Blogg

Clinic i Fotgående med Ditte Andersson

Zandra o jag hade en helkväll i Stockholm i fotgåendets tecken, superskoj o jättetrevligt o massa bra idéer fick vi med oss hem.

Inte nog med själva fotgåendet utan dessutom blev jag ännu mer förälskad i den söta hundrasen Kooikerhondje, det var en 4 månaderstös med som visningshund o hon satt precis bredvid oss när hon inte visade upp sig. Jag har tittat en hel del på den rasen förut för de är sååå attans gulliga o jag lovar, denna tjej var inget undantag. Zandra o jag funderade skarpt på om hennes matte skulle märka utifall vi råkade få valpen med oss hem... o det skulle hon troligen så vi avstod

Kooikerhondje

Ditte då? Jo vilken härlig människa, så positiv o skoj att lyssna på o massa goda råd fick vi. Det var verkligen en tjej som ÄLSKADE att träna fotgående.

Hennes bästa råd som jag tog med mig hem:

 • Var superambitiös men inte allvarlig (det är tillåtet att skratta o le)
 • Ha känsla för hundens känsla (hunden ska ha gott självförtroende i träningen o våga göra fel)
 • I fotposition har vi båda endast fokus på varandra (betyder att jag inte håller hunden kvar i fotposition när jag håller på med annat t ex pratar med någon bredvid)
 • Var observant på små små saker som gör att hunden inte är redo för träning
 • När vi intar en scen, belönar jag t o m huvudvridning mot mig (det är första steget till att fokusera o välja mig)
 • Stå aldrig kvar efter belöning, hunden ska få jobba ikapp
 • Se till att skapa en trygg position vid sidan
 • Sänk hundens referenspunkt från mitt ansikte till armhåle/höfthöjd (ger rakare ställning på hunden)
 • Hunden ska VETA att det är BRA att hålla fokus, backa till grundövningarna ofta
 • Se till att inte få blicksläpp vid starten (träna störningar som omvänt lockande)
 • Ladda "fot-ordet" väldigt positivt (då blir kommandot som både en trigger o en belöning)
 • Målbilden kan vara att få hunden att behålla fokus minst 5 min i fotgående, ta tid på träningen o öka sakta stegvis tiden med fokus o koncentration

Ditte

Ditte med sin Abby o jisses va fint de kunde gå tillsammans, såg sååå lätt ut

Dittes övningar gick mycket ut på att träna mycket följa nos mot näsa o det gjorde ju Madonna o jag en hel del, med Eddie har jag inte gjort det alls lika mycket o Allvin har gjort det en del men inte lika mycket som Madonna när jag tänker efter, lite dumt kanske men det har inte blivit så. Hon tränade t ex mycket uthållighetsträning/fokus på det viset. Det är lite nytt för mig men jag köper helt tänket. Jag har ju mest jobbat med det i början/inlärning och inte så mycket alls i uthållighet.

Ditte jobbade också mycket med hjälp av miljö, framför allt vägg, men även korridor, trappa, plattform osv. Hon poängterade vikten av att överraska hunden, göra något den inte tror ska komma. Jobbade mycket med tempoväxlingar o snabba mjuka svängar som småslalom etc.

En lite kul sak hon nämnde som är bra att träna på är att gå fot till hög musik som inte alls är i rätt takt, just det hade hon råkat ut för på en tävling, där speakerljudet spelade jättehög musik med helt fel takt o det hade varit supersvårt för henne. Man förstår att det är få som tänker på att träna en sån sak

Helt enkelt en superbra kväll o dessutom hade jag trevligt sällskap, TACK Zandra!


Valpkurs

Efter 2 dagars vila för hundarna då de sovit o sovit o sovit o så bara rastat sig lite kort så var det igår kväll dags för Allvin o mig att åka med Lena o brorsan Davy på apporterings-valpkurs hos Lisa Falck i Enköping.

En liten nätt kursgrupp på 3 hundar plus en som ska vara med några gånger så blir det mycket tid till var o en vilket troligen kan behövas (i alla fall för huliganen). Allvin har verkligen de senaste veckorna kommit in i en "trots/unghundsålder" då han inte alls är lika intresserad av oss och att lyssna o då han allt oftare "pekar finger" o drar åt andra hållet...pust o stön men Madonna gjorde precis det samma i just den här åldern o för att inte tala om vad Eddie gjorde så bara att ....aaaaandas o försöka vara smartare o listigare....

Allvin började med att skälla ut några kossor som galopperade mot taggtråden vid vägen precis bakom bilarna. Davy var förstås nästan helt tyst o bara kollade in dem (men så är hans matte förstås mer ko-van också).

Förutom Davy o Allvin är det en labbekille på 4.5 mån (Ruff) som är med o den hunden som inte var med nu men som kommer ibland ska tydligen vara en goldenvalp det också. Lisa hade denna gång med sin egen lilla goldentjej på 5 mån, urgullig o dessutom rätt duktig förstås.

Lisa började med att berätta att våra valpar inte kommer vara färdiga apportörer efter valpkursen........synd.... tyckte vi men rätt förståeligt

Fokus på kursen kommer vara på lugn o passivitet... VÄLBEHÖVLIGT för herr Allvin som självklart var mest stissig av alla. En rätt lång stund stod han ut med att sitta o ha introduktion o teori men sen tröt tålamodet o han började voffa... naja bra träning o vi kämpar på.

Övningarna vi gjorde var:

Sitt/sitt kvar (med fokus på tid före avstånd). Det här går rätt bra för Allvin medan det händer något men inte om varken jag eller nån annan inte gör något - då blir det tråkigt o han skäller. Detta behöver vi träna M;ASSOR på!!!!! Bra tips från Lisa på detta var att låta hunden sitta tyst o stilla o vänta medan man gör i ordning maten.... DET blir en rejäl utmaning för oss det kan jag lova men vi ska försöka!!

Namnet som uppmärksamhetssignal När vi testade detta så var det som om Allvin ALDRIG hört sitt namn o han brydde sig då rakt inte att titta på mig..... Detta har vi ändå övat mycket på redan från första veckan han var här, men det var ett tag sen nu så dags att REPETERA. Det kommer jag göra med klickern tror jag o först inne. Ska också köra en del med Eddie o Allvin tillsammans så Allvin måste lyssna om det är han eller Eddie som ska komma eller göra något. Vi använder det ju ur bilen o ut genom dörren, grinden men tydligen är det inte alls tillräckligt (i alla fall inte i den här åldern).

Inkallning där vi testade med visselsignal o jodå när Allvin väl haft sitt fnatt o sprungit av sig all extra energi runt hela tomten, ute i kohagen, passerat ett antal taggtrådar o buskage.... jo då lyssnade han på pipan . När vi lite senare testade inkallning mellan de andra hundarna så gick det dock bättre. Han kan om han vill, gäller bara att få honom att vilja

Handtarget o där var vi i alla fall bäst i klassen just då, (alltid något) för där kunde Allvin trots störningarna frysa nosen ordentligt i min hand. BRA GRABBEN!!!! (men så har vi lagt många timmars träning på det också)

Stoppsignal där körde Allvin en ny rush runt överallt utom där vi hade tänkt att han skulle vara, sannerligen som att släppa en kalv på grönbete verkligen o det gäller att man andas lugnt o sakta o bortser från hur himla pinsamt det är att ha en hund som totalt flippar ur... försöker lugnt o bestämt samla in honom (men det är inte helt enkelt att få tag i honom). Han fick sen testa i kopplet istället o då funkar det ju rätt bra trots störningarna men vi ska såklart öva mer på det här hemma i lugn o ro och även försöka lägga på mer störningar på signalerna.

Faktum är att både stoppsignal o inkallningssignalerna fungerar rätt bra här hemmavid i skogen o på ängen o även i trädgården när han flippat ur o busar runt här så där är det mer att underhålla o förstärka som jag ser det.

Följsamhet och där tycker jag faktiskt han var duktig också, vi stod i en ring o så gick en i taget slalom mellan de andra hundarna o han följde mig fint men så har vi lagt MYCKET träning på just detta de senaste veckorna. Vi har tränat ett par promenader per dag att gå fint i koppel, följa mig och inte dra. Vi har även inomhus tränat pallträning och snygga sättanden eller småsteg att sätta sig fot vid sidan osv så liksom tränat fotgåendet från 2 håll samtidigt som jag sedan tänker mig att vi klistrar ihop så småningom.

Vi avslutade 2 timmarspasset (som är rätt långt för de här valparna men som de fixade fint) med ett nytt Sitt kvar pass och Allvin gjorde det fint nu. Lisa poängterade att jag ska belöna väldigt lugnt o även avsluta ett sånt pass väldigt stillsamt så vi tar med oss den lugna känslan ut från passet. Klokt tänkt och det ska jag verkligen ta med mig.

Tror Allvin mår gott just nu av att vi i många sammanhang försöker lugna ner hellre än dra upp, varva upp honom när det behövs kommer vi klara ändå oavsett hur mycket vi tränat på att vara lugna. DET har han nämligen mycket av

Kände också att jag måste lägga MYCKET träning nu i veckan på att han ska komma tillbaka med leksak jag kastat som belöning. Det har ju funkat jättefint fram tills han började bli busig för några veckor sedan o då har jag undvikit det men behöver ju kunna använda det framöver så det är bara att träna på. Byta till bättre leksak när han kommer., se till att leken MED mig trumfar leken för sig själv. erbjuda FANTASTISK godisbelöning för att han kommer med leksaken osv osv Inte alls lätt på något sätt men det SKA gå!!!

2 trötta valpar och 2 rätt trötta förare åkte hem nöjda o jättetaggade för träning inför nästa veckas träff då vi ska vara ute i skogen och inte hemma på Lisas tomt bland kossorna (kanske det blir till vår fördel ).

TACK Lisa för en riktig inspirationskväll o TACK Lena för sällskapetRSS
«oktober 2022»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Planering framöver:

8/9 Diplomering till besökshund

6/10 Kursdag för goldengänget

19-20/10 Domarkonferens Sthlm

2/11 A-S dömer FS/HtM i Hallsberg

dec funktionär rallytävling

Hänt tidigare:
2018
Debut i HtM
Diplom klass 1 både FS och HtM
WT: 75p
inoff B-prov: 3:e pris
Rallylydnad: RLDA och Championat
 
Året 2017
31/12 2017
Goldenspecialen
11/8 2017
FS debut i Sala
29/7 2017
Unghundsderbyt
10/6 2017
Uppvisning på torget
24/5 2017
Mayas FB-R
29/4 2017
Eddie får CK
15/4 2017
Eddie rally championat
9/4 2017
Maya WT debut
2/4 2017
Maya rallydiplom
11/2 2017
Rally i Kungsör
11/12 2016
Eddie FS diplom
12/10 2016
Mayas diplom RLDN
17/9 2016
Mayas rallydebut
10/9 2016
Maya på DM
4/9 2016
OS i Kungsbyn
14/8 2016
Eddies Freestyledebut
16/7 2016
Kennelträff Combine
28/5 2016
Allvin
6/3 2016
Allvin 100p i Rally
16/8 2015
Uppvisning på torget
17/7 2015
Eddie debuterar i agility
26/12 2014
Eddie 8:a på SM i HtM
13/12 2014
Allvin tar HtM I titeln
17/8 2014
Sommaren 2014
17/7 2014
Jonnas student
6/6 2014
Kennelträff 2014
29/5 2014
Allvins BPH
11/5 2014
Eddie debuterar i Mästarklass
28/4 2014
Allvin debuterar i HtM
16/3 2014
Eddie HtM Champion
9/2 2014
Tävlingsclinic Kungsör
1-2/2 2014
Positionskurs
10-12/1 2014
Eddie tar RLDA titeln
15/12 2013
Stockhoms Hundmässa
7/12 2013
Eddie HtM mästare
21/9 2013
Allvin är sjuk
15/7 2013
Grundkurs för tävlingshundar
4/7 2013
Gotland 2013
2/7 2013
2a Dipl.poängen
22/6 2013
Eddie startar i HtM III
17/6 2013
Goldendagen
10/6 2013
Alvin RLDN
31/5 2013
Kennelträff
27/5 2013
Allvins 2a uppfl. i rally
24/5 2013
Dans SM
19/5 2013
Märsta HtM tävl
12/5 2013
Frisk o sund hund
4/5 2013
FS Inst utb
29/4 2013
Karlstads HtM tävl
7/4 2013
USA resan
24/2 2013
CK
10/2 2013
Ögonlysning
4/2 2013
Inlärnings clinic
3/2 2013
Lekutv clinic
2/2 2013
Allvins röntgen
1/2 2013
Utst Kumla
27/1 2013
Rallykurs
6/1 2013
Året 2012
30/12 2012
Rally i S-tälje
1/12 2012
HtM helg i K-d
19/11 2012
Valputv.kurs
12/11 2012
Allvin klarar anlagsprovet
4/11 2012
Utställning Sala o Mjölby
28/10 2012
Rally K-holm
21/10 2012
Rally F-klass N-köping
14/10 2012
Eve flyttar till USA
8/10 2012
WT * 2
30/9 2012
Jessica o Gip hälsar på
28/9 2012
Rallyinternat
23/9 2012
Golden DM
3/9 2012
SKK utst E-tuna (Allvin)
19/8 2012
HtM tävl Sthlm
118/8 2012
Valpkurs hos Lisa F
16/8 2012
Goldenspecialen i Kyrkekvarn
13/8 2012
Eddie klarar RLDN o gör en 100p runda
4/8 2012
Eddies andra tävl i Rally
9/7 2012
Allvin BIR o BIS-2 valp
7/7 2012
Eddie debuterar i Rallylydnad
1/7 2012
Allvin BIS Valp på inoff utst
27/5 2012
Kennelträff
19/5 2012
Eddie på WT
7/5 2012
Eddie klarar HtMI
8/4 2012
Eddie klarar LPII
24/3 2012
Allvin börjar valpskola på nätet
20/3 2012
Allvin flyttar in
18/3 2012
Uppflytt HtMI & 1a pris LKII
28/2 2012
OS Sala +
LKII 1a pris
23/2 2012
Madonna lämnar oss
17/2 2012
HtM o FS tävling i Bollnäs
29/1 2012
Summering av 2011
1/1 2012
Planering 2012
27/12 2011
Raskamp
29/10 2011
Examen på Klickertränarkursen
25/10 2011
Eddie o A-S HtM debut,
21/10 2011
Madonna på Jaktinternat i Väla,
8-9/10 2011
Eddie o Madonna på WT,
18/9 2011
Träningsplanering,
12/11 2011
GRKs DM,
3-4/9 2011
Madonnas WT debut,
12/8 2011
Eddie klarar LPI,
11/8 2011
Gotland sommaren 2011,
8/8 2011
Andra 1:a priset i LK1 för Eddie,
28/7 2011
Eddie tar 1:a pris i LK1,
20/7 2011
GRKs KM i Villingsberg,
18/7 2011
Vaccinering för Eddie o Madonna till Redog,
10/7 2011
Besök hos Guldkullens valpar,
29/6 2011
Planering o fokus i Madonnas jaktträning,
21/6 2011
Andträning för Madonna,
18-19/6 2011
Klickertränarkursen del 2,
23-24/5 2011
Combineträffen 2011,
20-22/5 2011
Madonna blir SE VCH
18/5 2011,
Madonnas MH,
14/5 2011
Madonna tar andra 1:an i ÖK Viltspår,
13/5 2011
Madonna tar första 1:an i ÖK Viltspår,
11/5 2011
Freestyleinstr.utb,
10/5 2011
Tusse blir sjuk,
18/4 2011
Klickertränarkursen på Canis startar,
21-22/3 2011
Eddie började leka med Tusse,
4/1 2011
Tävlingslydnadskurs, Klickerklok
20/12 2010
Madonna till Redog,
7/12 2010
Madonnas mamma Signe bor hos oss,
20 & 23/10 2010
Madonna klarar anlagsprovet,
14/10 2010
Jaktkurs med Lisa Falck,
26/9 2010
Funk.beskr Madonna,
25/9 2010
Madonna 3:a på DM ,
5/9 2010
Madonna fyller 1 år,
3/9 2010
Eddies tredje 1:a i viltspår,
SE VCh
2/9 2010
Spårdag med syster Ebba,
28/8 2010
Eddies andra 1:a i viltspår,
23/8 2010
Eddie på riktigt eftersök,
16/8 2010
Eddies första 1:a i viltspår,
10/8 2010
Handler- o trimkurs,
2/8 2010
Tusse flyttar in,
22/7 2010
Nybörjarjaktkurs,
18/7 2010
Kolbäckenlägret 2010,
20,21/6 2010
Retrieverakt. kurs,
14-15/6 2010
Handlerkurs med O'Shea,
3 & 9/6 2010
Combine's kennelträff,
22/5 2010
Madonna viltspårar,
2/5 & 6/6 2010
CANIS-valpkursen,
7 & 21/3, 5 & 18/4 2010
Madonnas valpträffar,
14/2, 14/3, 17/4, 16/5 2010
Utställningshelg,
18/1 2010
Första valpträffen,
13/12 2009
Madonnan anländer,
3/12 2009
Vargarna på Kolmården,
8/11 2009
Syster Ebba träff,
7/11 2009
Open Show i Sala,
24/10 2009
Eddies jaktkurs,
11/10 2009
Anlagsprov i Viltspår,
21/9 2009
Syster Ebba träff,
1/8 2009
Mentalbeskrivningen,
30/5 2009