åt vänster o det är SUPERSNYGGT!!!!

En sån fin, perfekt och kontrollerad ingång och start har vi aldrig tidigare gjort

Sen vänder vi vänster runt fortfarande i position 1 och ska börja gå åt höger... o DÄR flippar han ur o börjar hoppa, hoppskuttgubben  när han börjar hoppskutta blir jag stressad o får lägga all energi på att få ner honom på marken vilket gör att jag har svårt att fokusera på både vad jag själv ska göra, vart vi är i musiken o vilket håll vi är på väg åt.... krävs mycket mer störningsträning för matten också tror jag

Vi kämpar i alla fall vidare o idag är första gången jag riktigt själv faktiskt tror att hoppskutten är ren glädjeyra och inte alls bara stress, såklart är det hårfint o kanske lite samma sak men det finns ingen flykt, ingen "hjälp jag vet inte vad jag ska göra" känsla utan han är bara galet glad o sprallig. Såklart vill jag inte att han ska hoppskutta men på något sätt känns det ändå väldigt mycket bättre när det är av glädje o förväntan än något annat. Kan det helt enkelt vara så att det är så himla coolt o hög förväntan på själva tävlingen att jag får hoppen pga det???...på något sätt en ny känsla för mig o jag vet inte om det är rätt eller fel tänkt...ska klura vidare på det.

I alla fall har vi mer eller mindre kaos en bra stund innan det igen ordnar upp sig o vips har han en supersnyggt sidförflyttande i position 3 åt båda sidor och även bakåtgåendet, o just det är intressant för det som från början var vår styrka har varit lite stökigt den senaste tiden men nu satt det som en smäck...ja tänka sig, ibland bara fungerar det... o det dessutom efter allt skuttande som var innan.

Vi får nya hoppskutt i sidförflyttningarna i position 2, vilket jag knappt aldrig tror hänt förut o sen har vi lite mer hoppskutt både här o där. Jag känner mig rätt maktlös där inne men så vips återigen som genom ett mirakel så sitter slutet som en SMÄCK o det har vi haft rejäla problem att få till för han har haft mycket tendens att kliva ur position 10 lite för tidigt o då blir det lite rörigt o man får rädda upp det på ena eller andra sättet MEN inte idag, han gör slutet SÅ BRA SOM DET VERKLIGEN ÄR TÄNKT o PLANERAT.

Min känsla när vi kliver av planen är ..."men galenpanna vad är det med dig o vad ska jag göra åt dig????" o direkt efteråt kändes det då rakt inte särskilt bra. Vi kom sist av de som fullföljde och blev totalt 5:a i klassen.

Nu är det ju så att vi tävlar mot RIKTIGT SUPERDUKTIGA ekipage o man får gåshud av flera stycken av dem när man tittar på deras fantastiska program. Utifrån det är ju 5:a jättebra o våra poäng var de nästa bästa vi fått i klass III så inte alls illa o vi finputsade med dem lite grann på vår totalpoäng på "årsbästalistan" o SM-listan vilket också sporrar MEN grejen är ju den att TÄNK vilka poäng vi kan få den dagen vi inte hoppskuttar någonting alls 

Det är väl den känslan som driver mig framåt, drömmen om det perfekta genomförandet, precis som med alla idrottare eller artister, det är lite samma sak antar jag. Det är också troligen detta som är det som ger själva drivkraften att fortsätta så jag citerar Jenny's klokord som hon tydligen brukar få höra av sin mamma dvs vår uppfödare Lena "lyckas man inte direkt får man ju nöjet att göra det igen". Precis så är det, hem o träna, klura o fundera o så bara PÅ det IGEN.

Drömmen om det perfekta utförandet lever vidare o fram tills den slår in så njuter vi av resan o har riktigt kul tillsammans min danshund o jag

 

... o Allvin då??? Jo han sitter hela eftermiddagen i hagen inne i tältet o är i stort sett hela tiden tyst, några enstaka skall men sannerligen inte många. Idag är det dessutom flera nya svårigheter, tältet står precis utanför ringen, det är fler hundar närmare honom, andra raser och massor med musik o hundar som har skoj o dansar o leker precis utanför. Dessutom får han inte göra något kul alls (om man inte räknar att tugga på ett gammalt nylonben som kul), bara Eddie som får gå ut o träna o Eddie som får gå ut o tävla o Allvin fick inte ens gå ut o rasta sig, det fick han göra när vi kom och när vi skulle åka hem.

Det gick RIKTIGT BRA för honom, inte lika avslappnad som dagen innan men sååå himla duktig lilla bäbisen, som nog håller på att bli stor på riktigt

 

Dessutom fick vi se halvbrorsan Miles debutera i Heelwork to Music, han har ju bara tävlat i Freestyle fram tills nu. Han o matte Kerstin gör ett jättefint ryttarprogram o kommer 3:a i klassen samt får uppflyttningspoäng redan på debuten.

  DUKTIGT DUKTIGT, Supergrattis till ER!!!!

Här är film på deras fina framträdande (tyvärr filmat bakifrån men ni förstår hur snyggt det måste varit från domarsidan) Miles som förutom lydnads o freestylemeriter också har MÅÅÅNGA fina utställningsmeriter... så kunde vi idag inte låta bli att skoja om att det finns de som pratar om "de där sega utställningsgoldena" ... ja inte lär det vara Miles de pratar om då i alla fall


GRK Västmanlands DM 2013

På årets DM valde vi att endast anmäla Allvin och dessutom bara till lördagen. Största anledningen till det var att han inte känns redo att apportera med störning av andra hundar och den miljö som en tävlingsplats innebär. Sedan var det också så att Eddie har en HtM tävling på söndagen men hade jag trott att Allvin hade klarat jakten så hade vi såklart prioriterat DM.

Jag tycker att Allvin börjar bli allt duktigare när vi tränar hemma, ja eller i ärlighetens namn är det mest husse som tränar apportering med honom just nu men det fungerar riktigt bra för dem o husse är ju outstanding när det gäller tålamodsprövande aktiviteter  o han har filmat massor som jag fått se när jag inte varit med. En vacker dag kan vi klippa ihop alla filmer till en långfilm om hur det var från start (om han inte råkat radera dem).

De har nu t o m börjat ta av långlinan och jag har varit med som störning, både jobbat med Eddie emellan samt agerat kastare. Men känns som vi måste skynda mycket långsamt en lång tid framöver och försvåra sakta men säkert och dessutom vara beredda att backa igen vid behov. Hellre att det blir bra långt senare än att vi sabbar något genom att skynda för snabbt nu.

Det är otroligt kul att se honom jobba, han har en enorm explosivitet, fart, energi, målmedvetenhet, arbetsvilja och envishet men också en finfin stadga, mycket fokus, koncentration o en markeringsförmåga på både syn, hörsel och lukt som överstiger mycket annat jag sett. Han har fint grepp o utmärkta avlämningar och även fotgåendet tar sig så sakteliga. Jag tror det kan bli VÄLDIGT BRA i framtiden om vi vågar och orkar ta det så sakta framåt som krävs.

Tillbaka till DM, lite pirrigt var det måste jag erkänna, både lydnad och utställning för Allvins del. Vi har inte fått till alls så mycket utställningsträning med andra hundar som jag hade önskat mig och det gäller att jag lyckas få hans fokus på mig och inte på omgivningen. Vi fick vänta i kön ett bra tag vilket inte var optimalt för oss och där i kön fick han även syn på något utanför ringen som stal hans uppmärksamhet, inte hundra säker på om det var valparna som lekte o busade eller en av hundarna som såg lite annorlunda o spännande ut. Det gjorde i alla fall att när vi väl skulle springa vårt första varv runt i ringen så var han precis på väg att dra mig ut ur ringen  till det där spännande på andra sidan. Lyckades parera honom o vi fick andas ut lite o ta ytterligare ett varv o nu fick jag hans fokus o det gick mycket bättre. Han stod helt OK o han var med på mina tecken o signaler. Han fick HP och vi var välkomna tillbaka i finalen.

DM 2013 Utställningen 

Så var det dags för lydnad och där tävlade Allvin i Novisklassen o även här var jag lite nervös men hade bestämt mig när vi anmälde oss för att det SKULLE funka, framför allt eftersom endast ett av momenten är utan koppel o det är det sista och man gör det endast 1 ggn. Oftast brukar det funka bra att göra en sak utan koppel innan han kommer på att han är lös o drar sin kos

Vi har tränat på momenten, inte massor och absolut inte med störning men jag vet ju att han kan dem och han var helt med på noterna från början till slut. Mest nöjd är jag med hans fokus o koncentration, den har vi jobbat hårt på och nu börjar vi kunna skörda det vi sått under lång tid.

Så här gick det moment för moment:

Tandvisning: 10 Varken hoppade upp eller kysste sönder domaren, BRA Allvin!!

Sättande: 10

Läggande: 9 Lägger sig nästan alltid lite långsamt o det har jag inte brytt mig om ännu.

Gå fint i koppel: 9 Han går lite halvt bakom mig när vi går "fotgående", o det har jag låtit vara så tills vidare eftersom vi haft så mkt motsatt problem med att han drar mig framåt när han är kopplad så det här känns helt okej tills vidare, attityd o position kommer vi lätt kunna jobba upp när vi koncentrerar oss på det. Däremot tror jag bestämt vi hade ett slakt fint leende koppel hela vägen

Sitt - Stanna kvar: 10

Passivitet: 10 Tyst o stilla hela minuten, duktig liten Allvin!!!!

Inkallning: 10 Tjohooo! Stadga, explosiv start, spikrakt o snygg ingång, kan inte bli bättre

Vi sprang av planen o lekbelönade rejält o han har sååån fin lek, på o av o guuud va jag är glad o stolt över den. Han klarade nu t o m att leka 100% koncentrerat med mig trots att det kom andra hundar o passerade precis förbi oss. Otroligt men underbart!!!

Totalt gav den lydnadsinsatsen i snitt med koefficienter o summering 9.70p av 10 möjliga och en vinst i Novislydnadsklassen som är den största klassen på DM. Härlig känsla var det verkligen!!!

Sen var det dags för utställningsfinaler o DET var ju nervigt om något med tanke på att jag vet att vi borde tränat mer med andra hundar omkring oss. Valde att ta honom direkt från komposthagen o rakt in i ringen på "godismagnet" och sen försöka behålla hans koncentration o fokus HELA tiden, inte låta honom slappna av alls där inne o DET FUNKADE jättebra. Jag tycker t o m att vår insats i finalen var bättre än den individuella och det är STORT för oss!!

Allvin på DM utställningen

Vi var kvar när domaren hade plockat ut 5 hanar och hon placerade 3 av dem och vi fick springa ytterligare ett varv tillsammans med vetaranvinnarhanen o det varvet sprang vi inte bra, jag var inte riktigt med från början o det blev lite hackigt. Det får jag ta på mig eftersom jag inte var tillräckligt fokuserad själv.

Allvin placerade sig som 2:a bakom den jättefina vetaranhanen o jag är sååå GLAD o NÖJD med vår insats i ringen. Det gick långt över förväntan med tanke på att vi inte fixat tillräckligt med träningstillfällen innan. GLAD o STOLT MATTE o som vanligt SNYGG HUND

Vilken dag och vilka fina resultat och tänk, ändå är det inte de som är den största vinsten idag, det är nämligen att vår "Skäll-Gurka" satt o låg nästan helt tyst nästan hela dagen i komposthagen i tältet. DET är STORT för oss, ojojoj!!!!! LYCKLIG MATTE o om möjligt nästan ännu LYCKLIGARE HUSSE

DM 2013

Extra skoj var det också att vi fick chans att träffa brorsan Ozzy både fredag kväll när vi förberedde för tävlingen och på lördagen. Ozzy var där hela helgen o sov i husvagn med matte Lena o husse Robert o syrran Dolly. Han verkar ganska lik Allvin i sättet men i utseende är de rätt olika varandra o det är så otroligt skoj att träffas o jämföra både likheter o skillnader med kullsyskonen.

Ozzy huvudbild

Ozzy var också duktig på lydnaden o bara lite busig när kopplet åkte av, alltså precis det jag var lite orolig för med Allvin. På utställningen skötte han sig också fint o fick dessutom publiken att tjoa av förtjusning när han på "spring fram o tillbaka" gjorde några riktiga höjdhopp (som jag tipsade Lena om att hon absolut måste sätta kommando på för det är jordens coolaste Freestyletrick)

Härliga goa fina brorsan som verkar trivas utmärkt i sin nya familj också.

Ozzy

Ett mycket lyckat DM för oss även om det blev en kortversion i år,

kanske kan vi köra alla delar nästa år, den som tränar får se


Tusse på besök

Tusse o mormor har varit hemma på besök några dagar. Tusse skulle ha sin årliga hälsokontroll och vaccination så han fick slita sig från sommarkollot några dagar o komma hem till oss.

Allvin fick följa med till veterinären för att fortsätta bygga trevliga erfarenheter från sånt utan att det händer så mycket o han skötte sig riktigt fint. Vägde sig o lät sig snabbkollas utan minsta problem. Klarade dessutom av att möte en hel familjeflock med uppspelta hundar som kom när vi gick hem o det helt prickfritt, matte var impad

Tusse var i prima skick tyckte veterinären, smal och fin precis som en katt ska vara så guldstjärna till mormor som verkar ha lyckats hålla bort allt han inte borde äta (läs stjäla), bättre än vi klarade.

Att komma hem igen efter 1,5 månad på kollo verkade inte vara några problem alls varken för Tusse eller hundarna. Allvin o han busade på precis som vanligt.

Allvin o Tusse busar

Finns det hjärterum så finns det stjärterum eller hur var det?

Tusse o Allvin på soffan

 Lite tomt blev det när de åkte hem igen Tusse o mormor men

inte lika noga att plocka undan allt ätbart


Träningar

En del träningar har det blivit den senaste tiden, dels har vi haft 2 lydnadsträningar på Kvarnhagen inför Goldenklubben Västmanlands DM nästa helg.

DM träning

Ingrid, Gunilla o jag har fixat med träningarna som var överraskande välbesökta, riktigt skoj. Många tyckte först det verkade klurigt att köra Lydnadsklass I med tävlingsledaren utbytt mot rallyskyltar men efter lite träning så verkade de allra flesta tycka det var både roligt och utmanande. Blir spännande att se hur det går nästa lördag i Hallstahammar.

Första gången hade jag båda grabbarna med mig men Allvin fick träna passivitet o lite egna övningar, Eddie fick träna HtM när de andra åkte hem o vi använda den uppspända ringen med band o allt för att göra det lite tävlingslikt o på rätt planstorlek (ungefär).

Andra gången var bara Allvin med för då var Eddie tyvärr lite dålig i magen igen men Allvin skötte sig riktigt fint o bara lite skall precis på slutet när han var trött. Vi körde återigen lite blandad träning men mest fokus på passivitet o att vara tyst o lugn när de andra jobbar.

Allvin kommer troligen starta på DM men bara på utställningen och ev novislydnaden på lördagen och kommer inte att delta på jaktdelen på söndagen, framför allt för att han inte alls är redo för det men också för att jag har valt att anmäla Eddie till HtM tävling i Sthlm den dagen.

Tusen TACK Ingrid o Gunilla för all hjälp o allt fixande med träningarna!

o förstås TACK till alla som kom o tränade!

 

Eddie o jag har fått chansen att uppträda med vårt HtM program på torget i Kungsör ikväll på nån slags jippodagar o var därför där o tränade i onsdags kväll. Mest för att se om den lilla ytan som var aktuell skulle fungera. Det visade sig att det var inte problemet där utan det var Thor Modéen, dvs den stora svarta plåtstatyn av honom som stod mitt på ytan....den var LÄSKIG som bara den enligt Eddie, huuua o uschi...

Vi lät den servera en massa godis (foderkulor) o vi satt o vilade bredvid, vi tränade lite, vi gick o beställde hämtapizza som vi satt där o åt (Eddie fick smaka på en kantbit utan fyllning) men var lycklig över den o alltefter tiden gick så blev han ju i alla fall lugnare o tryggare där o vi tränade en del runt statyn. Inte helt komfortabel efter några timmar där men väldigt mycket bättre än när vi kom.

Eddie o Thor Modeen

Vi åkte hem o nästa eftermiddag var han dålig i magen IGEN , vi har nyligen börjat blanda ut hans i/d foder med vanligt foder igen så nu vet vi inte om det beror på matbyte eller stress från ons kväll. Tyvärr gjorde ju detta nu då i alla fall förstås att vi fick lov att boka av uppvisningen  och dessutom fick jag byta ut min hundplats på helgens kurs till en åhörarplats. Naja, bara att gilla läget o det bästa av allt var ändå att fredag var hans mage helt OK igen, dock kör vi hela faste/ris/canicur/skonfoder proceduren igen, för att vara säkra på att det verkligen blir bra.

Allvin tränar vidare på vårt lilla HtM program som vi tänkt filma när det är klart o använda för min diplomering som tävlingsinstruktör, det går sakta framåt men är inte helt lätt att få till precisionen med den gossen o den korta träningstid vi haft på oss 

Om inte annat så är det alltid kul att ha något att träna på.

Dessutom fick Allvin följa med till Strömsholm när jag skulle köpa Canicur o då passade vi på att ta en promenad till hästhoppningsträningen o satt där en bra stund o tittade på. Nyttig träning för en liten busig kille. Duktig var han o skällde nästan ingenting trots att hästarna såg ut att ha jätteskoj.

Allvin på hästhoppningsträning


Long time...

Ja det har inte varit mycket till uppdatering här på ett tag, så vad har vi hållt på med då?

Ja förutom MASSOR av jobb eftersom andra har semester så har vi tränat lite smått, gått kurs, varit sjuka och firat födelsedagsbarn m m.

Eddie o jag tappade bort oss lite i HtM'en o vet inte riktigt vart vår koncentration o fokus for iväg, helt plötsligt fungerade ingenting o kan hända det mest berodde på mig som inte riktigt hann med varken strukturerad träning eller var så helt peppad när vi väl tränade. Kastade i alla fall in handduken o strök oss till dubbeltävlingen sista helgen i juli o var hemma o bara tog det lugnt istället o DET behövde vi båda två. Tack vare det så har vi nu hittat tillbaka till glädjen igen känns det som, vi har tagit oss tid att gå tillbaka till våra gamla övningar som vi båda gillar så mycket o har bara njutit av träningen utan att ta det på nåt direkt allvar. Vi kommer igen väldigt snart!

Eddie o Tusse tillsammans igen

För en och en halv vecka sedan var vi iväg till Karlstad på instruktörsutbildningen i FS/HtM, steg 2 dvs den med tävlingsinriktning. Då bodde Eddie o jag hos mamma o pappa i stugan och fick träffa Tusse igen.

Tusse stannade där när vi fick åka hem i juli då Allvin blev sjuk o har sedan varit kvar på "sommarkollo" hos mamma, vi får se hur länge sommaren varar i år, kan hända det blir ända fram till påska ifall de inte tröttnar på varandra

Tusse trivs som fiskaren vid vattnet; fångar råttor, kräftor o allehanda djur, spanar på sjöfågel o har det allmänt underbart vad det verkar. Stackars pappa får akta sin frukost från mattjuven o vi här hemma har ingen som knycker allt i matväg o biter sönder kläder, väskor och påsar. Dock saknar man såklart hans spinnande o kel men då är det ju bra att vi hälsar på ibland.

På kursen var vi ett litet nätt gäng och himla kul hade vi, jättegivande verkligen o mycket prat om det svåra ämnet, musik. Både vad gäller musikval, takt o tempo osv. Nyttigt nyttigt o flera riktigt knäppa o JÄTTESKOJ övningar gjorde vi. Så nu har jag "bara" projektarbetet kvar, dvs göra ett helt nytt program, dokumentera, träna in o filma.... Har efter lite funderande bestämt mig för att det blir ett HtM I program till Allvin o nu är koreografin i stort sett klar, dokumentationen också så då återstår "bara" att träna in det o filma, hoppas vi hinner klart innan deadline i slutet av september

FS o HtM instruktörskurs steg 2

Det som inte var lika kul under kurshelgen var att Eddie blev dålig i magen på natten mellan lördag och söndag. Riktigt dålig o jag trodde det berodde på stress pga det otäcka åskvädret som var på lördag eftermiddag. Men med tanke på att han fortsatte vara dålig trots fasta o ris o det över en vecka så tror jag då rakt inte på den idén längre, måste varit nån dum bakterie. Händelseförloppet var läskigt likt när Allvin blev sjuk för en månad sedan o jag fick nästan panik när det började komma blod nu i lördags kväll. Sköterskan på Strömsholm försökte lugna mig när jag ringde henne o faktum är att hon verkade ha rätt, det är inte alltid livsfarligt för hundar att bli magsjuka, inte ens när det kommer blod. Natten var lugn o söndagen matade jag honom med en knapp dl kokt ris uppblött i näringslösning varannan timme o sprutade försiktigt i honom näringslösning o vatten under dagen o han blev piggare o piggare

Stackars Eddie

En otrolig lättnad när vi såg att det inte kom något mer blod o han blev piggare o piggare. Nu känns han helt på G igen och vi håller SAKTA SAKTA på att varva i i/d foder i hans ris. Vi måste snart på storköpsrabatt på ris tror jag  Håller tummarna för att det fortsätter åt rätt håll, han är i alla fall pigg o hurtig igen o man ser inte på honom att han varit så dålig.

 

Allvin då, vad har han gjort? Jo han har gått på Utställningskurs med klickertänk. 4 kvällars kurs i Kungsängen så en bit att åka men det var det värt. Jättebra kurs och mycket träning på spring i ring, ställ upp, träna in kedjor av beteende både hur jag ska göra o hur han ska göra så det sätter sig i ryggmärgen på oss båda. Inte jättemycket som var helt nytt men sååå himla nyttigt att höra det igen, en liten annan vinkling och så MASSOR med bra träning. De tre första gångerna var vi hemma hos Mary som höll kursen o svåraste störningen var att ta sig till o från träningsplanen eftersom hon hade ett gäng tama ankor som struttade runt på tomten... hej o hå vad Allvin inte alls ignorerade dem men men vi tränade på o tog oss förbi dem med lite lock o pock blandat med skvallerträning. Träning ger färdighet även på sådana saker.

Den sista gången av de 4 var vi uppe vid badet i närheten, helt ny plats o lite folk som rörde sig fram o tillbaka. Det ösregnade men vi kunde lyxigt nog delvis vara under tak där det också satt ett gäng ungdomar som vi utnyttjade som "domare" PERFEKT sätt att utnyttja dagens ungdom på vetja.

Allvins avslutning på utställningskursen

Allvin var superduktig, både på att springa i ringen men också på att hanteras av domarna. Han har ju där haft det motsatta problemet om man jämför med Madonna som var livrädd, han fullkomligt ÄLSKAR ihjäl domarna o Mary sa att det är få domare som gillar att få fläskläpp

Nu behöver vi BARA träna MASSOR på att ha hundar springandes framför och bakom oss, där har vi en rätt lång bit kvar innan det sitter perfekt men ett steg i taget mot stjärnorna

I det lilla och tysta kämpar vi också på med apporteringsträningen för Allvin, i ärlighetens namn är det mest Mats som stretar på med det men nu senast var jag med för att testa hur han klarade sig med lite störning (dvs ytterligare en person o inte bara han, Eddie o Mats) o DÅ blev det som väntat JÄTTESVÅRT, känner igen det från Eddies träning

Nu var vi dock himla förberedda på det så förenklade övningarna lite och förbättrade belöningarna o då funkade det riktigt bra TROTS den svåra störningen, så det får vi fortsätta med framöver.

Det kommer ta tid för honom att mogna och utvecklas inom detta, MEN han har en attans kapacitet den dagen vi får det att fungera; en helt otrolig näsa; en syn o markeringsförmåga utöver det vanliga, hörsel som ja jag vet inte vad; en intensitet, envishet o vilja som han kommer ha mycket nytta av. Det han dessutom förutom allt annat har, är en vilja att samarbeta med oss, på ett helt annat sätt än Eddie någonsin haft. När det kommer till jaktträningen har Eddie alltid mest sett oss som en belastning o inte alls tyckt att vi kan bidra så himla mycket. Där är Allvin helt annorlunda, han har både självständigheten och viljan till samarbete på ett sätt som jag riktigt längtar efter att se vad vi kan göra av i framtiden.

Husse o Allvin tränar jaktfot

Det får gärna ta tid, bara det blir bra i slutänden. Under tiden som vi jobbar med detta finns så mycket annat vi kan hålla på med och som faktiskt i slutänden också hjälper samt underlättar många saker i jaktdelen. Många små pusselbitar som en vacker dag förhoppningsvis kan sättas ihop ett ett helt fantastiskt pussel

Den här helgen firade vi kusinkillarna som fyller år, Linus fyllde 11 år i onsdags o nu den här onsdagen fyller Rasmus 8 år. Vi hade förmånen att få rå om dem här hos oss i helgen tillsammans med mamman, jättemysigt var det. GRATTIS MOSTERS BÄSTA GRABBAR!!

Linus o Rasmus kalas 2013

Helgen avslutades med syrran o grabbarna kollade in Jonna på jobbet = Parken Zoo o Mats åkte till Ärla för att vara funktionär på SSRK Ungdoms SM i Workingtest. Han fick tydligen skjuta och kasta dummies från båt och då behöver man dessutom ro..... o det har han typ aldrig gjort förut men tydligen gick det bra ändå o det verkade som både domare och tävlande var nöjda med hans insats. Det han fick med sig hem var dock en attans träningsvärk i låren, så undrar just hur han rodde  naja behövs i alla fall inget gymkort när man kan vara funkis istället

Ikväll har jag dessutom lovat att Eddie o jag ska ha lite HtM-uppvisning i Kungsör centrum fredagen den 30 aug, blir ju spännande o se vad Eddie tycker om det, måhända tycker han det är lite rörig miljö men det visar sig.  

Ja det var lite om vad vi hållt på med den senaste tiden, rätt mycket även om man tycker man inte hinner med alls allt man vill. Ibland är det bra att stanna upp o tänka efter lite.


Äntligen utställningskurs

oj va vi väntat länge på den här kursen, den blev tyvärr framflyttad ett flertal gånger pga olika anledningar men nu äntligen var det dags.

Utställningskurs med klickertänk på Canis Stockholm med Mary Wright

Allvin o jag åkte upp till Kungsängen i god tid, hann rasta en stund i skogen en bit innan och kom fram innan kursstart. Vi var 4 ekipage idag men ska vara 5 i fortsättningen. Startade med lite presentation och teori.

Kursupplägget o träningen bygger på en mix av Canistänk, Gerard O'Shea-tänk och hennes egen erfarenhet, jag tycker det låter som det kan passa oss superbra. Vi behöver få lite refresh av det vi redan kan, vi behöver få anledning att träna och få möjlighet att träna med andra hundar och människor. Perfekt för oss helt enkelt.

Efter en stunds teori gick vi ut o började träna, som vanligt är det mest klurigt för mig att gå med Allvin från bilen till själva träningsplanen även om det går bättre o bättre för varje nytt ställe o tillfälle vi får. Vi fick starta med lite samling i en stor ring där hundarna skulle slappna av på sin dyna/matta o faktiskt tycker jag Allvin skötte det här bättre än väntat i ny miljö, nya hundar osv. Det har ju hela tiden varit en av de svåraste sakerna för honom. Sitta stilla o vara tyst när det finns andra runt om o SPECIELLT om hans matte säger något till någon . Något litet voff var det men verkligen inte mycket.

Sen tränade vi lite handtarget, den vanliga han kan, o testade även några nya varianter där han riktigt snabbt snappade upp vad jag var ute efter. Sen fick vi prova att gå runt med långa mellanrum i en ring o även där tyckte jag han skötte sig fint, trots att han såklart var rejält nyfiken på de andra hundarna. Han lekte bra med mig i nya miljön o var glad över sina godisbelöningar trots att det mest var matkulor (eftersom vi inte riktigt hunnit tillbaka helt till vanligt foder).

Det svåraste i själva träningen för honom idag var när vi efter pausen testade handtargeten mot en främmande person, han ville ju såååå gärna pussa dem också... men var de lite bortvända gick det riktigt bra. Vi tränar vidare på det o jag tror det här kommer bli toppenträning för honom.

Läxorna till nästa vecka är:

 • Träna in handtarget (o där har vi 2 nya vi ska få till) en sluten hand där han ska stå en bit ifrån med fokus på handen o inte dutta, en "kupad hand" där han ska trycka upp nosen i "kupan" dvs Madonnas gamla specialtarget
 • Träna att springa och vända om och ställa upp mot den slutna handen
 • Träna på 4 nya okända platser
 • o förstås gärna träna den kupade handtargeten på nya personer förutom mig.

 

Riktigt skoj hade vi o det var en trevlig grupp, härliga olika hundar o ja vi längtar till nästa vecka!


Piggare o piggare

Allvin blir piggare o piggare för varje dag o nu är det vi som bromsar o han som vill mer. Skön känsla ändå även om han blir lite upprörd. Däremot nöjer han sig snabbare än förut med att INTE få och med kortare promenader/pass vilket ändå visar att han har en bit kvar till sin toppform.

Vi skyndar långsamt o än så länge fungerar det bra, magen känns nästan nästan tillbaka där den ska vara o vi borde kunna pusta ut för den här gången. Fortfarande får han endast ID foder o det även som belöningsgodis men han är hungrig så det funkar fint

Igår skulle jag tillbaka till Strömsholm o byta en badrock jag hade köpt som var för liten (Jättebra tips Karin P, tack för det!) o köpa mer ID mat så då åkte Mats o jag tillsammans dit o tog med Allvin för att väga o se hur han reagerade.

Vill ju inte att han blir lika orolig o stressad över det stället som Eddie är men det var ingen risk, Allvin var hur glad o nyfiken som helst o gick gärna in o vägde sig. 31,4 kg o det betyder ju att vi har sisådär ytterligare ca 3 kg att ta ikapp o det känns på honom men vi skyndar långsamt med det också. Tänk vilken vikt-berg-o-dalbana hans kropp gått igenom den senaste veckan. Först ner ca 4 kg o sen upp ca 5 kg o sen ner 4 kg igen, det han minskat sen han kom hem är antagligen den extra vätska han hade fått i sig via droppet o så verkar vi ha gett lite väl lite av ID fodret jfr med vad vi borde gett så har ökat dygnsgivan lite nu.

Himla tur att grabben är ung o var i rätt bra form när han blev sjuk.

Igår var han i skogen ett par korta omgångar, en gång med mig då vi letade lite kantareller (är han riktigt duktig på o nästan självlärd dessutom) o den andra vändan fick han tydligen hämta en markering med husse, verkade som de båda var lika nöjda o lyckliga när de kom hem o visade en filmsnutt från mobilen 

Idag har han också varit ute ett par promenader o dessutom har vi börjat klickerträna in ett nytt moment. "Stå RAKT framför matte med nosen riktad mot henne" oavsett hur hon flyttar sig, mest för att vi ska ha något att träna på men tänker att vi kan ha det till lite av varje sen.

Vi kan lägga på stegförflyttningar  o det blir ett freestylemoment, använda det som "framför" i rally när det kommer in att de ska stå o inte bara sitta framför men framför allt kan det vara användbart när vår "Utställningskurs med klickertänk" ÄNTLIGEN startar i nästa vecka. Den har blivit uppskjuten flera gånger o jag har verkligen sett fram emot den så det blir kul att den kommer igång o jag hoppas Allvin ska vara helt pigg tills dess.

1002329_10200292358853033_494947381_n

Eddie o jag har efter lite semesteruppehåll kommit igång med HtM träningen igen, tränar ett par korta pass om dagen o delar upp det o tar en liten del här o en liten del där. Viktiga saker just nu att få till är

 • att matten ska lära sig den nya (ja eller mer något lite förändrade) koreografin i det längre programmet (har lyssnat sådär 100 ggr hittills o kört den i huvudet samt några gånger utan hund inne o på plan samt någon enstaka gång med hund o mycket belöningar)
 • vi ska få till det här med takten så att Eddie (o inte bara jag) går i rätt takt till musiken (har efter tips från Sandra K lyssnat mycket på instrumentalversionen för att verkligen lyssna in takten)
 • 2 nya positioner vi lagt in som ska funka (o båda är på god väg även om det finns mer att slipa på)
 • de nya övergångarna som blir tack vare förändringarna ska fungera o jag ska komma ihåg att INTE bistå med onödiga handtecken som han klarar sig utan (både i de nya o de gamla övergångarna), tänk att det ska vara så svårt att INTE...
 • en ficka ska sys in i byxorna (INGET mer överblivet godis vid kopplet som någon, säger inte vem rusar ut från planen till!!!!)
 • samt förstås som alltid lite mer finlir i allt
 • o TRÄNING TRÄNING TRÄNING på FOKUS o KONTAKT, speciellt i starten

o JO Anna L, vi SKA träna på att klara externbelöning men det är ett MYCKET LÅNGT projekt o inget som vi löser kortsiktigt..... promise!!!

Kul att vara igång med träningen igen i alla fall o Eddie ser ut att uppskatta det lika mycket som jag. Dessutom har vi fått en hundplats på kurs med Holländska FS/HtM domaren o instruktören Brigitte van Gestel sista helgen i augusti i Linköping, jättespännande ska det bli, nästan lite pirrigt faktiskt.

Igår var vi lite crazy också o då träffade Eddie o jag Zandra o hennes brudar på klubben o byggde lydnadsbana med rallyskyltar så vi kunde filma lite inför Golden-DM o det var himla klurigt för förarna men alla 3 hundarna verkade gilla nyheten. Skoj med lite omväxling o nyheter. Här är filmen vi fick ihop.

Nu är det bara ett par dagar kvar tills Mats åker till USA för att träffa Eve, jag är attans avundsjuk på att träffa henne men inte alls på själva resan, varken den långa flygresan eller roadtripen i 35 graders värme, not my piece of thing... men Mats o Eve längtar o det förstår jag. Får skicka med en kram till henne med honom

Ja men det var lite hur vi har det just nu, skickar fortsatta krya på dig hälsningar till Eddies systerson Uno som läskigt nog fick i stort sett samma fel som Allvin natten efter, huuur skumt som helst  men även han är nu hemma o verkar piggna på sig vilket är underbart.

Något som inte alls är underbart utan bara ofattbart sorgligt och förfärligt är att vi förlorat en underbar träningskompis medan Allvin var sjuk o framför allt att hans matte o hennes familj förlorat sin oerhört älskade hund. Stackars stackars Britt Marie o kära Rudi, hoppas du är frisk o kry o feberfri o springer så öronen viftar i din hundhimmel. Vila i frid älskade hund

Känns kanske extra mycket i mitt hjärta o själ just nu eftersom vi samtidigt som detta hände hade Allvin så väldigt sjuk, man blir så oerhört påmind om hur skört livet är både för människor o djur o hur viktigt det är att vi njuter av varandra så länge vi kan.


Superhjälten Allvin

Fy och usch vilken pärs vi varit med om och vem kunde ana att en till synes vanlig magsjuka så SNABBT skulle övergå till ett livshotande skede, ja inte vi i alla fall.

Allvin var aninges lite lös i magen efter 3 dagars kursen men inget konstigt alls med tanke på allt gottens han fick där, så brukar det vara efter en längre kurs och helt normalt. Vi tyckte precis det började ordna upp sig enligt förväntan när han natten mellan lördag o söndag väckte oss o ville ut. Då hade han diarré men det var mitt i natten o jag hade inte superkoll. Han verkade ändå helt OK o katten o han satt vid matförrådet o tiggde mat (alltså lite som vanligt) när jag skulle gå o lägga mig igen.

Sen skällde Allvin återigen o jag sa trött till Mats att han säkert tigger mat vid förrådet o vi ignorerade hans skällande. Vaknade sedan av att Jonna skulle äta frukost framför TVn o det ville hon då rakt inte för där hade Allvin både bajsat o kräkts. Stora mattvätten blev det på söndagen men Allvin kändes pigg som vanligt men fick förstås fasta till kvällen (= ett dygn) med Attapectin och Pro-Kolin under tiden.

Söndag kväll fick han kokt ris o fortsatt tillskott och så även under måndagen, var ingen katastrof i magen, inga mer kräkningar men diarre om än väldigt kontrollerad o ville inte bli riktigt bra. Tisdagen började även Eddie bli lite lös i magen o vi åkte till mamma o pappa i Degerfors 1.5-2h bort för att röja i deras förråd. Fastade då båda hundarna (alltså omgång 2 för Allvin) men nu med Canicur o Diarsanyl (eftersom de andra tillskotten var slut o vi hade de här hemma) o de tog det väldigt lugnt mest för att vi hade annat för oss, inte för att någon av dem nödvändigtvis såg ut att behöva det.

Hade tänkt ge ris på ons morgon men bestämde oss för att vänta till kvällen eftersom de inte verkade ha tömt sina magar helt ännu. Vid 5 tiden på kvällen fick de ris med Diarsanylpastan i o Allvin gillar inte den (vet jag) o ville inte ha riset. Eddie åt med god aptit. Jag antog att Allvin inte ville ha riset pga pastan som var i o väntade till 6 tiden då han fick en ny omgång ris (utan pasta) o då åt han glatt.

Någon timme senare ville han ut o nu kräktes han upp allt ris samt bajsade ut en blodklump eller i alla fall som en blodig slempropp, riktigt äckligt o jag har aldrig sett något sånt trots att Eddie med sin lite känsliga stressmage varit dålig i magen typ 100 ggr under årens lopp.

Efter en stund ville Allvin ut igen o nu bajsade han i stort sett rent blod, riktigt obehagligt, efter ett par sådana omgångar till o det verkligen sprutade blod ur honom, så ville han inte gå in, han ville bara ligga ute på gräsmattan o började nu bli riktigt seg. Det var första gången på hela tiden jag blev orolig, Allvin vill inte gå OCH det sprutar blod ur honom....hmmm..

Han drack lite vatten o kräktes upp det igen plus massa mer vatten som jag inte vet vart det kom ifrån o fortsatte bajsa rent blod. Vi googlade o letade runt lite o började fundera på om vi inte borde åka hemåt för att vara närmare Strömsholm utifall att.

Vi elva-halv tolv bestämde vi oss för att åka hemåt, kändes verkligen inte bra nu o hans allmäntillstånd blev snabbt sämre. Utanför Arboga när vi stannade för att rasta dem o kolla läget så var det en pöl med blod i buren bak, som en liten blodsjö de satt i. Urrrk :-(

Rastade dem igen o det fortsatte spruta blod ur Allvin, så himla äckligt o vi ringde akutnumret på Strömsholm o kom överens med jourveterinären om att vi kommer så fort vi kan dit.

Medan Mats ringde på dörrklockan o jag skulle rasta Allvin vid parkeringen så sprutade det förstås mer blod ur honom o nu ville/orkade han absolut inte gå själv utan jag bar honom in. Vi vägde honom o han vägde nu 30.3 kg dvs han har tappat minst 4 kg de senaste dagarna.

Vi la honom på britsen i undersökningsrummet o han bara låg alldeles stilla på sidan o kisade lite på oss o personalen som kom o gick ut o in. Den som känner Allvin vet o förstår att DÅ är det ILLA med honom!!!

De rakade hans ben på flera ställen, satte kanyl, tog prover o grejade o han brydde sig inte, det var som om han var sövd. Vi såg hur veterinären startade i normal undersökningsmode men trappade upp rejält när hon märkte att hans puls var så låg o han var på väg in i eller hade gått in i chocktillstånd, troligen pga blodförlusten. Det tillståndet var väldigt allvarligt o livshotande förklarade hon. Nu hade han också börjat kräkas blod, så otroligt otäckt. Vi stod där o fattade inte hur det gick till, för några timmar sedan en i stort sett normal Allvin o nu höll han på att dö ifrån oss.

Vi röntgade även buk o tarmar för att se att inget satt fast men det gjorde det inte. Allvin blev förstås inlagd på IVA med ständig tillsyn, antibiotika, smärtlindring och dropp. Vi lämnade honom där och visste verkligen inte om vi någonsin skulle få se honom i livet igen, en hemsk känsla men då är man otroligt tacksam för den duktiga o fina personalen som hanterade både honom och oss på samma gång på ett fantastiskt sätt.

De lovade ringa om han blev sämre och annars skulle de höra av sig på det vanliga dagliga status samtalet man får när man har ett djur inlagt. Eddie stackaren som väntade i bilen utanför stället han hatar MEST av allt i hela världen (= Strömsholms djursjukhus, sedan han själv blev inlagd trots stora protester en gång) o nu bekräftades hans hat ännu mer eftersom de nu också hade "tagit" hans lillebror o vi fick åka hem utan honom.

Rastade Eddie när vi kom hem vid 3 tiden på natten o när han då bajsade en riktig fast korv, förstå hur lycklig jag blev över den, inte ofta man blir så glad över en bajskorv

Det var inte lätt att sova o hela fm var förskräcklig, vi väntade o väntade på att de INTE skulle ringa eftersom det då betydde dåliga nyheter.... jättekonstig väntan....

Kl 11 ringde veterinären o kom med försiktigt goda nyheter, läget hade varit ordentligt kritiskt under natten, värst framåt morgonsidan men hade sedan stabiliserats något o nu kändes det som det hade vänt något. Hon vågade fortfarande inte lova att han skulle klara sig men som det kändes nu var det försiktigt positivt.

Vi intalade oss att så envis, så stark o i så god form som han ändå var måste han ha de allra bästa förutsättningar för att klara sig, om nån ska klara detta så är det ju Allvin försökte vi tänka.

Hörde inget mer under torsdagen vilket var goda nyheter alltså. Fredag fm ringde hon o berättade att det gick åt helt rätt håll, både allmäntillstånd o magen hade stabiliserats, han var fortfarande mycket trött men det kändes stabilt o eftersom vi bor så nära kunde vi få ta hem honom på em om vi ville o det ville vi. Han har haft "magsjukan från helvetet" som hon kallade det och han har haft tur som klarat sig och det kommer ta tid att återhämta sig. Det förstod vi också när vi hämtade en MYCKET TRÖTT o SLITEN liten hund på eftermiddagen med strikta restriktioner om vila i svalt utrymme, o vid minsta lilla kräkning eller diarre med blod skulle han ögonaböj tillbaka in. Vi vägde honom o nu vägde han 35.3 kg, vi trodde inte våra ögon så var tvungna att testa båda vågarna men de visade samma vikt. Han har alltså gått upp 5 kg på 1,5 dygn tack vare droppet, bara det måste ju vara en rejäl påfrestning för kroppen. Jisses!

1004610_10200260510296839_408776753_n

Väl hemma så hälsade han på Eddie o gick sen o la sig, helst ville han ligga i mitt knä o han sov o sov o sov. Gick villigt ut o kissade o SOM han kissade, klockade en vända o då kissade han 1 min o 55 sek i sträck. Det var så länge att han oftast inte orkade stå upprätt utan sjönk ihop o stod på knä o kissade på slutet, lilla hjärtat

Hela han kändes uppsvälld lite som en ballong när han kom hem o jag antar att det var all vätska de pumpat i honom o där nu överskottet behövde komma ut den naturliga vägen.

1001817_10200261368318289_1745480527_n

När Mats o Eddie gick på promenad så tittade han upp lite men somnade sen om, inte likt honom på något sätt o man förstod att han var väldigt väldigt matt hela han. Kroppen har tömts på precis alla resurser inklusive reserver som fanns, tur det fanns lite att ta av. 

Han fick mat o medicin (antibiotika samt något lugnande för magen) på kvällen o åt med god aptit vilket kändes bra. Däremot hade han ingen hållning alls på kroppen, hunden som är född med sträckt nacke o liksom inte kan sjunka ihop hade gjort det o dessutom hade han jättedålig balans o vinglade när han skulle rasta sig i hagen.

På natten tog vi upp honom i sovrummet o han låg där tills det var dags att gå ut o kissa igen men sen ville han inte gå upp nåt mer så jag flyttade ner o sov med honom i vardagsrummet istället o då la han sig tillrätta o sussade så skönt.

Lördag morgon när vi vaknade så såg jag redan då han lyfte på huvudet hur hållningen hade kommit tillbaka, nacken var sträckt igen  ett mycket gott tecken, sakta sakta men säkert går det framåt o han blir piggare o piggare. Fortfarande är det mest sova som gäller men det känns som det går åt helt rätt håll.

Söndag morgon var det ännu bättre, o nu var hela Allvin mycket mycket piggare, i alla fall till viss del var hans otålighet, voffande o pockande på uppmärksamhet tillbaka. Sköööönt!!

1001007_10200270973158404_20794331_n

men hallå...jag då???? jag vill också träna ju!!!!

Fortfarande fick han ju bara rasta sig i hagen samt gå nån kortare sväng på tomten i koppel o nån liten minimini övning o det tyckte han nu var i miiiiinsta laget för en hund som honom... så vi hade en hel del protester under dagen o kanske första gången vi varit riktigt tacksamma för såna

När han inte fick som han ville så gick han o la sig o sov, bara det ett tecken på att han fortfarande verkligen inte har så mycket kraft så vi skyndar nu mycket långsamt o han får stegvis återhämta sig sakta sakta.

Idag känns det ännu bättre o han har fått gå nån liten minipromenad (vi har ju lite erfarenhet o förslag sedan Nisses alla minipromenader) o nu drar han i kopplet igen, vill framåt, nosar o har sig, liknar alltmer sitt vanliga jag. Nu gäller det att vi får honom att förstå att han inte orkar så mycket som han vill o det blir ju också en utmaning men det ska vi försöka klara av.

Jag är så otroligt tacksam för att han är så stark o envis som han är och att han troligen tack vare det överlevde den här persen och vi har lärt oss något nytt. Har vi en hund som bajsar rent blod, då SKYNDAR man sig genast till veterinären (utan att passera GÅ).

Det som känns ännu läskigare just nu har varit att Eddies systerson Uno blev inlagd natten efter med precis samma symtom o han var ännu värre däran eftersom de var tvungna att ge honom plasma, det varnade de oss för med Allvin också men han klarade sig utan. Uno har idag flyttats från IVA på Västra sjukhuset där han ligger o till en vanlig avdelning så vi håller fortsatt tummar o tassar även för honom o att han också är tillräckligt stark o envis för att klara sig ur det här.

Men hur vanligt är detta frågade vi veterinären för man undrar ju, nja sa hon det är inte helt ovanligt på sommaren då det är mycket bakterier i allt ute o man hittar nästan aldrig själv orsaken, de hade haft ytterligare en hund på Strömsholm med samma fel för två veckor sedan. Jag har då aldrig hört talas om det förut, att de blir så här sjuka o ändå har vi ju varit i hundsvängen rätt länge o nu har vi hört flera hundar på senaste veckorna.... skumt... eller så är det att man lyssnar mer när man råkat ut för något....

Tips o råd till er alla, om er hund bajsar eller kräks blod, åk DIREKT, det kan vara livsfarligt!!!

Vi är tacksamma för att lilla gurkan lever o vi känner stor förhoppning till att han snart är sitt vanliga jobbiga UNDERBARA FANTASTISKA JAG, precis som det ska vara.

Tusen tack för alla tummar o tassar som hållts för oss o allt stöd vi fått. Kramar till Er alla!

Mats o Ann-Sofie


Grundkurs för tävlingshundar

Allvin o jag har varit på kurs i 3 dagar, grundkurs för tävlingshundar med bästa Anna Larsson i Stallarholmen.

Jag ville gå kursen för att få lite energi och motivation att träna lite mer seriöst med Allvin, det har varit så mycket vardagslydnadsträning de senaste månaderna så den riktiga momentträningsglädjen har liksom inte funnits nån energi till, den ville jag hitta o DET gjorde jag.

Så fint han jobbar min lillkille när jag ger honom rätt förutsättningar, han är snabbtänkt, snabb i kroppen o har både attityd o kraft i allt han gör. Kommer kunna utvecklas till en fantastisk tävlingshund oavsett gren i framtiden om jag förvaltar honom på rätt sätt o i många saker är vi på god väg, gäller bara att kunna knyta ihop säcken.

Vi fick massor av tips o idéer samt fick testa varianter på saker o se vad som funkar o när det blir bäst på ena eller andra sättet.

Dag 1 jobbade vi med:

Belöningsutveckling, både godis och lek samt externbelöning.

Omvänt lockande

Stadga och frisignal

Burlekar

Targets (hand, musmatta o kloss)

 

Dag 2 jobbade vi med:

Shejping o jag kunde supersnabbt shejpa upp Allvin på plattformen o det UTAN skall vilket vi haft svårt med i alla shejpingövningar tidigare 

TA I-övningar o DE gillade Allvin mycket

- Spring ditt fortaste in till matte i utgångsposition, eller till höger alt vänster sida med mig frånvänd

- Springa ditt fortaste rakt ut från matte tills belöning eller nytt kommando kommer

Fortsatte på burlekarna o jisses så BRA det gick fast Allvin inte alls gärna velat vara i buren tidigare, fick t o m in framtassarna som gärna tidigare stannat kvar utanför.

 

Dag 3 jobbade vi med:

Hoppteknik (började med frivilligt erbjudande av budföring mellan 2 personer innan vi la till ett hopphinder mellan oss)

Nostarget (på andra personer än matte, barnlek tyckte Allvin som charmade en av våra kurskompisar rejält med sin superstarka fina frysta nostarget )

Mer externbelöning med både godisskål och leksak (Detta tyckte Anna jag borde träna även med Eddie ... istället för att bara konstatera att det inte funkar på honom.... såklart har hon rätt, ska försöka orka ta tag i det....)

"Lös" kommando som belöning, trodde Anna kan vara ett sätt för Allvin att "pysa ur sig" vilket han verkligen behöver ibland, kan även göra det genom rejäl lek i vissa situationer. Utan att få pysa ur sig så exploderar han o vi lyckades lokalisera det till några olika situationer m h a mina tidigare erfarenheter o det vi frambringade på kursen. Explosionerna (rymning med föremål o vill inte komma tillbaka) kommer när han börjar bli trött o vi inte har pausat tillräckligt, när han gått upp för mycket i varv o vi inte pausat tillräckligt eller när övningen i sig blir alltför klurig o framför allt om han inte fått bekräftelse för rätt/belöning tillräckligt ofta (för höga kriterier).

Fungerade VÄLDIGT bra när jag pausade honom i ryggsäck mellan högtempoövningarna o det ska vi fortsätta med, även i apporteringsträningen. Förhoppningsvis kan vi då på längre sikt behålla en lugn hand på förbröstet som den signal han behöver för att koppla av.

Vi körde också lite mer med target o hopp/stå på musmatta

Trötta förare o hundar avslutade 3 dagarskursen med att prata om uppvärmning/tävlingsträning.

EN SUPERBRA KURS, KANONBRA KURSKOMPISAR O INSTRUKTÖR o precis som jag hade hoppats fick jag massor av energi till att träna vidare med Allvin för framtida tävlingar i flera grenar.

När vi kom hem var vi totalt slut både Allvin o jag, både mentalt o fysiskt, skööönt trötta!

Tack Anna o kurskompisarna för 3 underbara dagar!

 


Gotlandssemester

En underbar semestervecka på Gotland.

 Den traditionella Gotlandsbilden

Bäst av allt, ALLA kategorier var att vi hade råkat hyra en stor Gotlandsgård från 1700-talet med ca 5000 kvm inhängad tomt och lagårdsplan. Gården låg ca 3 km från asfaltsvägen rakt ut i ingenstans o med havet på prima promenadavstånd.

Vår gård från vägen

Framsidan

Havsutsikt från lagårdsplanen

RENA HIMMELRIKET för Allvin som väldigt sällan kan och får vara lös hur som helst. Som han sprang när vi kom fram, han sprang och sprang o sprang. Drygt 6h sprang han och med endast några kortare pauser för att hämta andan. Lycklig hund

Jag är friiiii som fågeln

Trädgårdsnjutning

Eddie tyckte också det var toppen men var ju inte lika galet intresserad av att bara springa runt runt runt (mer än kortare stunder) utan nöjde sig fint med att strosa runt o kolla läget, nosa, kissa o lägga sig o njuta lite här och lite där.

Du o jag brorsan

Huset var fantastiskt häftigt, stenväggar och i mångt och mycket väldigt gammaldags men fullt modernt med el, vatten o värme. I ett av uthusen fanns dusch o mulltoa men ännu mysigare var förstås det jättefräscha utedasset ute på lagårdsplanen, jag GILLAR utedass, det är så somrigt o härligt.

Mysigaste utedasset

Trappan till övervåningen var ruskigt brant, mer som en stege så vi valde att inte låta hundarna försöka gå upp utan de fick ett eget sovrum på bottenvåningen medan vi var tvungna att unna oss att sova i ett av sovrummen på magasinsvåningen, så himla fräcka.

Ett av sovrummen

Vi hade gott om sovplatser att välja på eftersom gården hade 14 sängar i 6 sovrum o vi var liksom bara 2 personer o 2 hundar, lite lyxigt kanske men man ska ju ha det lyxigt på semestern

Allvin var tveksam första kvällen när vi lämnade honom o Eddie nere o gick upp själva men nöjde sig, däremot vaknade han typ halv 5 o kände sig ensammast i hela världen  voff voff voff... så vi turades om att gå upp TIDIGT varje dag i början av veckan för att rasta o "söva om" honom, tyvärr räckte det mest bara lagom tills man gått upp o somnat om igen.... o så höll vi på men efter halva veckan gav jag upp o testade att lägga mig i sängen i deras rum när jag hade rastat honom första gången o vips så somnade han snällt om till klockan 9. Sällskapsgurkan

Tittut - där är du ju

Bortsett från morgonbestyren, var enda problemet vi hade att få med hundarna in i bilen när vi skulle åka nånstans. De ville båda STANNA KVAR HEMMA i Paradiset, ingen av dem ville åka tråkiga bilen o de försökte med alla medel att gömma sig, springa iväg eller ligga som förlamade  o då var nästan Eddie värst faktiskt. De gillade vårt nya hem vääääldigt mycket.

Bus o lekstund

Nu kommer jag o TAR dig

Vi åkte dock runt en del i alla fall o såg lite nya delar av Gotland som vi missade förra gången, bl a tog vi en tur till Fårö o på vägen hittade vi en Brukshundsklubb där Eddie o jag passade på att ta ett litet HtM träningspass i samband med att vi åt vår matsäck. På norra Fårö fanns också prima klätterträd

1045166_10200189771368410_880696382_n

Gården vi bodde på var inhägnad av en anledning o det var att kossorna bodde precis utanför o runt om o de kom o hälsade på oss flera gånger o kikade över staketet o undrade vilka vi var, till Allvins skräckblandade förtjusning.

Våra grannar hälsar på o kollar vad vi gör

Hundarna fick även bada i havet förstås o när vi gick ner till havet från gården så var det rätt ensligt (om inte kossorna var där) så även där kunde Allvin springa fritt o bada o skutta som han ville. LYCKA

 1044525_10200199598934093_717534188_n (2)

1011049_549919065046472_634810331_n 

Dock blev det lite strul en morgon då en rackarns sjöfågel bestämde sig för att spela honom ett spratt o flög lågt lågt framför honom o endast 5-10 m i taget, precis lagom för att hetsa honom att hela tiden följa efter o jisses som han simmade o galopperade om varannat beroende på vattendjupet. Allvin var precis döv så vi gav snabbt upp att försöka kalla in eller stoppa honom, kunde ju inte hända så mycket så länge de höll sig i vattnet o inte sprang upp på land.

970045_10200193483981223_1571999925_n (2)

Tror den höll på o retades i ca 15-20 min innan den tyckte det räckte (o vi också), nåja, ytterligare ett bra maxpulspass på lillgrabben.

På promenad

480101_10200178587288815_342855313_n

Hundarna fick varje dag äta både frukost o kvällsmat ute som fodersök på gräsmattan, mycket uppskattat av dem o det tog lite tid o blev hjärngympa av bara farten. Det blir ju orättvist om bara vi 2-beningar får "äta ute" tänkte vi

Finaste Eddie

Finaste Allvin

Det var riktigt motvilligt för oss alla fyra när det var dags att åka hem på måndagen, men ett är ju säkert o det är att vi gärna kommer tillbaka till gården igen en annan gång.

En helt underbar semester för oss allihop! RSS
«augusti 2022»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009