Blogg

Frisk och Sund hund

En jättebra föreläsning med Stefan Rosén var vi på idag. Det var goldenklubben Sthlm/Gotland som arrangerade i samarbete med Labbeklubben (i Sthlm tror jag) och vi var ca 15 personer som träffades i Vårberg i en trevlig liten stuga. Först blev vi lite oroliga när vi kom dit för parkeringen var mitt i solen och vi hade ju tänkt ha hundarna i bilen men arrangörerna var så gulliga så vi kunde parkera i skuggan mitt framför huset o Allvin skötte sig med den äran i bilen.

Detta trots att det var ett promenadstråk precis utanför bilen o gick massa hundar o folk förbi där o han skällde inte alls där de låg i bilen o underhöll sig med utsikten. Tror grabbarna var rätt trötta i huvudet efter några timmar med att ha koll på allt o alla

Stefan var som vanligt jätteintressant att lyssna på även om det var en hel del svåra (kanske t o m latinska namn på muskler, leder o senor) som man inte riktigt hängde med på men en riktigt bra grundföreläsning om kroppen, puls o vad som händer eller inte när man tränar eller låter bli.

På slutet gick han också igenom olika träningsmetoder för att träna både kondition, styrka och koordination/balans o en del av dessa har vi förstås redan testat men det var också lite nya grejor som måste provas

Extra skoj att både Mats o jag kunde gå tillsammans för då har vi dessutom hört samma sak direkt från källan o kan fortsätta diskutera o fundera tillsammans på hur vi lägger upp grabbarnas träning.

Viktigaste jag tog med mig från dagen (mkt som jag redan visste men också lite nytt) var:

- Uppvärmning 10-20 min, tiden beroende på hur hård ansträning man ska ha

- Nedvarvning 5-20 min + stretch (gärna stretch 2 ggr både snabbt direkt efter och sedan ytterligare en gång hemma på kvällen efter promenaden)

Exempelpulserna nedan är från hans egen hund som har 40 i sovpuls, 60 i vilopuls och 319 i maxpuls ... tror jag det var)

Motion (räknas enligt Stefan ej som träning )

 • Promenader (ex.puls 98)
 • Lugn cykling (UNDVIK alltid asfalt om möjligt, sliter på armbågar) (144)
 • Avstressad simning
 • Jogging (122 när det var motionsspår och ny miljö)
 • Längre sammanhängande arbetspass (lydnad, rally etc) i lugnt tempo

Konditionsövningar (Ligger hunden på ca 50% av sin maxpuls som arbetspuls är den extremt uthållig o man behöver alltså över det för att den ska förbättra sig ytterligare)

 • Springa fritt i skogen (169)
 • Simning med kraft eller motstånd (195)
 • Treadmill (både styrka och konditionsträning) (176)
 • Cykel, snabbare och varierat tempo, kuperad terräng, med synintryck (170)
 • Jogging,  med drag, snabbare och varierat tempo, kuperad terräng
 • Backträning eller intervaller (viktigt med mjukt men fast underlag, djup sand kan skada muskelfästen)
 • Spårarbete (160)

Styrkeövningar

 • Treadmill (både styrka och konditionsträning) (176)
 • Bära klövjeväska (180-230) (Hunden kan bära 5-10% av sin vikt o mindre vikt o längre tid ger uthållighet medan högre vikt och kortare tid ger styrka) idé: ca 2,5km 2 ggr/v
 • Kedjedrag (160-210) Ger även balans o koordinationsträning, jämnt underlag men gärna kuperat (Hunden kan dra 10-50% av sin vikt)

Balans- och koordination

 • Benmanschetter
 • Balansera och klättra i skogen eller på andra saker
 • Bakdelskontrollsövningar (ger även styrka i bakdelen)
 • Kedjedrag
 • Gå i stege som ligger på marken eller en bit upp

 

Viktigt generellt att variera träningen så mycket som möjligt; aktivitet, belastning, tid, terräng, plats. Är man på ny plats eller de får mycket synintryck för det händer saker runt om så blir arbetspulsen högre.

Allt som är ovant för hunden ger högre puls och bättre träning än det den vant sig vid, och hundar vänjer sig snabbt.

Viktigt också med återhämtning efter träning, därför är det en bra idé att variera sin träning för då täcker man olika muskelgrupper med olika aktiviteter och de andra får återhämta sig.

 

Den allra vanligaste orsaken till att hundar och speciellt unga hundar skadar sig är Hundlek eller andra snabba inbromsningar med samtidig vridning åt något håll.

En hund kan vara född passgångare och då är det genetiskt (vissa raser har ordentliga problem med detta idag, t ex dobermann)

Om en hund börjar passgå helt plötsligt är det mest troligt att den avlastar någonting pga smärta eller svaghet.

Viktigt att en hund som ansträngt sig inte ligger kall och ev blöt utan behöver ligga på något varmt, (ev torkas) eller ha täcke på sig för att inte bli stel och förlänga återhämtningstiden eller riskera framtida skaderisk

 

Viktigt att ofta känna igenom sin hund, lite massage, lite stretch och kolla rörelseomfånget. Gör man det så kan man i tid upptäcka om något inte står rätt till och då är det allra bästa att göra en 4 leg check och låta någon som vet och kan känna igenom hunden på djupet.

 

Ja förstås var det en massa mer matnyttigt men tror det här var det allra viktigaste o mest användbara för oss och ev någon annan.


Instruktörsutbildning i FS/HtM

600839_4805609419549_133850142_n (2) 

Den gångna helgen var jag och Eddie o Karlstad på SKK's instruktörsutbildning, steg 1 i Freestyle/HtM. Jag gick ju en liknande utbildning för några år sedan på Hundsteg men då fanns inte SKK diplomeringen och då hade jag heller inte börjat träna och tävla i detta själv så tänkte det kunde vara nyttigt o skoj att gå den här utbildningen "igen".

o det VAR det såklart.

Två fullproppade dagar med teori och övningar tillsammans med engagerade kurskompisar en duktig instruktör. När man hållt på en del själv både med just de här sporterna och hundsträning i största allmänhet så lyssnar man ju lite annorlunda och kan ta till sig detaljer som man troligen inte kunnat göra annars. Fick flera bra tips o idéer med mig hem även om mycket av det vi gick igenom blev repetition (vilket i och för sig aldrig skadar heller).

Klassfoto

Eddie var med o hade största träningssvårigheterna i att ta sig in och ut i lokalen. Han skulle ha sin bur i ett litet rum bakom klassrummet som i sin tur låg bakom en liten hundshop/hundtrim. Allt detta såg i hans värld UT SOM HOS VETERINÄREN = Livsfarligt

Dessutom låg hela lokalen och träningsplanen vägg i vägg med Djursjukhuset ... så han var inte helt fel ute.

Men men träning ger färdighet och vi fick ju gå ut o in många gånger första dagen så när det var dags att åka hem till mormor o morfar för att sova så gick han lugnt o fint bakom mig genom hela klassrummet och hundshopen. Jag var JÄTTEGLAD över det. Vi köpte ett fint älghudsben till honom som han fick tuggen en liten stund på när vi kom fram till stugan.

Eddie med fina benet 

Förhastade jag trodde nu dag 2 att det skulle gå jättefint att gå in med honom MEN INTE DÅ... vi var typ tillbaka på ruta 1 och Eddie gjorde vad han kunde för att slita sig iväg från ytterdörren när vi närmade oss... fick gå o sätta på sele för att inte riskera att han kryper ur halsbandet o sen gick det bättre. Vi stegade på RAKT in o jag gav honom ingen chans att försöka med något annat. Inne i hundbutiken stod vi stilla och väntade att han lugnade sig så pass att han kunde äta godis (vilket inte gick från början) o även dag 3 så gick det bättre o bättre för varje gång vi passerade.

Däremot när han väl kom in till sin bur så gick han gärna in i den o låg där snällt o tyst o stilla hela tiden medan vi hade teori o det var ibland riktigt långa burpass för hundarna. (Tur det inte var Allvin som var med )

Vi tränade på en del moment som Eddie kan skapligt men passade förstås på att även träna på några som han aldrig testat förut som t ex huvudvridningar, klossträning medsols (fråga mig inte varför, men Eddie har bara kört motsols insåg jag...Madonna kunde åt båda hållen hon, men Eddie är ju aldrig tränad med så mkt struktur i klickerträningen), backa mot mig när han är vänd ifrån, framåtslalom medan jag backar mm mm. Riktigt kul hade vi o Eddie gillade träningen MYCKET!! Klossträningen medsols var kanoooon för att förbättra/stabilisera vår position 5 i HtM'en så den ska vi träna mycket på.

Vem vet, det kanske blir även ett freestyle program för Eddie nån gång i framtiden.

Kunde såklart inte låta bli utan tränade lite freestylemoment med Allvin när jag kom hem, till hans stoooora förtjusning. Jag lovar att han var INTE glad i fredags när vi packade, bl a en stor kasse med torrgodis, en hel kylväska med gottens från kylen, en hel väska med skojsiga leksaker, det var en mycket besviken liten Allvin som Eddie o jag vinkade av.

Men desto gladare blev han när vi kom hem igen på söndag kvällen, han lärde sig snabbt både slalom och att gå runt pinnen. Dessutom av en slump dagen efter så råkade han självlära sig att gå på bakbenen...ja jag säger då det, den grabben är inte som alla andra hundar  

o hur gick det med älghudsbenet då? jo det var med hem o när Allvin var ensam hemma med mig på måndagen så fick han tugga på det o efter en timme så var det bara en liten liten bit kvar... ett sånt ben räckte tydligen fleeeera månader till en border collie...hur klena tänder har de?

Extra skoj med helgen var att vi hann med att umgås lite med mamma o pappa samt även syrran o Rasmus som kom o sov över där. Myspys o så kunde vi alla passa på att Gratta mamma/mormor lite i förväg på födelsedagen. GRATTIS bästa mamsegull på födelsedagen 

 Utsikten från mormor o morfars stuga

Nu får vi se om det passar så jag kan gå steg 2 utbildningen i höst kanske, hoppas på det.


Vad gör vi nu för tiden

Ja det kan man sannerligen undra men vi verkar inte ha svårt att få dagarna att gå hur som helst.

MYCKET jobb är det på alla håll, lite FÖR mycket om man skulle hinna med o ha energi för den hundträning man skulle önska men men allt har sin tid.

Mycket vila för hundarna blir det

Jonna har varit på intervju för sommarjobb, nu håller vi tummarna för henne. Igår var dessutom hon o parkompisen Emma i Söderhamn o tävlade "Street par" o gick till semifinal, kom delad 7:a av 16 par. SUPERBRA jobbat tjejer!!!

I fredags hade Jonna o Emma o några till av deras klasskamrater en dansuppvisning i Eskilstuna med temat "Starka kvinnor", tyvärr hann jag inte åka och titta på dem men det var skoj att jag ändå fick se lite från den på filmen som skolan la upp efteråt, se länken här FILM

 

Eddie o jag kämpar på med vår HtM träning, programmet ser än så länge mycket bättre ut i mitt huvud än vi får till det i verkligheten, men det är ännu några veckor kvar till tävling så kanske vi hinner få till det även utanför min drömbild. Har jobbat mycket med att få honom att släppa hur/vart jag har händer o armar i andra positioner än "vanlig fot" (där vi löste det för läääänge sen tack vare träning hos Anna) försöker nu använda samma metod på övriga positioner och jag tycker det tar sig så sakteliga. Vi tränar också på stabilitet i de för oss lite nyare positionerna och vi har tränat mycket på att han ska följa mitt tempo även när det går sakta, dvs ett steg i taget och detta för att få in mer o mer stabilitet i positionerna. Har även klippt o tonat låten så nu har vi en version vi tror på för klass II, ska bli intressant att se om domarna håller med oss.

Allvin ja han o jag vi tränar att gå FINT I KOPPEL o undrar just hur många timmar vi lagt på det??? MEN det bästa är att träning ger FÄRDIGHET!!! Det går oändligt mycket bättre nu än för bara någon månad sedan. Härom dagen erbjöd han dessutom frivilligt att gå bakom mig i skogen o det har nog aaaaldrig hänt förut, däremot har vi tränat MASSOR på att jag ber honom göra det o belönar där o tänk... vips så "i brist på annat sätt att få belöning kanske" så provade han med att gå bakom o gissa om det lönade sig

Vi har hela vintern tränat apportering inne, framför allt i samband med hans mat. Han sitter fint o väntar på kommando när jag slänger dummyn, springer FORT både ut o in med den, trycker den i min hand, sneglar upp mot mig o väntar på "tackkommando" o när jag tagit dummyn så kastar han sig runt tillbaka till fotposition... det var bara att jag råkade en dag stå precis bredvid vattenskålen i hallen o när han kastade sig runt för att sätta sig i fotposition så landade han mitt i skålen med sin inte alltför lilla rumpa... o himlars va vatten det blev att torka.

Efter det har matten tagit mod till sig o provat ute i skogen istället , första gången med kopplet hängades efter o på så kort avstånd så kopplet räckte, men andra gången tog vi långlina o körde på lite längre avstånd o det FUNKAR!!!! såklart har vi då ingen störning o jag är väldigt beredd men han hämtar o kommer TILLBAKA!!!! Helt fantastiskt om ni frågar mig

Igår provade jag t o m här ute på tomten, i backen o för honom är nästan tomten svårare än skogen för här har det varit lite bus o tokigheter tidigare. Men han grejade det o då var ändå både Tusse ute o störde (jagade sluttampen av långlinan...suck...) samt grannen gick förbi på vägen. Vi går från klarhet till klarhet om än med mikroskopiskt små steg, tur vi kan glädjas åt dem!!

Första gången med klövjeväska

Han har även provat att gå med klövjeväska o första dagen tog jag tom väska o ville bara se hur han reagerade på att ha den på sig... typ inte alls skulle jag vilja säga. Nästa dag la jag en dummy på varje sida, ca 400-500g per sida o nja han verkade då rakt inte bry sig om det heller. Kanske att han höll något lugnare tempo men inte var det stor skillnad o inte hindrade det honom från att gå in i buskar o snår inte. Han trodde nog bara det var en ny slags sele o verkade nöjd med att få gå ut

Idag startade vi också träningen för viltspårsäsongen o Allvin gick ett 650m långt spår från igår och gjorde det riktigt bra. Vi jobbade lite på upptaget, hade 3 lätta återgångar, dvs inte så snäva men ändå återgångar, både blodade o oblodade vinklar samt oblodad raksträcka. Tempot var lite väl högt i början o jag fick sakta in honom genom att hålla emot men på slutet tycker jag han höll riktigt fint tempo på egna tassar. Här är en filmsnutt från då han hittade klöven. FILM Känns skoj att vi är igång nu o hoppas på att vi känner oss klara för start i Öppenklass någon gång senare i vår/sommar.

 

En del kursande o kursplaner har vi också som vanligt o förutom Allvins vardagslydnadskurs vi går på torsdagar så har Allvin o jag också anmält oss till Utställningskurs på Canis i Sthlm i maj. Där tänkte vi jobba hårt med att träna på att visa upp oss ÄNNU bättre i utställningsringen, ska bli roligt att gå en Canisutbildning i just utställning, en intressant kombination tycker jag.

Själv har jag börjat på Exteriörkurs 1 tillsammans med ett gäng trevliga människor i Goldenklubben Västmanland, vi har haft första tillfället o det var intressant att försöka förstå lite mer av det här med vinklar o linjer o sånt som ibland känns aningens obegripligt. Ska bli kul att fortsätta den framöver.

Tittar på Freestyle från Crufts

Hade också tänkt gå ytterligare en instruktörsutbildning i HtM o FS  (SKKs) nu i vår men vi får se om det blir av, eftersom den ev måste byta datum. Eddie o jag är även anmälda till en tävlingskurs i HtM under våren men som tyvärr flyttat från april till maj, men den som väntar på något gott..

Nästa helg åker jag på GRKs sektionsdagar och Fullmäktigemöte i Sthlm o det ska bli riktigt trevligt att få träffa massor med goldenmänniskor i 2 dagar.

Jag har också funderat på om Allvin ska få göra MH i vår, får se om det funkar med datum men det skulle vara intressant att göra det på honom tycker jag. Dessutom blir det såklart funktionsbeskrivning för honom i samband med kennelträffen i maj.


Effektiv inlärning

Så var det dags för clinic dag 2 och idag var det Maria Brandel som pratade om Effektiv inlärning, ytterligare en kanondag och massor med bra tankar och jag fick många idéer o tips med mig om hur jag kan testa att tänka o träna på både Allvin o Eddie. Här är lite av det Maria pratade om och som jag fastnade för att ta med mig hem i verktygslådan.

 

Betrakta o förändra

Moment o detaljer är det enkla att träna in, kanske egentligen bara borde ta ca 1/3 av tiden och resten handlar om attityd, engagemang och stressnivå och det är där det kluriga sitter.

Jag som tränare behöver alltid tänka ett steg längre, "Vad leder det vi gör just nu till i längden?"

Tänk på både medvetna och framför allt omedvetna signaler och tänk alltid "Finns det en bättre väg?"

Viktigt att vi har slutmålet i sikte, att vi inte gör något under vägen som stör slutmålet.

 

Träningspasset

 • Tydlig start
 • Tydligt avslut
 • Vad händer däremellan?
 • Vad gör jag nästa gång?

 

Personlighet

Jag måste lära känna min hunds personlighet (är den typen som bryr sig, aktar sig eller inte alls bryr sig?) Viktigt att veta vad man har för att kunna agera så det passar den personligheten.

 

Vad tränar jag på egentligen?

 • Vad har jag tänkt träna?
 • Vad händer?
 • Se upp för glappet!

Viktigt att vara observant på allt annat som också händer och som byggs in/belönas utan att det var planerat.

 

Engagemang och aktivitetsnivå

Jag behöver alltid fråga mig själv:

 • Är hunden engagerad?
 • Har den rätt/bra aktivitetsnivå just nu?
 • Gillar jag attityden?

Sänk kriterierna i ny miljö/tävlingsmässig träning, då behöver vi tänka nyinlärning (pga miljön) och backa på kriterierna även om vi sen kanske snabbt kan stegra dem igen.

Har man en hund med rädslor för miljö eller annat är det viktigt att tänka i stegen: 1) Kunna vara där o kanske t om bara på avstånd till en början 2) Kunna leka där 3) Sätta mycket enkla kriterier 4) Försvåra kriterierna.

 

Helping eller Shaping

Maria ser det för egen del som att fånga beteenden eller shapa är en bra grund men hon jobbar också mycket med hjälper och använder även felsignal för att: Komma snabbt fram i träningen, få perfekt resultat och minimera risken för att få med felbeteenden som dyker upp igen senare.

Viktigt i shaping att tänka på att få lika värde i stadga som i aktivitet och se till att ha ordentlig belöningskvalité på stadga.

Shaping ger bra engagemang och hunden får oftast väldigt bra kroppskontroll samt att jag som tränare blir en duktig observatör som tänker i små steg. Men det gäller att få rena beteenden så fort som möjligt för att inte öva för många gånger på skräpbeteenden som sedan dyker upp långt senare igen.

Kör man helping får man snabbare "rena" beteenden men det är oerhört viktigt att man redan från början har en plan för hur man ska banta bort hjälpen. Gäller att inte förståelsen eller motivationen ligger i hjälpen och använd aldrig en hjälp om hunden inte är engagerad.

 

Maria håller noga isär "rätt-signal" från "keep going signal" och det blir särskilt viktigt för henne eftersom hon tänker noga på hur hon använder tiden mellan "rätt-signalen" och belöningen t ex till stadga/omvänt lockande. Hon har även flera olika "rätt-signaler" för olika aktivitetsnivå.

 

Felsignal

Det ska vara en bra känsla i "fel-signalen", jag vill inte att hunden ska sluta jobba, tappa engagemang eller bryta positionen.

Varför ska man använda felsignal?

 • Tydligare för hunden
 • Större skillnad mellan rätt/fel
 • För att öka/sänka aktivitetsnivån
 • Mer dynamisk träning (mindre stum)

Effektiv felsignal:

 • Lärs in i både fart- och stadgemoment
 • Timingen är jätteviktig!!
 • Positiv anda (bara viktigt att se till att "rätt-signalen" har ännu högre värde)
 • Vad betyder felsignalen?
 • Försök igen!!! (Viktigt att belöna nästa försök även om det inte är bra för att hålla engagemanget uppe)
 • Tillbaka på rätt spår (extra viktigt för hetsiga hundar för att hålla tillbaka frustrationen)
 • Felar man ett fartmoment måste man alltid gå ifrån hunden (aldrig emot för att inte skapa tveksamhet)

 

Är hunden säker på kommandon?

Här pratade hon lite om hur viktigt, eller inte, det är att hunden är säker på olika kommandon o vad man kan tänka på. T ex är ju sitt från stå och sitt från ligg inte alls samma moment för hunden men vi kanske försöker använda samma kommando, vilket lockar/kräver av hunden att titta efter andra signaler än att bara lyssna på ordet.

 

Sinnesstämning

Det är viktigt att ha hunden (och en själv) i rätt sinnesstämning, rätt här betyder ju både fart och lugn beroende på situation och moment.

Så som jag vill att hunden ska vara i det färdiga momentet (sinnesstämning/aktivitetsnivå) så vill jag ha hunden under inlärningen av momentet och sedan kan jag reglera mycket med belöningen.

 

Aktiva och passiva belöningar

 • Vilket är vad? Aktiva = hunden rör sig och passiva = hunden är stilla under belöningen
 • Hur använder jag dem? Det är nyckeln för att få rätt aktivitetsnivå i varje del

Lägg gärna hunden lite högre i aktivitetsnivå än vad jag egentligen vill ha för att den bättre ska klara störningar.

 

Träning mot ett mål - Förberedelser

 • Aktivitets- och engagemangskriterier
 • Lägg ihop övningar tidigt
 • Variera belöningspunkter (ha gärna en belöning på fel plats belöningsplaceringsmässigt i varje pass för att inte bli för stram/hunden VET vad/vart)
 • Växla mellan aktivitetslägen
 • Håll hundens hjärna öppen (den ska inte koppla in autopiloten)
 • Kör fler uppgifter efter varandra
 • Överträna

 

Om jag har begränsat med tid...

 • Vad är viktigt?
 • Rangordna
 • Punktträna delar (2-3 saker i 2-3 veckor)
 • Utvärdera och skriv 2 rader efter varje pass och inför nästa
 • Varning för autopiloten

---------------------------------

Heta/hetsiga hundar och särskilt med tendens till ljud är det svåraste man kan ha som tränarutmaning sa Maria, skönt då vet jag att jag kommer bli en duktigare hundtränare tack vare Allvin

Samlade tips under dagen för högtempererade hundar

Låt hunden frivilligt erbjuda STADGA, belöna med omvänt lockande efter belöningssignal och var konsekvent med att vid minsta hets så kommer ingen belöning fram.

I baklängesmarsch, belöna 4 tassar i backen.

Belöningar med leksak, kan man också köra med stadga/omvänt lockande eller lägga in leksaken i munnen på hunden istället för att den får kasta sig på den.

Behåll position efter klick/"rätt-signal" innan belöningen kommer. (Behåll position/fortsätt även vid felsignal för effektiv tävlingsträning eftersom du då inte kan bryta beteendet och göra om)

En riktigt het hund bör man bryta vid "fel-signal" för att sätta sig och lugna ner!!!

En het hund behöver mer regler runt lek och belöningar än en lugn hund.

Blanda "Varsågod" övningar med långa stillavarande moment.

En het hund som tränar stegförflyttningar, starta med stadga för att få ner varvtalet och belöna lugnt och med omvänt lockande.

Använd lugna förberedelser och sen kan man ha hetare belöningar.

För att bättre klara störningar kan en något högre aktivitetsnivå behövas än man egentligen vill ha. Balansen blir enormt viktig även om den är svår.

---------------------------------

Maria avslutade dagen med en bra bild som nog många kände igen sig lite i

Success

Lyx att ha såna här arrangemang så nära där man bor insåg jag när jag åt lunch med en tjej från Umeå!!! som det visade sig förutom lydnad även höll på lite med Freestyle o HtM (o såna tävlingar har de inte många i hennes trakter...heller), världen är hur som helst liten men trevlig

Ytterligare alltså en jättebra clinic dag där jag fick med mig massor med inspiration hem och långpromenaden Allvin o jag hade när jag kom hem var nog den allra bästa vi haft någonsin, riktigt bra känsla hela vägen och en riktigt duktig hund, måhända hade det lite med mattens sinnestämning att göra

En toppenhelg även om den gick lite väl snabbt

Det blev några nya "Siv-leksaker" inhandlade idag fast vi redan har många innan men det verkar som de gick hem hos gossarna o nåt kul måste man ju få när matte är borta hela helgen

o jag fick idag förutom lilla Ester träffa goaste Majken i verkligheten


Lekutveckling

Idag har matten varit på kurs UTAN hund, det var lekutvecklings clinic med Siv Svendsen från Norge som har Amokk Hundeskole. Drygt 4 timmars drillning i hur man kan utveckla leken och hur man kan använda den i träningen för att som hon sa, "Det skal vaere kjempegöy å trene hund!

Siv hade med sig sina 3 hundar som visningshundar o himlars va skoj vi hade åt dem, riktiga filmstars... som försökte stjäla publikens uppmärksamhet bakom henne när hon visade på någon av de andra. Vilka filurer, särskilt den äldsta, de var en del av den riktiga underhållningen tyckte jag, blev så glad av dem för de visade verkligen att de "vågade" vara lite busiga o det tycker jag hundar ska känna, då tror jag att de mår bra

Hon hade två hockeybagar som hon tömde ut på golvet ... o det var hennes hundars träningsväskor, dvs deras träningsleksaker!!!!! ... bara sisådär ett hundratal att välja bland. Det ska inte blir trist o vara samma sak jämt resonerade hon.

Leksaker

Mycket så fixade hon ju ihop egna eller satte ihop två eller flera och gjorde om dem för att få omväxling och jag fick lite kul idéer hur jag kan fixa med de vi har och få dem lite mer spännande Vi har ju faktiskt inte så få vi heller om vi räknar ihop dem, o faktiskt många av de hon hade, har vi också om jag tänker efter, men vi är sannerligen inte så duktiga på att använda alla utan fastnar gärna i gamla vanor, det får vi ÄNDRA på nu!!!

Mycket känner man igen av det hon pratar om från andra kurser, böcker och träningskompisar men det är ofantligt nyttigt att bli påmind för man glömmer så otäckt lätt det man kan eller i alla fall hamnar det långt bak i minnet. Hon hade några riktigt bra summeringar också som jag tar med mig och gjorde fina visningar o förklaringar på saker jag mest hört talas om men inte provat så mycket själv så då blir det lättare att försöka nu när man sett hur hon gjort

 

Några tänkvärda saker jag tar med mig från dagen rent generellt är:

Intensitet vs Fokus o att hela tiden ha dessa med i tänket på alla övningar, dels vad jag vill ha och vad jag får och anpassa träning och övningar efter det.

% fokus på mig vs bort från mig och att faktiskt verkligen tänka lite i % där, tror det kan underlätta för en själv och göra det hela mer tydligt.

Fart vs Stadga och att hela tiden varva det på ett bra sätt, dvs tänka på båda delar så att de kommer med i varje övning på det sätt som är lämpligt. Återigen att bara ha det i åtanke tror jag hjälper en framåt.

 

De tre lektyperna hon pratade om var:

 • Kampled
 • Jaktlek
 • Byteslek

 

Hon tyckte man skulle ställa sig följande frågor för varje hund man har:

 1. VAD gillar hunden att leka?
 2. HUR gillar hunden att leka?

och så kan man träna in olika förväntansljud för olika beteenden/belöningar som t ex jaga efter eller fokus framåt, DET tycker jag var en jättebra idé som jag ska fundera lite på hur jag kan anamma.

 

6 varianter på övningar gick vi igenom rätt detaljerat o sen också hur/i vilka moment man kan använda resp övning på ett bra sätt:

 1. Lek - Sitt - Lek (lära sig jobba för belöning, perfekt fokusträning för Allvin kände jag)
 2. Klara Färdiga Gå (fokus framåt)
 3. Jaktinkallning (fart in o lära sig själv att läsa hundens små små signaler)
 4. Varsågod (fokus framåt vs bakåt)
 5. Spring runt (fart ut och in, hunden lär sig TA I men också att jobba på avstånd)
 6. Bytesleken (goda vanor, snabba upptag, komma tillbaka, jobba med mig)

Viktigt att varva lekövningar (fart) med tänkövningar (noggrannhet) o balansera dessa.

 

Siv räknade upp några smarta övningar och sa att kan man dessa, så kan man träna nästan vad som helst:

 • Omvänt lockande
 • Musmatta
 • Handtarget
 • Baklängesmarsch
 • Klossen

Extra skönt kände jag då eftersom båda hundarna kan de här, i alla fall lite grann. Alltid skönt att få bekräftat att man har en del grunder för då kan man bygga vidare därifrån.

 Siv visar sina hundars hundratals leksaker

Siv pratade också om hur viktigt det är att man som förare vet VAD man vill ha, för hur ska man annars kunna förklara för hunden vad man vill att den ska göra. Alltför ofta vet vi vad vi inte vill ha men kanske inte så noga vad vi vill ha, i alla fall inte i detalj.

Det hunden gör OFTA blir den BRA på o det låter ju väldigt troligt o klokt!

En superbra clinic idag o jag ser fram emot ytterligare en i morgon och då med Maria Brandel.

PS! Satt förresten bredvid Johanna o lilla söta Ester idag, bara 8 mån gammal (ja Ester alltså) o satt så stilla o fint o TYST hela dagen i mattes knä.... det hade INTE Allvin klarat av... for sure!!! Duktig liten supergullig tösabit


Tävlingshandlingskurs i rally

Vilken helg vi hade, så trötta vi blev båda två men så himla roligt och givande det var.

TACK bästa Zandra o Linn för en superduperbra o skoj o lärorik kurs!!!

Vi har tränat moment, vi har tränat förberedelse och ingång på planen, vi har gått bana o filmat för att sedan analysera och vi har tränat störningsträning m m m m o förstås fikat o ätit o pratat hund o hundträning o haft sådär kul som man bara har på kurs med likasinnade

Ett härligt och blandat gäng var vi, alla med höga ambitioner och massa olika erfarenheter, personligheter, hundraser o kunskap som vi kunde dela med oss till varandra av. Dessutom lär man sig otroligt mycket på att titta på andra som tränar och se hur de gör eller inte gör, såååå lärorikt.

Här är några bilder från kursen och länk till filmen när vi gick vår första avanderade bana o gjorde det riktigt riktigt bra (tycker jag i alla fall).

Förbereder lite av kursgodiset

Söta duktiga vovven

Full fart

Nöjda kursdeltagare

Filmlänken

Vad vi framför allt tar med oss hem från kursen är:

 • Jag ska ta bort handen som är helt onödig o bara stör
 • Träna in ett bryt kommando, som jag tror, blir "Eddie här"
 • Jag måste anpassa farten lite o snabba på om han sackar o sakta in i svängarna
 • Funder mer på vart han behöver extra stöttning och inte
 • Matte måste behålla fokus heeeela banan, även i slutet
 • Matte ska lita på sin hund o att han följer, aldrig tveka
 • Inte alltid träna fullt så tävlingslikt på bana utan belöna mer spontant mitt i oxå
 • Träna mer på bakdelskontroll på höger sida o framför allt högersnurrar
 • Fundera på alla kommandon, särskilt belöningsorden o VAD varje betyder egentligen
 • Komma ihåg att underhållsträna startrutinen

Det var många bra saker att tänka på för matten och att lägga in i träningen, nu ska det bara göras också

All in all en superduperbra o rolig o lärorik kurs, kan vi verkligen rekommendera andra att gå om ni har chansen.

TACK Zandra, Linn o alla underbara kurskompisar, vi ses ute på tävlingsbanorna i framtiden!


Månadens elev

Ibland får man roliga överraskningar o det fick jag en för nån vecka sedan, då Sandra hade valt ut mig till månadens elev på Hundsteg för December och undrade om jag hade lust att skriva en artikel till hemsidan.

Jätteskoj såklart o funderade några dagar på vad jag skulle skriva om men bestämde mig för att försöka beskriva varför jag tycker det är så himla underbart att tävla med hundarna.

Här finns artikeln mm

Vill dessutom verkligen rekommendera utbildningen jag gick hos henne nu senast, Uppfödarutbildning/Valputveckling, sååån superbra o intressant utbildning!

Tack Sandra för utmärkelsen!


Sulviken o valputvecklingskurs

Jag har haft en underbar helg i Sulviken, 5 mil norr om Järpen, där jag fick träffa gamla o nya hundvänner och lära mig en massa nytt o intressant o dessutom fick se hur härligt o fantastiskt Sandra o Tobbe bor numera.

Gudrun o jag träffades på centralen o åkte sedan med samma nattåg upp, jättejättelängesen jag åkte nattåg men så smidigt det var (förutom att jag hade hosta o var lite rädd att störa de andra i kupen).

Väl framme i Järpen var Sarah så himla gullig o hämtade upp oss på stationen, hon hade kört bil från Västerås visade det sig med två av sina Malamuter. Fredag morgon när solen var på väg upp och det var minusgrader o litet tunnt snölager på marken...ja då var det bra vackert. Framme i Sulviken med den söta gården o alla hundar, ja nästan som en saga, förstår varför Sandra trivs gott där

Utsikt från gäststugans veranda

Gäststugan

Gäststugans hundgård

Söndag kväll när det var mörkt, ösregnade o var isgata så en av bilarna behövde bärgare eftersom de åkte i diket några hundra meter efter de startat så var det lagom mysigt ute. Däremot har hela helgen varit mysig inombords, en härlig tillställning med hundvänner som jag skrattat hjärtligt med o dessutom kunnat utbyta erfarenheter av hundträning både av ena o andra slaget. Så skoj när så många olika människor samlas o ändå med ett så gemensamt intresse.

Kurslokal på övervåningen o skotercafe där nere

Ingången till världens mysigaste kurslokal

Kursen då?

Så himla intressant, vi har lärt oss massor om valpar o deras utveckling från att de blir till i mammas mage och tills de "flyttar hemifrån" men också om tiden efter det och upp till året gamla. En del visste jag nog men mycket var helt ny kunskap o nu känns det bara som man vill lära o förstå ännu mer.

Att lära sig om valpens utvecklingskurva när det gäller rädslor vs. nyfikenhet, tänk va mycket man kan göra rätt eller fel om man bara vet. Inser att kan hända Eddie flyttade hem till oss precis i "fel" vecka ... om man tittar på hans utvecklingskurva o kanske därför det finns mängder av exempel på varför han betedde sig så annorlunda här jämfört med hur han hade varit o det han hade visat hos Lena. Det får vi såklart aldrig svar på men ändå himla intressant att tänka runt för det kan sannerligen förklara ett och annat (om utifall så skulle vara fallet).

Vi pratade om de olika personlighetstyperna i en kull och hos vem var o en av dem skulle passa bra resp passa mindre bra, jättespännande tankar o diskussioner. Intressant också att diskutera o inse att vi tänker så olika om saker och ting o det förstås för att vi själva är så olika. Tur är ju det såklart, vore himla trist om alla vore lika.

Diskussionen om olika valptester var nästan skrämmande o vi insåg att det finns många rekommenderade valptester som känns otroligt dumt utformade o säkert kan skada mer än de gör nytta. Vi tittade också på olika typer av träning man kan göra med valparna redan från att de är ca 2 veckor, de flesta som gör delar av detta tänker nog kanske inte precis på det som träning men som allt annat går det förstås att göra ännu bättre om man är lite strukturerad. Synd att jag inte är uppfödare så jag får prova lite men får kanske chans att inspirera några runt omkring mig med tiden

Extra kul att se var förstås filmer o bilder från träning o tester som Sandra o Michelle gjorde med sin senaste Malamutekull, så skoj att jämföra de olika valparnas beteende i olika uppgifter.

När vi tittade på utvecklingskurvan så gällde den ett genomsnitt av alla raser, nu känner jag mig jättesugen att forska lite mer i hur den ser ut just för golden, tror jag ska lägga lite tid på det framöver, bara för det känns så himla intressant.

Polarhundar på stake out

Allt som allt en superdupergivande helg o trots att det var lång tid borta från de mina här hemma så var det värt det. Gissa ett par lurviga 4-beningar som var glada när jag kom hem igen


Mindfulnesskurs

Moa Ågrens föreläsning vi hade fixat på Goldenklubben här i Västmanland om Mindfulness för hundägare var vi många som hade sett fram emot o den var precis lika bra o nyttig som vi hade hoppats.

Inget jättenytt kanske men sååååå nyttiga påminnelser om vad man ska tänka på för att må bra själv både i hundträning o vardag men också för att ha kul ihop med sin hund på träning och tävling.

Lite av det jag tog med mig från kvällen var:

Mind FULL eller Mindful... o en sååå talande bild som visades.... snacka om att de flesta kände...JAAA PRECIS SÅ är det ju som det är...gud så DUMT!!

Mind Full or Mindful

Det är alltid ett samspel/samverkan mellan Känsla/Tanke/Kropp o det är viktigt att komma ihåg. Eftersom "känslan" är så otroligt viktig för mig när det gäller hundträning/tävling och i andra sammanhang också så talade det här tänket rakt till mig.

Prata om o försök beskriva det som känns negativt laddat så försvinner laddningen till stor del, dvs den negativa känslan man själv lagt på den rena faktan. Smart drag o det FUNKAR faktiskt! (inte bara när det gäller hundträning utan i allt)

När något inte fungerar som jag vill, ta reda på den RIKTIGA anledningen, genom att ställa dig frågan VARFÖR minst 5 ggr i rad. Inget konstigt trick alls, bara precis som att göra en vanlig Root Cause Analyse på jobbet .

Relation är grunden till samarbete, tryggheten behövs i botten o finns den så kan man bygga vidare.

Det gäller att få hunden (och sig själv vill jag tillägga) i rätt sinnesstämning, stressnivå o fokus o det är ju PRECIS det som Eddie o jag kämpat så mycket med det senaste året och det är exakt DET som är nyckeln till om vi lyckas på träning och tävling eller inte.

Låt ett kommando för hunden vara som en belöning, det ska vara som att släppa iväg en gummisnodd, dvs lite känslan "tjohooo NU fick jag nästa kommando", ååå tänk va det är underbart när man lyckas skapa den känslan mellan sig o hunden

Gör en Mood Board - dvs skapa en "gokänsla" bild för dig själv som du har lättillgänglig. En bild/bilder som påminner dig själv om den där underbara känslan man vill ha och som man kan använda att peppa upp sig själv med. Använd bilder som verkligen BETYDER just den känslan för dig själv. Har börjat på en sån till mig men den är inte riktigt klar än.

För att hantera Tävlingsnerver fick vi några goda råd som t ex:

 • Använd andningen o ett jättesuperbra sätt att räkna är. 4+2+4+2 dvs andas in under 4 sek, håll kvar andetaget i 2 sek, andas ut under 4 sek och vänta 2 sek innan nästa inandning. Andas ända ner i magen (förstås) o VIPS så går det liksom inte att låta bli att lugna ner sig
 • Öppna upp ditt sinne för möjligheter i varje given situation  ("Le o Vinka" hade min älskade dotter kallat det, Puss på Jonna  )

o detta var bara lite av det vi hann prata om, tänk att man kunde få så mycket bra med sig från endast en kort kvällsföreläsning. Toppenbra var det Moa, Tusen Tack för den kvällen o att du ställde upp o kom till oss i Goldenklubben Västmanland!!!


Rallykurs

I helgen har Allvin o jag varit på rallylydnadskurs för nybörjare. Vi har verkligen haft jätteroligt på kursen, ett underbart gäng som verkligen hade kul tillsammans. Mest var det förstås förarna som skulle lära sig. Zandra (världens bästa instruktör) hade dessutom lagt upp träningen så att de praktiska passen så körde vi en i taget i korta pass o resten tittade på eller så var man uppdelade i grupper där vi själva organiserade turordningen. Allvin o jag var mest i par med Mona o Molly o vi hade sååå skoj tillsammans o de var såå himla duktiga o lärde sig massor under helgen. Stora Kramar till er tjejer

Det här upplägget passade oss perfekt eftersom Allvin fortfarande är så ung så han behöver mycket vila o lite träning och precis så var det. Dessutom var det ju flera teoripass o grupparbeten då endast förarna jobbade. Vi fick massor av chanser att träna på att göra ingenting eller titta på, precis sånt som Allvin behöver.

Passivitetsträning - mys o vila

Foto: Zandra Beijer

Allvin fick ligga i bilen o vila sig under all teori, fika, matraster samt när han jobbat klart o andra skulle jobba och det är en av de 2 saker jag är allra mest nöjd med under helgen. Han var nöjd med att vila i bilen, passade på att sova o skällde nästan inte alls, HURRA!

Den andra av de 2 allra bästa sakerna med helgen var att den galna unghunden som var jätteuppvarvad när vi kom i fredags klarade av att vända sin energi till koncentration och fokus, på ett för mig oerhört positivt överraskande sätt. Var lite rädd att han inte skulle kunna jobba alls i det skick han var o i den miljön o med den koncentration som krävs i rally men tji fick jag o TJOHOO för det. Jag är ÖVERLYCKLIG över just detta, mest värt av allt för mig!!

Koooontakt

Foto: Zandra Beijer

Att han klarade detta gjorde såklart också att hans korta små träningspass blev effektiva och superbra, duktig liten bäbis

Själv fick jag också lite bevis för att den grundträning vi gjort sedan han flyttade hem till oss, dvs kontakt, följsamhet, handtarget, bakdelskontroll o såna småsaker i vardagen gör att vi nu kan sätta ihop detta till nästan färdiga moment utan alltför mycket ansträngning. Sen behövs det såklart mycket träning på detaljer för att finslipa men så skoj att se att grundträningen blir så användbar oavsett vad man ska träna eller göra.

På söndagen avslutade vi kursen med en liten träningstävling då vi gick en hel nybörjarbana precis som på tävling fast man fick belöna under vägen. Allvin o jag klarade banan jättebra tycker jag, så stolt över min lilla bäbis

Film från träningstävlingen

En underbar helg, ett helt fantastiskt gäng o världens bästa instruktör, tror inte det kan bli bättre . Ser verkligen fram emot när det är Eddies o min tur att gå kurs i tävlingshandling för Zandra o Linn i januari. Åhhh så roligt det kommer bli!

I söndags blev lilla bäbisen dessutom 8 månader o det firade vi med att bjuda kurspolarna på "tårta" o den verkade de uppskatta. Vägde lilla guldklimpen o nu väger han 31.5 kg (o det utan att ha fått smaka på tårtan).

Funderar lite på om man kan fortsätta kallas för bäbisen när man är 8 mån o väger över 30 kg .... o kom fram till att det fungerar utmärkt så vi fortsätter med det ett slag till.

Tack för en underbar helg alla kurskompisar!RSS
«oktober 2022»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009