Blogg

Året 2017 i ord och bild

Januari

Vi startar året med ögonlysning utan anmärkning för Maya och jag håller en mycket uppskattad tävlingskurs i FS/HtM med Anna Larsson på HundArenan.

Rasmus räddar en gammal tant som ramlat ihop på gatan och får värsta uppmärksamhet i media, modig kille!

Jan Rasmus livräddaren

Maya debuterar på officiell utställning i Kumla och får ett VG, Rasmus o Marlena är med o tittar på men det var riktigt långtråkigt med utställning tyckte Rasmus som förut mest varit med på Freestyletävlingar.

Vi njuter av att det blir lite snö ute.

Jan Hundarna i snön

I slutet av januari 14,5 månader gammal börjar Maya löpa, hon blir riktigt tonårstrött o sover massor. För övrigt är hon rätt obrydd över det som händer även om vi av praktiska skäl vilar mycket de här veckorna. Eddie bor hos Jonna under höglöpet o det var en bra lösning för oss alla.

Jan Maya 14 mån

 

Februari

11 februari efter lång vila grejar en superpigg o jättesprallig Maya sitt 3:e kvalificerade resultat i rally fortsättning och tar därmed sin andra titel, RLDF.

Feb Maya RLDF

Maya och jag gick under vintern en 3 månaders onlinekurs på nätet i "jaktfot och stoppsignal" många läxor som gav lite struktur till vardagsträningen. Vi tränade också en del apportering med Mille o hennes gäng här omkring.

Feb Kompisträning apportering

 

Vi var också några gånger i Vad på GRKs apporteringsträning.

Feb Maya apporteringsträning i Vad

Eve fyllde 24 år, jag dömde FS/HtM tävling hemma i Kungsör i samband med SHFKs årsmöte och vi är på några ringträningar i Eskilstuna Hundhall.

Feb Ringträning

 

Mars

Vi deltar på ytterligare en officiell utställning, denna gång SKKs utställning i Strängnäs 12 mars och Maya sköter sig jättefint och får med sig ett Excellent i betyg hem.

Maya är också med på sin första riktiga arbetshelg, hon assisterade mig när jag höll introduktionskurs i Freestyle hos "Hundar som jobbar" i Kolbäck. Maya blev nog lite trött men hon skötte sitt jobb alldeles utmärkt.

Mars Maya instruktörshund på FSHtM introduktion2

Maya o jag började vårens apporteringskurs på Träskaten för Anita Norrblom tillsammans med Urban och Judith. Även Allvins brorsa Zorro med matte Kerstin var med. Där lärde vi också känna Karin och Kanel, Karin håller kurser i Strängnäs och bjöd senare in oss att hålla FS kurs hos henne.

Mars Träskaten Anita kursen

 

April

I april testar vi vart vi ligger i apporteringsträningen med start på WT o det var såååå roligt. Debuten gjorde vi på GRKs WT i Linköping där vi fick poäng på alla stationer o höll ihop riktigt bra, 69 poäng totalt. Tycker vi presterade långt över vår förmåga, härlig känsla.

April WT debut i Linköping

I början av april 2017 gör Eddie 6 rallylydnadsstarter på en vecka vilket resulterar i 3 CERT och ett CHAMPIONAT i rallylydnad. På sista starten hade vi 98 poäng och en 4:e plats bland 34 hundar, vilket avslut på en helt suverän tävlingskarriär. Trippelchampion blev han farbror Eddie i och med det, det är verkligen fantastiskt!

April 2 CERT på 4 starter för EddieApril Eddie grejar rallychampionatet

Helgen efter rallychampionatet, den 16 april 2017 får Eddie följa med på SSRK utställning i Värmland eftersom ändå Maya skulle dit. Han ställs i veteranklass och har inte varit med på officiell utställning sedan 2012 då han fick VG. Eddie springer och står i ringen som om han inte gjort något annat i hela sitt liv och domaren belönar honom med Excellent och inte mindre än ett CK, han blir också BIM veteran och inte nog med det men han placerar sig 4:a bland alla goldenhanar. Domaren tycker att han är i imponerande kondition för sin ålder. Vilken dag att minnas o så många glädjetårar det blev.

April Eddies CK i Forshaga SSRK

En alldeles fantastisk avslutning på hans officiella tävlingskarriär. Nu blir Eddie pensionär på heltid förutom några uppvisningar då och då om han har lust. Vilken karriär och vilken fantastisk resa vi haft, från den busiga, superstressade o ohanterliga unghunden till den fortsatt lite busiga men otroligt uthålliga glada härliga alltid hoppskuttiga farbrorn. En ”onceinalifetime” dog.

Maya kom lite i skymundan på utställningen i Eddies all uppståndelse men skötte sig jättefint och fick sitt andra Excellent som ett fint avslut i juniorklass.

Dagen efter utställningen var det dags för nytt WT för Maya, denna gång FRK Bergslagen som arrangerade i Lånsta. 2 stationer i stort sett prickfria (20 och 17p), En knallning och en rätt klurig station där vi klarade fotgående efter skott o kast men sedan inte hittade apporten (0p *2) samt vår första station där hon var ivrig och det blev mer ett fritt sök än markering (8p) men alla apporter hon hittade hade snygga upptag, säkra snabba ingångar och trygga avlämningar. totalt 45 p men känslan var jättefin och hon var tyst o lugn hela provet igenom, chilade på stationerna under väntan o var sedan fullt på och med när det var vår tur att jobba. Det här med WT tillsammans med Maya är verkligen något som ger mersmak.

Vi hade också ytterligare bra kursdagar med Lena Karlsson och Combine-gänget på Stavtorp, både nyttigt och trevligt.

April - Kurs på Stavtorp med Lena K

20 april firade vi 1 år med Eskilstuna direkt och Torshälla direkt på jobbet, tänk att vi varit igång ett helt år redan. Det finns förstås mycket kvar att göra men vi har också gjort otroligt mycket redan och det är många saker som fungerar fantastiskt bra.

Maya och jag hann med ytterligare ett par supernyttiga och roliga kurstillfällen med Anita Norrblom o kompisarna på Träskaten.

April Träskaten med Anita N

Vi beställde en ny tavla till samlingen i vardagsrummet, såklart ska vi ha en på Eddie och Maya också.

April Ny tavla till vardagsrummet

I slutet av april firade vi att det var 1 år sedan Maya (då 5,5 mån) var hos oss första gången. Vi skulle bara vara lite hundvakt, men det utvecklades över tiden till att hon var allt oftare här o allt mer sällan på Stavtorp. Så otroligt tacksam för den utvecklingen. Tack världens bästa Lena (och Ingrid) för att hon till slut fick stanna hos oss för alltid. 

Vi avslutade månaden med en syskonträff och FB-R i Skåne, bodde på hotell, kollade ”Rutan” i Värnamo (som senare under våren visade sig vinna Guldpalmen i Cannes). Det var roligt att träffa syskonen och intressant att se hur lika varandra de är och på vilka sätt de verkar skilja sig åt. Det är överlag godmodiga och glada men ändå väldigt behärskade hundar. De har arbetsglädje men också mycket följsamhet och vilja att göra rätt.

April - Maya på hotellApril - Maya i Värnamo-rutan

 

Maj

Vi håller inte bara på med hundaktiviteter och jobb även om det upptar mycket av vår tid, jag var och tittade på Jonnas barndansavslutning, alltid lika stolt när jag ser småbarnen dansa med henne, hon har både förmånen o förmågan att vara en riktigt duktig "dansfröken". Hann också träffa gamla jobbgänget i Stockholm på en trevlig AW i början av maj.

Maj Jonnas barndansavslutning

6 maj firade vi Mayas 1,5 års dag med att återigen åka på WT, denna gång i Värmland. Det var 5 enkelmarkeringar, där vi hade störst problem med den första. Maya sprang rakt ut till granen där den hade landat men fick den inte direkt och drog då rejält ut åt höger där hon letade ivrigt men på helt fel plats. Tror t om hon hittade något ätbart hon försåg sig med (tror dock kanske inte att domaren uppfattade det) innan hon drog vidare o jobbade sig tillbaka så att hon hittade dummien. Övriga stationer tycker jag vi löste riktigt bra och de kändes stabila även om det blev lite letande på ett par av dem. På den tredje råkade hon tappa dummien på vägen in men tog direkt upp den och fortsatte. Stadig vid skott och kast och förutom den hon råkade tappa hade vi fina inleveranser o avlämningar. Vi belönades med 78 poäng (12, 18, 10, 18, 20) och på det placerade vi oss som 11 av 38 ekipage i NKL. Jag är supernöjd med vårt resultat och framför allt glad att hon när vi var klara kunde slappna av ordentligt trots att tävlingen fortsatte många timmar och det sköts massor runt omkring oss. Det betyder också att vi formellt sett är kvalificerade till öppenklass på WT (om vi skulle vilja). 

Maj WT i Värmland

Andra saker i maj som inte hade med hundträning att göra var att mamma o pappa säljer stugan och får lite mindre att sköta om, det räcker gott för dem med det paradis de numera bor i. Vi firade kusin Elsas konfirmation i Arboga, och kompisen Eva som fyllt 50 år. Jonna & jag var på St Eskils avslutningsmusikal, de satte upp musikalen Grease i år och Jonnas fantastiskt duktiga danskompis Mattias hade huvudrollen, en helt magiskt bra föreställning! Dessutom har en hel del tid och engagemang under maj använts för att peppa och coacha Eve som skrivit klart sin C-uppsats och just nu spurtar för fullt för sin kandidatexamen som statsvetare.

Den 24 maj firades Hundens dag i Eskilstuna och vi var inbjudna att ha Freestyleuppvisning på torget. Maya skulle nu vara med för första gången och vi hade tränat in ett litet Pippi Långstrump program med tält och kappsäck och tom Herr Nilsson. Det är i stort sett ett klass 1 program som med lite mindre rekvisita, handhjälper och belöningar skulle kunna startas på tävling. Eddie fick damma av sitt gamla ”We are all the winners” program och vara med som lite utfyllnad eftersom vi hade några kompisar som inte kunde vara med. Tuff miljö för honom med högtalare som skrapar o lastbilar som pyser mysko o många andra ljud förknippade med läskigheter. Trots det roade vi publiken o gjorde i stora drag som vi hade tänkt. Så starkt av Eddie att hantera sina rädslor och lite på mig tillräckligt mycket för att ändå kuna njuta av det som är så skoj, dvs snurra o bära o hoppa o skutta. Bästa fina superfarbrorn!

Maj Eddie på torguppvisningen2Foto: Yvonne Larsson

Maya skötte sig som om hon aldrig gjort något annat än visat upp sig på torget, fullt med folk, de stod i flera led runt hela planen och hon kikade till lite då och då på publiken som om hon ville kolla att de verkligen tittade på henne men annars helt opåverkad av dem. Häftigt att hon är så cool i nya miljöer och sammanhang, hoppas jag kan bevara den förmågan för lång tid framöver. En rejäl miss av mig som istället för tegelstenen vi hade tränat med som tyngd i tältet kom på den ljusa idén att ta med 2 stora dummies istället. Stackars Maya blev helt rådvill när hon stack in huvudet i tältet för att hämta kappsäcken och där fanns 2 dummies.... hon tittade på mig och såg ut att tänka...höörrö matte, det ligger dummies här...då ska jag väl ändå INTE hämta väskan även om du sa det??????? Jag fick springa dit o hjälpa henne förklara att JO då, hur dumt det än verkade så var det väskan vi skulle hämta just denna gång. Nästa gång tar vi med alla säkerhet med oss tegelstenen istället. Trots den lilla fadäsen så hade vi riktigt skoj både Maya och jag och det såg även ut som publiken gillade vårt program.

 

Vi hann också med det sista kurstillfället på Träskaten innan månaden tog slut.

Maj Kursavslutning på Träskaten

och att fira mormor och farmor i Degerfors på mors dag samt förstås bada lite (om man är 4-bent)

Maj Firar mormor o farmor på mors dag

 

Juni

7 juni i Hallstahammar hade Maya sin andra FS uppvisning och även om matte glömde bort programmet lite så var Maya på ett strålande uppvisningshumör o spexade och showade så det stod härliga till. Eddie var också med och gjorde där sitt troligen allra sista officiella framträdande. En lång karriär är till ända och han får nu njuta av pensionärslivet fullt ut.

Jun Maya Unghundsderbyt

10 juni var det dags för årets stora mål, vi startade på Unghundsderbyt i Valdemarsvik, vi gjorde med våra mått en riktigt bra insats även om vi tyvärr nollade två rutor, där Maya trots idoga försök inte hittade dummisarna. De återstående 3 rutorna fixade hon galant med 17, 17 och 15 poäng, totalt 49 poäng på 3 rutor. Fin stadga och snygga inleveranser o avlämningar på alla 3 hittade apporter. Bra känsla hela dagen igenom, vi var ett av få goldenekipage som startade och vi är sååå nöjda o stolta över vår insats.

Jun Maya på vattenrutan i UnghundsderbytFoto: Annelie Karlsson

Ända sedan vi tog över Maya har unghundsderbyt funnits i planen och vårens träning har haft derbyt som målsättning och nu var det dags. Vårt, läs mitt, eget mål som var högt uppsatt var att undvika knallning, och DET klarade vi alldeles galant!!!! Att vi sedan klarade av att mentalt hålla ihop och resa oss trots den tuffa starten med två rutor där hon jobbade ihärdigt men utan att hitta någon dummy att ta hem känns sååå bra för framtiden. Det kommer vi ha med oss som en erfarenhet som höjer oss när vi som bäst behöver det. Vi båda två orkade hela dagen trots det varma vädret och de långa väntetiderna, vilket inte är en styrka för någon av oss. Vi klarade av det och tänkte positivt, fick tid att mysa tillsammans och bara njuta av dagen och att vi faktiskt var till start på Unghundsderbyt. Maya var en av få golden retriever och en av de allra grövsta och ljusaste av de som ändå var där. Flera som positivt kommenterade Mayas fart och arbetsglädje ”trots” att hon är den typ av golden hon är. Totalt fick vi 49 poäng och det med två nollor, det känner jag mig jättenöjd med. Vi kom på 108:e plats av totalt 180 startande och blev 12:e golden (om jag räknat rätt). Jag var oerhört trött på hemvägen, glad att vi inte hade valt att åka ner samma morgon utan sov i Anne-Louise fina sommarhus.

 

Vi är nere och promenerar i underbara Svalboviken och har en ljuvlig sommardag där för både hundar o husse/matte.

Jun Eddie i Svalboviken

Maya och jag tar oss också tid att åka och träna ihop med Zandra och Lystra vilket var superduperroligt för alla fyra tjejerna.

Jun Lystra o Maya på egen kompisträning

Eve blir klar med C-uppsatsen vilket vi såklart firar och eftersom hon i sommar ska jobba i Eskilstuna och Kvicksundsbron ska vara avstängd så har snälla Anne-Louise lovat att hon får bo hos dem vilket också för med sig att vi får anledning att hälsa på lite oftare än vanligt denna sommar och det var mysigt.

Jun Eve bor hos Anne-Louise i sommar o vi hälsar på lite oftare än vanligt

Eddie var under juni på en hel del undersökningar eftersom han var stel när han skulle resa sig upp, de ser att hans blodvärde inte heller är bra men det är annars lite svårt att konstatera precis varför han är så stel. Vi får prova med smärtlindring och det visar sig hjälpa mycket. Jonna fyller 22 på midsommarafton och vi firar här hemma med Marlena och barnen, bl a blir det tärningsspel och vi har riktigt mysigt.

Jun Midsommarfirande o tärningspel

Linus och Rasmus har även några dagars sommarjobb här hos oss och de sliter som arbetshästar och gör ett kanonfint arbete trots att det är både blött och smutsigt så klagar de inte en gång. Kämpakillar!

Jun Linus sommarjobbarJun Rasmus sommarjobbar

 

Juli

Jul Semester i Ystad

Månadsskiftet juni/juli och dags för lite Skånesemester i samband med kennelträff hos Glenriska, vädret var inte det allra bästa men vi höll det egna humöret på topp, hann med många sköna strandpromenader vid havet och bodde bra på Vinkille B&B. Maya visade upp sitt Pippi-program och vi träffade många syskon och andra Glenriska hundar. Dagen efter startade vi på BPH men valde att avbryta när Maya blev ordentligt rädd i det första skrämselmomentet. Tack vare att man inte får stötta sin hund på det sätt som jag hade valt att göra om det var en händelse vi råkat ut för i vardagen så blev det extra konstigt för Maya, när hennes matte inte kan stötta och hjälpa, ja då vågade hon helt enkelt inte. Det kändes klokt att avbryta och jag är glad att jag gjorde det i tid, vi kunde sedan gå fram och bekanta oss med det läskiga och det kändes inte som Maya tog med sig alltför mycket dålig känsla från stället. Hon ville t om gå tillbaka in när vi hade rastat oss och skulle åka hem

Mats o jag jobbar hårt en dag tillsammans med klubbkompisarna med hopplockning i gamla HundArenan inför flytten, behövs inget gym när man har en hundarena.

Jul Gotlandssemester

Vi hade sedan en underbar semestervecka på Gotland och bodde fantastiskt fint helt själva i en glänta i skogen med endast en miljon kaniner som grannar, perfekt störningsträning. Både Maya och Eddie var med uppe på båtresan, vi har tidigare alltid haft hundarna kvar i bilen men de skötte sig alldeles utmärkt i djurkupén. Eddie var så modig och duktig, han som lätt blir lite skraj när det låter och är konstigt var otroligt lugn o samlad, känns som vi börjar känna varandra så väl han och jag så han litar på mig och jag vet o förstår vad han behöver för att känna sig trygg. Härlig känsla. Maya hälsade såklart på alla barn och tiggde banan av dem så gott hon kunde (o så klart lyckades hon med sin söta blick).

Många veckor under sommaren var vägen avstängd mot Eskilstuna pga broreparation så då fick vi verkligen träna på att åka flotte, fram och tillbaka, fram och tillbaka, många turer för att köpa glass på ICA blev det, allt blev ett äventyr här i Kvicksund under sommaren.

Jul Ölivet med flottfärder

Medan vi var på Gotlandssemester skulle Katten Sigge vara hos mormor i Degerfors men han behagade försvinna, när vi kom hem så var vi där och letade och letade överallt, efterlyste honom överallt och kunde knappt sova av oro men efter 11 dagar och när vi nästan gett upp hoppet och precis klivit innanför dörren här hemma efter att ha flyttat ur och städat Eves lägenhet i Karlstad så ringer mormor o berättar att Sigge helt plötsligt dykt upp och klivit in som om inget hänt…förutom att han har en miljon fästingar på sig. Jonna o jag sätter oss i bilen och vänder tillbaka till Värmland igen, nu vågar vi inte vänta på att ta hem honom.

Sigge

26 juli fyller världens mest fantastiska Eddie 10 år och dagen firades bl a med svampgratinerad fläskfilé vilket han gillade skarpt.

Idun och Niko kommer på besök för att se om de trivs här så att de kan vara hos oss när deras matte o husse ska gifta sig i augusti, de verkade tycka det var ett helt OK ställe och Maya fick en riktigt bra springa runt kompis i Niko (som hon dessutom kunde springa ifrån).

Jul Niko och Idun på besök

29 juli provade vi Pippi-programmet i en Freestyledebut, det programmet är ju gjort för uppvisning och inte riktigt för att tävla med. Det är på tok för mycket rekvisita för att det ska vara ett klokt tävlingsprogram men nu hade vi en ledig helg och semester och varför inte ta en utflykt. Det visade sig gå riktigt bra även om det blev lite bökigt när Maya kom på att hon skulle provbita lite i tältet ....öhhhh... nåväl det räckte trots strulet till en uppflytt i debuten och en fin 3:e plats. Härliga lilla tokfian.

Jul Mayas FS debut

 

Augusti

11 augusti var det dags för Goldespecialen, Maya och jag hade en riktigt rolig dag och grejade med oss poäng på alla stationer vilket inte alls var givet eller alla som gjorde. Vi fick poängsviten (15, 15, 14, 6, 20 poäng) och vi summerade dagen till 70 poäng och en 9:e plats bland 41 startande i nybörjarklass, vilket vi är jättenöjda med o såklart firade vi med favoritgodiset banan.

Aug Goldenspecialen

Eve flyttar till Mariestad där Rikard bor och hon har fått ett 6 månadersjobb som nämndsekreterare på västra götalandsregionen. 

Vi är uppe på Granhammar och tränar med kompisarna, påminner oss lite smått om det där med rallylydnad igen.

Aug Rallyträning i Granhammar

På sommarens andra kennelträff, denna gång på Combine, hann vi både visa upp Mayas Pippi-program och jag hade uppstart för höstens valpkurs med Combines A-kullsvalpar som då precis hade fyllt 4 månader. Direkt efter kennelträffen åkte jag på bröllop o kikade lite utanför kyrkan o var med i början av fotograferingen innan jag tog med deras två huskies hem som vi skulle passa något dygn medan deras husse och matte hade bröllopsfirande. Det gick superbra att ha dem alla 4 tillsammans även om det tog en stund innan vi fick alla hundarna att slappna av tillsammans.

Aug Hundvakt till Niko och Idun

Vid skolstarten i augusti började Maya och jag en kvällskurs i tävlingslydnad för Bea Granlund, mest för att ha lite att träna på i vardagen och för att matten skulle bli lite uppdaterad på nya lydnadsreglerna. Men det är alltid roligt att få lite nya moment att träna på och att bli lite inspirerad av nya instruktörer och träningskompisar. Vi lär oss leka med leksaker, fokusera på flera moment i följd och en massa roliga saker som t ex att runda en kon.

Aug Lydnadskurs

Sista helgen i augusti höll Maya och jag en introduktionskurs i Freestyle hos Karin i Strängnäs. Maya fick träffa sin kurskompis Kanel (från kursen på Träskaten) och hennes flockkompisar och också vara med som demohund och det skötte hon utmärkt och på begäran hade vi också en liten pippi-uppvisning som avslutning. Medan vi plockade ihop efter kursen hann hon leka lite till med sina nyvunna kompisar, en trött men väldigt nöjd tjej som somnade så snart vi kom hem.

Aug FS kurs hos KanelAug FS kurs o Maya är instruktörshund

 

September

2-3 september var det dags för Goldenklubbens DM i Västmanland. Så otroligt stolt över vår DM insats, men det är något mycket mer än det. Jag är så lycklig över den relation vi skapat och så innerligt glad över vårt samarbete o hur vi löser de uppgifter vi tar oss an. Vi börjar verkligen bli ett riktigt fantastiskt TEAM. Maya kom 2:a på utställningen bland jättemånga fina tikar och 3:a i tävlingsklass 1 på lydnaden samt 6:a bland 24 hundar i NKL på WT (trots en nollad ruta som var alldeles för svår för oss). Totalt gav det oss en delad 6:e plats av nästan 30 hundar i DM klassen. Superimponerande av lilla Maya som nu fick tävla med de stora vovvarna!

Sep Golden DM utställning

Jag dömde en nybörjartävling i FS/HtM i Örebro och hade ett nytt kurstillfälle med A-valparna samt hann med den stora Kvalitetsmässan på jobbet.

Sep Kvalitetsmässan2Sep Kvalitetsmässan

Vi är på Stavtorp både för att träna apportering men ibland också bara för att umgås med gänget, alltid lika roligt och trevligt oavsett anledning.

Sep Combine träning på StavtorpSep Hundgänget träffas utan att träna hund

I slutet av månaden är det mycket fix att göra för att få nya HundArenan klar inför lydnadstävlingen som blir debuten i hallen. Många fönster att putsa o mycket att skura o bära o greja o fixa. Både Mats, Jonna o jag har varit där o hjälpt till så mycket vi hunnit. Det blir sååå bra när den väl är klar. Förutom läktaren som vi valt att vänta en stund med så är hallen klar till tävlingen.

Sep Sista fix för att få nya HundArenan klar för användning

Maya och jag har avslutning på lydnadskursen med Bea. Eddies blodvärde är bättre, Mayas sår (vet ej från vad) håller på att läka OCH jag kan efter lite kiropraktorhjälp både stå upp och gå efter att ha tagit i lite för mycket fysiskt och en dag plötsligt inte kom upp ur sängen, allt är alltså någorlunda i ordning igen. Vi tittar också på ytterligare en uppvisning med Jonnas dansbarn, denna gång på Tuna Park där de dansar till förmån för Världens barn, så himla duktiga små dansstjärnor.  

Under månaden hann vi även njuta av några riktigt fina höstdagar, hösten är min absoluta favoritårstid.

Sep Fina höstdagar

Oktober

Oktober inleder Maya o jag med vattenkurs hos Bitte Lind. Många bra övningar o vi bygger erfarenheter hela tiden o lära oss hantera olika situationer. Att vi dessutom har attans roligt båda två när vi tränar gör det hela ännu bättre. Tyvärr fick Maya problem med vattensvans efter kursen men hon fick låna lite smärtlindring/antiinflammatorisk medicin av Eddie och svansen blev snabbt bättre. 

Okt Vattenkurs hos Bitte Lind

Det tyckte vi var bra eftersom vi helgen efter hade två dagars apporteringskurs med Anita Norrblom igen, denna gång arrangerad av GRK Västmanland. Första dagen var NKL nivå och andra dagen ÖKL nivå. Riktigt bra kurs och även om det var jättekallt o regnigt så klarade vi Mayas svans hela helgen.

Okt Apporteringskurser för Anita N med GRK

16 okt Eve får veta att hon är klar med sin examen, sista uppgiften är godkänd och vi kan alla fira ordentligt. Vilken kämpainsats hon gjort på en riktigt tuff teoretisk utbildning! GRATTIS EVE, Du är så värd din examen!!! Vi firar detta med en trevlig lunch i Degerfors tillsammans med släkten.

Okt Vi firar Eves examen

Jag har månadens kurstillfälle med A-kullsvalparna och vi börjar inomhussäsongsträningen med en ny träningsgrupp i nya HundArenan. Jag åker på domarkonferens med Hundfreestyleklubben och lille Milo (som ägs av Jonnas klasskompis) hälsar på och bekantar sig med Eddie o Maya.

Okt Lille Milo hälsar på

Vi hinner också med att premiärträna i nya fina HundArenan och en gång följde även Jonna med oss på träningen till hundarnas stora förtjusning.

Okt Jonna o Eddie tränar på HundArenan

Okt Eddie o Maya på HundArenan

Självklart njöt vi också av ännu fler fina underbara höstdagar.

Okt Fler fina höstdagar

 

November

Det är dags för formell invigning av nya HundArenan och återigen får Maya chans att visa upp sitt Pippi-program till alla barns förtjusning. Detta gör hon dagen innan hon fyller 2 år, tänk att hon blivit så stor vår "lilla tjej".

Grattis Pippi-Maya 

Nov FanTASStisk invigning av nya HundArenan

Terminsavslutning på valpkursen jag haft för Combine's A-kull. 7 av 10 valpar jag haft förmånen att följa en gång i månaden under hösten, tänk så intressant att följa en kulls utveckling på det viset, roligt att se framstegen hos både valpar och ägare, ett fantastiskt imponerande gäng. Avslutningen hade vi i Eskilstuna Hundhall, en utomordentligt trevlig hall. Eftersom Maya behagade börja löpa i helgen så fick farbror Eddie följa med som demohund o det skötte han ganska bra, i alla fall var han rätt nöjd med sig själv.

Nov Avslutning på valpkursen för A-kullen

Efter kursen hade vi dragit ihop ett gäng Combine hundar för träning o samvaro och Eddie fick då träffa två av sina systrar, Roxy och Ebba. Alltid lika skoj att träffa hans syskon, tänk som vi följts åt under de här dryga 10 åren.

Nov Eddie med 2 av sina syrror

När Mayas höglöp är på gång får hon flytta in på Sunny Bay B&B hos Urban, Judit o Soraya så att Eddie skulle slippa de tuffaste dagarna, inte helt säker på att Eddie tyckte det var en bra idé men alla vi andra var nöjda med upplägget. Maya hade det toppen hos Urban o tjejerna men matten hade det lite jobbigare utan sin tjej så när det blev helg hälsade jag på och vi gick promenad tillsammans. Tusen Tack Urban för hjälpen!!!

Nov Maya flyttar till Sunny Bay B&B under höglöpet o Eddie känner sig lite övergivenNov Maya och Judith

Jag dömde ytterligare en FS/HtM tävling, i Linköping denna gång och hann också med en AW i Stockholm med gamla jobbgänget och denna gång kom min tidigare chef från Danmark upp och var med, så himla kul att ses så här 4 år senare, en riktig toppenkväll!

Nov AW i Sthlm med Per M och Sverigegänget

Månaden avslutades med att Maya löpt klart och kunde flytta hem igen till allas glädje, inte minst kissens.

 

December

Vi är tillbaka på HundArenan för rallyträning efter många veckors uppehåll, nästan så vi glömt bort vad skyltarna betyder.

Dec Maya återupptar rallyträningen

Jonna har dansavslutning både för små och stora dansbarn samt sig själv.

Dec Jonna o hennes dansbarn2

En av årets höjdpunkter är Let’s Moves vinteravslutning som alltid är så oerhört proffsig och det var det även i år då de satte upp Trollkarlen från Oz. När Jonnas äldsta dansbarn showade loss i sin premiär på stora scenen på Lokomotivet, ja då grät danslärarmamman av stolthet. Vet hur stort det här känns för Jonna o gläds så med henne o barnen som har sådan dansglädje. 

Vi arrangerade den första rallytävlingen i nya HundArenan och den förlöpte väl.

Hösten har för mig inneburit oerhört mycket arbete på jobbet och äntligen är vi klara med att min tjänst ska delas på två och vi kan annonsera efter en kollega till mig, känns otroligt skönt och någon gång i vår hoppas jag trycket lättar och jag får med tid och ork för hundträning igen.

Eve får också nytt och fast jobb som nämndsekreterare på Stadsbyggnadsförvaltningen i Tibro kommun, så himla roligt och välförtjänt! Grattis tjejen!!!

Vi firar julen här hemma i Kvicksund med båda våra barn hemma, syrran med barn och mamma och pappa kom också hit. Det blev en mycket fridefull jul, alla tillsammans här hemma o har bara tagit det väldigt lugnt. Precis så mysig som en jul ska vara.

Dec Jul i KvicksundDec Julmys i soffan

I mellandagarna hinner vi träna i hallen både med vår träningsgrupp och Combine-gänget. Maya och jag börjar lite mer seriöst träna HtM positioner, det är så himla roligt när man börjar peta med precision i HtM, finns nog ingen hundträning som är riktigt lika rolig, får se när vi får ihop positioner så att vi kan starta och tävla, skulle tro det blir 2018 faktiskt. 

Vi avslutar året med ytterligare en Combineträning men denna gång ute och med apportering på schemat, jättetrevlig om än lite kall förmiddag som avslutas med en toppenfika som Urban fixat!

Dec Nyårsträning med Combine gänget

Ett år då vi och våra nära varit friska och krya vilket är den största vinsten av alla, vi har också hunnit avsluta Eddies tävlingskarriär med ett magnifikt avslut och Maya har kommit så långt i sin träning på många sätt och vis. Känns som vi kliver in i ett nytt år med en härlig känsla från året som gått och stor tillförsikt inför framtiden.

Tack för i år, vår kära familj, våra underbara vänner och alla vi känner!

Vi ses 2018


Sommaren 2017

Vi hann med mycket under sommaren och försöker lite kort summera det viktigaste.

Kurs med Lena Karlsson och träning med kennelkompisarna på Combine i juni.

Kennelträff i Skåne 1 juli med uppvisning av Pippi-programmet och träff med nästan alla syskon och många andra Glenriska hundar. Trevlig och roligt! Trots lite regnigt väder hann vi med flera sköna promenader vid havet.

Skåne juli 2017

BPH i Skåne, vi startade men valde att avbryta när Maya blev ordentligt rädd i det första skrämselmomentet. Tack vare att man inte får stötta sin hund på det sätt som jag hade valt att göra om det var en händelse vi råkat ut för i vardagen så blev det extra konstigt för Maya, när hennes matte inte kan stötta och hjälpa, ja då vågade hon helt enkelt inte. Det kändes klokt att avbryta och jag är glad att jag gjorde det i tid, vi kunde sedan gå fram och bekanta oss med det läskiga och det kändes inte som Maya tog med sig alltför mycket dålig känsla från stället. Hon ville t om gå tillbaka in när vi hade rastat oss och skulle åka hem 

Vi hade sedan en underbar vecka på Gotland och bodde fantastiskt fint helt själva i en glänta i skogen med endast en miljon kaniner som grannar, perfekt störningsträning  Både Maya och Eddie var med uppe på båtresan, vi har tidigare alltid haft hundarna kvar i bilen men de skötte sig alldeles utmärkt i djurkupén. Eddie var så modig och duktig, han som lätt blir lite skraj när det låter och är konstigt var otroligt lugn o samlad, känns som vi börjar känna varandra så väl han och jag så han litar på mig och jag vet o förstår vad han behöver för att känna sig trygg. Härlig känsla. Maya hälsade såklart på alla barn och tiggde banan av dem så gott hon kunde (o så klart lyckades hon med sin söta blick).

Gotland 2017

Många veckor under sommaren var vägen avstängd mot Eskilstuna pga broreparation så då fick vi verkligen träna på att åka flotte, fram och tillbaka, fram och tillbaka, många turer för att köpa glass på ICA blev det.

Flottfärd i Kvicksund sommaren 2017

29 juli provade vi Pippi-programmet i en Freestyledebut, det programmet är ju gjort för uppvisning och inte alls för att tävla med. Det är på tok för mycket rekvisita för att det ska vara ett klokt tävlingsprogram men nu hade vi en ledig helg och semester och varför inte ta en utflykt  Det visade sig gå riktigt bra även om det blev lite bökigt när Maya kom på att hon skulle provbita lite i tältet ....öhhhh... nåväl det räckte trots strulet till en uppflytt i debuten och en fin 3:e plats. Härliga lilla tokfian.

FS debut för Maya 29 juli 2017

11 augusti var det dags för Goldespecialen, Maya och jag hade en riktigt rolig dag och grejade med oss poäng på alla stationer vilket inte alls var givet eller alla som gjorde. Vi fick poängsviten (15, 15, 14, 6, 20 poäng) och vi summerade dagen till 70 poäng och en 9:e plats bland 41 startande i nybörjarklass, vilket vi är jättenöjda med o såklart firade vi med favoritgodiset banan.

Maya på GS 2017

19 augusti var det dags för sommarens andra kennelträff och då var det på Combine, även här fick Maya visa sitt Pippi-program och jag hade uppstart för höstens valpkurs med Combines A-kullsvalpar som då precis fyllt 4 månader. Direkt efter kennelträffen hämtade jag upp två huskies som vi skulle passa något dygn medan deras husse och matte gifte sig. Det gick superbra att ha dem alla 4 tillsammans även om det tog en stund innan vi fick alla att slappna av tillsammans.

Niko och Idun på besök

23 augusti började vi även en kvällskurs i tävlingslydnad för Bea Granlund, mest för att ha lite att träna på i vardagen och för att matten skulle bli lite uppdaterad på nya lydnadsreglerna. Men det är alltid roligt att få lite nya moment att träna på och att bli lite inspirerad av nya instruktörer och träningskompisar.

Maya på Lydnadskurs hösten 2017

27 augusti höll Maya och jag en introduktionskurs i Freestyle hos Karin i Strängnäs, vi var där i god tid och Maya fick leka med flera hundkompisar vilket hon tyckte var jätteroligt. Sedan skötte hon sig utmärkt som demohund och fick som avslutning ha lite uppvisning. Medan vi plockade ihop efter kursen hann hon leka lite till med sina nyvunna kompisar, en trött men väldigt nöjd tjej som somnade så snart vi kom hem.

 FS kurs i Strängnäs 27 augusti 2017

ja det var lite om vår sommar i kortformat, o säkert mycket vi inte nämnt. Kan ändå notera att farbror Eddie haft lite bekymmer med sin bakdel o svårt att resa sig ibland så har vi med veterinärhjälp provat oss fram till en medicinering som fungerar. Eddie ser ut att vara smärtfri med den och han reser sig utan större problem. Så skönt om han får hänga med oss ett tag till vår goa fina farbror som är oss så kär ❤️


Unghundsderbyt 2017

Ända sedan vi tog över Maya har unghundsderbyt funnits i planen och vårens träning har haft derbyt som tydlig målsättning och nu var det dags.

Maya och jag åkte ner kvällen innan till Gryt där kompisen Anne-Louise har sommarhus som hon så snällt lånade ut till oss. Vi kom ner rätt sent men hann ändå med lite träning på skogsängen utanför huset och en promenad ner till havet för att träna lite på att vara nära vattnet och hämta några dummies men utan att provbada

UD Maya på klipporna i Gryt

Vi satt där i kvällssolen och hade det riktigt skönt o pratade om hur roligt vi skulle ha på tävlingen och att vi skulle se till att det blev så skoj som vi hela våren hade hoppats på. Vi försökte också komma överens om att vi tar det som det kommer o vad som helst kan hända men vi ska försöka undvika tjuvstarter för det är så himla tråkiga nollor att dra på sig, blir liksom inge kul ens för hunden eftersom den då inte ens får leta efter dummyn utan direkt gå tillbaka till gå. Maya blinkade o det tror jag betydde ”jag håller med dig matte”

UD Maya o A-S

Vi sov som två prinsessor i ett jättestort hus bara vi två och på morgonen hann vi gå en runda ner till havet igen och ytterligare några gånger träna på att trots stenkast i vattnet vända om och hämta apporter på land. Kändes skönt för matten att det såg tryggt och stadigt ut. Efter frukosten packade vi ihop och åkte ut till tävlingen, var jätteskönt för Maya att det inte blev så lång bilresa på morgonen eftersom hon tycker det är jobbigt att åka bil och inte kan slappna av där. Vi kom fram i god tid och hann fika och ta det lugnt i skuggan under ett träd innan det var dags för samling. Det kom en åskknall som Maya inte verkade bry sig det minsta om, skönt tänkte jag, och skönt att inte stackars Eddie var med.

UD Samlingen

Vi hade startnummer 209 och då skulle vi börja med ruta 5 som var enkelmarkering i brant uppförsbacke, vilket visade sig vara den ruta som hade allra längst kö av alla. Vi fick först köa en stund för att få lägga tennisbollen i rännan. Totalt väntade vi någonstans mellan 1,5-2 timmar på den stationen, tror väntan nästan var jobbigare för matten än för Maya. Inser att jag inte har tränat mig själv så mycket på att vänta 2 timmar för att sedan vara alert och på hugget. Det var ändå bra rutplatser för det gick att hitta skugga medan vi väntade och det var tur för det var ganska varmt ute. Medan vi väntade såg vi de hundar som arbetade på rutan och insåg att det var en utmanande uppgift, det var relativt många hundar som aldrig tog sig upp på berget utan fastnade nedanför och fick ge upp. Vi gjorde oss redo och gick fram till insläppet, ett par hundar innan fick vi stå på tur och flytta oss ett steg i taget framåt för att vara beredda när det var vår tur. Jag tog det säkra före det osäkra och gav henne ett extra stanna kommando när jag tog av kopplet. Skott nedanför och kast uppe på berget av dold kastare men bågen syntes tydligt och jag tyckte det såg ut som att Maya såg apporten. Hon satt kvar och jag skickade iväg, hon for med full fart över ängen och uppför skogsbacken, vid branten valde hon höger men gick inte tillräckligt långt åt höger för att det skulle gå att komma upp så hon kastade sig mot berget och det tog stopp, hon ramlade tillbaka ner. Då sprang hon till vänster sida av branten och försökte där men inte heller där hittade hon någon bra väg upp, där stod också skytten och då blev hon lite kvar där och började leta, sedan letade hon vidare nedanför branten o någonstans där tror jag att hon hade glömt bort att dummyn faktiskt låg uppe på berget. Efter lite letande även på höger sidan men nedanför branten så vände hon och kom i full galopp tillbaka till mig. Lite skumt för så brukar hon aldrig göra, endera tänker jag att hon trodde sig höra en inkallning från mig alt så fick hon för sig att det här inte var en lösbar uppgift eller så vet jag faktiskt inte vad som hände eller hur hon tänkte. Känner i alla fall inte alls igen beteendet från träning, hon brukar alltid fortsätta leta tills jag bryter henne. Jag tog emot henne, kopplade upp och berömde henne ändå medan vi gick därifrån, viktigt att bygga glädje och hopp inför kommande rutor både för henne och för mig själv. Vi firade lite för oss själva och sedan packade vi ihop och gick vidare till ruta 1 som var enkelmarkering på vatten.

UD ute vid vattenrutan

Ruta 1 var nog den rutan som hade näst längst kö, även här fick vi köa en liten stund för att få lägga bollen i rännan och sedan var det bara att vänta igen. Nu insåg vi även att det skulle bli lunchavbrott för domare och funktionär om ett tag så det lär bli ytterligare väntan. Vi hittade en skön plats uppe i skuggan i skogen och la oss tillsammans på en stor platt sten o vilade lite. Mysigt hade vi det, min Maya och jag <3 Efter att vi väntat ca 1,5 timme fick vi höra att det nu var tomt med ekipage både på ruta 2 och 3 så vi tog vår boll ur rännan och gick vidare till ruta 2 där vi var välkomna rakt in direkt.

Ruta 2 var enkelmarkering i hagmark, det kändes som något vi verkligen tränat på och jag kände mig lugn i att om hon bara inte knallade så skulle vi fixa den. Hon satt stadigt och fint och kastet landade rätt nära en telefonstolpe ute i hagen. Maya for med full fart rakt ut till rätt område o jag hörde domaren väsa staaaaaaaaaaaaaaannna nu!!! Men Maya for rakt över området och fortsatte till skogsbrynet, där stoppade hon upp och började vädra och leta, hon letade sig tillbaka till rätt område igen och igen flera gånger om och varje gång hörde jag domaren verkligen hoppas på att hon skulle få den. Konstigt nog fick hon aldrig vittring på den, vet inte riktigt hur vinden låg och hon är som sagt var van att leta en hel del och även i högt gräs så jag var fortfarande rätt säker på att hon skulle lösa den, domaren tyckte ändå jag skulle försöka hjälpa henne med signaler o jag gjorde ett försök även om jag själv inte riktigt trodde på det. Vi har ytterst lite tränat dirigering och signaler så jag vill inte använda det i tävlingssammanhang eftersom chansen att det ska hjälpa henne är mindre än att det stjälper henne, nu verkade det inte göra varken eller så jag fick kalla in henne. Kändes så trist framför allt för Maya som verkligen letat duktigt och kämpat i det höga gräset o så få springa tillbaka utan dummy. Nåväl jag berömde henne med ord och applålder för att hon kom direkt på inkallningssignalen och domaren tyckte också det var bra att jag gjorde det. När vi gick ifrån rutan fick hon rejäl belöning och vi hade ju tennisbollen vi kunde bära därifrån i alla fall. Nu kändes de om möjligt ännu viktigare för både henne och mig att vi fyllde oss med självförtroende och glädje, att på två försök inte fått med någon dummy hem känns ju onekligen lite tjurigt, speciellt med tanke på att hon verkligen ansträngt sig.

Hade vi haft bra signaler intränade så hade en stoppsignal direkt när hon gick rakt ut till rätt ställe och om jag hade kunnat hålla henne kvar i rätt område med närsökssignal varit superbra gissar jag, känns som en fin målbild att ha i huvudet inför framtida dirigeringsträning.

Vi gick vidare till ruta 3 som var en enkelmarkering i nerförsbacke och även här blev det vår tur direkt. Vi ställde upp och det kom skott och kast, ett tydligt kast längst ner i skogsbacken i någon slags blötmark (tror jag). Maya var stadig, såg kastet och sprang rakt ner i full fart, kom en liten bit förbi nedslagsplatsen men letade sig relativt snabbt tillbaka och plockade upp dummyn, vilken uuuuunderbar känsla att se henne ta upp den, för hennes skull (och förstås för min också), så skööönt!!! Den kom in i ett cigarrgrepp men vad gör det, jag fick den fint i handen i alla fall. Duktiga härliga Maya, o så glad hon var när vi gick därifrån, hon fullkomligt studsade vid min sida och jag kände nog samma studsande glädje själv. Vi två hade fått in vår första dummy för dagen, gött  Vi fick 17 poäng på rutan.

UD Maya i skogen vid klipporna

En liten promenad vidare till ruta 4 och på vägen dit passade vi på att använda hundbadet de markerat, var sankt och långgrunt och hundarna fick inte fara omkring men hon kunde i alla fall svalka av magen o tassarna vilket säkert var skönt för nu var det rätt varmt.

Ruta 4 var först en kort sträcka av fotgående bakom skytten och sedan en enkelmarkering i högt gräs uppe på en liten kulle. Vi värmde upp med lite heelworksnurrövningar medan vi väntade på vår tur att gå fram. Fram till skytten, fotgående bakom, tror hon stack ner nosen en gång och jag gav henne ett extra kommando men hon fanns i alla fall vid min sida hela tiden. Vi ställde upp och även här (som på alla andra stationer) fick hon ett stanna kommando (kanske inte hade behövts men ville så ogärna ha någon knallning ju). Skott och hon såg kastet som sedan hamnade lite dolt i gräset på kullen. Maya sprang upp på kullen och lite för långt, fram till skogskanten, men letade sig efter en liten stund tillbaka till rätt ställe och det syntes tydligt när hon fick vittring på dummyn, fångade vittringen och plockade upp dummyn. Härliga Maya och full fart tillbaka och fin avlämning. Så skönt, så härligt och så roligt att vi fick visa upp och känna det där vi vet att vi kan. Vi firade igen med massa gottens och härlig glädje tillsammans. Här fick vi 15 poäng på rutan.

Vi packade ihop och gick förbi station 5 där det ännu var jättelång kö på väg tillbaka till ruta 1 som vi nu hade kvar dvs. vattenstationen. Nu var i alla fall kön mycket kortare där och vi behövde bara vänta en liten stund innan det var vår tur. Vi gick fram och satte oss i geggan som det nu blivit där alla stått och skickat samt tagit emot hela dagen. Maya satt stadigt och stack ut när det var dags, bågen på dummyn syntes för hunden men inte nedslaget pga vassen. Maya sprang och simmade genom vassen och fortsatte mot båten men när hon nästan var framme vid båten vinklade hon av åt rätt håll och fick syn eller vittring på dummyn, vet inte vilket men rakt emot den i alla fall, plockade upp och vände tillbaka.

IMG_8935

                                                                              Foto: Annelie Karlsson   

Maya simmade med bra fart men på väg upp där hon bottnade i dyn (såg det ut att vara) så saktade hon farten o det gick rätt långsamt, så jag valde att peppa henne lite för att minimera risken att hon släppte dummyn för tidigt. Det var ändå ett antal meter hon skulle ta sig från vattnet och upp till där jag stod. Hon höll kvar dummyn och skakade sig inte förrän jag hade fått dummyn och hade den i säkert förvar. En rolig funktionär visade oss vart vi skulle gå vidare och hänvisade oss direkt till ”utställningsringen som är här borta” hahahaha  då tittade jag på Maya och insåg att hon var huuuur smutsig som helst på magen, det riktigt hängde lera o skrufs under henne. Han gjorde min dag den funktionären, så härlig kommentar mitt i all ”allvarskänsla”, TACK för den, skrattar fortfarande när jag tänker på den  På vattenrutan fick vi 17 poäng.

Maya var så sprudlande lycklig, hoppade och skuttade och kunde knappt bärga sig tills vi kunde fira ihop, jag kände mig också så otroligt lycklig, vi hade gjort en sådan fantastiskt bra insats, faktiskt över vår förmåga på flera sätt. Även om det självklart hade varit ännu roligare med poäng på alla rutor så tycker jag vi alltigenom gjorde en riktigt bra insats båda två.

UD Maya i blommorna

Vårt, läs mitt, eget mål som var högt uppsatt var att undvika knallning, det klarade vi alldeles galant!!!! Att vi sedan klarade att mentalt hålla ihop och resa oss trots den tuffa starten med två rutor där hon jobbade ihärdigt men utan att hitta någon dummy att ta hem känns sååå bra för framtiden. Det kommer vi ha med oss som en erfarenhet som höjer oss när vi som bäst behöver det. Vi båda två orkade hela dagen trots det varma vädret och de långa väntetiderna, vilket inte är en styrka för någon av oss. Vi klarade av det och tänkte positivt, fick tid att mysa tillsammans och bara njuta av dagen och att vi faktiskt var till start på Unghundsderbyt, en av få golden retriever och en av de allra grövsta och ljusaste av de som ändå var där. Flera som positivt kommenterade Mayas fart och arbetsglädje ”trots” att hon är den typ av golden hon är. Totalt fick vi 49 poäng och det med två nollor, det känner jag mig jättenöjd med. Vi kom på 108:e plats av totalt 180 startande och blev 12:e golden (om jag räknat rätt). Jag var oerhört trött på hemvägen, glad att vi inte hade valt att åka ner samma morgon utan sov i närheten. Nu blir det lite vila för oss ett tag innan vi tar oss an fortsatta utmaningar som blir träning inför B-prov, dvs. sök och viltträning. Nu gäller det bara att få tag i bra träningsvilt också. Vi kommer också så smått börja med dirigeringsträning och nu ser jag verkligen fram emot det, tror vi kommer bli ett bra dirigeringsteam om vi bara tar det långsamt och bygger mycket glädje och förtroende i det jobbet.

TACK LENA för förtroendet att ta över Maya, jag är så otroligt tacksam för det  och jag vet att du gärna hade velat starta henne själv på derbyt om hon bott kvar hos dig. Hoppas och tror att vi så här långt förvaltar ditt förtroende rätt okej, min Maya och jag ser jättemycket fram emot fortsatt träning och många härliga stunder i skog o mark och andra sammanhang tillsammans.

UD Maya o jag vid Gryt


Maj 2017

Vi har hunnit med mycket under maj i år, bl a har Maya gjort ytterligare en start på WT och vilken start det blev

WT i Värmland

Vi åkte till Värmland Maya och jag på tu man hand. Kvällen före WT åkte vi till mamma och pappa för att ha lite närmare på morgonen. Skulle då passa på att kasta några apporter i vattnet men det gick sisådär, Maya klev på något i vattnet, tror det var en stock, på första apporten och sedan ville hon då rakt inte gå i vattnet. Ett par dummies simmade då lite ensamt omkring därute så mamma fick ta roddbåten o åka ut o hämta dem. Efter det kastade hon några apporter från båten vilket gick finemang o inget ont som inte har något gott med sig, då fick vi även testa på det här med kast från båt

Nåväl nu var det ju inget vattenarbete på WT men gjorde ju inget att vi hade tränat på det ändå.

Det var 5 enkelmarkeringar på WT, där vi hade störst problem med den första. Maya sprang rakt ut till granen där den hade landat men fick den inte direkt och drog då rejält ut åt höger där hon letade ivrigt men på helt fel plats. Tror t om hon hittade något ätbart hon försåg sig med (tror dock inte domaren uppfattade det kanske) innan hon drog vidare o jobbade sig tillbaka så att hon hittade dummien. Övriga stationer tycker jag vi löste riktigt bra och de kändes stabila även om det blev lite letande på ett par av dem. På den tredje råkade hon tappa dummien på vägen in  men tog direkt upp den och fortsatte. Stadig vid skott och kast och förutom den hon råkade tappa hade vi fina inleveranser o avlämningar. Vi belönades med 78 poäng (12, 18, 10, 18, 20) och på det placerade vi oss som 11 av 38 ekipage i NKL. Jag är supernöjd med vårt resultat och framför allt glad att hon när vi var klara kunde slappna av ordentligt trots att tävlingen fortsatte många timmar och det sköt massor runt omkring oss.

Maya och jag i Värmland

 

Kurs på Combine

Vi har även hunnit med ytterligare en kursomgång på kennel Combine med Lena Karlsson, bra jaktlydnadsträning gjorde vi denna gång och det kändes väldigt tryggt och bra med vårt fotgående och de stadgeövningar mm vi gjorde.

Efter kursen grillade vi korv och hade trevligt och på em gick vi ut på hygget och tränade minnesmarkeringar i stekande sol. Även dessa fixade Maya bättre än jag hade förväntat mig, vi har inte alls tränat minnesmarkeringar på det sättet. Hon hade lite svårt med den sista som var en dummy vi la ut när vi klev ut på hygget och skulle ta på vägen tillbaka. Då hade ju mycket hänt under tiden och hon var trött efter att ha tränat hela dagen. Vid första utskicket förstod hon inte alls vad jag ville men då kallade jag in och så gick vi lite längre upp i backen och när jag då skickade ut henne så var det som att hon kom på att vi hade lagt ut en dummy på ett omkullfallet träd när vi gick ut på hygget o så stack hon upp mot rätt område. På väg ut hittade hon en av de andras dummy och tog den  vilket var helt OK för vi behövde inte alls ta vår egen, alla hade lagt ut i samma område. Det var roliga och nyttiga övningar och vi fick dessutom träna oss på att jobba i riktigt varmt väder.

När vi var klara på hygget fick Maya vila i bilen och vi 2-beningar fick gulla lite med valparna som då var dryga 4 veckor, hur gulliga o söta som helst.

 

Hundens dag och Mayas debut på Fristadstorget

Pippi Maya o tältet

Foto: Yvonne Larsson

Den 24 maj firades Hundes dag i Eskilstuna och vi var inbjudna att ha Freestyleuppvisning på torget. Maya skulle nu vara med för första gången och vi hade tränat in ett litet Pippi Långstrump program med tält och kappsäck och t om Herr Nilsson. Det är i stort sett ett klass 1 program som vi med lite mer träning (för att få bort handhjälper och belöningar) skulle kunna starta med på tävling. Eddie fick damma av sitt gamla We are all the winners program och vara med som lite utfyllnad eftersom vi hade några kompisar som inte kunde vara med. Eddie var rätt uppstressad pga att mikrofonen skrapade innan han skulle köra, stackars Eddie men han gjorde ändå rätt bra ifrån sig och när han väl kommer in i träningsbubblan så glömmer han lite bort att vara rädd. Tänk vad vi tränat oss på att hantera hans rädslor, han och jag tillsammans

Maya skötte sig som om hon aldrig gjort något annat än visat upp sig på torget, fullt med folk, de stod i flera led runt hela planen och hon kikade till lite då och då på publiken som om hon ville kolla att de verkligen tittade på henne men annars helt opåverkad av dem. Häftigt att hon är så cool i nya miljöer och sammanhang, hoppas jag kan bevara den förmågan för lång tid framöver. En rejäl miss av mig som istället för tegelstenen vi hade tränat med som tyngd i tältet kom på den ljusa idén att ta med 2 stora dummies istället. Stackars Maya blev helt rådvill när hon stack in huvudet i tältet för att hämta kappsäcken och där fanns 2 dummies.... hon tittade på mig och såg ut att tänka...höörrö matte, det ligger dummies här...då ska jag väl ändå INTE hämta väskan även om du sa det???????  Jag fick springa dit o hjälpa henne förklara att JO då, hur dumt det än verkade så var det väskan vi skulle hämta just denna gång . Nästa gång tar vi med alla säkerhet med oss tegelstenen istället. Trots den lilla fadäsen så hade vi riktigt skoj både Maya och jag och det såg även ut som publiken gillade vårt program.

Film från Mayas uppvisning

 

Kursavslutning på Träskaten

Den 26 maj var vi för sista gången på vårens Anita Norrblom kurs på Träskaten. Vi fick prova på många olika delar och hade väldigt roligt. Bl a tränade vi vattenapportering med kast från båt och ihopp och uppgång där det var en rätt brant kant för hundarna att dyka i från och ta sig upp via. Maya klarade både ner och uppgång riktigt fint, hjälpte henne ordentligt med handtarget och pepp på väg upp och hann ta dummyn innan hon skakade sig om än med knapp marginal. Även en dirigering i form av ett skick mot samma område som hon hämtat i tidigare men nu hade hon inte sett att dummyn lades ut och även denna hämtade hon så fint på egen hand och utan hjälp.

Sedan provade vi att hämta markering där hundarna var tvungna att hoppa över ett rätt högt staket. Det var lite svårt vid tillbaka hoppet på första markeringen så då fick jag peppa lite men sedan gick det som en dans. Söta kompisen Judith som också går kursen tyckte stakethopp var så roligt så hon hoppade fram och tillbaka, fram och tillbaka helt för nöjes skull

Vi avslutade kursen med att hämta markeringar i Skvattram mossen, det var klurigt och den första hittade inte Maya men övriga gick bra och trots riktigt varmt väder så gick hon en fin walk up i den höga Skvattramen som avslutning på kursen.

Det här har varit en riktigt bra kurs och vi har fått prova på så många olika saker och vi har fått lösa nya uppgifter på ett bra och tryggt sätt. Hoppas vi kan  hitta en lika bra kurs någon mer gång i framtiden. Vi ska i alla fall gå två kursdagar för Anita i höst är det tänkt så de ser vi fram emot redan nu.

 

 

Mors dag

Maj avslutades med att vi åkte till Degerfors för att fira mors dag och hundarna passade förstås på att nöjesbada lite när de ändå var hos mormor, en riktigt bra dag även för dem.

Mors dag i Degerfors

 

Andra saker under maj

Ibland gör vi även sånt som inte har med hundträning att göra, t ex har vi under maj varit på kusin Elsas konfirmation i Arboga, vi har firat Eva som fyllt 50 år och Jonna & jag var på St Eskils avslutningsmusikal, de satte upp musikalen Grease i år och Jonnas fantastiskt duktiga danskompis Mattias hade huvudrollen, en helt magiskt bra föreställning! Dessutom har en hel del tid och engagemang under maj använts för att peppa och coacha Eve som skrivit klart sin C-uppsats och just nu spurtar för fullt för sin kandidatexamen som statsvetare. Heja Eve

Jag har nu också äntligen klippt ihop lite film från Eddies tävlingsavslutning, dvs då han kammade hem ett CK på utställningen i Forshaga, blev 4BH och BIM veteran  FILM

 

Planerna för juni

Framför allt är det unghundsderbyt för Maya den 10 juni som vi har fokus på nu även om vi också ska hinna med en FS uppvisning i Hallstahammar innan. Eve blir klar med skolan och flyttar hem under sommaren, då hon jobbar här i stan, innan hon flyttar till Mariestad för nytt jobb i slutet av augusti. Vi hinner även med en sista kursomgång med Lena K på Combine innan sommaruppehållet och när vi kör igång i höst igen är det tänkt att jag ska hålla i kurs för de nya valparna och deras ägare medan Lena kör med de vuxna, det ska bli riktigt roligt att köra goldenvalpkurs! Jonna fyller 22 år på midsommarafton så då ska vi fira henne förstås och sista dagarna i juni åker vi till Skåne för att vara med på vår första kennelträff på Glenriska dvs Mayas kennel, det ska bli väldigt roligt. Då är det dessutom semester, tänk vad tiden går fort när man har skoj

Trevlig sommar!


Ingen bra hunddag - men Rasmus var duktig

Söndag var sannerligen ingen bra dag för oss vad gäller hundarna

Mats o Eddie var i Stockholm på B-prov med dummy, vi tänkte det kunde passa Eddie bra men inte just då i alla fall visade det sig. Han kändes rätt okej på uppvärmningen men gick sedan upp i varv när det var hans tur o den första vattenstationen hade gått skapligt, där gick det ju inte att ställa till det så mycket.

I transporten till nästa station kände Mats att Eddie var på väg att explodera och det var på håret han gick kvar vid sidan o när han sedan skickade honom på markeringarna så for han iväg, hittade visserligen markeringen direkt men krånglade sen med dummyn, kollade skytten o larvade runt. Kom i alla fall in med båda enkelmarkeringarna efter en massa blåsande o krånglande från Mats. På söket sen så sprang han ut och hittade första dummyn, tog sen den med sig o sprang till en annan o minns inte riktigt om han bytte eller la sig där o tuggade på den eller vad han nu gjorde. Mats valde i alla fall att bryta tävlingen där och det gjorde han såklart helt rätt i.

Vet inte om det är effekt av att han blev så rädd vid nyår för grannarnas fyrverkeri o smällare men han verkade i alla fall inte få panik över skotten här men däremot drog det upp honom i stressnivå så till den grad att alla hans gamla unghundsbeteenden var vips tillbaka. Grabben var som i 1,5 års åldern o just den var inte superperfekt om man tänker jaktapporteringsmässigt

 

o ändå var detta som hände det minsta problemet i vår familj under söndagen. Jag hade lagt ett viltspår till Allvin på lördagskvällen som vi skulle gå på söndag fm o det gjorde vi. I den första återgången tyckte jag mig känna att jag var med o styrde lite väl mycket o ville verkligen undvika det i den andra så jag släppte linan ett ögonblick när han ringade i återgången o VIPS var han försvunnen (som en oljad blixt) och själv var jag så inne i själva spårarbetet o ringningen så jag hade första sekunderna inte en tanke på att han verkligen skulle vara BORTA men vaknade rätt snabbt när jag hörde någon skälla en bit bort. Det var ingen hund som jag först trodde, det var en stor rådjursbock för sen kom bocken springade i full fart med Allvin efter sig (i sele o lina o hela alltet) o sen var de båda borta igen, jag hörde skällande o sprang åt det hållet o sen såg jag dem komma igen, bocken först o Allvin efter. Det var som en film, fast en rätt obehaglig en, hade säkert kunnat vara en komedi om det inte var min EGEN hund som var med.... Lite "Marley o Me" känsla typ

 

Sprang o gick om varannat runt runt i området o funderade på om de rackarna skulle ge sig ut bland husen o skämma ut sig och funderade också på om Allvin kan komma ikapp bocken o vad han i så fall skulle göra??? Då kommer en farbror med en goldentik gåendes på stigen men de har inte sett Allvin men lovar hålla utkik o det går inte lång stund från att jag lämnat dem tills han visslar på mig, självklart har tjejtjusaren Allvin avbrutit sin bockjakt för att gulla lite med den tjusiga tjejen. Ja rätt skönt när jag väl höll i linan igen kan jag lova o vi bytten den snabbt till koppel o gick hem. Klöven hämtar vi en annan dag.

Försökte tänka positivt på hemvägen även om det var svåååårt, tänkte på vad Stefan sagt dagen innan, det är inte helt lätt att fixa ett maxpulspass till hunden.... MEN... HUR SVÅRT var det tänkte jag??? BRA att han var uppvärmd innan, synd han inte hade pulsmätare på sig, BRA att vi tog nedvarvning på hemvägen... jodå tänker man så - då var det inget dåligt pass alls, antar att med adrenalinpåslaget o full fart över stock o sten (INGEN lätt terräng alls i den skogen, riktigt bökig faktiskt) i 15-20 min... rätt okej som maxpulspass antar jag

Vad gäller viltspårandet känner jag starkt för en liten paus just nu, först de 2 senaste passen där jag krånglat med spårläggningen o så nu detta, rast/vila på det en stund tror jag!! 

Dessutom var det extra tråkigt att jag just idag fick veta att vår Eddies o min HtM tävlingskurs blivit inställd pga för få deltagare  Jag ville verkligen gå den kursen men men inte mycket att göra åt. Vi var sen inte särskilt sugna varken Mats eller jag på att rasta juvelerna på kvällen men fick ju lov i alla fall o höll hårt i kopplena

Det som ändå var väldigt positivt den här dagen var att jag åkte till Kumla/Hallsberg o tittade på Rasmus första dansuppvisning, det var riktigt skoj att få vara med på. Duktiga Rasse masse

o Allvin han låg hemma själv o vilade sig tills Mats o Eddie kom hem, antar han återhämtade sina muskler o sorterade intrycken

Film från dansuppvisningen 


Mats o Eddie på WT * 2

Workingtest helg för Mats o Eddie, start på labbeklubbens KM (öppet för alla retrievers) på lördagen i Bro och på GRK Sthlms WT i Vallentuna idag.

Eddie - Årets snabbaste apportör

Gick riktigt bra för dem båda dagarna. På lördagen fick de 62p (18-16-13-1-14) och en delad 13e plats av 29 startande och idag drog de till med 78p (20-18-4-19-17), 12e plats av 35 startande o det med en 4 poängsruta som kanske i slutänden ändå var bästa prestationen av Eddie. Husse fick honom att vända i luften i första galoppsprånget på en tjuvstart. Har aldrig hänt förut att man fått stopp på honom i ett sånt läge. Rutan var sen helt klockren o domaren sa att hans hjärta blödde när han var tvungen att ändå se det som en tjuvning.Troligen berodde tjuvningen på att husse blev otydlig eftersom han själv tvekade om han skulle vänta på att domaren sa något eller inte o då märkte nog Eddie att han var lite osäker kan man gissa.

På lördagen var det ett närsök på land men precis intill vattnet som blev för svårt, Eddie hittade några dummies först men tyckte nog sen att det även borde finnas några i vattnet också o tog sig ett bad vilket hundarna INTE fick göra på denna ruta, Eddie var inte ens särskilt intresserad av att snabba sig upp till husse när han försökte avbryta honom. I ärlighetens namn har han nog aldrig tränat på att BARA söka på land precis vid vatten, då har det funnits både i vattnet och på land i så fall så inte konstigt det blev för svårt, får bli något att träna på inför framtiden.

Söndagens moment ja förutom tjuvstarten då var så bra så husse var överlycklig när de kom hem, de hade haft superfint samarbete o kontakt alla moment igenom, den där UNDERBARA känslan som man så gärna vill uppleva tillsammans med sin hund.

Duktiga killar jag har, så stolt över Er o vad ni lyckas åstadkomma tillsammans tack vare väldigt idog träning i mååååånga år!!


DM helgen 2012

Vet inte riktigt hur man summerar en av de största händelserna på året dvs Västmanlands DM för Golden Retriever. Det häftiga med det arrangemanget är dels att vi lyckas locka så mååånga hundar varje år (drygt 70 st i år) och dessutom att vi har en sån otroligt trevlig o gemytlig stämning där alla peppar o stöttar varandra. Jag hoppas vi kan fortsätta hålla DM på den här nivån många år framöver.

En kalaschans för många att få prova på tävling under väldigt lättsamma former och förhoppningsvis lockar det några till att träna mer under året och såklart komma tillbaka nästa år igen.

Jag var nästan tveksam till att starta Allvin över huvud taget, dels för att han hade strulat så otroligt när vi tränat den sista tiden, varit riktigt riktigt unghundsaktig men också för att det var rätt mycket jobb att få arrangemanget i hamn o jag kände att med mitt fokus på det så var det inte så lätt att fokusera på en strulig tonåring däremellan.

Eftersom Eva B fick förhinder i sista stund att vara med så blev det jag tillsammans med Anitha som planerade för lydnaden och med god hjälp av Eva H som fixade en massa praktiskt. Det är sannerligen en hel del att tänka på när man arrangerar. Var uppe o hjälpte till att sätta upp tält samt tillsammans med Anitha gjorde vi i ordning lydnadsplanerna o förberedde material mm på fredag kväll. Senare på kvällen satt jag o pluggade på elitmomenten i lydnad för att klara av att någorlunda tävlingsleda den klassen, skulle även tävlingsleda klass II för alla ekipage utom mig själv förstås så det var en del att göra. Svårt men också lite roligt. Skrev ihop lite stöd för de som skulle döma o tävlingsleda startklassen. Jag är otroligt tacksam för alla som ställde upp o hjälpte till att vara funktionärer på lydnaden o med vår sena planering så var det många som fick hoppa in i sista stund men allt löste sig finfint. Härliga människor vi har i klubben!!!

Lördagen var det lydnad och utställning

På lördag morgon fick Allvin stanna hemma ett tag o Mats, Eddie o jag åkte till Skantzö, ingen idé att ha herr Allvin sitta där o skälla när ingen har tid med honom på ett tag ändå. Bra när tävlingen är så nära så man kan åka hem o hämta hunden när det är hans tur

När jag fått igång all lydnad o tävlingsledat klart var det dags för Eddie att köra lydnad. Vi har försökt påminna oss lite de senaste veckorna det här med lydnadsklass II men annars har vi ju inte kört det sedan i vintras så lite ringrostiga är vi båda två. Jag är jättenöjd med vår insats där faktiskt, han gick lite svajigt på fria följet (ofokus tror jag det berodde på) o sen ställde han sig utanför rutan??? vet inte varför, rutan brukar vara ett av hans 10-poångsmoment men kan hända jag var för säker o gjorde nåt tokigt när jag skickade honom.

På fjärren fick jag använda dubbelkommando för att han skulle lägga sig innan jag gick ifrån honom??? men sen gjorde han en klockren fjärr, Duktiga Eddan!!!!

Totalt blev han 4:a i klass II på sina poäng o viktigast för mig är att det kändes bra o vi båda hade kul en bra känsla. . Jag pratade med domaren efteråt som undrade om vi körde mycket lydnad? Nej inte just nu sa jag men vi gjorde i vintras. Domaren tyckte att med sån duktig hund var det dumt att matten fixade poängavdrag med en massa knixande .. får väl skylla det på rallylydnaden o HtM'en vi tränat där jag är med o styr en massa med kroppen...tydligen utan att jag tänkte på det satt det i även på lydnadsplanen. Bra att tänka på utifall vi ska köra lydnad senare igen!!!

Jag ställde ut Eddie o även om svansen som vanligt hålls alldeles för högt där inne så är känslan otroligt mycket lugnare o bättre än det varit tidigare, något positivt har verkligen hänt med honom i sommar i utställningsringen vilket är himla kul o sköööönt. Han är mycket coolare, tittar inte oroligt runt sig hela tiden o känns på helspänn utan mycket mycket mer avslappnad o fokuserar på mig. Eddie fick HP! o det var riktigt roligt

Mats åkte o hämtade Allvin o han var ju inte nådigt uppe i varv när han kom till tävlingsplatsen med alla hundar o folk

Dags för lunchuppehåll o sedan fick Allvin hoppa in i utställningsringen. Han skötte sig trots högt varvtal finfint o både stod o sprang fint och fick sitt HP.

Sedan ställde jag även ut söta Lystra, har ju nu ett par gånger fått äran att göra det o det är superskoj, helt annorlunda än att ställa både Eddie o Allvin, dels för att vi inte är lika samspelta och dels för att hon är en helt annorlunda hund, nyttigt för mig o skoj för oss båda tror jag. Kändes som vi bägge två var mycket mer vana med varandra och situationen nu än på Specialen, tyvärr fick vi inget HP idag heller men vänta bara tills vi teamat ihop oss lite till, då ska ni få se på HP

Därifrån hastade jag in i lydnadsringen med Allvin o guuud så spännande . Grejen är ju att hemma i lugn o ro så kan han alla de momenten som ingår lätt som en plätt MEN det betyder INTE ALLS att det ska fungera tillsammans med andra människor, hundar i närheten o en lockande badbassäng precis bredvid. Jag hade hela tiden tanken i bakhuvudet att ....jodå visst kan han lika gärna komma på att han ska springa o hoppa i bassängen men .....inte Allvin inte....

Han skötte sig utmärkt, tandvisning funkade fint, inte så han drar upp läpparna självmant men han protesterar i alla fall inte. Det är liiiite skillnad mot hur Madonna var i det momentet som var hennes absolut svåraste

Sen var det linförighet o han gick såååå fint såååå lilleman , dags för momentet sitt... o jodå visst kan han sitt men han kunde visst också ligg o sitt o ligg o ja jisses va han kunde många saker på en gång. Där fick vi såklart inte full poäng men vi fick i alla fall poäng

Momentet ligg, klockrent!! o sen var det inkallning o ja men en finare inkallning tror jag inte man kan begära av en valp. Duktiga lilla Allvin fixade 96 av 100p och på det vann han valpklassen i lydnad

Finaldags i utställningsringen o Allvin vann bland hanvalparna o fick vara med i BIS finalen där han kom på en fin BIM plats bakom "Snygg-Soppan" som Malin ställde så fint åt Sofia. Grattis Sofia o Malin o förstås Soppan!!!

DM utst

Eddie var kvar länge i hanfinalen han också, blev inte placerad men jag tror han kom på 7e plats om man räknade hur många som var kvar när vi blev avtackade. Det var såklart svansföringen som gjorde att vi inte kom högre men vi var supernöjda med dagens resultat o jättelyckliga över hans HP som gav honom en extra träning ihop med massor av andra hanar. Nyttigt nyttigt!

Efter att vi plockat ihop tält o lydnadsgrejor så var det äntligen dags att åka hem, skööönt tyckte både Mats o jag som båda hade jätteont i halsen o var superdupertrötta vid det här laget. Vi bestämde oss faktiskt för att avstå supén på kvällen o istället vila upp oss så vi skulle orka med söndagen. Bra val av oss även om det tydligen hade varit mycket trevligt på kvällen.

Vi åt hämtpizza o Mats som lämnat halva sin Gorgonzola med Oxfilé o Bearnaisesås och trodde Eve eller jag plockade undan... fick under natten hjälp av kamraterna Tusse o Allvin att göra slut på den.

Vi vet inte vem som åt vad men kanske Tusse åt fyllningen o lämnade brödet åt Allvin...vi lär aldrig få veta????? men jätteslut var den i alla fall o kartongen låg på vardagsrumsgolvet.

Söndag var det Working test

Efter samling så delade vi upp oss, valparna hade en samlingsplats o resten av gänget gick vidare till sina stationer. Eftersom jag endast hade en hund = Allvin att föra idag o inte skulle jobba själv så hade jag inte så bråttom o satte mig sist i kön av de 13 valparna. Nyttigt för Allvin att vänta tänkte jag

Ozzy o Lena redo för WT debut

Allvins brorsa Ozzy var där med sin nya matte Lena o det gick riktigt bra för dem på debuten i Workingtest o matte var så glad o stolt.

Ozzy med matte Lena

När vi hade väntat nästan 3h i kön och med tanke på hur det har gått när vi tränat den sista tiden så trodde jag nog nästan att Allvin skulle totalt försvinna iväg, kanske simma över hela sjön o kolla vad som fanns på andra sidan när jag släppte lös honom

Gjorde vad jag kunde för att förbereda honom, gick en hel del fotgående på vägen, en del stegförflyttningar för att fånga hans fokus, o så sisådär en 15 handtarget, både tomma o med lilla hartussen i munnen att lämna av. Sen var det dags för start o vi var sist ut i valpklassen idag.

Vattenmarkeringar:

Först en jättekort markering på vatten, kopplade loss honom, sa sitt kvar, markeringen kastades o jag skickade honom, klockrent ut o direkt tillbaka in o lämnade i hand innan han skakade sig

Han satte sig fot o var så sugen på att sticka ut igen så han nästan skakade, o jag var ÖVERtydlig när jag sa "Staaaaannnnna kvaaaar" o kastet gick men gick lite snett så den "försvann" bakom gräskanten framför oss o landade mitt i en näckrosbladsansamling. Tror faktiskt inte ens Allvin såg nerslaget dels för att det var lite bakom gräskanten o dels för att jag varit så övertydlig med att säga Stanna kvar. Men han bekymrade sig inte över det utan slängde sig ut i vattnet o simmade rakt ut, hittade inget o simmade lite runt runt o fram o tillbaka o letade ivrigt. Hittade nån näckrosbladsklump o tog den men insåg direkt att det var nog inte rätt grej, släppte o sökte vidare. Jag försökte styra honom lite med hur jag flyttade mig i sidled på land o även lite lockande "häråt" för att få honom närmare o så flyttade mig o pekade åt sidan när han kom för långt åt ena hållet o när han närmade sig på med lite närsökssignal. Efter ett bra tags simmande med lika hög intensitet så lyckades jag styra in honom i rätt område o han HITTADE DEN!!! Han blev JÄTTEGLAD o tog den i munnen o simmade in till land o kom upp mot mig, den här gången släppte han den lite tidigt men inte värre än jag kunde fånga den i luften, så helt OK även om jag gärna vill att han verkligen trycker den i min hand. Jag var otrooooligt nöjd med hans insats i vattnet o min dag var redan gjord!!!!!

Jag gillar att han jobbar på även när det blir svårt o inte ger upp o var dessutom glatt överraskad att jag lite grann kunde styra honom för det har vi ju verkligen inte tränat på. Superlycklig såklart över att han vänder direkt hem med dummisarna o lämnar dem i hand. HURRA HURRA HURRA!!!!

En transport i koppel en bit upp till skogen där det var först en landmarkering. Allvin sitter kvar lös, markerar finfint o sticker på kommando. Hittar, greppar o vänder TILLBAKA o lämnar i hand. För att vara helt säker så lockade jag lite på honom när han precis hade plockat upp dummien. TJOHOO för Allvin!!

Nu har 4 dummies lagts ut i samma område som markeringen kastades o en 5e kastas som markering i området. Allvin springer ut o hämtar den, jag lockar, han gör en liten liten omväg men kommer ändå direkt tillbaka. Jisses va överraskad men lycklig jag blir!!!

Skickar ut honom på sök o han letar ... men letar lite konstigt på nåt sätt, lite virrigt o jag funderar på vad han håller på med.... jahaaaa han ska visst bajsa... kanske pizzan gör sig påmind naja efter det får jag honom i alla fall att fortsätta söka o han kommer in med 3 dummies till innan domaren tycker att hon sett vad hon behöver se. ALLA dagens dummiesar har levererats i hand - UNDERBART!!! Det kunde man inte tro för några dagar sedan. Allvin går hem från sin debut i workingtest med full poäng. Duktiga lilla hund, ibland bara KAN du ALLTING utan att man förstår hur det gått till. Allvin vann valpklassen på WT med sin fullpoängare.

Dags för sopplunch o nu är t o m Allvin lite trött o nöjer sig med att ligga o vila fastbunden medan jag äter soppa

T o m Allvin blev lite trött efter 2 dagars arbete

Sopplunch

Mats o Eddie har klarat av alla stationer de också på fm med lite blandat resultat.

2 enkelmarkeringar där Eddie knallat på båda!!!! (brukar han ALDRIG göra) men sen gjort supersnygga jättesnabba arbeten på båda två... de hade fått några tröstpoäng där men kändes förstås lite retligt för husse. Så kan det gå med det man är säker på för det tränar man inte så mkt på o sen i stridens hetta (första stationen o uppvarvad hund) så kan det gå så här. Bara att träna lite på det så är det löst tror jag, skönt på ett sätt när något men egentligen är bra på inte funkar för då är det mer lättlöst än det som alltid är struligt. Tänk positivt!!!.

På linjetaget hade Eddie gått lite snett, troligen kunde husse tänkt mer på hur vinden låg för hade han gjort det hade han kunnat skicka lite åt andra hållet, för Eddie (precis som Hera) fick vittring på en dummy som tillhörde en annan klass men som låg rätt nära o kom i vind o de hämtade den istället. Noll poäng

Närsöket hade varit alldeles utmärkt prima o där fick Eddie senare domarens pris för dagens bästa insats på den stationen i sin klass .

Vattenmarkeringen var också i stort sett perfekt, Eddie hade släppt apporten precis när han klivit upp på land men direkt på eget initiativ tagit upp den igen och lämnat snyggt, så näst intill full pott även där.

Eddie kom på 12e plats i Semi-klassen men har ju potential för mycket högre poäng till nån annan gång.

Eddie som tävlade i DM klassen kom totalt på 20e plats vilket var ungefär i mitten o klart godkänt även om rutan på lydnaden och såklart jaktdelen kunde varit lite bättre förstås.

Allvin blev med sin seger i lydnad, seger i WT och bästa hanvalp på utställningen Årets Valpmästare.

Valpmästare DM 2012

Tänk att den för några dagar sedan odrägliga unghunden kunde samla ihop sig på det här viset o verkligen överleverera när det blev tävling. Det bådar sannerligen gott inför framtiden o inte minst ger det hopp till en matte som ibland känt sig näst intill aningens uppgiven. Helt säkert är att de struliga dagarna återkommer o då får man påminna sig om denna helgen så orkar man mera

Den allra sötaste hundföraren i helgen var utan tvekan Matilda 7 år som förde sin stora goldenhane (inte den på bilden) i utställning o lydnad på l.ördagen (med snyggaste inkallningen i klassen) o på delar av workingtestet på söndagen. Inte illa gjort när man själv väger en bråkdel av vad hunden väger, vad månne det bliva av den tösen Hon var i alla fall glad över pris-vovven som Allvin o jag tyckte hon var väl värd

Helgens sötaste hundförare Matilda 7 år

Dagens roligaste hade vi kanske när vi alla jättetrötta (både hundar, förare o fotograf) skulle försöka fota alla deltagande Combine-ekipage o det var sannerligen inte det enklaste....

Inte lätt att fota hundekipage inte

Anna är smart o tänker att om jag slänger lite mossa framför hundarna så tittar alla ditåt...

...eller...

Eddie ville inte vara med på bild

men till slut så satt alla i stort sett stilla

o stackars fotografen Zandra Beijer kunde få till ett par fina bilder.

Tack för hjälpen Zandra!

Combine gänget på DM_2

Combine gänget på DM

Birgitta o Peggy, Anna o Hera, Mats o Eddie, A-S o Allvin samt Lena o Ozzy

(Mille o Tekla skulle varit med men kunde inte pga löp)

Nästa år hoppas vi på ett utökat Combine-gäng med ännu fler kompisar!!!


Goldenspecialen 2012

Vi tog väldigt lite bilder själva i helgen så förutom dessa har ijag "lånat" lite bilder från Annelie, K (gyllenliv.blogg.se), Mille Selander o Lena Magnusson. Kan hända jag hittar fler att fylla på med senare från andra.

Att lyckas på Goldenspecialen är stort!!

Där tävlar man i både Working test och Utställning, dvs hundarna får visa upp de sidor som ligger till grund för rasens ursprung dvs både "brain & beauty". Vissa är förstås bara med på arbetsprovet och andra på skönhetsutställningen men många väljer att få mäta sig i Dual Purpose.

Eddie o Mats startade i Nybörjarklass på Working Testet på fredagen och det gick riktigt bra för dem. De fick 67 poäng och placerade sig 30 av 82 ekipage och det trots att vattenstationen inte alls passade Eddie eftersom det var otroligt kort apporteringsavstånd. När han suttit o väntat på sin tur vid station 4-5 där det small skott från alla håll o man hörde plask i vattnet o de andra hundarna jobbade så var han mer än övertaggad o att då får ladda iväg kanske 15m o hämta en markering på vattnet är SVÅÅÅÅRT. Blev lite jonglerande med båda enkelmarkeringarna på väg tillbaka men de kom i alla fall fint upp i hand på husse o utan att skaka sig innan. BRA JOBBAT!!!

Station 1: Närsök i en ravin på hygge med en dummy uppe på andra sidan o en nere i botten. Eddie jobbade på bra men var nog troligen framme till dem utan att ta upp dem först (i sin iver att kolla av området). Hämtade sedan in en av dem i alla fall och fick med sig 5 av 20 p.

Station 2: En jättttttelång enkelmarkering på hygge som Eddie fixade fint, sprang precis förbi den först men vände direkt tillbaka o plockade upp den. Fick 16p av 20p.

Station 3: Två enkelmarkeringar i ravinen på hygget o Eddie skötte sig exemplariskt och fick full pott = 20p.

Station 4: Enkelmarkering på hygget men nära kanten till en mosse bakom och därefter linjetag till samma plats. Eddie for iväg som ett skott på markeringen men spikade den inte utan tog en liten sväng runt först (måååånga hundar gjorde likadant) men höll sig kvar i linjen o gick tillbaka o fick den. Linjetaget fixade han sedan finfint. 16p av 20 möjliga.

Eddie i arbete

                                                                Foto: Annelie Karlsson

Station 5: Två mycket korta enkelmarkeringar från båt på vattnet. Eddie hämtad dem men som sagt med stressnivån han hade så blev det en hel del jonglerande på hemvägen. 10p av 20.

Totalt 67p av 100 möjliga och det gav ett andrapris och många fina Dual Purpose poäng.

Mats o Eddie 2a pris på GS WT 2012

Lördagen var vi publik och miljötränade Allvin, hade vi förstås gjort även på fredagen så han började bli lite trött vid det här laget och kunde t o m till slut somna ute på hygget trots att de sköt o jobbade runt omkring honom. Duktig liten valp!!

Allvin somnade till slut

Allvin sover

                                                                Foto: Annelie Karlsson

Familjen Zetterljung har vilodag

                                                                 Foto: Lena Magnusson

Publikgänget

                                                                 Foto: Lena Magnusson

Analyserande

                                                 Foto: Lena Magnusson

Eddie o husse chillar på GS

                                                  Foto: Lena Magnusson

På kvällen blev det lite förberedelser för utställningen o hundarna gjordes i ordning. Vi har bott i ett hyrtorp på området och det var såååå BRA o trevligt o fint o härligt. Där bodde vi tillsammans med ett gäng hundkompisar o deras vovvar. Mille med Berta o Tekla (Allvins bästa vän i världen) och Anna med Hera. Första 2 nätterna bodde Marlene som har Eddies syrra Vinna, o hennes dotter Ella där tillsammans med 2 av sina vänner Suzanne med sin Goa o så Malin som är en av Marlenes valpköpare och har MInna (syster till Ella). Morbror Eddie fick chans att agera lite förebild till småtjejerna .

Hundmys i stugan

Nä'r Marlene o hennes kompisar åkte hem kom Lena (vår uppfödare) med sin dotter Linda o bodde hos oss istället o de hade 3 vovvar med sig (Tino, Toddy o Allvins brorsa Davy) så huset var fullt av både folk o hundar hela tiden. Härligt!!

Igår söndag var det utställning o den blev inomhus i hundträningshallen på konstgräset så lite lyx. Först ut av våra hundar var Allvin som vann sin klass Puppy III (var dock ensam i den) och i tävlingen om bästa hanvalp kom han 4:a (av 4 st) så det kanske inte var ett toppresultat men vad gör det, han fick jättefin kritik o domaren tyckte om honom. Viktigast av allt var också att han återigen fick en trevlig upplevelse av att vara i ringen, stod fint, rörde sig fint o det är supernyttig träning för framtiden.

Bästa hanvalpskonkurrens

Allvin o Ann-Sofie

Däremot var han trött (inte så konstigt efter 3 intensiva dygn) o attans rastlös resten av dagen så superskällig i komposthagen o han har svårt när det händer mycket runt omkring o det gjorde det verkligen. Mats fick lite flashback från Eddies unga år, när han stod utanför ladan med Alllvin för att han inte skulle gå upp för mycket i varv o störa alla andra.... men vi har lite idéer hur vi ska jobba med det här nästa gång så vi får se.

Eddie o Ann-Sofie

När det blev Eddies tur så var vi rätt säkra på att vi skulle ut rätt fort från den ringen, Eddie brukar sällan placera sig på utställning eftersom han är lite osäker där inne bland alla andra hanar o bär då sin svans överdrivet högt.

Eddie i ringen

Domaren bedämde hund för hund o sen var det dags för konkurrans o han började plocka bort hundar men vi stod kvar..... o stod kvar... o stod kvar... o när jag räknade så var vi bara 5 kvar och det betydde att vi kommer placera oss, tjohooo

Eddie på GS Utställningen 2012Det blev inte bara placering utan Eddie placeras som nummer 2 av alla dessa hundar och inte nog med det han får HP (hederspris) vilket betyder att domaren bedömt honom vara av utmärkt typ!!!!. Det var otroligt roligt och största vinsten för mig o bäst av allt var hur jag kunde känna att jag har en helt annan hund där inne i ringen jämfört med tidigare. Han fokuserar på mig och det jag säger o gör och inte på alla andra som finns runt omkring, han slänger inte med blicken för att kolla vart han har de andra hanarna bakom sig. Såååå himla skönt o det tror jag vi kan vi tacka all annan träning o tävling vi håller på med. Han har mognat o blivit bättre på att fokusera på rätt saker men är också mycket mycket mer van att vara ute bland andra hundar som inte gör honom något. Att vi sedan fick gå in igen i finaltävlingen om bästa hanhund var riktigt skoj även om vi såklart inte placerade oss där bland alla erfarna o meriterade utställningshundar. Underbara Eddie va du är ljuvlig!!

(sen lovar jag att det är superanvändbart med alla stegförflyttningar Eddie kan göra när man ska ställa upp för fotografering o flytta sig lite hit o lite dit, lite fram o lite bak... hade jag inte alls tänkt på när vi tränade in det )

 

När sedan prisutdelningen för Dual Purpose drog igång var vi såklart nyfikna på vilka som skulle placera sig o där satt vi avslappnade o ombytta när de ropade upp de 3 som kommit på delad 3:e plats med 29p var o det var 3 Combine-hundar!!! Eddie, Hera o Nova. Otroooooligt o vi fick snabbt skynda oss upp ur stolarna få på kavajen o rusa in i ringen för att ta emot priser.

Prisutdelning

De som delade 2:a platsen hade 30p och när sedan Linda och Toddy tog hem förstaplatsen på 31p ja då kan ni tro att Combine-gänget var saliga av lycka!!!

Här är alla DP pristagarna, Linda o Toddy till höger, sedan de tre 2:orna och de tre 3:orna.

DualPurpose pristagarna

                                                                 Foto: Annelie Karlsson

Vilken fantastisk helg!

Eddie har haft 3 av sina syskon med familjer där o hejat på honom, det är rätt lyxigt. TACK Siw o Tintin, Lena o Ebba samt Marlene o Vinna!!! En underbar kull med speciella hundar o fantastiska ägare!!!

TACK alla i "Combine-gänget" för sällskap, gemenskap, stöd o support o TACK också alla ni andra vänner som varit med oss i helgen. Familjen har verkligen varit lite utökad vilket är så skoj o härligt.

Varma Kramar

(kanske kommer fler bilder lite senare)


RSS
«oktober 2022»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009